Kako izabrati peglu
Kada dođe vreme da se kupi nova pegla, najčešće se svi nađu u istoj dilemi. Verovatno ste se i sami zapitali, koju peglu za veš kupiti, kako odabrati odgovarajući model? Zašto je neka skuplja, a izgleda isto kao neki jeftiniji model, kakva je razlika između pegle sa pločom od nerđajućeg čelika i one sa pločom od keramike, da li je para dovoljno jaka da peglanje završite u par poteza?
Pokušaćemo da vam pomognemo u odabiru, ukazujući na najznačajnije karakteristike koje treba gledati. Istina, svako ima svoje potrebe i nisu svima sve karakteristike od značaja, ipak jedna stvar je zajednička za sve – Najbolja pegla je ona koja je Vama zgodna u ruci, dobro opegla, a ne zahteva puno fizičkog napora.
Da bi posao bio brzo i efikasno završen, a Vi potrošili što je moguće manje energije, evo male pomoći na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira pegle.

Kvalitet i vrsta grejne ploče za peglanje

Vrste grejnih ploča mogu biti: Inox (čelik), kermička ili teflonska.
Inox čelične ploče su odlična za peglanje pamuka i drugih prirodnim materijala. Ukoliko je vaša garederoba uglavnom od prirodnih materijala, onda je Inox najbolje rešenje za Vas. Kod pegle sa čeličnom pločom jedino treba voditi računa da se temperatura prilagodi vrsti tkanine, da se neki osetljiviji materijal ne bi zalepio. Inox ploče su dugovečne i teško se oštećuju.
Keramička ploča je pogodnija za sintetičke materijale. Kod pegle sa keramičkom pločom, prednost je što se jako brzo zagrevaju, međutim kod njih treba voditi računa da ne padnu jer su veoma osetljive na udarce i padove, mogu da se polome i onda pegle postaju neupotrebljive.
Teflonske grejne ploče lako klize. S druge strane, one su jako osetljive, lako se oštećuju ako pređu preko rajfešlusa, metalnih dugmića i sl.

Sistem pare

Da biste što manje energije potrošili na peglanje, vaša pegla treba da ispušta dovoljno veliku količinu pare. Sa peglama koje imaju bar 25 g/ min pare moći ćete lako da peglate i malo presušen veš. Velika količina pare može čak skoro skroz da navlaži garderobu, pa ukoliko ne želite da je ostavite da se malo prosuši, pre slaganja, onda nemojte uzimate pegle koje ispuštaju previše pare. Funkcija dodatne pare ili „udara pare“ je veoma bitna, jer omogućava da ispeglate nabore koji se inače teško peglaju. Dobar raspored rupica na ploči, omogućava ravnomerno ispuštanje pare i lakše peglanje uz samo jedan ili dva poteza.

Sistem protiv uklanjanja kamenca – Samočišćenje

Ovo je jedna od najbitnijih opcija, jer je kod nas voda veoma tvrda i pojava kamenca je skoro neizbežna, pogotovo ukoliko se koristi samo voda iz česme, mada je uvek preporuka koristiti bar mešavinu destilovane vode i vode iz česme. Sa ovom opcijom peglu je lakše očistiti nakon svakog korišćenja.

Samoisključivanje

Ukoliko se, kada izađete iz kuće, često pitate da li ste ugasili peglu, pa se vraćate da proverite, onda je ovo opcija koja će Vam rešiti dileme. Pegla će se sama isključiti posle izvesnog vremena.  Vreme zavisi od modela do modela, mada kod većine modela gašenje pegle u horizontalnom položaju je nakon 30-ak sekundi, ako pegla miruje. U vertikalnom položaju se gasi nakon par minuta.

Težina pegle

Svakako nije zgodno da je pegla velike težine, preko 2 kg,  jer je u tom slučaju preteška onome ko njome upravlja, ali nije dobro ni da je izuzetno laka, jer bi se time smanjila njena prvenstvena funkcija – ravnomerno peglanje celom površinom.
Preporuka je kupiti peglu poznate robne marke, jer su obezbeđeni garancija i servis. Čak i nakon isteka garantnog roka, u servisu proizvođača možete pronaći originalni rezervni deo ili sigurnost da ćete peglu uvek moći da odnesete na stručnu popravku. Ovo vam često može biti i spas umesto kupovine nove pegle nakon samo 2 godine. Naša voda je tvrda i uzrokuje pojavu kamenca, zbog čega, pogotovo pegla često strada i potrebno je na vreme odneti na čišćenje u servis, što će sprečiti kvar i propadanje.Od daljih finesa takođe može biti bitno da pegla ima zašiljen vrh, koji omogućava peglanje i teško pristupačnih delova, kao što su oni oko dugmića na košulji. Takođe, zbog lakše manipulativnosti, može vam značiti da kabl ima fleksbilan spoj. Kao i sve drugo, birajte peglu po svojim potrebama i navikama. Najbolja pegla je ona koja Vama najviše odgovara i za koju ćete posle reći da vredi svaki dinar koji ste dali.
Ukoliko želite da Vas e-mailom obavestimo čim proizvod bude ponovo dostupan za poručivanje, molimo Vas prijavite se na listu čekanja.