Usisavanje tepiha

Naš dom treba da je prijatna, zdrava sredina koju besprekorno održavamo. A da li je to baš lako?

Neizbežan, svakodnevni korak ka zdravom okruženju za našu porodicu, je čišćenje. Da bi to bio korak u pravom smeru, i učinio čišćenje što efikasnijim i lakšim, za početak birajte kvalitetan usisivač.

Šta je to dobar usisivač​? Koji usisivač kupiti,  koje su to karakteristike na koje treba obratiti pažnju kada se planira kupovina usisivača? Pročitajte u daljem tekstu konkretne savete i preporuke, koje će vam pomoći da napravite pravi izbor.

Koji usisivač kupiti – faktori koje treba gledati

Kada se kupuju aparati za domaćinstvo, naravno treba gledati kvalitet, ali prvenstveno gledajte da odgovara vašim potrebama. Birajte usisivač na osnovu prostora koji održavate, veličine porodice i potreba svih članova, tj. da li imate malu decu, nekoga sa astmatičnim, alergijskim problemima ili kućnog ljubimca.

Na osnovu toga ćete se odlučivati da li vam treba štapni usisivač, ručni ili onaj standardni usisivač velike usisne moći, usisivač sa hepa filterima. Za koji god se odlučili, ovo su neke bitne osobine na koje treba da obratite pažnju.

Jaka usisna moć

Prvo što tražite je jak usisivač , tj. usisivač jake usisne moći. Ukoliko vaš usisivač nije u stanju da pokupi sve ostatke hrane, prašinu i iz dubine tepiha, svih pukotina, one se nagomilavaju i stvaraju nezdravu sredinu. Odavde se razvijaju grinje i ostali mikroorganizmi koji utiču na imuni sistem i pojavu alergija. Rizici su još veći s malom decom i starijim osobama, slabijeg imunog sistema.

Usisivač koji ima slabu usisinu moć, bez obzira na jačinu motora, je uzaludna investicija.

Posebno u prostorijama gde se puši, treba voditi računa da se češće usisava i to usisivačima veće usisne moći. Razlog tome je što, kancerogene materije iz duvanskog dima padaju po tepisima i ostalim površinama, stvarajući film nečistoća koje pored neprijatnog mirisa, direktno ugrožavaju zdravlje svih ukućana.

Sistem filtriranja je možda i najvažniji

Obratite pažnju na izbor filtera koje usisivač ima. Kvalitetni Hepa filteri su dobar izbor, jer su efikasni i ekonomični, a gde se sve koriste i kako doprinose zdravijem vazduhu u vašem domu možete više saznati u tekstu Kako usisivač utiče na kvalitet vazduha.

Kapacitet posude za prašinu

Na ovu osobinu se retko obraća pažnja pri kupovini, ali verujte da nije beznačajna. Veličina posude je ključna za porodice, ukoliko imate kućne ljubimce ili veći prostor. Ako je posuda malog kapaciteta, moraćete da je često praznite, u suprotnom rizikujete da se usisivač zapuši, pregreje ili čak pokvari. Opet, često pražnjenje posude, u pola usisavanja, je dosadna i nepotrebna obaveza.

Posuda mora da je potpuno nepropusna za prašinu, kada je  zatvorena, takođe treba da se lako i precizno prazni kada je skinuta. Pere se i lako vraća na svoje mesto.

Ovo su sitnice koje razlikuju komfor kvalitetnog aparata, kod koga ni ne primetite kako ste lako ispraznili posudu. Kod onih lošijih, to je uvek poduhvat u kome posuda zapinje pri skidanju, prašina se prosipa na sve strane, posudu jedva vratite u ležište na kraju.

Težina usisivača

Težina usisivača je veoma bitna, jer usisivači moraju da stignu na sva mesta, a vrlo često i razne visine. Podrazumeva se da ponekad aparat morate da podignete, nosite uz stepenice i usisavate ih, iznesete u garažu, dvorište, ne biste li usisali auto. Takođe, dok usisavate, usisivač ćete vući po kući, mora da vas glatko prati, ne prevrće se ili zapinje. Proverite pri kupovini prosto kako vam leži u ruci, da li je pretežak ili suviše lagan. Ovo može da bude i stvar ličnog ukusa.

Štapni usisivač je pravi izbor za sva usisavanja na visini i teže dostupne uglove, brzo, efikasno čišćenje svih površina, lako pražnjenje posude. Uz Hepa filter, ovo je dobitna kombinacija i za sve manje prostore.

Dodatna oprema za različite potrebe korisnika

Funkcionalnost uređaja ogleda se u njegovoj opremi koja prati potrebe korisnika. Fleksibilnost usisnog creva, teleskopska cev, ergonomska ručka, to je ono što ćete odmah primetiti pri kupovini usisivača.

Dodatna oprema poput različitih papučica za usisavanje, različitih namena, naučiće vas da postoje bolji i efikasniji, a ponekad i sasvim novi načini za usisavanja koja su vas do sad mučila.

Bilo da su u pitanju ćoškovi, ivice, osetljive površine, zavese, venecijaneri ili fotelje, imaćete pravo rešenje kako da im priđete i temeljno očistite bez oštećenja.  Obratite pažnju na sve ove elemente, u zavisnosti od potreba koje imate.

Cena za kvalitet

Cena je nezaobilazna stavka pri kupovini. Da li ćete se voditi samo niskom cenom ili ćete tražiti da se vaša investicija isplati kvalitetom, stvar je ličnog izbora. Takođe različiti tipovi usisivača imaju vrlo različite cene, opet, sve zavisi od vaših potreba.

Kada kupujete aparat visoke usisne moći, efikasan i siguran što se tiče čistoće vazduha, sa sistemom filtracije izduvnog vazduha, sa mnoštvom dodatne opreme, jasno je da zapravo kupujete rešenje na duži vremenski period.

S druge strane, tako ste uštedeli ulaganjem u kvalitetan usisivač, jer ne morate da dokupljujete često jednokratne filtere, ređe ćete imati potrebu za skupim dubinskim čišćenjima, jer vaš usisivač temeljno čisti i najdeblje tepihe i tapacirunge.

Imate aparat koji će trajati i služiti vas, na koji pouzdano možete računati.  Pre svega, ovo nije samo investicija u održavanje higijene nego optimalno zdravog okruženja za vašu porodicu.

Kakav značaj za zdravlje ima kupovina usisivača?

Ne postoji alternativa za čisto. Ali naš dom treba da bude neprikosnoveni prostor u kome je porodica bezbedna, gde je naše zdravlje prioritet i gde nema opasnosti koje ga mogu narušiti. Ili ćemo se makar truditi, da to bude tako.

Usisavanjem fizički otklanjamo sve nečistoće sa podova, pre nego što se razviju u patogene sredine koje nas direktno ugrožavaju. Zašto je važno i kako održavati tepihe možete pročitati u tekstu Kako očistiti tepihe.

Kupovinom kvalitetnog usisivača direktno investirate upravo u bezbednosti i zdravlje svojih ukućana, pri tom birajte najefikasniji i najpraktičniji način da održavate higijenu prostora.

Higijena prostora počinje pre svega urednošću. Redom u kome se trudimo da izbacimo i otarasimo se svega suvišnog, gde dajemo manju šansu da se prljavština nagomilava po haosu.

Pri tom, nered negativno utiče i na naše psihofizičko zdravlje.

Sve porodice s decom znaju koliko je pospremanje iscrpljujuć zadatak, često i bezizgledan. Ipak, ako je uredno, lakše se čisti. A čišćenje počinje usisivačem.

I na početku i na kraju ove dileme, vraćamo se na sledeće konkretne prednosti usisavanja kvalitetnim usisivačem, barem jedom nedeljno.

  • Uklanjanje prašine, nečistoća, ostataka hrane, dlaka koji su izvor i podloga za razvoj svih mikroorganizama, uzročnika disajnih tegoba, astme, opadanja imunog sistema
  • Uklanjanje grinja, najčešćih alergena iz tepiha, tapacirunga, jastuka i svih ostalih mekih podloga
  • Uklanjanje mikročestica poput polena, otpalih vlakana, latexa, peruti, perja životinjskog porekla koji brzo postaju alergeni.
  • Održavanje tepiha i ostalih podnih prostirki
  • Uklanjanje ostataka taloga od duvanskog dima
  • Uklanjanje neprijatnih mirisa

Sve ove činjenice o usisavanju, dovoljno upućuju koliko je važno odabrati kvalitetan usisivač. Ova  investicija je mnogo više od kupovine kućnog aparata, ovo je ulaganje u zdravlje vaše porodice na duže staze.

Ukoliko želite da Vas e-mailom obavestimo čim proizvod bude ponovo dostupan za poručivanje, molimo Vas prijavite se na listu čekanja.