kapi kiše na prozoru

Čisti prozori su slika i prilika urednog i održavanog doma. Važno je da nam svetlost u stan nesmetano ulazi, da nam  je pogled kroz prozor blistav. 

Pranje prozora ipak nije baš svakodnevna obaveza, najčešće odlažemo i preskačemo da ih operemo, jer deluje da je to veliki posao. Onda ih zapustimo, skoro pa naviknemo na siv i mutan pogled. Dovoljno je jedno brisanje prozora, da vidimo koliko je tu prljavštine, prašine, koju ne treba ignorisati. 

Ogledala su još jedna staklena površina, koja kao da nikada ne može ostati bez mrlja. U kupatilima, po zidovima, uvek se pojavljuju otisci prstiju, tragovi kamenca iz kapljica vode. Postoji li rešenja da nam ogledala uvek blistaju, a da to ne znači da ih svako malo glancamo?

Kako oprati prozore i ogledala, brzo, lako i redovno? Postoji li trik kako se peru prozori u par poteza, bez mrljanja, raznošenja nečistoće, čak i bez deterdženata? Zašto su mali kućni aparati, kao što je paročistač, veliko olakšanje pri čišćenju?

U daljem tekstu delimo savete za najefikasnije održavanje staklenih površina, koje će vam ovaj posao učiniti mnogo lakšim.

pogled kroz prozor na livadu

Pranje prozora i ogledala u pogodnim vremenskim uslovima

Svi znamo da se prozori ne peru pre kiše, nevremena, kada je mraz i veoma hladno vreme. Ipak, čak ni velike vrućine, nisu preporučljive, jer je brisanje prozora veoma teško kada su stakla usijana. I samo pranje prozora je daleko teže, jer se sve nečistoće zapeku na staklu. 

Idealno vreme za pranje prozora, pored onog da ste za pranje raspoloženi, bilo bi jutro, vedar dan ili uopšte neke srednje dnevne temperature. Izbegavajte direktno sunce na prozorima kad ih perete, jer se prebrzo suše i ostaju pruge na staklima.

Kada je u pitanju čišćenje ogledala, jasno je da vremenski uslovi nemaju uticaj. Važno je da odvojite dovoljno vremena da se posvetite ovom poduhvatu, kako bi ogledalo bilo temeljno očišćeno.

Pranje prozora i ogledala uz čišćenje okvira i ramova

Pranje prozora, pogotovu spoljašnjih strana, započnite tako što površinsku, krupnu nečistoću usisate usisivačem ili počistite mekom četkom ili metlicom. 

Posebno obratite pažnju na ragastove, okvire, ivice, žljebove, u koje se zavuče jako puno nečistoća, nedostupnih za brisanje krpom ili ubrusom. Kada prozore pokvasite, iz ovih ivica i žljebova, stalno će vam izlaziti prljavština i prljati obrisana stakla, ukoliko je prvo niste počistili.

Sličan je postupak i sa ramovima ogledala. Obrišite ih od prašine, sa svih strana, pa tek onda pređite na samo ogledalo.

Najbolja tehnika pranja prozora uz pravilne pokrete

Svako ima svoju proverenu tehniku za pranje prozora. Neko koristi novine i sirće, neko brisače prozora, mikrofiber krpe, nekome su sredstvo za staklo sa raspršivačem i ubrusi dovoljni.

Obično je najefikasnije prozore prati od gornjeg levog ugla, nadole, vertikalnim potezima, bez vraćanja. Uvek brisač obrišite čistom krpom. 

Ako perete krpom, isperite je u čistoj vodi i deterdžentu redovno. Kada se ova smeša isprlja i zamuti, odmah je promenite, da ne biste nanovo nanosili rastvorenu prljavštinu na prozore. 

Nemojte koristiti sunđere i pamučne krpe, jer zamute staklo i ostavljaju dlačice koje se teško skidaju. Suvom mikrofiber ili magičnom krpom izglancajte suve oprane prozore “S” pokretima, da biste uklonili svaku štraftu od pranja i zaostalu mrlju. 

Ako su teže za skidanje, koristite alkoholno sirće i vodu, u odnosu 1:5. Sredstva za pranje prozora sa raspšivačem, na bazi alkohola, su vrlo efikasna za poliranje kako prozora, tako i ogledala. Vodite računa da ne koristite visoko koncentrovani alkohol za glancanje, jer može da ošteti osetljive površine ogledala.

žena se ogleda

Najbolji uređaji za pranje prozora i ogledala uz koje čišćenje postaje jednostavno

Ako vam je dosta propinjanja, pranja, glancanja, poliranje, uklanjanja mrlja, štrafti od brisanja, a uz to nikad i pored tolikog truda niste potpuno zadovoljni svojim opranim prozorima – ne morate da se samo pomirite i prihvatite neuspeh. 

Ovo ne mora biti iscrpljujuć posao, koji ne daje vrhunske rezultate. Lupo Marshall Paročistač Mop vam može umnogome olakšati posao, bez napora, bez deterdženata – samo uz pomoć čiste vode, tj vodene pare

Uz to, čitač na paru iz naše ponude sadrži i dodatak za pranje prozora, četke za teško dostupne ćoškove, uklanjanje prašine. Pored ručnog paročistača, tu je i dugačka ručka koja vam pomaže da dohvatite i podjednako adekvatno operete i najnedostupnije visoke ivice i delove prozora.

Čišćenje ogledala je takođe lakše uz naš Mop. Ne morate ni beskonačno glancati, dovoljno je lagano ih preći paročistačem i ostaviti da se za par trenutaka osuše. 

Pored efikasnog i lakog pranja, čišćenje vodenom parom pruža vam i najzdraviju dezinfekciju bez ikakvih agresivnih hemijskih sredstava. Tako možete obezbediti siguran i zdrav dom, za sve ukućane, na vrlo ekonomičan način.

Pogledajte video u nastavku i saznajte kako izgleda čišćenje prozora uz pomoć ovog uređaja.

Koliko često je potrebno čišćenje i brisanje prozora?

Ne postoji univerzalan odgovor na ovo pitanje. Ukoliko živite u gradu, blizu prometnih ulica, vaši prozori se jako brzo prljaju od izduvnih gasova, prašine, smoga. Neophodno je da ih perete što češće jer što ih više zapustite, teže i duže ih čistite. Nije loše da ih prebrišete svake nedelje kada ne pada kiša, a obavezno perete posle nevremena. 

U zimskim mesecima, obično preskačemo održavanje prozora, jer nemamo uslova za to. Sa dolaskom proleća, vedrih dana, čeka nas i prolećno čisćenje i pranje prozora, koje smo zapustili. Paročistač je spasonosan upravo u ovakvim situacijama.

Da bi imali optimalno čiste prozore, tokom cele godine, najbolje je održavati ih na dve nedelje i temeljno prati jednom mesečno. Na taj način, manje se zamaramo kada prozori nisu jako zaprljani.

Održavanje prozora i ogledala, ne mora biti iscrpljujuća obaveza sa neizvesnim ili nezadovoljavajućim ishodom. Uz pomoć ovih saveta i velikog olakšanja u paročistaču, sve što treba da blista, blistaće uvek, bez po muke!

Ukoliko želite da Vas e-mailom obavestimo čim proizvod bude ponovo dostupan za poručivanje, molimo Vas prijavite se na listu čekanja.