Perionica

U životu vam se dešava da su vam poluprazni novčanik, orman ili frižider, ali koliko god da se trudimo da je ispraznimo jedna stvar gotovo uvek ostaje puna. U pitanju je, naravno, korpa za prljav veš!

U prosečnoj porodici skoro da nema dana kada se ne uključuje mašina za veš. Koliko god delovalo da ona samostalno obavlja sav posao, postoje određenja pravila za pranje veša  koja bi trebalo znati i primenjivati, kako bi adekvatno održavali svoju odeću.

Kako da ne upropastite osetljive komade od svile i vune? Kako da skinete fleke, a očuvate boje? Da li znate i pridržavate se simbola na etiketama garderobe? Šta se pere ručno, kada i šta se nosi na hemijsko čišćenje? Saznajte odgovore na ova pitanja, i još nekoliko trikova kako da veš perete bez greške!

Kada je neophodno ručno pranje veša?

Ručno pranje veša je logično napornije i oduzima više vremena nego pranje uz pomoć veš mašine. Često se, kada je neophodno pranje na ruke, pokajemo što smo morali da kupimo taj kašmirski džemper ili svilenu bluzu.

Iako je ponekad naporan, ovaj proces nam omogućava duži rok trajanja garderobe, kao i njen lepši izgled. Ručno pranje veša jeste zahtevnije, ali postoji par trikova koji vam mogu olakšati i ovu obavezu, a svakako pomažu da pranje veša ne bude uzaludno ili pogrešno.

Pre svega, pročitajte šta piše na etiketi. U zavisnosti od sastava, neki proizvođači stavljaju oznaku “prati samo ručno” i onda kada se to zapravo može uraditi i u mašini za veš. Tako žele da se osiguraju unapred od oštećenja, čak i kada nije potrebno da perete na ruke.

Za vunu, svilu i kašmir često imate specifične, “delikatne” programe mašina za veš, gde se peru na pravoj temperaturi, bez centrifuge i sa kontrolisanim obrtajima. Na taj način vam odeća neće biti oštećena.

Ukoliko se radi o odeći koja ima našivene delove (kao što su na primer rese ili nitne), ili je vrlo nežne strukture koja se lako ošteti, moraćete ipak da je operete sami, a evo kako da to najbrže, najefikasnije i besprekorno da uradite.

Saveti za ručno pranje veša

 • Uvek perite u mlakoj vodi, da vam se veš ne bi skupio.
 • Koristite čist lavabo ili poseban lavor, tako što ćete ga prvo napuniti i u vodi rastvoriti deterdžent. Nemojte stavljati odeću, pa je direktno izlagati mlazu, to je može oštetiti u tkanju. Deterdžent ni slučajno ne prelivajte prvo preko odeće, to je vrlo rizično za postojanost boje. Predviđeno je da deterdžent pere kada je rastvoren.
 • Koristite deterdžente za fino rublje, svilu ili vunu. Mašinski deterdženti mogu biti prejaki, pa zato treba pogledati preporučene doze za određene vrste tkanina, kao i koja gramaža veša koliko praška zahteva.
 • Odeću intenzivnih boja perite odvojeno, okrenutu naopao, i ne ostavljajte je predugo potopljenu. Petnaest minuta je preporučeno vreme, ukoliko se ne radi o jako zaprljanom komadu, koji može ostati potopljen i preko noći. Vodu možete i da promenite u par navrata.
 • Nov komad odeće nije loše potopiti pre pranja, čak i  kada se pere mašinski, da ne bi obojio celu mašinu veša.
 • Ne trljajte osetljivu odeću pregrubo. Bolje je potopiti je i duže, pa ispritiskati rukama nego je ribanjem izguliti i istegliti. Mrlje tretirajte odgovarajućim sredstvom, a evo i par trikova za skidanje fleka.

Najčešće greške kod ručnog pranja veša

Čak i ako veš perete ručno, možete napraviti određene greške. Evo šta bi trebalo da izbegavate prilikom pranja na ruke.

 • Najbolje je da svaki komad garderobe perete odvojeno potopljen. Ako već stavljate veš zajedno, gledate da budu slične nijanse odeće.
 • Ne mešajte različite vrste tkanina i boja. Svaka tkanina ima svoju odgovarajuću temperaturu pranja. Vaš kašmirski džemper se može skratiti na tri četvrtine dužine zbog pretople vode u kojoj ste prali pamučnu majicu.
 • Kada ispirate veš, ispirajte ga u čistoj vodi u lavoru ili lavabou, ne pod mlazom vode. Takođe, ispirajte iz 2 vode, tek potom dodajte preporučenu količinu omekšivača u treću.
 • Ne uvijajte veš dok ga cedite. Tako ćete ga sigurno oštetiti, istegliti i izgubiće formu. Stavite komad odeće na čist beli peškir, zarolajte i stiskajte koliko možete. Tako ćete ravnomerno iscediti bez oštećenja
 • Osetljive tkanine poput kašmira i vune nikada ne vešajte kada ih sušite. Stavite džemper ili bluzu položene na peškir horizontalno, pa na sušilicu. Takođe ne sušite na izvorima toplote poput radijatora ili peći, to je siguran način da se unište, a nije ni bezbedno.
 • Bluze, košulje, jakne ili dukserice možete pri sušenju okačiti na ofingere sa punim ramovima, da se pravilno i bez usecanja njihova forma rasporedi po ofingeru. Nikada ne koristite žičane ofingere koji će istegliti tkaninu, a lako je i cepaju. Ovako ćete skoro pa izbeći naporno peglanje, a neće ostati ni linije vešanja kao kada se prostire veš po sušilicama ili žici.
 • Veš se najbolje suši na vazduhu, ne izlažite ga direktnom jakom suncu. Ne prostirite veš tamo gde spavate ili boravite, držite ga što dalje i od kuhinje i kuhinjskih isparenja. Mokar veš je jako osetljiv na svaku vrstu dima, prašine i jakih mirisa, čuvajte ga od toga da ne bi sav trud bio uzaludan.

Kada se koristi mašina za pranje veša?

Određeni komadi veša se zbog dezinfekcije moraju prati na visokim temperaturama, jer se više prljaju, dolaze u kontakt sa licem ili intimnim delovima, i potrebno je da budu besprekorno čisti.

Posteljina, peškiri, donji veš – ono što se najčešće podrazumeva pod “beli veš”, su upravo ti komadi koje moramo prati mašinski. Uz sav ostali šareni, tanak veš, dečiju garderobu ili sportsku odeću, imamo različite programe pranja i stavki na koje treba da obratimo pažnju.

Mašina za pranje vešaPreporučuje se da veš perete samo sa tačnim količinama deterdženta, naznačenom na pakovanju praška. Višak ne pere ni bolje ni više, već samo nerastvoren zapušava mašinu, pravi suvišnu penu u bubnju koja podiže nečistoću na vrh, ali je ne uklanja. Previše deterženta je opasno i zbog kožnih iritacija i alergija.

Ne pretrpavajte mašinu, i ne nabijajte u nju što veću količinu veša na silu. Ovako svakako nećete kvalitetno oprati, jer ni voda ni prašak se ne upijaju i ne peru, niti se ispiraju do kraja. Postoji i mogućnost da mašinu pokvarite, a veš se ovako vrlo lako cepa!

Niske temperature pranja ili pranje u hladnoj vodi su preporučeni za blago zaprljan veš, tek kupljene komade, specijalne i osetljive tkanine. Dezinfenkcija jako prljavog veša na niskim temperaturama neće biti zadovoljavajuća, a većina deterdženata se ni ne rastvara na temperaturama ispod 40 stepeni.

Ne preterujte sa omekšivačem, koliko god mirisan bio! Omekšivač se ne ispira iz veša u poslednjoj vodi, pa nije preporučljivo koristiti ga preko doze, a ako su u pitanju osetljive osobe ili mala deca, nije loše ni preskočiti ga. Previše omekšivača ostavlja i tragove po garderobi, a novi peškiri će prestati da se linjaju ukoliko ih prvih par puta perete bez dodavanja omekšivača.

Oznake za pranje veša

Pre bilo kakvog pranja garderobe bi trebalo da pročitate, a potom i ispoštujete oznake za pranje. Da li poznajete jezik sa etiketa ili su vam oznake za pranje veša samo nerazumljivi hijeroglifi, koje odsečete sa etiketom?

Ova simbolična uputstva za pravilno pranje veša u veš mašini i održavanje, su ono što će vaš veš sačuvati od skupljanja, oštećenja i obezbediti da garderoba potraje. Evo i tačnog “prevoda”, koji će vas rešiti dilema.

Tačkice označavaju temperaturu (hladno, toplo, vruće), a linije ciklus (normalan, smanjen broj obrtaja centrifuge, osetljivo).

SIMBOL

KRATKO UPUTSTVO   

ZNAČENJE

Mašina za veš, Normalno

Mašina za veš, Normalno

Odevni predmet ne podleže nikakvom posebnom tretmanu.

Mašina za veš, Hladno

Mašina za veš, Hladno

Mašina za veš, Hladno

Temperatura ne sme biti viša od 30°C.

Mašina za veš, Toplo Mašina za veš, Toplo

Mašina za veš, Toplo

Temperatura ne sme biti viša od 40°C.

Mašina za veš, Vruće Mašina za veš, Vruće

Mašina za veš, Vruće

Temperatura ne sme biti viša od 50°C.

Mašina za veš, VrućeMašina za veš, Vruće

Mašina za veš, Vruće

Temperatura ne sme biti viša od 60°C.

Mašina za veš, Vruće Mašina za veš, Vruće

Mašina za veš, Vruće

Temperatura ne sme biti viša od 70°C.

Mašina za veš, Vruće Mašina za veš, Vruće

Mašina za veš, Vruće

Temperatura ne sme biti viša od 95°C.

Mašina za veš, Perm Pres

Mašina za veš, Perm Pres

Odevni predmet može se prati u mašini za veš samo na programu koji koristi hlađenje ili hladno ispiranje pre smanjenja broja obrtaja. Obično uz simbol za pranje na 30°C, 40°C ili 60°C. Smanjiti količinu veša.

Mašina za veš, Lagano ili Osetljivo

Mašina za veš, Lagano ili Osetljivo

Odevni predmet može se prati u mašini za veš samo na opciji koja omogućava laganu centrifugu i/ili skraćeno vreme pranja za osetljivije odevne predmete. Obično uz simbol za pranje na 30°C i 40°C. Znatno smanjiti količinu veša.

Ručno pranje

Ručno pranje

Prati ručno na 30°C – 40°C. Potopiti odeću u rastvor malo deterdženta i vode i ostaviti da odstoji. Dobro isprati i istisnuti višak vode.

Bez pranja

Bez pranja

Odevni predmet ne sme se prati.

Mašina za pranje i sušenje je još jedan kec u rukavu moderno opremljenog doma, ali i tu moramo biti obazrivi pri odabiru programa. Pre svega, veš se kao i za standardnu mašinu za pranje veša mora razdvajati u odnosu na boju, vrstu materijala i boje. Pri tom, kada veš ujedno i sušimo u mašini, bitno je da su svi komadi iste debljine, da bi se ravnomerno osušili.

Obavezno pratite preporučenu gramažu veša za sušenje, koja je naznačena, jer ćete veš adekvatno osušiti samo ako mašinu ne prepunite – što je ona praznija to vruć vazduh lakše struji, i na taj način se dobija suvlji veš.

Ukoliko koristite odloženi start, ostavljate da mašina sama opere i osuši, morate staviti u mašinu samo onoliko veša koliko može da osuši. To znači da ne podrazumevate maksimalnu količinu koju pun bubanj može da opere. Ove mašine najčešće suše polovinu kapaciteta onoga što mogu da operu, odnosno polovinu bubnja, te pratite uputustvo.

Naravno, i ovde postoje oznake za pravilno sušenje veša u mašini, kao i upozorenja za osetljivu garderobu i tkanine koje to ne trpe. Takođe, tu su i oznake za sušenje bez mašine.

SIMBOL

KRATKO UPUTSTVO

ZNAČENJE

Mašina za sušenje, Normalno

Mašina za sušenje, Normalno

Mašina za sušenje može se koristiti na najvećoj mogućoj temperaturi.

Mašina za sušenje, Normalno, Niska temperatura

Mašina za sušenje, Normalno, Niska temperatura

Mašina za sušenje može se koristiti regularno na programu niske temperature.

Mašina za sušenje, Normalno, Srednja temperatura

Mašina za sušenje, Normalno, Srednja temperatura

Mašina za sušenje može se koristiti regularno na maksimalnoj vrednosti programa srednje temperature.

Mašina za sušenje, Normalno, Visoka temperatura

Mašina za sušenje, Normalno, Visoka temperatura

Mašina za sušenje može se koristiti regularno na programu visoke temperature.

Mašina za sušenje, Normalno, Bez toplote

Mašina za sušenje, Normalno, Bez toplote

Mašina za sušenje može se koristiti regularno samo na programu „Bez toplote“ ili „Sušenje pomoću vazduha“.

Mašina za sušenje, Permanent Press

Mašina za sušenje, Permanent Press

Mašina za sušenje može se regularno koristiti na programu Permanent Press.

Mašina za sušenje, Osetljivo

Mašina za sušenje, Osetljivo

Mašina za sušenje može se koristiti regularno samo na programu „Osetljivo“.

Ne sušiti u mašini za sušenje

Ne sušiti u mašini za sušenje

Ne sme se sušiti u mašini za sušenje.

Ne sušiti

Ne sušiti

Ne sme se uopšte sušiti u mašini za sušenje.

Sušenje na žici

Sušenje na žici

Okačiti vlažnu odeću da se suši na žici unutra ili napolju.

Sušenje kapljanjem

Sušenje kapljanjem

Okačiti vlažnu odeću da se iscedi kapljanjem, bez dodatnog cedjenja.

Horizontalno sušenje

Horizontalno sušenje

Položiti horizontalno i ostaviti da se suši.

Sušiti u hladu

Sušiti u hladu

Sušiti što dalje od direktne sunčeve svetlosti

Ne uvrtati

Ne uvrtati

Odeća se nikako ne sme cediti uvrtanjem.

Saveti za peglanje veša

I ne, nije sve gotovo pošto ste oprali i osušili veš, sad dolazi onaj, po mišljenju mnogih najdosadniji deo – peglanje! Često ovu obavezu preskačemo, mrska nam je jer dugo traje, a uz to sve mora da se obavi ručno i pažljivo.

Pranje i peglanje veša  kao da nikada nisu bili brži, ali ni komplikovaniji ukoliko ne znate par trikova. Evo saveta koji će vam olakšati peglanje veša, i možda ispraviti usputne greške koje nas koštaju još više truda.

Veš se mnogo brže i lakše pegla kada je malo vlažan. Koristite programe na mašinama za sušenje “za lakše peglanje”. Naravno, odabir pravog aparata za domaćinstvo poput pegle na paru znatno olakšava ovaj proces! Mnogo brže, uz konstantu temperaturu i paru, veoma glatko i brzo se pegla bilo koja vrsta tkanine, ma koliko bila suva ili izgužvana.

Preporučuje se da razvrstate veš po vrsti tkanine i debljini, jer će vam ovo ubrzati peglanje. Osetljive tkanine, šljokice ili dugmad, peglajte preko peškira, okrenute ka dasci za peglanje. Tako ih nećete oštetiti niti ostaviti otiske po tkanini.

Koristite adekvatne pegle sa širim glatkim površinama i samostalnim sistemima čišćenja. A za brza usputna peglanja u zadnji čas, odlično će doći i putna pegla. Peglajte po dužini, koristite što šire daske za peglanje – pogotovo za krupne komade.

Uvek ostavite da se opeglane košulje dobro ohlade, pre stavljanja u orman. Na ovaj način ćete ih sačuvati od gužvanja.

Spakovana garderobaKada je vreme za hemijsko čišćenje?

Ne nosimo često garderobu na hemijsko čišćenje, ali postoje fleke za čije uklanjanje je ipak potrebna pomoć profesionalaca. Takođe, kvalitetni i skuplji komadi poput kaputa, sakoa, mantila ili večernjih haljina, se održavaju isključivo hemijskim čišćenjem. Evo nekoliko saveta za hemijsko čišćenje garderobe:

 • Garderobu koja nosi oznaku “za hemijsko čišćenje” nemojte ni pokušavati drugačije da održavate. U zavisnosti koliko često je oblačite, toliko često je i čistite, ali imajte na umu da se na ovaj način odeća ipak haba. Kapute i mantile je dovoljno jednom godišnje očistiti, a sakoe i pantalone koji se redovno oblače i mnogo češće.
 • Teško i neizvesno je skidati masne fleke, one od voska, raznih vrsta farbi i boja. I pored sjajnih sredstava za skidanje fleka i odličnih  domaćih saveta, nekada je ipak bolje ne upuštati se u rizike. Uflekane osetljive tkanine i skupocene materijale prepustite stručnim licima.
 • Kada predajete odeću u čistionici, uvek jasno objasnite kako je fleka nastala, kao i o kom materijalu se radi, da ne bi došlo do zabuna i da bi se adekvatnim sredstvima mrlja uklanjala. Setite se da ispraznite džepove!
 • Ne pokušavajte sami da skinete fleke, napravićete još veći problem. Donesite uprljanu odeću što pre na čišćenje.
 • Ne držite odeću donesenu sa hemijskog upakovanu u najlon, tako spremljenu u ormanu. Ovo je siguran način da se odeća ovlaži skupljanjem vlage i propadne. Na taj način se pakuje samo zbog lakšeg i bezbednijeg transporta. Takođe izbegavajte žičane ofingere, oni su samo za jednokratnu upotrebu, ne za trajna vešanja odeće!
 • Uvek birajte proverene, kvalitetne čistionice sa mogućnošću reklamacije.

Možda deluje da je pranje veša veština koju je teško savladati, ali vrlo brzo će ceo proces postati deo vaše rutine i neće vam predstavljati nikakav problem. Iako je često veš mašina ta koja pere, a deterdženti dezinfikuju, neophodno je da posedujete određeno znanje kako bi sve prošlo kako treba. Verujemo da ćete nakon ovih saveta znati sve što je potrebno, kako bi vaš veš uvek izgledao besprekorno!