Tepih u dnevnoj sobi

Udobnost i originalnost enterijera zavisi i od odabira pravog tepiha. Tepih daje dodatni komfor prostoriji. Kada se deca igraju na podu, ili kada bosim stopalima ujutru stanete na meki ćilim pored kreveta, vi uživate u toplini i prijatnosti doma. Sve do trenutka kada čišćenje tepiha dođe na red.

U baršunastim toplim čupavcima ili bogatim vunenim tepisima, krije se i mnogo toga zabrinjavajućeg, pa je pravilno održavanje tepiha jedna od ključnih stvari za zdravlje porodice. Pročitajte kako očistiti tepih i kako uz redovno čišćenje tepiha produžavate njegov vek, ali i unapređujete zdravlje kućne sredine.

Pre svega, rešite se prašine!

Najveći deo nečistoća koje unosimo obućom, ostaje upravo u podnim prostirkama. To se pre svega odnosi na prašinu.

Prašina pored čestice peska i zemlje sadrži ćelije kože, grinje bakterije, viruse, komadiće insekata i biljaka. Tu su najčešće i  vlakna tekstila, polen, teški metali, dlake i perje kućnih ljubimaca.

Udisanje prašine može uzrokovati niz respiratornih i kožnih obolenja, od alergija i astme do ekcema i bronhijalnih poremećaja. Osetljivost je posebno izražena kod dece i starijih osoba, dakle onih sa slabijim imunitetom.

Pored toga, prašina je pogubna i za naše tepihe jer prekriva boje, a mikronečistoće grebu i oštećuju vlakna. Čak i posle pranja, tepisi ostaju bez sjaja, tekstura se gubi, deluju staro i pohabano.

Samo redovno održavanje tepiha, usisavanje i marljivo čišćenje odgovarajućim sredstvima i usisivačima, pruža zdravu i sigurnu sredinu i dug vek trajanja našim podnim prostirkama.

Saveti za redovno održavanje tepiha

Da bi tepisi zadržali svoju lepotu, a pre svega odisali svežinom i čistoćom, neophodno ih je brižljivo negovati.

Prvi korak je svakako usisavanje i to ne bilo kakvim usisivačem.

Odabir usisivača velike usisne snage je od ključnog značaja, jer su samo jaki usisivači u stanju da uklone i najsitniju prašinu koja se taloži u dubini vlakana. Održavanje tepiha, podrazumeva usisavanje dva do tri puta nedeljno, u prosečnoj porodici.

Double cyclone usisivač sa hepa filterom, je upravo usisivač snažnog motora i velike usisne moći. Zahvaljujući 4 stepena filtracije izduvnog vazduha, on zadržava  skoro sve grinje, polene i nečistoće, a izbacuje samo čist vazduh. Tako u zatvorenom prostoru stvara zdravu sredinu, efikasno odstranjujući alergene i izazivače raznih hroničnih obolenja, posebno kod dece.

Ipak, i pored redovnog usisavanja, ukoliko želite da vaši tepisi budu u najboljem izdanju, povremeno ih je potrebno i dezinfikovati. 

Dezinfekciju tepiha možete obaviti samo jednim uređajem

Dezinfekcija tepiha zvuči kao naporan posao – samo ako nemate odgovarajući uređaj za to!

Lupo Marshall vam nudi multifunkcionalni paročistač koji omogućava jednostavnije i temeljnije  čišćenje tepiha bez pranja, i bez hemijskih sredstva. Kompletnu dezinfekciju ovaj uređaj obavlja samo uz pomoć vodene pare

Potrebno je samo da sipate destilovanu vodu u uređaj, sačekate pola minuta da voda dostigne radnu temperaturu – i možete početi sa čišćenjem!

Visoka temperatura pare uništava sve mikrobe, viruse i grinje, a pri tome ne oštećuje vlakna tepiha, niti natapa tepih ostavljajući ga da se suši satima. Ovako momentalno vraćate blistavost tepihu i štitite svoju porodicu od opasnosti alergijskih i asmatičnih tegoba.

Uz naš Mop dobijate i niz specijalnih nastavaka uz pomoć kojih ćete bez problema očistiti i zahtevnije tepije, kao što su na primer oni čupavi.

Čupavi tepisi zahtevaju i usisivač za čupave tepihe ili specijalni vertikalni nastavak. Ovaj dodatak vam služi da se vlakna ne mrse pri usisavanju i da se odstrani sva prljavština iz teže dostupnih, dubljih slojeva tepiha. Papučice sa rotirajućim glavama su neadekvatno rešenje, jer pored toga što upetljavaju vlakna i kidaju ih, ne odstranjuju nečistoće u potpunosti.

Specifični dizajn ovog paročistača čini ga izuzetno jednostavnim za korišćenje, pa temeljno čišćenje tepiha ne mora da bude sezonski posao, već deo vaše rutine. Zahvaljujući nastavcima, ovaj isti uređaj možete koristiti i za čišćenje kupatila, pranje ogledala i prozora, pa čak i za temeljno čišćenje rerne.

Uz jedan aparat možete očistiti celu kuću ili stan, i na taj način značajno uštedeti vreme koje biste inače potrošili na menjanje krpa, vode, dovlačenje kofa… Kako vam za čišćenje uz paročistač ne treba ni jedno hemijsko sredstvo, njime dugoročno štedite i novac.

Obezbedite svojim tepisima potpunu dezinfekciju, a svoj ukućanima čist dom!

parocistac cisti tepih

Kako očistiti tepih čupavac?

Još od sedamdesetih godina, čupavci su moderan i šik detalj mnogih domova. Lako ističu svaku kombinaciju nameštaja i prosto magnetski privlače svojom mekoćom.

Kako očistiti tepih čupavac, je prva bojazan kada se za njih odlučujemo pri kupovini.

Tepih u spavaćoj sobiPre svega, ovo su prostirke koje nisu za bilo koji deo stana. Po njemu ne treba gaziti cipelama i najbolje je ne podvlačiti ga ispod nameštaja. Idealni su za spavaće sobe, neprometne delove dnevnog boravka, često i za dečije sobe, zbog mekoće i topline za najmlađe.

Čupavi tepisi u zavisnosti od toga da li su od vune, pamuka ili akrilnih vlakana se teže ili lakše održavaju.

Veštačka vlakna, uprkos uvreženom mišljenju o čupavcima, lako se održavaju, manje privlače prašinu, i lako ih je usisati. Fleke se teže primećuju i sa svakim usisavanjem tepih deluje kao nov.

Usisivač za čupave tepihe, podrazumeva da imate usisivač velike usisne moći. Standardni usisivač će inače odstraniti samo površinsku, krupnu prljavštinu. Nije dobro da koristite papučice s rotacionim četkama, jer one mrse, kidaju i lome vlakna.

Potrebno je usisavanje s obe strane, da bi se adekvatno odstranila i sitna prašina iz potke i dna čvorova.

Kako oprati čupavi tepih ne mora uvek da bude nauka ili izdatak.

Ukoliko ga perete sami, zaboravite na šampone, tečne deterdžente i praškove koji se teško ispiraju.

Njih je skoro nemoguće odstraniti, tepih će se toliko natopiti da će se sušiti danima. Na kraju, dobićete ulepljenu prostirku ni nalik vašem čupavcu, na koju će se prašina još mnogo više lepiti.

Pa zaista, kako oprati tepih čupavac?

Domaći sapun i sunđer su odlično rešenje, jer se sapun lako i brzo ispira, ostavljajući ga čistim i blistavim. Sunđerom nećete ulepiti ili iskidati vlakna, a efikasno će se ukloniti prljavština.

Postoje specijalni suvi deterdženti za pranje u prahu ili kapsulama, koji se samo posipaju i usisavaju, ali s njima takođe morate biti oprezni da ne bi došlo do ulepljivanja.

U redovno održavanje dobro je uvrstiti i čišćenje sodom bikarbonom.

Soda bikarbona je sigurnije rešenje, pogotovu ako prethodno prebrišete tepih rastvorom sirćeta i vode, uklanjajući masnoće i rastvorljivu prljavštinu. Detaljnim usisavanjem sode nakon toga, dobijate higijenski, čist tepih, iz kog su odstranjeni i svi neprijatni mirisi.

Aparati za domaćinstvo novijih generacija pružaju vam veliku pomoć pri održavanju čupavaca jer ćete se  Double cyclone usisivačem rešiti zagađivača vazduha, dok će ga mop paročistač najbrže, bez suvišnog kvašenja, dezinfikovati parom.

Održavanje vunenih tepiha

Vuneni tepisi su odlična investicija jer traju dugo, bogati su, meki topli i ugodni. Ipak tanji, tepisi ređeg tkanja se često linjaju.

Čupavi tepihNi oni punije strukture nisu imuni na stalno opadanje površinskog sloja, pogotovo kada su novi. Ova osobina može se uzeti i kao prednost. U slučajevima plitkih fleka, koje nisu stigle da se upiju u dubinu tepiha, imaćete manje muke. S vremenom, kao nekom vrstom pilinga, linjanje će ove mrlje prosto skinuti, kada se tepih usisavava.

Takođe, vuneni tepisi nisu lako zapaljivi kao neke vrste od veštačkih vlakana. Prednost ovog prirodnog materijala je što će se pikavac, žar koji padne sam ugasiti, neće zapaliti ceo tepih.

Održavanje vunenih tepiha podrazumeva redovno i temeljno usisavanje, osvežavanje i pranje.

Ukoliko nemate usisivač velike usisne moći, biće potrebno istresti ih praherom, da biste se rešili sve prašine.

Soda bikarbona i sirće i ovde pomažu, u osvežavanju i vraćanju sjaja, redovno i u kraćim intervalima. Prethodno dobro usisan i istresen tepih se ovako lako održava i čuva na duge staze.

Kako oprati vuneni tepih?

Pranje u profesionalnim uslovima je najbolja opcija, ipak ponešto možete i sami uraditi. Ne preporučuje se natapanje tepiha vodom i deterdžentom, jer ćete ga teško isprati, a vlaga se može zadržati u dubini i uzrokovati truljenje i neprijatne mirise.

Bolji efekat se dobija pranjem pomoću pene ili specijalnim, suvim deterdžentima za suvo pranje. Takođe treba povesti računa da se ribanjem ne uništi tekstura i punoća niti. Zadržavanjem ostataka deterdženta tepih se ulepljuje i još više privlači prašinu.

Vuneni tepisi su prilično osetljivi na fleke, ukoliko se nešto prospe, ključno je što pre ukloniti fleku.

Nikako nemojte grubo trljati po uprljanom. Upotrebite čistu, belu pamučnu krpu da pokupite prosut sadržaj. Tapkajte od ivica fleke ka centru, kako se fleka ne bi širila. Gazirana voda je odličan odstranjivač fleka od vina, deterdžent za sudove otklanja masnoće, sirće i soda bikarbona su univerzalni odstranjivači mrlja.

Pošto ste fleku skinuli, mesto osušite čistim papirnim ubrusima i prstima vratite niti u pređašnje stanje.

Specijalna sredstva za uklanjanje fleke, kao ni deterdžente, nikada ne stavljajte direktno na uprljano, već prvo pažljivo uklonite sa površine tepiha nečistoće, pa tek onda primenite sredstvo po uputstvu. Ne koristite sredstva s izbeljivačima niti obojene krpe pri pranju ili uklanjanju fleka, da sa njih ne biste preneli boju na tepih.

Kako očistiti tepih sa sodom bikarbonom?

Čišćenje tepiha kod kuće je oduvek mukotrpna i zahtevna obaveza. Retki imaju sve uslove i pre svega mesto za pranje tepiha. Pri tom radi se o nošenju, polivanju, pranju, ceđenju i sušenju. Sve to uz veliku fizičku snagu.

Soda bikarbona je jeftin, dostupan, potpuno neškodljiv način da kod kuće očistite tepih, a zaobiđete celu napornu proceduru.

Da, čišćenje tepiha bez pranja je moguće:

  • Tepih najpre temeljno usisajte. Tako ćete ukloniti sve krupne nečistoće. Zatim natopite krpu u alkoholno sirće i prebrišite.
  • Istu krpu isperite, ponovo potopite u sirće, ali sada je pospite izdašno sodom bikarbonom i ponovo prebrišite tepih. Ostavite ovako tretiran tepih da odstoji pola sata. Višak sode usisajte i vaš tepih će zablistati!

Odstranili ste sve neprijatne mirise, koji se u najvećoj meri zadržavaju upravo u tepisima, poput duvanskog dima, isparenja iz kuhinje, sušenja veša. Ne brinite, sirće će se vrlo brzo ispariti i neće ostaviti nikakav trag u tepihu.

Po želji u sirće možete dodati nekoliko kapi esencijalnog ulja poput lavande, limuna ili nane, da bi tepih zadržao vaš omiljen miris i svežinu.

Takođe, masnoće za koje se prašina u velikoj meri lepi, sirće rastvara i skida, vraćajući kolorit i sjaj vlaknima. Soda bikarbona podiže i skuplja prašinu i prljavštine, a potpuno je neškodljiva, pri tom dostupna i jeftina.

S vremena na vreme možete pre usisavanja posuti tepih sodom, ostaviti da malo odstoji i potom počistiti. Bez muke, tepih će biti kao nov.

Očistiti tepih u kući tj. čišćenje tepiha sodom je jednostavno, ekonimično i brzo rešenje na zdrav način.

Bez bojazni od alergija ili upotrebe hemijskih sredstava jakih mirisa.

Održavanje tepiha nikada nije bio lak zadatak, ipak, star, pohaban ili prljav tepih jednostavno nije opcija. Dobra investicaja u kvalitetan čupavac na kome ćemo biti zahvalni pri svakom baršunastom koraku, vredi truda. Makar koliko i briga o punom, toplom vunenom tepihu, koji daje zdravu, ušuškanu atmosferu vašem domu.

Uz ovih par saveta, nešto trikova i preporuka vaši podni ljubimci će biti čisti, blistavi i zdravi za celu porodicu.