Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4000 RSD

Čišćenje kuće i stana – na šta posebno treba obratiti pažnju?

Proleće donosi veliko, čuveno generalno spremanje, a vikendi nedeljno čišćenje stanova. Te, ne baš omiljene, obaveze dolaze nam prečesto, ispočetka, po ko zna koji put, a nikome nije drago kada slobodne dan koristi za čišćenje kuće.

Kad pre su se prozori isprljali? Kao da brisanje prašine nije dovoljno, nego treba očistiti i frižider… A  čišćenje kuće koliko god revnosno i brižljivo obavljali, uvek podrazumeva i teško mučenje sa nečim što se zapusti, zaboravlja i odlaže. Kako očistiti stan bez većih previda, lakše, zdravije i trajnije, pročitajte u daljem tekstu.

Generalno čišćenje stana – koja su najbolja sredstva za čišćenje?

Ono što se traži od sredstva za čišćenje jeste da je ono efikasno, lako za korišćenje i da brzo deluje. Kada je generalno čišćenje stana u pitanju, zahtevi su još veći jer je posla mnogo a traže se što trajniji rezultati.

Da li i koliko pažnje posvećujemo količini hemikalija koje ovako unosimo u svoje domove, razne alergene i toksične supstance koje ne isperemo i nikad ne uklonimo do kraja?

Zaista je teško uklanjati kamenac i masnoće. Neophodno je temeljno dezinfikovati sve površine, pogotovo u kupatilu i kuhinji. Ali to se može lako i ekonomično uraditi i sa nekoliko domaćih sredstava koja su nam dostupna u kuhinji.

  • Sirće – Ovo je sigurno najzdraviji odmašćivač, dezinfekciono sredstvo i skidač fleka koji nikada neće nauditi zdravlju, izbledeti itison ili izgoreti mebl. Razredite ga s vodom, u odnosu 1:2 i osvežite i svoje tepihe i nameštaj, uklonite neprijatne mirise, ne brinite miris sirćeta će nestati posle par minuta.
  • Soda bikarbona – još jedan kec u rukavu iz kuhinje koji uklanja neprijatne mirise iz frižidera i mašine za sudove,  a pomešana sa sirćetom i vodom odlično riba i pločice. Možete i otpušiti odvod ako u sudoperu ili lavabo, kadu, sipate sodu i prelijete kipućim sirćetom! Osvežite tepih tako što ga temeljno usisanog, prebrišete rastvorenim sirćetom i izdašno pospete sodom bikarbonom. Posle oko sat vremena usisajte svu sodu sa tepiha i zablistaće!
  • Limun – Sjajan je za svež miris veša. Dovoljno je da iscedite pola limuna  i ubacite u mašinu za pranje i tako operete. Nezamenljiv je za čišćenje svih metalnih, hromiranih posuda, jer im upravo limunov sok odmah vraća sjaj. Možete ga upotrebiti i umesto abraziva za sve vrste pločica, pranje kupatila, lavaboa i slavina, tuš kabina. Vratite prijatan miris i odmastite drvene kuhinjske daske i skinite ružne fleke sa njih tako što ćete ih istrljati polovinom limuna i ostaviti da odstoji na teško umrljanim mestima.
  • Krupna so – prirodni abraziv, koji lako riba zagorelu hranu iz posuda, takođe pomaže u odmašćivanju rerni.
  • Pasta za zube – najpoznatija kao sredstvo za poliranje svih vrsta plemenitih metala i teško dostupnih rupica i žljebova na nakitu.

Tajno oružje – vodena para

Jedan od najzdravijih i najefikasnijih načina da očistite i dezinfikujete skoro bilo koji deo svog doma je vodena para. Bez upotrebe bilo kakvih hemijskih sredstava, bez ispiranja, ribanja ili zavlačenja na teško dostupna mesta, očistićete željenu površinu u trenu prostim izlaganjem paročistaču.

Pranje prozora, pločica, podova (a da ne govorimo o odmašćivanju rerne) je efikasno i bez napora, uvek uspešno, bez greške. Pri tom, uklanjate grinje iz tepiha, pa ne unosite u svoj dom dodatne alergene.

Ne kvasite tepihe i mebl, tako da zahtevaju dugo sušenje, već vrelinom pare dubinski uklanjate bakterije i nečistoće, ostavljajući tek blago vlažne površine koje se suše posle par minuta.

Čišćenje prozora – naporno, ali neophodno

Pranje prozora je uvek veliki posao, zahtevan zadatak koji se dugo odlaže jer prozori nisu lako dostupni. To su u najvećem broju slučajeva velike zaprljane površine na visini, kojih često ima i mnogo. Ipak, uz par trikova, ipak, možete sebi olakšati čak i dosadan zadatak kao što je čišćenje prozora.

Prvo, poslužite se usisivačem sa nastavkom u obliku četke, da usisate svu paučinu, prašinu sa ragastova prozora. Usisajte i venecijanere i žaluzine u kojima se uvek zadržava prljavština.

Pogotovo u toku letnjih meseci, kada ima mnogo polena i prašine, upotrebite suvu mikrofiber krpu da ove nečistoće uklonite pre kvašenja, jer voda će ih zalepiti još više i razmazati po staklima.

Možete napraviti i sopstvenu tečnost za brisanje prozora od jedne trećine sirćeta i dve trećine vode, ili prosto iscedite nekoliko limuna. Kiselina će vrlo temeljno odlepiti masnoće i dezinfikovati stakla, koja će ubrzo zablistati. Koristite papirne ubruse ili novine za glancanje. Tako ćete izbeći pojavu mrlja i tragova po staklu koji se ružno presijavaju na suncu.

Kako očistiti prozore koji imaju mnogo malih okana, pregibe u okvirima, staru prozorsku drvenariju? Najlakše ih je čistiti paročistačem, kao i sve ostale prozore. Vodena para dopire do svih ćoškova podjednako uspešno, odlepljujući sve prljavštine u par sekundi. Vaše je samo da ih mekom krpom pokupite i prozor će se blistati bez mrlja i tragova koje trebate da glancate. Ogledala, ogledalca, kao i stilska ogledala – sve možete bezbedno tretirati parom bez bojazni od oštećenja.

Čišćenje klime u stanu – stavka koja se zaboravlja

Ne bi trebalo zaboraviti na čišćenje klime u stanu, barem jednom godišnje. Ukoliko se filteri ne održavaju, postaju legla buđi, bakterija i gljivica, dakle odlični uzročnici svih respiratornih i alergijskih problema.

Čišćenje klime podrazumeva kako održavanje unutrašnje tako i spoljašnje jedinice. Nije problem otvoriti i prebrisati kutiju od prašine iznutra. Morate biti pažljivi ukoliko sami skidate filtere sa žabica, pre pranja, jer se one lako lome. Koristite specijalna sredstva u vidu spreja za dezinfekciju, po uputstvu.

Održavanje klime u stanovima preporučuje se jednom godišnje, najbolje krajem proleća pred početak letnje sezone, a klima uređaje u automobilima bi trebalo očistiti na dve godine. U komercijalnim prostorima, čišćenje klime treba da bude indikovano time koliko sati dnevno rade, jer često nema druge ventilacije.

Retko čišćenje daje onaj otužan vlažan miris, koji ozbiljno ugrožava zdravlje i čini boravak neprijatnim i čak rizičnim. Svakako, ne čekajte da vas neprijatan miris pri korišćenju opomene da ste zaboravili da očistite klimu!

Crveni usisivač

 

Čišćenje tepiha – ključno za zdravlje

Tepisi, itisoni i ćilimi čine dom toplim i udobnim, ali zahtevaju temeljno održavanje. U zavisnosti od materijala, vrste tkanja i debljine- u većoj ili manjoj meri zadržavaju prašinu, grinje, razne vrste nečistoća koja se unosi obućom, dlake kućnih ljubimaca, ostatke od hrane, pa čak i neprijatne mirise i naslage od duvanskog dima.

Ukoliko temeljno ne usisavamo i ne vodimo računa, ugrožavamo zdravlje svih ukućana, pogotovu osetljivih poput dece i starijih osoba. Kvalitetni usisivači velike usisne moći sa dodacima za svaki ugao, obezbeđuju zdravlje cele porodice. Sve o održavanju tepiha i savetima o čišćenju pročitajte u tekstu Kako očistiti tepih.

Čišćenje frižidera – evo koliko pažnje mu treba posvetiti

Ma koliko često otvarali frižider i radovali se njegovom sadržaju, čišćenje frižidera je mrska i mučna obaveza, koju ne obavljamo rado. Ipak, ovde držimo hranu i jako je važno održavati higijenu polica, pakovati i spremati hranu u odgovarajuće posude sa poklopcima.

U frižideru se lako zadržavaju mirisi, koji kada se pomešaju čine hranu nejestivom. Uvek odlažite namirnice u zatvorenim posudama, iz kojih ne mogu da se prolivaju, rasipaju ili da im se mešaju arome.

Koristite namenske pregrade za povrće, jaja ili fioke za dublje rashlađivanje, razdvajajući meso, mleko, voće. Sve što se prolije, prospe, zamaže, odmah pokupite i obrišite, ne ostavljajte da se osuši i skori na policama, jer će to kasnije biti mnogo teže za čišćenje.

Koristite namenska sredstva za čišćenje frižidera, a pomoći će i soda bikarbona pomešana sa vodom ili limunska kiselina koja odlično dezinfikuje. Ne koristite deteržente za sudove, abrazive, niti bilo kakva hemijska sredstva jakih mirisa. Hrana može upiti njihove mirise, ili ona mogu naći put do vašeg tanjira, što svakako ne želite.

Posebno obratite pažnju na ivice vrata, police u vratima, žljebove polica i prostor ispod rešetki za jaja. Na ovim mestima se talože mrvice i razni ostaci hrane, koji su izvori neprijatnih mirisa i prljavštine. Tanjirić sa talogom od kafe ili sodom bikarbonom u vratima, preventivno će delovati i skupljati sva nepoželjna isparenja.

Odmrzavanje frižidera danas nije najneophodnije, jer frižideri novijih generacija ne lede. Ukoliko vaš uređaj nije takav, uvek ga odmrzavajte fenom, ne ostavljajte da se sam topi, pogotovo ne ako je pun hrane. Pored rizika da vam se hrana pokvari, velika je šansa da će ovako voda da kaplje i da se proliva, pa ćete napraviti veću štetu nego korist.

otvoren frižider pun namirnica

Čišćenje rerne – najomraženiji zadatak

Nakon pranja posuđa, usisavanja, čišćenja tepiha, spremanja kuhinjskih aparata ili detaljnog sređivanja kuhinje, ostalo je još čišćenje rerne. Odgovor na ovu konstataciju je uvek – možda to može i da sačeka do sledećeg puta?

Tako je mučno ribati izgorele, skorene masne naslage iz rerne, pa još paziti da se ne skine zaštitni sloj, ribati, pa ispirati abrazivna sredstva. Kao šlag na torti, ostaju smeđe fleke od prskanja iz plehova, po staklu na vratima, koje ničim neće da se skinu.

Ipak, bez obzira na poteškoće, rerna se mora oprati, makar povremeno. Dovoljno je reći da tu spremamo hranu, dakle neophodno je da bude čista. Postoji sijaset predloga, korisnih saveta i domaćih sredstava poput krupne soli, limunske kiseline ali nijedan nije čaroban štapić, koji ne zahteva mnogo truda do blistave rerne… Osim vodene pare!

Paročistač ima tu mogućnost da prostim direktnim izlaganjem odlepi sve masnoće, koje zatim nije teško ukloniti. Bez hemikalija, samo čistom vodom – dakle bez onog neprijatnog mirisa pri ponovnom paljenju rerne. Pročitajte kako će vam čišćenje rerne postati lak zadatak koji nećete odlagati u tekstu Čišćenje parom.

Čišćenje svakako nije zabavno, ni lako, ali je neophodna obaveza koju ne možemo izbeći. Da bi održavali svoj dom kao zdravo, prijatno i udobno mesto za život, on pre svega mora biti čist. To je onaj miris čistog koji prepoznajemo kao blistavost, svežinu i sigurnost domaćeg okruženja. Oko toga se ipak vredi potruditi.