Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4000 RSD
Featured single post image

Organizacija ormara – kako organizovati ormar na najbolji način

I negde u dubinama ormana krije se savršena kombinacija koja ostaje nedokučiva u svakom presudnom momentu kada se treba brzo obući!

Organizacija ormara nije ni mali, ni lak posao, a skloni smo tome da ga odlažemo za neki drugi put. Zato svakodnevno preturamo po policama, prevrćemo po fiokama i mučimo se da naguramo tek opeglane stvari na pretrpane gomile.

Niti se zna gde šta tačno stoji, niti šta sve imamo u tom opštem metežu. Postavlja se pitanje, kako složiti ormar kad ima toliko suvišnih stvari, pomešanih sezona, boja veličina i namena. Čišćenje ormara od odeće koju ne nosimo, ne možemo da obučemo ili više ne želimo, prvi je korak u oslobađanju polica.

Kako organizovati ormar, sistematizovati svu odeću, učiniti svoje plakare preglednim, urednim i čistim – saznajte u nastavku teksta.

prazan garderober

Čišćenje ormara – za početak ispraznite ormar

Sistematizacija uvek znači uspostavljanje novog poretka, tako da morate krenuti da se borite radikalno: izbacite sve sa polica, fioka, ofingera i krenite ispočetka! Ovo je idealan trenutak da temeljno očistite vaš ormar.

Zapanjićete se koliko tu može da se zavuče prašine, zapadne sitnih stvari iz džepova, zaglavi se neki komad veša iza fioke. Čišćenje ormara, brisanje polica i fioka neophodno je da biste bili sigurni da čist veš čisto i odlažete. Naravno, kada izbacite svu garderobu iz ormara, tek tada može da se sagleda, organizuje i reši šta u njega vraćate, a šta vam je samo višak.

Temeljno čišćenje ormara – usisavanje i brisanje polica i fioka

Kao i prilikom svakog održavanja higijene prostora, prvi korak je da se usisa sva prašina.  Čišćenje ormara nije izuzetak, pogotovo dublje police i ćoškovi fioka. Uostalom, kako organizovati ormar, a dubinski ne iščistiti sve što se prethodno nakupilo na njegovim površinama?

Kada su ofingeri puni, a fioke pretrpane, teško je uočljivo da i na ove površine svakodnevno pada prašina. Štapni usisivač može biti od velike pomoći, jer možete usisati svaki ćošak svog plakara bez saginjanja ili penjanja na stolicu. U tom smislu je izuzetno bitno pratiti savete za kupovinu usisivača, jer je kvalitet zaista presudan kada je reč o čišćenju doma, ali i ormara.

Dodaci za ćoškove i četke olakšaće vam usisavanje i onih najmanjih, uskih fioka. Tako usisan orman prebrišite vlažnom krpom koju možete da potopite u rastvor vode i nekog eteričnog ulja, pa će vam orman i sva odeća prijatno mirisati.

odeca na ofingeru

Razvrstavanje i slaganje garderobe prema bojama i sezonama

Jedan od najvažnijih koraka koji organizacija ormara zahteva je svakako razvrstavanje i slaganje garderobe. Tu možete biti sistematični i pomoći sebi tako što ćete odmah pripremiti kutije za garderobu koju želite da donirate, koja je za bacanje i koju samo odlažete za narednu sezonu. Posebno budite objektivni sa odećom koju dugo ne nosite ili vam je već godinama mala. Rešite je se, sigurno ćete nekog obradovati.

Tako ćete osloboditi najviše mesta za stvari koje želite, a koje se nepotrebno gužvaju među suvišnim. Nađite logiku slaganja i ređanja garderobe prateći način svog oblačenja. Ono što svakodnevno nosite, složite spreda na lako dostupnim i preglednim mestima. Kombinujute stvari tako da vam slični komadi budu na istoj polici.

Pazite da organizujete dovoljno mesta za sve, da vam složene stvari ne budu previše zgusnute, odnosno da mogu da “dišu” bez gužvanja. S druge strane, ne treba ni da vam se mešaju sitniji komada veša, koji se često kotrljaju i prave gomile koje samo ispadaju kad god ih pretražujete.

Kutije ili organizatori veša će vam pomoći da ih razdvojite i da vam stvari ostanu pregledne. Ni preterano stroga organizacija nije rešenje, jer ćete je teško održati u svakodnevnoj žurbi. Ako ne stižete da složite sve po bojama, dovoljno je da razdvojite garderobu po vrsti i sezoni.

Peglanje garderobe za uvek uredan ormar

Odeću koja preostaje posle izdvajanja suvišnih komada, bilo bi dobro pregledati i ispeglati ako je izgužvana. Ovo je odlična prilika da na miru vidite da li je nešto isflekano, pocepano, odšiveno, izbledelo.

Nema ništa gore nego kad u poslednjem momentu, kada ste se već odlučili za kombinaciju otkrijete fleku, odšiven porub, neskraćene predugačke pantalone. Pročitajte i par trikova za skidanje fleka, a uvek je dobro ponoviti i osnovna pravila o pranju.

Kada odvojite vreme, sve detaljno pregledajte i kvalitetnom peglom na paru završite peglanje garderobe brzo i lako, uz nekoliko praktičnih saveta. Ukoliko primenite ove korake,  ubuduće možete da računate na savršeno urednu i spremnu garderobu u svakom trenutku.

Kako organizovati ormar koristeći ofingere i police

Ormani nikad nisu dovoljno veliki, a stvari je uvek previše. Najlakše je okačiti većinu odeće na ofingere, koja tako ostaje ispeglana, a mi štedimo prostor i vreme za slaganje garderobe.

Kako složiti ormar uz pomoć ofingera u ne tako velikom prostoru?

Koristite vertikalne ofingere na koje staje više komada odeće ili lanac gde možete da zakačite nekoliko ofingera. Uvek su praktičniji ofingeri sa horizontalnim prečkama, na koje ujedno kačite pantalone, košulje i bluze.

Tako, odmah možete da napravite kombinacije još pri kačenju. Izbegavajte da na isti ofinger stavljate košulje jednu preko druge – gužvaju se i vrlo ih je teško naći. Nikada ne kačite vunene i končane džempere na vešalice, jer se rastežu i deformišu. Obratite pažnju i na same vešalice: bolje su one tapacirane za osetljive klizave materijale poput svile i viskoze, a šire za košulje i sakoe.

devojka gleda garderobu na ofingeru

Organizacija ormara uz pametno slaganje garderobe

Pri slaganju ormara vodite se principom da se grupišu stvari po tipu i sezoni, tako da na istoj polici imate majice sa kratkim rukavima, u istoj fioci sav veš, a deblje, toplije džempere možete da odložite i na manje dostupne police tokom leta.

Kako složiti ormar je i stvar ličnog ukusa i potreba. Ipak, pomozite sebi još pri sušenju odeće da bi slaganje bilo što lakše. Kačite veš na sušilice bez gužvanja ili pazite da se veš ne presuši u mašinama za sušenje.

Ako budite pedantni pri sušenju, slaganje odeće je mnogo lakše, a celokupna organizacija ormara je brža. Složite majice, dukserice, pantalone ispravljajući sve porube, preklopite rukave, namestite kragne, manžetne i nogavice. Neka svi komadi budu složeni na istu širinu i gomile se neće prevrtati, a i biće pregledne.

Ne slažite obuću bez kutija ispod odeće ili u otvorenim organizatorima sa džepovima. Ne samo da je nehigijenski, već se ovako se šteti i cipelama i garderobi kad se sve nagura.

Tašne složite pri dnu plakara, šalove, kravate i ešarpe, možete da kačite na vratima u rupičastim ofingerima. Obložite police ormara ukrasnim papirom, da ne oštetite osetljive komade.Orman treba da vam je pregledan i praktičan pri svakom otvaranju. Slaganje garderobe organizujte tako da možete lako da ga održavate svakodnevno.

Pogled u nečiji orman mnogo govori i o redu koji se u životu i svakodnevici održava. Ne dozvolite da već ujutru kada otvorite ormar budete zapljusnuti haosom koji vam oduzima vreme i snagu. Neka na policama vlada red koji radi za vas!