Featured single post image

Peglanje košulje – brzo i pravilno peglanje košulje uz par trikova

Muška elegancija se pre svega prepoznaje po jednostavnosti i besprekornom stilu odela i košulje koju nosite. Bilo da je u pitanju strogo poslovna prilika, poseban, svečani događaj ili večernji izlazak, muškarac će birati  odgovarajuću košulju, koja mora biti savršeno ispeglana

Peglanje košulja nema alternativu, ovo morate savladati, uvežbati i nije iz prve lako. 

Sve greške se odmah vide kao ružni nabori, zgužvani delovi, preskočene manžetne, rukavi sa zarezima na laktovima. 

Pravilno peglanje košulja ima svoj redosled, a takođe vam je neophodna kvalitetna pegla na paru. Možete birati da li će peglanje kragne ili  peglanje manžetni biti početak, ali u daljem tekstu naćićete kompletno uputstvo za peglanje košulja bez greške.

Peglanje košulje po preporučenoj temperaturi

Pre nego što se uopšte upustite u peglanje košulja, proverite etikete sa uputstvima o održavanju. Neke tkanine poput svile, poliestera, poliamida i mešavina s ovim materijalima ne trpe visoke temperature.  

Svakako, na kvalitetnoj pegli ćete naći tačno preporučene temperature po vrsti tkanine. Pravilno peglanje košulja uvek prati dozvoljene temperature i tako izbegavate da oštetite materijal. 

Upalite peglu, podesite temperaturu. Sačekajte da se zagreje, probajte na ivici košulje da li se lepi, pa tek onda peglajte.

Peglanje košulje deo po deo

Postepeno peglanje košulja, deo po deo, je najlakši i najefikasniji način da košulja zablista. Daska za peglanje sa užim krajem, u ovome će vam puno pomoći, kao i pegla na paru sa praktičnim oštrim vrhom, nelepljivom inox podlogom i dugačkim kablom sa fleksibilnim spojem. 

Sve ove karakteristike, tačno su prilagođene brzom, delotvornom peglanju, bez smetnji.

Peglanje kragne košulje

Položite celu kragnu košulje po dužini na dasku za peglanje, otkopčajte sve dugmiće prethodno. Krenite vrhom pegle od ivice do ivice, pa pređite celu kragnu. Okrenite košulju i istim postupkom ispeglajte i drugu stranu kragne. Slobodno pritisnite, peglanje kragne to dozvoljava.

manzentna na kosulji

Peglanje manžetne košulje

Posebno je važno lepo ispeglati manžetne, jer su vidne i upadljive i ispod odela. Peglanje manžetni je dosta slično peglanju kragne. Otkopčajte dugmiće, položite manžetnu na dasku i vrhom pegle ispeglajte sa unutrašnje strane, pa okrenite i ispeglajte sa spoljašnje. 

Ne pritiskajte preko dugmeta i pažljivo prođite peglom oko njega. Preporučljivo je da peglanje rukava započnete upravo od manžetne, na ovaj način.

Peglanje ramenica košulje

Ramenice su, kao što im ime kaže, deo košulje oko ramena. Ovo je dosta nezgodan deo za peglanje, jer se lako gužva, kako god okrenuli košulju, presavija se i nastaju oštri nabori koji se teško i parom ispravljaju. 

Možda i najnezgodniji deo peglanja košulja je upravo ovaj.

Postoji jednostavan trik da se ne mučite, a da i ramenice budu idealno ispeglane. Navucite košulju na vrh daske za peglanje, tako da vam ramenica bude na što širem delu. Peglajte postepeno, okrećući u krug ramenicu, dok je u celosti ne pređete. Ne brinite, ovako ispeglane se neće zgužvati dok peglate ostatak košulje.

Peglanje košulje na zadnjem delu

Kada peglate zadnji deo, navucite košulju od kragne na vrh daske za peglanje. 

Peglajte od vrha ka kraju daske,deo košulje koji vam tačno ravno leži po sredini. 

Što bolje, ravnije položite košulju, to će vam brže ići. Koristite prskalicu za vodu, da biste lakše prešli izgužvanije delove. Uvek koristite peglu na paru, pravilno peglanje košulja tako će vam biti daleko brže.

Peglanje košulje na prednjem delu

Sa prednje strane, položite košulju po strani, dugmićima uz gornju ivicu daske. 

Ispeglajte vrhom pegle ispred i između dugmića. Veći deo iza dugmića, navucite samo koliko može da ravno legne po dasci i peglajte. Isti postupak ponovite i sa strane gde su rupice.

Ne navlačite previše, jer ste ostatak već ispeglali s leđa. 

bele i plave kosulje na ofingerima

Peglanje rukava košulje

Preostalo vam je još samo da opeglate rukave. Položite ih celom dužinom po dasci, pažljivo složite, da nemate nabore ni sa prednje ni sa zadnje strane.

Peglajte od manžetne do vrha ramenice, pa okrenite na drugu stranu. Ukoliko su rukavi lepo složeni, već peglanje jedne strane bitno olakšava peglanje košulje i sa druge.

Ispeglanu košulju uvek obesite na ofinger sa širim delom za ramena, ostavite sa strane da se ohladi, pa tek onda odložite u orman. Ako vam je praktično, zakopčajte dugmiće kragne, kako bi lepo i pravilno legla. Ne stavljajte više od jedne košulje po ofingeru, koristite vertikalne za više košulja da uštedite prostor u ormanu. 

Nikada ne koristite uske žičane ofingere, na njima se košulje gužvaju i sav trud  će vam biti uzaludan. 

Ako se radi o satenskim, svilenim košuljama od osetljivog materijala, koji pri tom klizi, koristite ofingere koji su presvučeni textilom. Još mnogo ovakvih praktičnih saveta, možete naći u tekstu peglanje veša.

Ne brinite kako ćete spakovati košulje za putovanje ili poneti rezervne u kancelariju, a da vam se ne izgužvaju usput. Putna pegla, lišiće vas ovih briga, jer ćete u trenu vertikalnim ispuštanjem pare ispeglati svaki nabor. Lagana mala pegla sa sklapajućom ručkom, postaće vaš verni saputnik.

Peglanje košulja ne mora biti bauk kada jednom usvojite pravilan način, koji provereno daje odlične rezultate. Uz malo truda, prakse i dobru peglu, bićete uvek besprekorno ispeglani za svaku priliku.