Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4000 RSD

Zašto je kupovina usisivača važna odluka i na šta obratiti pažnju pri izboru

Naš dom treba da je prijatna, zdrava sredina koju besprekorno održavamo. A da li je to baš lako? Neizbežan, svakodnevni korak ka zdravom okruženju za našu porodicu, je čišćenje. Da bi to bio korak u pravom smeru, i učinio čišćenje što efikasnijim i lakšim, za početak birajte kvalitetan usisivač. Šta je to dobar usisivač​? Koji usisivač kupiti,  koje su to karakteristike na koje treba obratiti pažnju kada se planira kupovina usisivača? Pročitajte u daljem tekstu konkretne savete i preporuke, koje će vam pomoći da napravite pravi izbor.

Koji usisivač kupiti – faktori koje treba gledati

Kada se kupuju aparati za domaćinstvo, naravno treba gledati kvalitet, ali prvenstveno gledajte da odgovara vašim potrebama. Birajte usisivač na osnovu prostora koji održavate, veličine porodice i potreba svih članova, tj. da li imate malu decu, nekoga sa astmatičnim, alergijskim problemima ili kućnog ljubimca. Na osnovu toga ćete se odlučivati da li vam treba štapni usisivač, ručni ili onaj standardni usisivač velike usisne moći, usisivač sa hepa filterima. Za koji god se odlučili, ovo su neke bitne osobine na koje treba da obratite pažnju.

Jaka usisna moć

Prvo što tražite je jak usisivač , tj. usisivač jake usisne moći. Ukoliko vaš usisivač nije u stanju da pokupi sve ostatke hrane, prašinu i iz dubine tepiha, svih pukotina, one se nagomilavaju i stvaraju nezdravu sredinu. Odavde se razvijaju grinje i ostali mikroorganizmi koji su izazivači opadanja imunog sistema i alergija. Rizici su još veći s malom decom i starijim osobama, slabijeg imunog sistema. Takođe, slab usisivač je uzaludna investicija, jer imate aparat koji ne  vrši svoju ulogu, posle čišćenja vrlo brzo se vide nečistoće koje ispadaju iz podnih prostirki i prašina koja se taloži po svim površinama. Posebno pušači treba da obrate pažnju na čišćenje, da često usisavaju i koriste jake usisivače. Kancerogene materije iz duvanskog dima padaju po tepisima i ostalim površinama, stvarajući film nečistoća koje pored neprijatnog mirisa, direktno ugrožavaju zdravlje svih ukućana.

Crveni usisivačSistem filtriranja je možda i najvažniji

Obratite pažnju na izbor filtera koje usisivač ima. Kvalitetan usisivač ih poseduje u nekoliko različitih sistema zaštite o čemu možete više saznati u tekstu Kako da usisivač bude i prečišćivač vazduha, kao i zašto su Hepa filteri neophodni, efikasni i ekonomični.

Kapacitet posude za prašinu

Na ovu osobinu se retko obraća pažnja pri kupovini, ali verujte da nije beznačajna. Veličina posude je ključna za porodice, ukoliko imate kućne ljubimce ili veći prostor. Ako je posuda malog kapaciteta, moraćete da je često praznite, u suprotnom rizikujete da se usisivač zapuši, pregreje ili čak pokvari. Opet, često pražnjenje posude, u pola usisavanja, je dosadna i nepotrebna obaveza. Posuda mora da je potpuno nepropusna za prašinu, kada je  zatvorena, takođe treba da se lako i precizno prazni kada je skinuta. Pere se i lako vraća na svoje mesto. Ovo su sitnice koje razlikuju komfor kvalitetnog aparata, kod koga ni ne primetite kako ste lako ispraznili posudu. Kod onih lošijih, to je uvek poduhvat u kome posuda zapinje pri skidanju, prašina se prosipa na sve strane, posudu jedva vratite u ležište na kraju.

Težina usisivača

Težina usisivača je veoma bitna, jer usisivači moraju da stignu na sva mesta, a vrlo često i razne visine. Podrazumeva se da ponekad aparat morate da podignete, nosite uz stepenice i usisavate ih, iznesete u garažu, dvorište, ne biste li usisali auto. Takođe, dok usisavate, usisivač ćete vući po kući, mora da vas glatko prati, ne prevrće se ili zapinje. Proverite pri kupovini prosto kako vam leži u ruci, da li je pretežak ili suviše lagan. Ovo može da bude i stvar ličnog ukusa. Štapni usisivač je pravi izbor za sva usisavanja na visini i teže dostupne uglove, brzo, efikasno čišćenje svih površina, lako pražnjenje posude. Uz Hepa filter, ovo je dobitna kombinacija i za sve manje prostore.

Dodatna oprema za svake potrebe korisnika

Funkcionalnost uređaja ogleda se u njegovoj opremi koja prati potrebe korisnika. Fleksibilnost usisnog creva, teleskopska cev, ergonomska ručka, to je ono što ćete odmah primetiti pri kupovini usisivača. Dodatna oprema poput različitih papučica za usisavanje, različitih namena, naučiće vas da postoje bolji i efikasniji, a ponekad i sasvim novi načini za usisavanja koja su vas do sad mučila. Bilo da su u pitanju ćoškovi, ivice, osetljive površine, zavese, venecijaneri ili fotelje, imaćete pravo rešenje kako da im priđete i temeljno očistite bez oštećenja.  Obratite pažnju na sve ove elemente, u zavisnosti od potreba koje imate.

Usisivač i dodatna opremaCena za kvalitet

Cena je nezaobilazna stavka pri kupovini. Da li ćete se voditi samo niskom cenom ili ćete tražiti da se vaša investicija isplati kvalitetom, stvar je ličnog izbora. Takođe različiti tipovi usisivača imaju vrlo različite cene, opet, sve zavisi od vaših potreba. Kada kupujete aparat visoke usisne moći, efikasan i siguran što se tiče čistoće vazduha, perivih filtera, sa mnoštvom dodatne opreme jasno je da zapravo kupujete rešenje na duži vremenski period. S druge strane, vi ste uštedeli pametnim ulaganjem u takav usisivač, jer ne morate da dokupljujete često jednokratne filtere, ređe ćete imati potrebu za skupim dubinskim čišćenjima, jer vaš usisivač temeljno čisti i najdeblje tepihe i tapacirunge. Imate aparat koji će trajati i služiti vas, na koji pouzdano možete računati. Ne morate svako malo ponovo ulaziti u trošak, jer vam se usisivač opet pokvario. Pre svega, ovo nije samo investicija u održavanje higijene nego optimalno zdravog okruženja za vašu porodicu.

Kakav značaj za zdravlje ima kupovina usisivača?

Ne postoji alternativa za čisto. Naše zdravlje prosto zavisi od toga u koliko održavanom prostoru živimo ili boravimo. Ali naš dom mora biti neprikosnoveni prostor u kome je porodica bezbedna, gde je naše zdravlje prioritet i gde nema opasnosti koje ga mogu narušiti. Ili ćemo se makar truditi, da to bude tako. Usisavanjem fizički otklanjamo sve nečistoće sa podova, pre nego što se razviju u patogene sredine koje nas direktno ugrožavaju. Zašto je važno i kako održavati tepihe možete pročitati u tekstu Kako očistiti tepihe. Kupovinom kvalitetnog usisivača direktno investirate upravo u bezbednosti i zdravlje svojih ukućana, pri tom birajte najefikasniji i najpraktičniji način da održavate higijenu prostora. Higijena prostora počinje pre svega urednošću. Redom u kome se trudimo da izbacimo i otarasimo se svega suvišnog, gde dajemo manju šansu da se prljavština nagomilava po haosu. Pri tom, nered negativno utiče i na naše psihofizičko zdravlje. Sve porodice s decom znaju koliko je pospremanje iscrpljujuć zadatak, često i bezizgledan. Ipak, ako je uredno, lakše se čisti. A čišćenje počinje usisivačem. I na početku i na kraju ove dileme, vraćamo se na sledeće konkretne prednosti usisavanja kvalitetnim usisivačem, barem jedom nedeljno.
  • Uklanjanje prašine, nečistoća, ostataka hrane, dlaka koji su izvor i podloga za razvoj svih mikroorganizama, uzročnika disajnih tegoba, astme, opadanja imunog sistema
  • Uklanjanje grinja, najčešćih alergena iz tepiha, tapacirunga, jastuka i svih ostalih mekih podloga
  • Uklanjanje mikročestica poput polena, otpalih vlakana, latexa, peruti, perja životinjskog porekla koji brzo postaju alergeni.
  • Održavanje tepiha i ostalih podnih prostirki
  • Uklanjanje ostataka taloga od duvanskog dima
  • Uklanjanje neprijatnih mirisa
Sve ove činjenice o usisavanju i opasnostima koje nam prete ako ne usisavamo redovno, dovoljno upozoravaju koliko je važno odabrati kvalitetan usisivač. Ova  investicija je mnogo više od kupovine kućnog aparata, ovo je ulaganje u zdravlje vaše porodice na duže staze.