Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4000 RSD
Featured single post image

Čišćenje podova – saveti za brzo i lako održavanje

Svaki dan, u svakom pogledu, podovi se prljaju. Sa stola padaju mrvice, cipelama se unosi prljavština od spolja, pada prašina, ljubimci se linjaju, deca prolivaju sokove, kupatilo se posle kupanja pokvasi – sve to dovodi do toga da podovi ne budu čisti.

Koliko god vi uredni i pedantni bili – čišćenje podova nikad ne prestaje. I kad na suvo počistite parket, prebrišete vlažnom krpom laminat ili uglancate pločice, deluje da radite uzaludan posao, jer mu kraja nema i za tili čas možete ponoviti istu radnju.

Zašto su čisti podovi presudni za urednost i zdravlje vašeg doma i porodice, kako da se ne mučite već da lako i usput završavate i ovu obavezu, pročitajte u daljem tekstu.

Ciscenje poda u kuhinji

Zašto je redovno održavanje poda neophodno?

Pospremanje stana nas čeka svakodnevno, ali uglavnom to ne stižemo ili ne postižemo u celosti kako bismo želeli. Najčešće se zadovoljavamo urednom kuhinjom, pranjem veša i usisavanjem jednom tokom radne nedelje.

Naravno, prebrisaće se i podovi, ali to može da sačeka i vikend, kad svi imaju više vremena. Ali, kada vikend dođe, podovi koje treba oprati deluju kao teška kazna i preveliko zaduženje, mučna obaveza onda kada samo želimo da se odmorimo i provedemo kvalitetno vreme sa porodicom – i zašto sad ribanje, pranje, brisanje podova?!

U velikom prostoru, održavanje podova je i veliki posao, jer treba očistiti ispod kreveta, nameštaja, u svim uglovima, a prvenstveno po prometnim središnjim delovima. Mali prostori se još brže prljaju jer su uglavnom frekventniji, pa ako se ne čiste redovno i marljivo, odmah svaka prljavština postaje vidna.

Održavanje podova – presudno za održavanje higijene doma

Održavanje podova je presudno za održavanje higijene doma, jer se odatle, ukoliko nisu čisti, sva prljavština raznosi po celoj kući ili stanu.

Pri tom, podovi su najveće i najizloženije površine u domu. Deca se igraju na podu, u kuhinji se pločice od prženja umaste prskanjem vrlo brzo, a bosim nogama se iz kupatila raznosi vlaga po drvenim podovima koji to loše podnose.

Hodnici, predsoblja i terase, direktno su izloženi nečistoći koju unosima spolja, a odatle je samo par koraka kojima bakterije, toksične materije i alergeni stižu do male dece, tapaciranog nameštaja ili trpezarije, pa je jasno zašto podovi uvek moraju biti čisti.

Teško je očistiti sve podove u stanu odjednom, pogotovo posle dužeg vremena nepranja. Mnogo je bolje rešenje održavati ih redovno, naizmenično ih usisavati, suvo i mokro ih brisati, dva do tri puta u toku nedelje. Tako se održavanje svede na usputno brisanje, ne na teško ribanje zalepljenih prljavština.

Održavanje specifičnih vrsta podova

Nisu svi podovi isti, niti podjednako laki za održavanje. Parket i brodski pod se ne smeju mnogo kvasiti, već se moraju prati određenim sredstvima. Laminat i mermerni podovi se peru namenskim deterdžentima, dok pločice u kuhinji nekad treba pažljivije oribati ukoliko su isprskane od kuvanja i spremanja.

Evo par saveta za lako održavanje svake od ovih vrsta podova.

Održavanje parketa

Održavanje parketa nije preterano zahtevno, ali ima par pravila kojih se treba pridržavati da bi parket dugo ostao sjajan i savršeno ravan. Parket nije potrebno često prati. Savetuje se da se više puta u toku nedelje prebriše suvom krpom i usisa – ali obavezno sa četkom, da se ne bi slučajno izgulio. Pre brisanja, uvek prvo usisajte parket, da bi uklonili što više krupnije nečistoće.

Držite se uputstva o doziranju, koristite mopove i krpe za brisanje parketa, a ne stare krpe. Posle pranja na red dolazi poliranje parketa. Postoje odlična sredstva za poliranje, razne vrste tečnih voskova, pa treba samo jako voditi računa da parket posle takvog tretiranja ne ostane klizav, što može biti jako opasno.

Parket

Održavanje laminata

Održavanje laminata je isto kao i održavanje parketa ili brodskog poda, samo je manje zahtevno, jer se ne radi o podnim površinama od prirodnog drveta. Laminat nije tako osetljiv na vodu, ne grebe se i ne haba brzo, pogotovo ako se radi o vrstama laminata koji su namenjeni za frekventnu upotrebu ili onim za komercijalne prostore.

Čišćenje mermernih podova

Iako danas nisu tako česti, čišćenje mermernih podova je veoma jednostavno. Oni se veoma brzo prebrišu, usisaju ili očiste. Mermerne podove možete brisati skoro bilo čime, ali vodite računa o izboru sredstva za pranje – da ne sadrže kiseline ili supstance koje nagrizaju. Njima bi mogli trajno da oštetite pod i uništite im sjaj.

Pažljivo čitajte i držite se uputstva proizvođača. Univerzalno, potpuno neškodljivo i najefikasnije sredstvo za čišćenje svih vrsta podova je vodena para! Čista voda, bez dodataka bilo kakvih hemikalija, bez ribanja, nepotrebnog kvašenja – samo u par trenutaka svaki pod se zablista i postaje temeljno očišćen.

Paročistač skoro da radi sam, nema čekanja da se stan isprazni da vam neko opet ne bi izgazio tek opran pod, jer sa Mop paročistačem za par sekundi pod je i suv i dezinfikovan.

Parket se ne kvasi previše, laminat se odmah zablista, mermer i pločice se temeljno očiste i između fuga, a svi ćoškovi su vrlo lako dostupni. Nije potrebno da brišete suvim pa mokrim, jer sa paročistačem ujedno i očistite i glancate i dezinfikujete svaku vrstu poda.

Mop Paročostač

Postoji li idealno sredstvo za čišćenje podova?

Pranje podova podrazumeva korišćenje sredstva koje će biti što efikasnije, pa bi najbolje bilo da podrazumeva i temeljnu dezinfekciju ali i sjaj, naravno uz negovanje svih površina bez ikakvih oštećenja.

Na tržištu je sijaset sredstava koja upravo ovo i nude. Sredstvo za čišćenje podova ne mora da sadrži hemikalije, pogotovu kada se uglavnom ne ispira sa poda, već se tu i suši.  Domaća sredstva poput crnog čaja, sirćeta, prirodnih ulja ili alkohola su svima na dohvat ruke i mogu činiti potpuno neškodljivo sredstvo za brisanje podova, kako bi okruženje u kojem boravite bilo besprekorno čišto, bez hemikalija.

Crni čaj kao odlično sredstvo za čišćenje podova

Da li ste znali da crni čaj možete koristiti i za sjajan izgled drvenih podova u vašem domu? Crni čaj skuvan od 8 ili 10 kesica u pola litre vode, ohlađen i razređen sa vodom, odlično je dezinfekciono sredstvo.

Crni čaj sjajno glanca sve drvene površine, jer tanini iz čaja dodaju topao ton i izvlače prirodne boje drveta, čineći pod savršeno čistim i osveženim. Takođe, crni čaj kao sredstvo za brisanje podova sprečava razvoj bakterija na podovima, te je i to jedna od prednosti korišćenja ovog čaja u svrhu pranja i održavanja podova svih vrsta.

Prirodna ulja kao idealno sredstvo za brisanje podova

Prirodna ulja, poput maslinovog i suncokretovog ulja neguju drvene podove. Napravićete odlično prirodno sredstvo za čišćenje podova ako pomešate 1 šolju ulja, 1 litru vode, pola šolje alkohola i pola šolje sveže isceđenog limunovog soka.

Ako izbacite vodu iz recepture, mešavinu možete čuvati u plastičnoj boci, pa je po potrebi mešati sa vodom, kao i brojna druga kupovna sredstva za čišćenje drvenih podova.

Sirće – sredstvo za održavanje podova

Sirće je odlično dezinfekciono sredstvo, ali je potrebno razređivati ga sa vodom. Ako direktno tretirate parket ili drvene površine sirćetom, rizikujete da kiselina napravi bele mrlje i uništi sjaj poda. Iz tih razloga je sirće vrlo efikasno u čišćenju pločica i mermera.

Mermerne pločice

Alkohol kao vrlo pogodno sredstvo za brisanje podova

Poliranje podova ne mora uvek da zahteva neko posebno sredstvo, jer je alkohol u toj ulozi veoma efikasan. Za poliranje i čišćenje podova vam može pomoći mešavina: ¼ šolje ulja, 2 kašike jabukovog sirćeta i 3 kašike votke ili alkohola.

Suvo čišćenje podova – svakodnevan posao u domu

Ako se ne stiže da se svakodnevno ili često usisava, metla je prvo pomoćno sredstvo. Tako će se grube, krupnije i površinske nečistoće ukloniti od daljeg raznošenja i lepljenja za tepihe i obuću.

Ipak, iako se pločice u kuhinji i na terasi, kao i laminat u predsoblju, ovako mogu povremeno održavati, neophodno je temeljno i dubinski usisati i očistiti podove. Za adekvatno održavanje tepiha i ostalih podnih prostirki, potrebno je znati pravi način kako očistiti tepih i kako ga održavati tako da se ne ošteti i da dugo traje.

Crveni usisivač

Mokro čišćenje podova – ključno pranje parketa i laminata

Najvažniji deo u čišćenju kuće i stana i održavanju podova, svakako je pranje podova. Jedino tako se rešavamo u najvećoj meri svih alergena, zalepljenih nečistoća, isprosipanih ostataka od hrane, nečistoća od kućnih ljubimaca, pa čak i naslaga od duvanskog dima.

Za pranje parketa je važno brisati ga vlažnim, ali ne jako mokrim krpama, jer vlaga treba što pre da ispari sa ove osetljive drvene površine. Na taj način se po parketu koji je porozan, voda ne zadržava previše, ne kvari ga, tj. ne krivi ga.

Takođe, vlažne namenske krpe i mopovi mogu zaista da pokupe i odlepe nečistoće i lako se cede, dok stare krpe nikad ne mogu do te mere da se iscede, te se njima raznosi nečistoća sa viškom tečnosti koja sa njih curi.

Pranje laminata podrazumeva da se pod ne kvasi previše pri samom održavanju. Vrlo lako se prebriše mopom, tako da momentalno dobija sjaj. Ne morate ga glancati, a kako laminat ne zahteva voskiranje, dovoljno je koristiti sredstvo za pranje laminata ili univerzalno sredstvo za pranje podova.

Čišćenje podova četkom za detaljno održavanje podova

Neki podovi su izloženiji prljanju od drugih, pa nije dovoljno samo ih usisavati usisivačem i brisati, nekad održavanje podova podrazumeva i težak posao ribanja kako bi se sve nečistoće temeljno uklonile. Oštrija četka vratiće sjaj itisonu iz kuhinje, koji mala deca lako uflekaju i ulepe.

Prostirka za terasu od ratana zablistaće kao nova ako se iščetka blagim sapunom i vodom. Dobra, čvrsta četka bez mnogo pritiska pravi je saveznik u ovom ne tako lakom čišćenju. Potrebno je samo voditi računa da se ne koristiti na osetljivim tepisima od vune, svile ili tanjim ćilimima.

Najbolje je isprobati četku na manjem delu tepiha, laganim potezima, kako bi proverili da li je adekvatno sredstvo za održavanje poda. Prostirke za spoljnu upotrebu kao što su tanki, čvrsti itisoni ili ratan tepisi, mogu se odlično održavati četkom, koristeći samo sapun i vodu.

Prostirku je potrebno prvo usisati, prebrisati vlažnom krpom, pa tek onda iščetkati sa malo vode i blagim sapunom, te ponovo obrisati vlažnom krpom. Nikada četku ne treba natapati izdašno vodom, jer će se voda dugo zadržati u itisonu. Teško se suši što dodatno lepi nečistoće i izaziva truljenje u dubinama tkanja prepoznatljivo po neprijatnom mirisu prostirke.

Čisti podovi su odraz čistog doma. Uz redovno održavanje, uredni podovi postaju rutina i lak zadatak. Ne dozvolite da vam naizgled sitnice sa poda koje vam se ne čine kao prevelika prljavština, ugrožavaju zdravlje svih ukućana, ali i sam izgled doma.