Uputstvo za skidanje fleka u kući - od masne fleke do žvake!

Skidanje fleka sa odeće, garderobe i tepiha - fleka od kafe

Gore od svih fleka jeste loše ​skidanje fleka. Tako dobijate od zla gore, razmrljate, utrljate i nepovratno upropastite omiljenu odeću ili nov tepih. Nezgode u kući se dešavaju, baš kad ne treba, a fleke su najčešće usputne greške koje se svakodnevno omaknu.

Kako god da je nastala mrlja na Vašoj odeći, komadu nameštaja ili zidovima, slučajno, nemarom, neprimetno, prvo što možete da uradite je da ne paničite i primenite najbolje sredstvo za skidanje fleka koje imate pri ruci. Više informacija o tome kako skinuti fleku od vina, zatim da li je skidanje fleka od kafe, ulja, paradajza nemoguća misija, kao i da li je moguće lako skidanje fleka sa tepiha  kod kuće, nudimo u nastavku!

Otkrićemo vam, kroz par veoma korisnih saveta, i nekoliko veštih trikova.

Kako skinuti fleku od ulja?

Kako skinuti fleku od ulja - maslinovo ulje

Skidanje fleka od ulja i generalno skidanje masnih fleka uvek treba početi, tako što ćete čistim ubrusom ili salvetom pokupiti višak masnoće. Postoji nekoliko kućnih sredstava i lakih postupaka koji mogu da vam reše ovaj gorući problem:

 • Uklanjanje mrlja sodom bikarbonom - podrazumeva da fleku pospete većom količinom sode i ostavite na sat vremena. Postepeno soda bikarbona će upiti masnoću, to se jasno vidi time što prah potamni. Oštrijim plastičnim predmetom poput špatule za kolače ili plastičnom karticom odstranite skoreni prah, mrlju natrljajte deterdžentom za sudove i operite u mašini za veš, na najvećoj temperaturi za konkretnu tkaninu. Tako je upotpunjeno skidanje fleka od ulja sa odeće.  Uklanjanje masnih mrlja sa većih površina, zahteva da se ponovi postupak posipanja sodom bikarbonom ili kada vidite da nije upijena sva masnoća.
 • Talk - je odlična prva pomoć, jedan od najboljih odgovora na pitanje ​kako skinuti fleku od ulja. Uflekano mesto izdašno pospite talkom i ostavite da odstoji, dok talk ne upije svu masnoću. Mekom četkom za odeću iščetkajte talk i fleka će nestati.
 • Brašno, kukuruzni skrob ili gustin - takođe su superupijajuća sredstva za uklanjanje masnih fleka, koja ćete lagano iščetkati sa odeće, posle posipanja masne mrlje.
 • Deteržent za sudove razredite vodom, u odnosu 3:1 i možete mekim sunđerom naneti na fleku, dok ne zapeni. Ukoliko nije osetljiva tkanina u pitanju, istrljajte četkicom za zube. Isperite toplom vodom sa sirćetom i uspešno ste uklonili masnoću. Operite posle ovog postupka u veš mašini, na većim temperaturama.

Suštinski skidanje fleka od ulja ne mora da bude teško, iako masne fleke jesu noćna mora na prvi pogled. Bilo da se isprljate dok na brzinu nešto pržite u kuhinji, poprskate po svilenoj haljini salatom, padne vam komadić vruće pizze.

Kako skinuti fleku od vina?

Kako skinuti fleku od vina

Skoro da nema stoljnjaka koji nije bio poliven vinom ili svečane bele košulje koja nije pokapana pri zdravici. Evo kako skinuti fleku od vina brzo, bez oštećenja tkanine:

 • Najefikasniji način za uklanjanje fleka od crnog vina  je da po mrlji odmah polijete belo vino. Tako se fleka u potpunosti neutrališe i nestaje.
 • Kisela voda ima isti učinak, kada se poliva po naličju tkanine i upija višak tečnosti ubrusom.
 • U rastvorenu sodu bikarbonu možete potopiti uflekan komad odeće i ona će takođe izvući vino.
 • Nanesite penu za brijanje preko uflekanog mesta i mlazom tople vode je sperite, problem će biti rešen.

Skidanje fleka od belog vina deluje kao manja muka ali nije zanemarljiva. Kiselom vodom tretirajte mrlju, ukoliko je upornija pospite obilno solju, na kraju, ako vam je pri ruci, možete istrljati i kriškom limuna.

Kako ukloniti fleke od vina je sigurno poslednje o čemu želite da brinete kada nešto slavite, zato su ovi saveti pravi spas u zadnji čas.

Skidanje fleka od kafe

Kafa je još jedan opak protivnik kada je uklanjanje mrlja u pitanju.

Šoljice kafe vrebaju na sve strane, od kancelarija do naših domova i treba znati kako odreagovati kad se desi nezgoda, pogotovu na svetlim osetljivim površinama.

Najbolje sredstvo za skidanje fleka od kafe  je ono koje najbrže možete da primenite. Ne trljajte proliveno mesto, da ne biste još više proširili mrlju i utrljali je dublje, tada je veoma teško skinuti je.

Skidanje fleka od kafe

Efikasna sredstva za uklanjanje fleka od kafe su:

 • Glicerin pomešan sa žumancetom -  nanesite četkicom, ravnomerno po uprljanoj površini, neka odstoji, pa isperite mlakom vodom.
 • Deterdžent za sudove, vodu i so - rastvorite i četkajte dok fleka ne izbledi.
 • Gazirana mineralna voda - je efikasna i za ovakve mrlje, ako je pospete odmah, čim se kafa prosula. Mehurići će odstraniti nečistoću.

Skidanje fleka od nes kafe nije ništa lakše, možete upotrebiti hladno mleko koje ćete naneti i potom oprati u sapunici, dok fleka ne izbledi.

Mineralna gazirana voda skida odlično, alkoholno sirće u kome uprljana odeća prenoći, će takođe pomoći, soda bikarbona kad se pospe, ume da bude vrlo korisna. I vlažne maramice su sjajna prva pomoć.

Skidanje fleka od šminke na garderobi

Skidanje fleka sa odeće postaje vrlo naporno, posebno kada na omiljenoj košulji, fleke od pudera naprave ružne mrlje. Fleke od karmina po kragni su još gore, jer imaju masniju strukturu, jarke boje i sve više se razmazuju svakim dodirom. Maskare, farbe za kosu, kreme za samopotamnjivanje su prava noćna mora, pa evo kako skinuti fleke sa odeće nastale ovim sredstvima.

Skidanje fleka od karmina

Za skidanje fleka od karmina koristite najbolje sredstvo za skidanje fleka ovog tipa, lak za kosu. Poprskajte preko mrlje i ostavite desetak minuta. Isperite potom u vodi i stavite na pranje. Ovo se pokazalo uspešnim za skidanje fleka, a fleka od karmina je jedna od gorih. One se često dešavaju pri presvlačenju, probanju garderobe po buticima, a neretko tek kad ste već kupili majicu, vidite da je već uflekana.

Ovaj postupak će trajno ukloniti problem.

Skidanje fleka od karmina

Kako ukloniti fleke od pudera?

Skidanje fleka od pudera zahteva da reagujete odmah, kako skidanje fleka ne bi bilo preterano zahtevno i komplikovano. Najbolje sredstvo za skidanje fleka od pudera bilo da je tečan, u prahu ili kameni, je pena za brijanje. Nanesite je preko mrlje, nežno utrljajte mekim sunđerom i isperite.

Na isti način utrljajte malo deterdženta za sudove, dok u potpunosti ne otklonite mrlju.

Postoji još rešenja kako ukloniti fleke od pudera. Možete koristiti i samo deterdžent za sudove, šampon, sredstva za skidanje šminke, ali uvek prvo pročitajte uputstvo o pranju, na etiketi odeće, u slučaju da se radi o osetljivim tkaninama i onim koje se peru isključivo na hemijskom čišćenju.

Skidanje fleka sa tepiha

Tepisi su najizloženiji flekama, i koliko god se trudili, uvek se desi da se prevrne šoljica kafe po čupavcu u dnevnom boravku ili deca proliju voćni sok, po novom vunenom tepihu u spavaćoj sobi.

Skidanje fleka sa tepiha nije uvek težak zadatak, jer uz par domaćih proizvoda iz kuhinje i pregršt saveta, možete spasiti skoro svaku prostirku.

Za održavanje i čišćenje tepiha najvažnije je da koristite kvalitetan usisivač velike usisne moći. Tako prašina, nečistoće ne mogu da se lepe po površini vlakana prekrivajući boje, zbog čega i nov tepih brzo gubi sjaj, živost i lako se umrlja.

Usisivač sa hepa filterom pomože i pri otklanjanju fleka jer dubinski usisava i odstranjuje najveći deo svih nečistoća koje se skupljaju u tkanju. Ujedno pomoćiće vam da u svom domu imate uvek čist vazduh, što možete pročitati na Kako da usisivač bude i prečišćivač vazduha.

Kako skinuti fleke sa tepiha zavisi najviše od vrste tepiha o kome je reč, ali pre nego pristupite detaljnom čišćenju, pogledajte etiketu na tepihu i poštujte preporuke proizvođača. Tepih se uvek prvo očisti od krupnih nečistoća i viška tečnosti upije čistom belom krpom ili papirnim ubrusima.

Ako je u pitanju vuneni tepih, veoma efikasna sredstva za skidanje fleka su soda bikarbona i sirće. Tepih prvo prebrišite rastvorenim sirćetom, potom pospite sodom bikarbonom i sačekajte da upije mrlju.

Masne mrlje možete čim nastanu, posuti izdašno talkom, gustinom ili brašnom, ostaviti da upije, iščetkati i usisati na kraju.

Deterdžent za sudove, domaći sapun takođe možete upotrebiti tako što ćete ih utrljati mekim sunđerom na fleku, praveći sapunicu.

Fleke od flomastera i hemijskih olovaka skidaju se odlično alkoholom, a rešenja za probleme ulepljene na tepihe i još par najčešćih fleka, čitajte u nastavku teksta.

Skidanje fleka od žvakaće gume na tepihu

Skidanje fleka od žvakaće gume

Skidanje žvake s tepiha već zvuči komplikovano i uzaludno. Bitno je delovati odmah, da se što manje vlakana zalepi, ali najčešći slučaj je upravo suprotan, kada se dobar deo žvake sasvim ulepio.

Ukoliko je  već stvrdnuta, pokušajte da tupljim nožem odstranite što više, do samog tepiha, pazite da ga pri tom ne oštetite. Potom stavite kocku leda na ostatak žvake koji se lepi i sačekajte da se i on stvrdne, pa lagano izgrebite ili prosto skinite prstima. Postupak ponavljajte dok žvaka ne prestane da se lepi i potpuno zamrzavanjem izađe iz tepiha.

Još efikasniji način za ​skidanje fleka od žvakaće gume je da koristite parnu peglu. Preko zalepljenog mesta stavite voštani ili papir za pečenje i pređite peglom na najmanjoj jačini, preko ulepljenog mesta. Žvaka će se zalepiti za papir. Ovako ste se brzo rešili problema, a skidanje fleka od žvake je čak postalo jednostavno!

Skidanje fleka od blata sa tepiha

Jedna od najčešćih fleka na tepihu: blato koje se unese na cipelama posle kiše, kada se utrči nakon šetnje parkom, prljavština koju ljubimci ostave gde god prođu. Ne samo što ih ima svuda, lako se raznose, nego nisu nimalo bezazlene, pogotovu na osetljivim vunenim tepisima.

Skidanje fleka sa tepiha treba da sačeka, da se blato osuši. Potom ga četkom sastružite i temeljno usisajte. Ovo nije najidealnije rešenje za skidanje fleka od blata, jer postoji opasnost da se nečistoća razgazi u međuvremenu i uđe skroz u dubinu tkanja, ulepi vlakna. Četkanje može da uništi teksturu tepiha.

Najbolje sredstvo za skidanje fleka sa tepiha  odmah jeste mop paročistač koji uz pomoć pare momentalno otklanja fleku, dezinfikuje i dubinski očisti.

Tepih će u par poteza zablistati, neće morati dugo da se suši, boje će biti osvežene kao da je nov i nije važno da li je reč o čupavcu, vunenom ili tepihu od veštačkih vlakana. Bez hemikalija, alergena na potpuno prirodan način.

Najbolje sredstvo za skidanje fleka - napravite ga sami!

Koje je najbolje sredstvo za skidanje fleka zavisi od vrste nečistoće, površine koja je isprljana, vremena koje imate za skidanje i dostupnosti sredstava koja možete da upotrebite.

Ovo su ona koja su najefikasnija za skidanje fleka kod kuće.

 • Uklanjanje mrlja sodom bikarbonom - Soda se pokazala izuzetno efikasna, posuta pri skidanju masnih nečistoća, fleka od kafe i skidanju mrlja sa tepiha. Takođe u rastvor sode bikarbone potopite krpu, kada skidate fleke od vina. 
 • Deterdžent za sudove je sjajan za skidanje masnih mrlja, fleka od šminke, vina, kafe. Može se slobodno reći da je univerzalno sredstvo. 
 • Gazirana mineralna voda brzo i efikasno skida vino, kafu, svojim mehurićima lako diže i otklanja nečistoće. 
 • Talk, skrob ili brašno možete vrlo temeljno posuti, i oni skupljaju prolivene, poprskane masnoće 
 • Alkohol pomaže skidanje fleka od hemijske olovke, flomastera 
 • Alkoholno sirće je odlično za čišćenje tepiha o čemu smo ranije pisali; Rastvoreno skida fleke od trave, kafe, pri ispiranju svake mrlje na odeći, pre pranja ili dodato u mašinu za veš. 
 • Hidrogen je najefikasniji za skidanje fleka od krvi

Evo kako se pravi univerzalno sredstvo za skidanje fleka sa mebla

Možete čak i sami napraviti univerzalno sredstvo za skidanje fleka sa mebla, od ovih lako dostupnih kućnih potrepština:

 • 1 šoljica deterdženta za sudove
 • 1 šoljica alkoholnog sirćeta
 • 1 šoljica gazirane vode
 • bočica s raspršivačem
 • četka i peškir

Postupak skidanja fleka ovim sredstvom:

 • Površinu koju tretirate dobro usisajte, očistite.
 • Sve sastojke promućkajte u bočici i izdašno poprskajte po mrljama.
 • Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, pa lagano četkom istrljajte.
 • Vlažnim peškirom potom prebrišite, da biste uklonili nečistoće koje su izbile, i po potrebi ponovite postupak.
 • Suvim čistim peškirom utapkajte, uklonite što više vlage i ostavite da se osuši.

Fleke su neizbežne ali postoje efikasna sredstva i kućni aparati koji su vam pravi saveznici u ovoj maloj, ali stresnoj borbi.