Featured single post image

Duvanski dim u domu – kako se rešiti duvanskog dima i mirisa cigareta

Pušenje je već duže vreme dokazano kao loše po zdravlje i opasna zavisnost, koju po svaku cenu treba izbegavati. Na našim prostorima ipak cigarete su i dalje veoma prisutne i borba da se duvanski dim izbaci još uvek traje. 

Za to vreme, ostaje vam stalan problem-  kako se rešiti duvanskog dima, kako ukloniti miris cigareta iz svog doma? Ovo može biti problem bilo da ste pušač vi, vaši ukućani, ili ste samo imali goste koji su ljubitelji cigareta. 

Duvanski dim ne samo što vam ugrožava zdravlje, već se svojim neprijatnim mirisom uvlači u  odeću, nameštaj, zavese. Prosto nikad nema dileme da li je vaš dom pušački ili ne, čak i uz sav trud da provetravate i ne pušite u svim prostorijama, ovaj neprijatni miris je teško sakriti i ukloniti. 

Ipak uz par saveta i trikova, mogu vam čak i prirodna domaća sredstva biti rešenje i odgovor na pitanje kako ukloniti miris cigareta, kao i odabir dobrih kućnih aparata.

dim cigarete

Osvežite prostoriju pomoću revitalizatora

Kada imate dosadan, naizgled, nerešiv problem kao što je duvanski dim koji se teško efikasno i trajno uklanja, aparat koji vam upravo to omogućava deluje kao dar sa neba. 

Revitalizator je stvaran odgovor na pitanje kako se rešiti duvanskog dima,  da se pročisti vazduh, jonizuje i ovlaži – sve uz pomoć  jednog aparata. Uz to, koristi najjednostavniji i potpuno zdrav način prečišćavanja – vodu

Još kada stavite par kapi mirisa koje će vam dodatno namirisati prostor, pa će vam dojučerašnja muka kako ukloniti miris cigareta, postati najmanji problem.

Redovno provetravanje prostorije

Ništa ne može da zameni svež i čist vazduh. Provetravanje prostorija je neophodno, a kako dolaze hladni dani i prozori ostaju zatvoreni. Ovo važi i za domove i prostore gde duvanski dim nije problem, a pogotovu tamo gde jeste. 

Kako se rešiti duvanskog dima, ako ne što učestalijim otvaranjem prozora?

Naravno, tako se i stan rashlađuje, nije uvek prijatno sedeti pored otvorenog prozora zimi samo zato što neko puši. Kako ukloniti miris cigareta, a da svima uvek bude prijatno? Razvijte sistem provetravanja ili promenite raspored nameštaja u boravku kako niko ne bi bio “na promaji” kada se otvori prozor.

Kako se rešiti duvanskog dima pomoću namirnica iz kuhinje

Često i ne znamo da u svojoj kuhinji već imamo veoma efikasna sredstva koja vam mogu pomoći u borbi protiv uklanjanja duvanskog dima. Ona su dostupna, neškodljiva i ekonomična. U daljem tekstu čitajte o sićetu, sodi bikarboni, jabukama i tome kako ih koristiti. Saznajte koliko su upotrebljiva i delotvorna sredstva u borbi protiv dima.

Duvanski dim nestaje uz sirće

Sirće je poznato kao domaće sredstvo za dezinfekciju, ali i uklanjanje neprijatnih mirisa. Duvanski dim takođe vrlo efikasno neutrališe i skuplja ukoliko otvorenu posudu sa sirćetom stavite u prostoriju čim se zadimi. 

Ne brinite, nećete trajno imati miris sirćeta u stanu, ono veoma brzo isparava, tako da čim zatvorite posudu, aroma sirćeta će nestati.

Rastvor sirćeta i vode koristite i da prebrišete tapacirani nameštaj i tepihe čime ćete im vratiti sjaj. Najbolji izbor je obično alkoholno sirće.

Jabuke imaju visoku moć apsorbovanja duvanskog dima

Manje je poznato da jabuke izuzetno dobro upijaju dim. Dovoljno ih je iseći na polovine i staviti blizu pepeljara, mesta gde se najviše dim i skuplja. Pored toga što će vam ovako pomoći, one i prijatnim mirisom, osvežavaju prostor.

Kako ukloniti miris cigareta iz nameštaja sodom bikarbonom

Pušački stan se prosto prepoznaje po tom ustajalom vazduhu, mirisu dima koji izbija iz tepiha, tapaciranog nameštaja, zavesa. Skoro da deluje da tu nema pomoći i da ste osuđeni na ovaj ustajao miris, ma koliko se trudili. 

Soda bikarbona vam može u mnogome pomoći. Dobro usisajte tepihe i nameštaj, pa je pospite u tankom sloju preko tepiha i ostavite preko noći. Ako ste u mogućnosti, isti postupak možete da primenite i sa nameštajem. 

Ujutru usisajte sodu, koja je apsorbovala sve što vam je vazduh u stanu opterećivalo. Na ovaj način ćete čak i osvežiti sve površine, a mebl i tepisi će vam se zablistati, pogotovu ako posle usisavanja sve prebrišete mekom krpom i rastvorom sirćeta i vode, u odnosu 1:2.

cigarete u piksli

Kako se rešiti duvanskog dima redovnim održavanjem higijene prostorija

Naravno, redovno održavanje koje podrazumeva usisavanje tepiha i podova, brisanje parketa laminata, detaljno usisavanje mebla, još je neophodnije u pušačkim domovima. 

Veliki deo zaostalog dima se lepi po svim površinama, i čišćenjem ga možete otkloniti pre nego što se upije još dublje u tkanine i podove. Jak kvalitetan usisivač koji iz najdubljeg tepiha otklanja prašinu, grinje ali i zalepljenje duvanske smole, od velike vam je pomoći.  Usisavajte makar 1 do 2 puta nedeljno.

Još jedan od veoma praktičnih malih kućnih aparata koji za najkraće vreme uklanja sve nečistoće, dezinfikuje je paročistač. Uz pomoć čiste vode, bez ikakvih dodatnih hemijskih sredstava, deterdženata, i na najnepristupačnijim mestima, osetljivim tkaninama poput zavesa, održavaćete svoj dom besprekorno čistim i mirisnim.

Duvanski dim nije ni mali ni beznačajan problem. Njime se ugrožava cela porodica i otežava održavanje doma. Pušenje u kući,  zahteva dodatno zalaganje pri čišćenju, stalnu brigu oko provetravanja, osvežavanju vazduha prostorija. 

Pored prirodnih načina da se ovaj problem rešava, revitalizator vazduha je najefikasnije rešenje, jer će vam konstantno održavati vazduh u stanu čistim i zdravim, pogotovu zimi, kada je to najteže.