Pranje ruku sapunom

Ljubav prema kulinarstvu, nažalost, podrazumeva i često ispucale ruke. Svaka magija mirisa i ukusa podrazumeva i pranje posuđa nakon završetka ukusnog obroka, a kako se zbog nekoliko tanjira često ne isplati uključivati mašinu, koža ruku je ta koja trpi.

Osim hemijskih proizvoda koji nadržuju kožu ruku, na ispucale ruke utiče i to što ovaj deo nege neretko zapostavljamo, pa se u moru proizvoda namenjenih licu, vratu i kosi retko nađu i preparati namenjeni za ispucale ruke.

Zašto je ovo loše? – Iz mnogo razloga. Prvo, ispucale ruke su često i bolne, a tu je i estetski momenat koji ne prija nijednoj ženi. Ruke su vrlo vidljive, pružate ih prilikom upoznavanja sa nekim, nosite omiljeni nakit na njima, uživate i u lepom manikiru – a ispucala koža može itekako da pokvari celokupan izgled vaših ruku. 

Osim toga, ispucale ruke odaju utisak starosti za koju još uvek nije vreme. Zato je važno da temeljna nega ruku postane vaša rutina, te da potpuno izbegnete guljenje kože na dlanovima i grub dodir koji je česta posledica slabo negovanih ruku. Sledi nekoliko saveta za negu i zaštitu ispucalih ruku. 

Pranje ruku sapunom

#1 Hidratantna prirodna krema za ruke – neizostavan deo nege

Kako negovati ruke bez dobre kreme? Kvalitetna nega ruku uvek, bez izuzetka upućuje na dobru hidratantnu kremu koja na kožu deluje na više načina. To ne mora da bude masna krema, dovoljno je da izaberete onu koja će vaše ruke omekšati i iskoreniti isušivanje koje je najčešća posledica kuhinjskih, i uopšte kućnih poslova kada su ruke u pitanju.

Važno je da kremu nanosite redovno, a to podrazumeva barem tri puta na dan. Prilikom svake upotrebe, procenite koja količina kreme je dovoljna da je koža brzo upije, a da istovremeno izbegnete višak koji će vam samo zamastiti ruke. Kada nanesete kremu, obavite sami i malu masažu ruku koji će podstaći upijanje kreme.

Nakon nanošenja kreme, odmorite ruke nekoliko minuta i dozvolite da hidratantna formula deluje na kožu na pravi način. Efekta neće biti ukoliko nakon nege odmah počnete sa poslovima, pa je najbolje da ruke mažete po završetku kuhinjskih poslova. 

Takođe, vodite računa o tome da kreme koje koristite budu od pouzdanih proizvođača, čije formule zaista mogu da pomognu ispucaloj koži. Naša preporuka je dr Wolfin kozmetika koja se bazira na potpuno prirodnim, naučno ispitanim formulama koje optimalno utiču na ispucalu kožu.

Savetujemo praktična i manja pakovanja koja će se lakše uklopiti u sadržaj vaše torbe, kako bi krema za ruke uvek bila u blizini.

#2 Pravilno pranje ruku – prilagodite vodu i preparate za pranje

Možda zvuči neobično kada kažemo da postoji pogrešno pranje ruku, ali u kontekstu nege kože, itekako postoje određena “pravila” za pranje ruku. Ruke se peru više puta tokom dana, pa je prirodno da način na koji to radimo ostavlja određene posledice na ispucale ruke.

Ono na šta treba obratiti pažnju je temperatura vode, kao i preparat koji koristite za pranje ruku. Obična hladna voda sa bilo kojim sapunom će možda očistiti vaše ruke, ali ono što će ih omekšati i vremenom oporaviti zahteva malo više.

Idealna temperatura vode za pranje ruku bi trebalo da bude poput telesne, dakle ni hladna, ni previše topla. Kada je reč o sapunima, važno je da čitate specifikacije ovih proizvoda, jer neki značajno isušuju kožu što vam sigurno nije potrebno ukoliko imate ispucale ruke.

Uvek birajte sapune ili gelove sa malim udelom biljnih ulja koja će dodatno hidrirati kožu, i sasvim sigurno sprečiti njeno dodatno isušivanje.

Nega kože ruku

#3 Piling kao poželjna nega za ispucale ruke

Piling podrazumeva nešto temeljniju negu kože, a kao što ste navikli na piling kože lica, tako ovaj tretman možete primeniti i na rukama, i to u sopstvenoj režiji. Piling je odličan za uklanjanje mrtvih ćelija i grube kože, a nakon ispiranja sloja sa kože vaše ruke će biti znatno mekše, sjanije i nežnije.

Dovoljno je da piling primenjujete jednom nedeljno, a kombinacijom kristal šećera i maslinovog ulja možete i sami napraviti efektnu “smesu” koja će pomoći vašim rukama. Budući da je reč o nešto intenzivnijoj nezi, poželjno je da piling nanosite pred spavanje, kada ste sigurni da više nećete kuvati i obavljati druge kućne poslove u toku tog dana.

Kako bi efekti pilinga bili duži, a ruke ujedno zaštićenije, prilikom obavljanja nekih kućnih poslova možete nositi zaštitne rukavice koje će sprečiti dodir štetnih hemijskih proizvoda i kože.

#4 Zaštita ruku od vremenskih uslova

Vremenski uslovi su jedan od najvećih neprijatelja kože, a to naročito važi za zimu koja neverovatnom brzinom isušuje kožu, a ruke svakako nisu izuzetak. Ako se pitate kako negovati ruke tokom hladnih dana – opet se vraćamo na hidratantne kreme koje je poželjno imati pri ruci u svakom trenutku, a dodatni savet za zaštitu se odnosi na nošenje rukavica.

Leti je važno koristiti kremu sa odgovarajućim zaštitnim faktorom, kako za noge, ramena i lice, tako i za same ruke. Ljuštenje kože je čest problem tokom leta, ali samo ako se ne koristi adekvatna zaštita sa faktorom.

Adekvatna nega u velikoj meri sprečava ljuštenje kože, njeno pucanje, starenja i bolne trenutke, a sami tretmani ne zahtevaju mnogo novca, niti vremena. Opremite se kvalitenim kozmetičkim preparatom za negu ruku, koristite zaštitne rukavice i ne zapostavljajte ruke prilikom nege drugih delova tela, jer je koža na rukama jednako važna za celokupno zdravlje i lep izgled kože. Pažnja koju poklonite svojim rukama, sigurno će se isplatiti!