Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4000 RSD
Featured single post image

Prirodna sredstva za čišćenje koja možete napraviti sami

Od posebne je važnosti da nam je dom čist, bezbedan, da barem tu ničije zdravlje nije izloženo rizicima. Kućna higijena podrazumeva korišćenje hemijskih sredstva za čišćenje, dezinfekciju, redovno i često sređivanje svih prostorija i površina.

S druge strane, postoje i prirodna sredstva za čišćenje, koja možemo i sami da napravimo, od nekih jednostavnih kuhinjskih potrepština koja su nam uvek pri ruci, a pri tom su jeftina i izdašna.

U daljem tekstu pročitajte zašto su ova sredstva bolji izbor i saznajte kako se pravi sredstvo za čišćenje, koje možete da koristite u svim prostorijama.

sredstvo za čišćenje od limuna

Zašto su prirodna sredstva za čišćenje bolja od hemijskih?

Temeljno čišćenje i dezinfekcija su naporni i iscrpljujući poslovi na koje se teško u potpunosti naviknemo. Međutim, važno je da smo kod kuće sigurniji od virusa, mikroorganizama i nečistoća koji nas ugrožavaju spolja i u gužvama. Zbog toga se ne preza od korišćenja što agresivnijih hemijskih sredstava za čišćenje kod kuće, koje neretko i ne ispiramo, jer se tako preporučuje i skraćuje spremanje.

Istina je da isparenja svih tih jedinjenja udišemo, unosimo preko kože i hrane. Alergije, respiratorne smetnje i osetljivost kože su postali veoma česti problemi i dece i odraslih. Sve ove rizike možemo izbeći u velikoj meri ako koristimo prirodna sredstva za čišćenje.

Sirće, limun i soda bikarbona čiste u potpunosti sve nečistoće, nemaju nikakvo štetno dejstvo i lako i bezbedno ih je koristiti. Odlična su dopuna za čišćenje uz male kućne aparate, koji vam olakšavaju održavanje doma na potpuno bezbedan način, putem čiste vodene pare. Paročistač je, na primer sigurno pravi izbor kada je zdravo, neškodljivo čišćenje u pitanju.

Otkrivamo kako da napravite prirodna sredstva, koja će u kombinaciji sa adekvatnim kućnim aparatima biti zaduženi za blistavost vašeg doma.

čišćenje šporeta

Prirodna sredstva za čišćenje kuhinje

Čišćenje kuhinje je obaveza posle svakog spremanja obroka. Izazovi su veliki, jer su svuda ostaci hrane koja je prskala iz šerpi i lonaca tokom pripreme, masna isparenja, mrvice, komadići hrane koja se tokom seckanja, mešanja raspu po teško dostupnim ćoškovima, ivicama, iza elemenata.

Rerna je noćna mora za ribanje ako vam zagori, ili se deo jela isprosipa tokom pečenja. Frižider vrlo lako počne da se oseća od nepoklopljenih posuda sa različitim jelima, bajate hrane, umaže se i isproliva. Sudopera i pored redovnog pranja lako dobija sloj kamenca za koji se lepe nečistoće.

Otkrivamo kako očistiti kuhinju prirodnim sredstvima, lako i u potpunosti.

Prirodno sredstvo za čišćenje kamenca na sudoperi i mašini za pranje sudova

Belo alkoholno sirće je najjefikasnije prirodno sredstvo za kamenac. Nema te naslage koje prirodno čišćenje kamenca uz sirće, neće ukloniti. Dovoljno je da za redovno čišćenje sudopere pomešate sirće i vodu u odnosu 50:50 i prebrišete.

Za tvrdokornije naslage zagrejte sirće, natopite vatu njime i ostavite da odstoji, potom prebrišite i isperite vodom – sve će se zablistati. Ne brinite o mirisu sirćeta, veoma brzo ispari i ne zadržava se. Sirće nije samo odlično sredstvo za čišćenje sudopere, već i sudomašina.

Čišćenje mašine za sudove se često previđa, ali i u njoj se zadržavaju masnoće, ostaci hrane po filterima i gumi u vratima, a takođe se hvata i kamenac.

Sredstvo za čišćenje mašine za sudove možete da napravite od čistog belog sirćeta  koje sipate umesto sjaja za mašinu ali ovo radite samo ukoliko mašinu redovno održavate, da otpali kamenac ne bi zapušio ventile.

Prirodno sredstvo za čišćenje rerne i mikrotalasne

Čišćenje rerne je najomraženija obaveza koja nas čeka bilo posle svakog pečenja, što je onda manja muka, bilo posle izvesnog vremena kada masnoće se zapeknu i veoma ih je teško skinuti. Skloni smo tome da koristimo što agresivnija abrazivna sredstva da bi lakše i brže rerna se oribala.

Prirodno sredstvo za čišćenje rerne nije ništa manje efikasno a neškodljivo je, ne isparava kada se rerna uključi i ne mora da se beskrajno trlja i ispira. Čišćenje rerne sa sodom bikarbonom i sirćetom vrlo postojano skida masnoću, crne zapekle delove po rešetkama, zidovima rerne.

Isprskajte rernu sirćetom u prskalici i mekom mokrom krpom nanesite sodu bikarbonu po svuda, ostavite da odstoji bar sat vremena i lako ćete skinuti krpom ostatke i prljavštinu.

Za redovno održavanje dovoljno vam je i samo brisanje rerne čistim sirćetom. Čišćenje rerne sodom bikarbonom i sirćetom možete da dodatno olakšate ako u prskalici pomešate razređeno sirće i malo deterdženta za sudove, pa time isprskate rernu pre sode.

Čišćenje mikrotalasne ćete uspešno završiti ako u nju stavite posudu s vodom i polovinom limuna, uključite na najjače. Potom prebrišite unutrašnjost mekom krpom i sirćetom. Sve mrlje i fleke će se lako skinuti.

Čišćenje frižidera uz prirodno sredstvo za čišćenje

Čišćenje frižidera može biti iznenađujuće prljav posao, kada se vidi koliko u njemu ima mrvica, komadića stare bajate hrane, masnih fleka, ulepljenih mrlja. Sredstvo za čišćenje frižidera pre svega treba da uklanja lako ove nečistoće ali i sve neprijatne mirise, bez ispiranja koje oduzima mnogo vremena.

Zato je čišćenje frižidera sirćetom najlakše pogotovu ako napravite pola pola mešavinu s vodom i par kapi eteričnog ulja lavande, limuna ili čajevca. Ovom mešavinom isprskajte sve površine u frižideru i prebrišite. Više nećete imati dilemu kako očistiti frižider brzo, lako i potpuno neškodljivo.

lavabo u kupatilu

Kako napraviti prirodna sredstva za čišćenje kupatila?

Kupatilo je puno izazova kada je održavanje u pitanju, jer želimo da je uvek perfektno čisto, blistavo i mirišljavo. Ne prezamo od najagresivnjih sredstava, bez obzira na toksine, isparenja, rizike po zdravlje.

Prirodna sredstva za čišćenje kupatila nisu ništa manje delotvorna a pri tom su potpuno bezbedna, naše bake su ih oduvek koristile.

Sredstva za čišćenje kupatila na bazi sirćeta, sode bikarbone, limuna napravićete kod kuće i biti iznenađeni koliko ćete uštedeti vremena i novca, a imati blistavo čisto kupatilo.

Prirodno sredstvo za čišćenje kade i lavaboa

Univerzalno prirodno sredstvo za pranje kupatila se pravi od sirćeta, vode i deterdženta za sudove. Koristite ih za čišćenje lavaboa, pločica, kao i čišćenje kade.

Pomešajte sirće i vodu u istom odnosu i dodajte par kapi deterdženta. Možete dodati i sodu bikarbonu, oko pola kesice, ali pazite pri mešanju, puno će peniti u početku i prosipati se. Ovo sredstvo za čišćenje lavaboa rešiće vas kamenca, onih ružnih mrlja od sapuna i nečistoća.

Nije ništa manje efikasno ni kao sredstvo za čišćenje kade, pri tom sačuvaćete sjaj kade, neće se izgrebati što se često dešava sa abrazivnim deterdžentima.

Prirodno sredstvo za čišćenje pločica

Kupatilo će vam zasijati ukoliko koristite univerzalno prirodno sredstvo za kupatilo koje je ujedno i sredstvo za čišćenje pločica. Dodajte mu par kapi omiljenog eteričnog ulja i čišćenje pločica će ujedno i osvežiti celu prostoriju.

Kako napraviti osveživač vazduha za kupatilo?

Ne morate udisati hemikalije da bi imali svež prijatan miris u kupatilu. Osveživač vazduha za kupatilo možete da napravite i sami od prirodnih eteričnih ulja. 

U ključalu vodu dodajte par kapi vašeg omiljenog ulja i kesicu želatina. Prespite u teglicu i prirodni osveživač vazduha je spreman. Takođe, jedan od načina kako napraviti osveživač vazduha u vidu popularnih difjuzera je da u flašicu ili vazicu sipate bebi ulje, u njega dodajte malo eteričnog ulja i ubacite drvene štapiće za ražnjiće. 

Kupatilo ili bilo koja prostorija odisaće svežim neškodljivim prirodnim mirisima

čišćenje parketa

Prirodna sredstva za čišćenje dnevne i spavaće sobe

Iako su kuhinja i kupatilo najveći izazovi kada je održavanje doma u pitanju, dnevna i spavaća soba nikako nisu za preskakanje. Tu provodimo dosta vremena, tapacirani nameštaj, tepisi, zavese pa ni parket i drvene površine nisu imuni na prljanje, prašinu, grinje, neprijatne mirise. 

Naravno, kvalitetan jak usisivač će vas rešiti prašine a paročistač će u par poteza, bez ikakvih hemikalija osvežiti tepihe bez previše kvašenja. Fotelje, garniture, sofe, sve možete potpuno bezbedno čistiti parom, čak i skinuti fleke, ukloniti neprijatne mirise.

Možete naravno i jednostavno napraviti i par prirodnih sredstava za održavanje parketa ili glancanje nameštaja. Evo i par saveta o tome.

Prirodno sredstvo za čišćenje nameštaja 

Čak i stari nameštaj kada se uglanca i očisti nekim mirišljavim sredstvom za poliranje, dobija sjaj i deluje kao nov. Ne pitamo se baš čega sve ima u toj magičnoj tečnosti, koju ne ispiramo, a svakodnevno smo u kontatku s njom.

Nije neophodno da sredstva za čišćenje nameštaja budu nama nepoznatog porekla. Podjednako efikasna, a mirisna možemo i sami da napravimo kod kuće. Univerzalno sredstvo od sirćeta, vode i deterdženta za sudove obogatite sa 30 kapi vama omiljenog eteričnog ulja u prskalici i koristite za brisanje svih glatkih drvenih površina.

Sredstvo za čišćenje nameštaja od tamnijeg i starijeg drveta, napravite od maslinovog i eteričnog ulja, a ogrebotine premažite ugrejanim jezgrom oraha.

Prirodno sredstvo za čišćenje parketa

Parket je pored pločica najizloženiji prljanju, ali je takođe i osetljiva drvena površina koja traži negu. Sredstva za čišćenje parketa dakle, ne smeju biti agresivna. Od ključne je važnosti da posle pranja, parket ne ostane klizav, što se dešava kod komercijalnih deterdženata sa voskom.

Čime očistiti parket na prirodan način, a postići taj visoki sjaj? 

I u ovom slučaju, univerzalni prirodni deterdžent je i sredstvo za čišćenje parketa, s tim što u mešavinu od sirćeta, vode i tečnosti za sudove dodajete i 30 kapi eteričnog ulja, koja su i odličan antiseptik. Jedna čaša ove mešavine u kanti tople vode, vratiće sjaj vašem parketu.

Prirodna sredstva za održavanje kućne higijene su efikasna, neškodljiva, isplativa i lako dostupna. Svakako, samo uz odabir pravih malih kućnih aparata, garantuju vam bezbedan i blistav dom.