Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4000 RSD
Featured single post image

Peglanje veša – saveti i trikovi koji će olakšati peglanje

Malo je tako omraženih i  naizgled beznadežnih kućnih poslova kao što je peglanje. Nije dovoljno što veš mora da se odvaja, pere, prostire, skuplja – neophodno ga je i ispeglati, da bi vaše stvari zablistale u punom sjaju i duže ostale očuvane.

Mnogo bitniji efekat peglanja od ovih estetskih zahteva je higijena, jer pegla za veš u potpunosti posle pranja dezinfikuje sve tkanine, uklanja mikrobe i pogotovu kada su u pitanju dečije stvari, posteljina ili peškiri, sprečava pojavu infekcija i iritacija.

Ima li pomoći, saveta i trika da peglanje ide brže, lakše i bez greški? Pojavu nabora možete izbeći i uz pažljivije pranje veša. Ovakve preporuke možete da pročitate i u tekstu Saveti za održavanje veša. Ipak, najveći spas za ovakve probleme su dobro poznati mali kućni aparati.

Kako nam kvalitetna pegla na paru može spasiti vikend, zašto je pegla za putovanje najverniji saputnik na  poslovnom putu, i još mnogo saveta koji će ispeglati sve bore na vašem čelu kad ugledate punu korpu neispeglanog veša, pročitajte u daljem tekstu.

Sortiranje odeće – korak koji prethodi brzom peglanju veša

Jedan od prvih koraka ka bržem peglanju je sortiranje odeće. Mnogo je brže da razvrstate košulje, osetljive bluze, haljine, komade sa aplikacijama, našivenim perlicama, od posteljine, peškira, belog veša.

Peglanje osetljive odeće je sporo, pipavo i mora se peglati na nižim temperaturama. Da biste peglali bezbedno, ove komade peglajte prve, kada pegla nije vrela i manja je šansa da se odeća ošteti, imate više pažnje i vremena da se delikatnom peglanju posvetite.

Pripremite peškir, kao i vlažnu pamučnu krpu za peglanje ove garderobe i tako ćete biti sigurni da se ništa neće istopiti ili iskidati ali i da se nabori neće praviti sa naličja.

Rasporedite veš tako da slične komade peglate za redom, tako da vam je i pegla nameštena na odgovarajuću temperaturu, da ne gubite vreme na čekanje da se ohladi.

Prvenstveno, razvrstajte stvari po vrsti tkanine, pa osetljive, sintetičke i sve one materijale koji zahtevaju niže temperature peglajte prve, da bi kasnije peglali na najvišim beli pamučni veš koji zahteva i punu dezinfekciju.

Takođe, razvrstajte veš i po dužini i vrsti. Brže se pegla kada su vam na gomili prvo košulje koje zahtevaju puno okretanja, nameštanja i mnogo pažnje od peškira ili stolnjaka, posteljine koje možete ostaviti za kraj, kada se već umorite.

Nemojte preskakati, ostavljati one komade koji su vam najteži za peglanje za kraj, tako ćete brzo odustajati od njih. Sortiranje veša može biti i odličan strateški plan, kako da neprijatan i obiman posao što lakše i prihvatljivije završite.

Svako od nas zna da li mu je lakše da teže zadatke završi odmah ili da se prvo baci na mnogo lakše. Sa vešom nije ništa drugačije, možda dečije stvari nekom idu najbrže, a muške majice oduzimaju svu snagu. Razvrstavanjem veša, mnogo efikasnije raspolažete vremenom za peglanje.

složeni džemperi u ruci

Ispeglana navlaka za peglanje za veš bez nabora

Veoma bitan faktor pri peglanju je i daska za peglanje i njena navlaka.

Najlakše se veš pegla pomoću daske, jer je u potpunosti prilagođena svojoj nameni – ima širinu, visinu i špic koji u mnogome olakšavaju peglanje svakog komada odeće.

Naravno, navlaka za peglanje mora da bude zategnuta, savršeno ravna kako se nabori ne bi prenosili na veš koji se pegla, da ne beži, ne roza se kada se prevlače dugački komadi poput posteljine.

Dobro je da je termoizolovana, da ne može da se lako progori, ili da je makar od debljeg materijala. Kvalitetne navlake za peglanje provode toplotu kroz tkaninu, i tako ubrzavaju peglanje, jer skoro da nema potrebe okretati odeću da bi se peglalo s obe strane.

Aluminijumska folija ispod navlake štedi vreme peglanja

Jedan od trikova kako da ovaj efekat profesionalnih navlaka postignete uz malo domišljatosti je da ispod svoje obične navlake, stavite aluminijumsku foliju celom dužinom.

Na ovaj način će se toplota vrlo brzo prenositi kroz vlakna odeće, neće ostajati nabori, a vi ćete uštedeti vreme.

Peglanje po dužini – pravilno peglanje veša

Česta greška, koja se potkrade pri peglanju je kružno peglanje

Pravilno i mnogo lakše i efikasnije je, peglati po dužini, dakle po najdužoj osi odeće, sa što manje podizanja pegle. Tako se pegla manje hladi, glatko klizi i ispravlja nabore prateći pravilno šavove, ne ostavljajući na naličju preslikana ulegnuća, kao kad se šavovi popreko peglaju i usecaju.

Peglanje po dužini upola skraćuje vreme, pogotovo kada je u pitanju peglanje dužih komada, pri tom, ne tegli niti ćeba vlakna.

Adekvatna daska za peglanje od velike je pomoći, jer daje prostora da se pantalone ili haljina spuste po celoj dužini i da se u par poteza ispeglaju

 

pegla i ves na dasci za peglanje

Destilovana voda za peglanje osetljive odeće preko krpe

Čak ni izbor vode za peglu ne treba da bude slučajan. Kvalitetne moderne pegle na paru imaju sisteme koji ih štite i oslobađaju kamenca, veš je bezbedan od neželjenog flekanja ili mrvljenja iz pegle, što je bio čest slučaj kod starijih modela. 

Ipak, destilovana voda za peglanje je preporučljiva jer daje posebno delikatnim tkaninama mekoću i baršunatost posle peglanja, što tvrda voda sa kamencom nikada ne može, do te mere.

Peglanje osetljive tkanine je uvek bolje s naličja, prevrnuto, posebno ako ima vez, čipku, rese, perlice ili osetljive aplikacije. Naravno, nek vam je peškir pri ruci, prepeglajte preko njega, da se ne biste kajali kasnije. Na ovaj način samo ubrzavate postupak i silan trud da ispeglate izmedju osetljivih uskih delova vrhom vrele pegle.

Peglanje posteljine preko stolice za brzo završen posao 

Dugi komadi veša, poput dušečnih, jorganskih čaršava ili velikih stolnjaka, uvek su komplikovani za peglanje jer dok ste jedan kraj ispeglali, drugi se vuče po podu i gužva. Pored toga što radite uzaludan posao, ovo nimalo nije higijenski a to je jedna od osnovnih svrha peglanja uopšte.

Čak ni visoke i široke daske nisu dovoljne za peglanje posteljine.

Peglanje stolnjaka nije ništa manji problem, pogotovo što često imaju i vez, rese ili su od osetljivog materijala koji lako klizi. Ipak, postoji vrlo lako i dostupno rešenje, koje uvek možete primeniti i sebi olakšati posao.

Stavite sa svakog kraja daske za peglanje po jednu stolicu, okrenutu naslonom ka vama. Tako ćete kada peglate, kraj čaršava koji je neispeglan imati položen na jednu stolicu, sredinu na dasci koju peglate, a ispeglan kraj će se nalaziti na drugoj stolici. Čaršav ili stolnjak će biti daleko od poda, ispeglani u celosti bez naknadnog gužvanja.

Peglanje veša velikih dimenzija uz pomoć spajalica

Neki komadi odeće kao da se protive svakom načinu peglanja pa ih je vrlo teško savladati, pogotovu ako su većih dimenzija, nepravilnog, kružnog kroja ili sa mnoštvom karnera.

Precizna pegla oštrog vrha, tu će naravno biti od velike pomoći, ali postoji još jedan trik koji možete primeniti. Uhvatite krajeve koji vam beže spajalicama i izmedju njih precizno ispeglajte. Ovako vam neće ispadati delovi koje ne možete da pridržavate dok peglate, a neće se ni izgužvati.

Naravno, putna pegla sa mogućnošću vertikalnog peglanja parom ovakve zahtevne komade pegla bez po muke, bilo da ste u putu ili kod kuće. Kada je pred vama izazov izgužvane košulje ili odela koje ste izvadili iz kofera, uz ovu malu peglu koja se rasklapa, zapravo nemate nikakav problem – u par trenutaka vaša odeća će biti kao nova.

Peglanje je veliki izozov jer je naporan i dosadan posao koji nema kraja, a ne može se ni lako izbeći. Uz odabir prave pegle, nešto sistematičnosti i dobru muziku, možda ipak može da se ispegla u prolaznu kućnu obavezu.