Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4000 RSD
Featured single post image

Prolećno čišćenje – saveti za prolećno spremanje kuće

Kada se sklone svi novogodišnji ukrasi i drugi zaostaci zime, ostaje nam ogoljen stan, sa dosta nagomilanog nereda. Prvi zraci prolećnog sunca već najavljuju akciju. Sve je spremno za sveže, nove početke i prolećno čišćenje!

To je posao koji uvek odlažemo i koji nam teško pada jer mu se kraj ne vidi.

Guši nas garderoba po ormanima koju ne nosimo. Muči sezonska zamena obuće iz zimske u letnju, odložena prazna ambalaža po ormarićima kuhinje, ostava sa napola potrošenim teglicama koječega… Razni ćoškovi su natrpani stvarima koje želimo da zaboravimo.

Prolećno spremanje ne mora da bude aktivnost koja iscrpljuje, već  posao koji oslobađa i rasterećuje koristan prostor, i prilika je da se napravi mesta za nove stvari koje nam zaista trebaju.

Ovaj put ka zdravoj promeni može biti sistematičan, jasan i mnogo lakši uz dobar plan i par korisnih saveta za prolećno čišćenje stana ili kuće, koje ćete naći u daljem tekstu.

kofa sa sredstvima za ciscenje

Napravite dobar plan za prolećno spremanje stana i kuće

Da bi se veliki posao odradio kako treba, neophodan je jasan i precizan plan. Odvojite vreme i pre svega dobro raspoloženje. Ako ste premoreni, nevoljni i unapred vidite samo ogromnu muku nema od ovakvog zahtevnog poduhvata ništa.

Na silu započeto i napola dovršeno spremanje će vas samo još više uznemiriti. Nađite slobodan vikend, usaglasite se sa svim ukućanima, podelite obaveze, raspodelite delove stana koje će svako da pospremi.

Popišite sve što vaše prolećno spremanje stana treba da podrazumeva: od bacanja nepotrebnih stvari, poklanjanja odeće, preslaganja, izbacivanja starog nameštaj koji vas samo sapliće, krečenja, detaljnog čišćenja. Ovakvo generalno spremanje, zahteva i ulaganje.

Preračunajte koliki budžet vam je neophodan, šta je hitno potrebno odmah okrečiti, zameniti. Da li bi vas nova polica u kupatilu, kuhinji, spasla od nepotrebnog nagomilavanja po lavabou, radnim površinama?

Koliko polučiste garderobe može da visi na čiviluku vrata umesto na fotelji, da li je štender u spavaćoj sobi sistematično i ekonomično rešenje koje možete sebi da priuštite.

Prikupite svu potrebnu opremu za prolećno čišćenje

Nabavite svu neophodnu kućnu hemiju, kese za đubre, kutije za pakovanje stvari koje ćete odložiti. Naravno, desna ruka će vam biti kvalitetan usisivač, za svu prašinu, nečistoće, mrvice.

Mnogo ćete sebi olakšati posao, ubrzati i zaobići upotrebu svih hemikalija,  ako dezinfikujete pod mop paročistačem! Uz pomoć čiste vode, ne kvaseći čak ni mebl i tepihe previše, u jednom potezu dobijate potpuno čiste površine. Nema nedostupnih udubljenja, nema žljebova, fuga, zamašćenih pločica, zapeklog kamenca ni ulepljenog tepiha, koji paročistač neće očistiti.

Pri tom, sve površine su potpuno bezbedne, boje i teksture ostaju netaknute. Nema nikakve potrebe da ribate, zapinjete i posle se kajete što ste nešto izgrebali, ućebali ili skinuli sjaj i patinu. Mop čisti nežno, ali potpuno. To je pravi odabir među sjajnim pomagačima malih kućnih aparata.

Prolećno spremanje započnite bacanjem starih stvari

Najjednostavnije je da se prvo oslobodite svega onoga što vam zaista ne treba i smeta. Evo par predloga od čega krenuti:

  • Pregledajte dečije ormane i izbacite svu garderobu i obuću koju su prerasli. Poklonite je nekome sa manjom decom ili donirajte.
  • Izbacite i iz svojih ormana iznošene, tesne, stvari koje ne nosite dugo. Tako ćete doći do komada na koje ste i zaboravili na dnu polica, napraviti nove kombinacije i jasno ćete videti šta treba dokupiti.
  • Pregledajte peškire, kuhinjske krpe, stoljnjake, posteljinu. Izbacite sve što je pocepano, iskrzano, uflekano.
  • Prekontrolišite rokove trajanja: od lekova, kozmetike, do namirnica u kuhinji i ostavi. Pobacajte sve čemu je istekao.
  • Rešite se nepotrebne ambalaže: tegli, teglica, kesa, plastičnih kutija, praznih kutija, flaša. Jednokratna ambalaža je baš to, jednokratna, nije namanjena da se pere i koristi  duže, jer postaje toksična. Staklena ambalaža mora da ima metalne poklopce da bi mogla da se adekvatno koristi za zimnicu i steriliše. Plastični poklopci mogu da zatvaraju samo tegle koje koristite u kuhinji, proverite kako dihtuju i bacite sve što nije odgovarajuće.
  • Rešite se okrnjenih šolja, tanjira, olupanih šerpi, posuđa, izgrebanih tiganja. Ovo je pre svega nebezbedno i po zdravlje opasno posuđe. Uz to, hrana u takvim sudovima zagoreva, lepi se i mnogo duže priprema, samim tim, jako teško se pere.
  • Proverite šta sve imate u frižideru, posebno po vratima, u dubini polica, frizu. Sigurno se tu zavuklo mnogo namirnica kojima je istekao rok, ni ne želite ih ili samo stvaraju nered. Takođe veliki su izvor neprijatnih mirisa i zaraze.
  • Proverite nameštaj poput stolica, polica, stolova koliko bezbedno stoje, da li su se rasklimale noge, da li ih treba prelakirati, ofarbati, osigurati dodatnim šrafovima ili vam uopšte negde ni ne trebaju.
  • Proverite police sa knjigama, dečijim udžbenicima, gomile sa časopisima, novinama, reklamnim lecima. Verovatno ima mnogo toga što ste odavno hteli da poklonite ili pobacate.

Temeljno prolećno čišćenje uređaja u domaćinstvu

Ne zaboravite da čak i ono što nam je stalno u upotrebi, poput frižidera, šporeta, rerni, mikrotalasne, ketlera, moramo redovno, ali i generalno čistiti. Odmaknite šporet od zida, obrišite ga sa svih strana, oribajte rernu.

Frižider je vrlo često prepun mrvica, fleka, mrlja od isprosipane hrane. Izvadite sve police i pregrade, pa ga temeljno očistite i operite.

Mikrotalasna mora redovno da se održava, ume da bude isprskana masnoćom, pa se zbog toga čak i kvari. I nju uzmite u obzir za generalno spremanje, izvadite rotirajući tanjir i sve prebrišite.

Mašina za sudove ima posebna sredstva upravo za čišćenje nje same, ali je neophodno održavati čistim gume na vratima, filtere. Mašinu za veš takođe ne smete zapustiti, prebrišite poklopce, gume, očistite filtere.

Čak i usisivači traže pranje filtera i posuda, takođe treba očistiti fen od prašine u rešetci. Što temeljnije održavate kućne aparate, to vam bolje i duže služe.

Novi mirisi u celom domaćinstvu

Uredan i pospremljen stan se lako oseti: miriše na čisto! Ne zaboravite da skinete i operete sve zavese, podne prostirke, tepihe. Osvežite mebl svog nameštaja, operite navlake ukrasnih jastučića, ćebad, prekrivače.

Neprijatni mirisi se uvlače u sav tekstil i tapacirung vašeg doma i prvi su znak nečistoća. Zato sve pretresite, operite i na kraju unesite neke nove mirise koji će vas podsećati na prolećnu svežinu u vašem domu.

Upravo u prečišćavanju vazduha, neutralizaciji alergena, ali i aromatičnom uživanju u diskretnim mirisima pomoćiće vam revitalizator. Mala, zgodna sprava, tako laka za upotrebu, doneće vam mnogo zadovoljstva.

kuća

Prolećno spremanje kuće – zahtevnije od spremanja stana

Ukoliko živite u kući, a ne u stanu, vaše prolećno čišćenje kuće je još zahtevniji zadatak. Pored svih obaveza, vama sleduje i spremanje dvorišta, čišćenje oluka, održavanje kapija, ograde.

Naravno, tu su i garaže, podrumi, tavani, šupe: bar neku od ovih pomoćnih prostorija sigurno imate, prenatrpane nepotrebnim stvarima, nagomilanim neredom.

Prolećno spremanje kuće uz sistematičan, efikasan rad, podeljen na nekoliko etapa sigurno će vam doneti mnogo oslobođenog prostora koji možete korisnije upotrebiti.

Spremanje, čišćenje, pravljenje reda u neredu i odbacivanje nagomilanih nepotrebni stvari, nikada nije posebno zadovoljstvo. Rezultati ovog napornog rada, itekako jesu – to ćete osetiti kada svoj životni prostor vidno poboljšate i učinite prijatnim i zdravim.