Featured single post image

Čišćenje aparata za kafu – kako izgleda čišćenje aparata za espresso?

Jutra koja mirišu na svežu kafu, počinju baš kako treba. 

Dok držite svoju omiljenu šoljicu, tih par momenata mira koji možete da priuštite, vaše je dnevno utočište. Još kad bi ta kafa bila kao iz vašeg omiljenog kafea, dan bi počeo savršeno.

Za prave ljubitelje kvalitetnog espressa, ne postoji dilema šta je savršena šoljica kafe, već samo gde sve može da se popije. Ponekad ipak čeznemo, da takav isti espresso ili kapućino popijemo ujutru još u pidžami kod kuće, na sopstvenoj terasi ili u neki kasni sat sa dragom osobom.

Aparati za kafu danas ipak više nisu nedostižni luksuz, već deo kuhinjskih aparata koje možemo da priuštimo. Lako je savladati upotrebu i rukovanje ovim aparatima i naučiti koji je pravi odnos pare, mleka, pene. Užitak je na dohvat ruke! Ali, kao i svaki aparat i ovaj zahteva održavanje, kao osnovni uslov za spremanje ukusnih šoljica kafe i dug vek samog aparata.

U daljem tekstu pročitajte savete za lako i redovno čišćenje aparata za espresso, kao i naš osvrt na to koliko je održavanje kuhinjskih aparata uopšte presudno za kvalitet onog što pijete ili jedete, kao i sam vek trajanja mašine. Odgovaramo i na pitanje koja su korisna prirodna, neškodljiva sredstva za čišćenje aparata za kafu, a koja uvek imate pri ruci!

Kafa uz doručak

Koja sredstva se koriste za čišćenje aparata za espresso?

Naravno, postoje domaća, prirodna sredstva kojima možete efikasno da održavate vaš aparat. Potrebni su vam belo vinsko ili alkoholno sirće ili limunska kiselina. Pomešajte u odnosu 2:1 sirće sa vodom ili dodajte oko 2 kesice limunske kiseline na litar vode.

Napunite rezervoar u nivou vode potrebne za par šoljica, koliko najčešće i koristite. Propustite kroz aparat, skupite tečnost sa nečistoćom i talogom i dobro isperite posudu rezervoara. Potom ceo aparat isperite propuštanjem čiste vode više puta.

Ovo je efikasan i brz način za redovno čišćenja aparata, pa pored ovako lako dostupnih sredstava ne bi trebalo da dozvolite da se vaš aparat za kafu zapusti. Ukoliko se to ipak desi, neophodna su vam jača kupovna sredstva za temeljno čišćenje

Kako očistiti aparat za kafu?

Kao i svako održavanje malih kućnih aparata, i aparat za kafu traži da budemo temeljni, redovni i da to radimo na pravi način. Najbolji espreso dobija se isključivo kada je čišćenje aparata za espresso neizostavni deo pripreme!

Kako očistiti aparat za kafu nije neko teško pitanje – pri svakom korišćenju prebrišite cevčice za paru i mleko, održavajte posudu za vodu i sam aparat uredno i čisto. Sve delove koji mogu da se skinu i operu, bilo ručno ili u mašini za sudove, perite učestalo.

Ne čekajte metalan ukus kafe, jer je to siguran znak da vam je aparat za espreso betoniran kamencom i nečistoćom. Samo redovno i temeljno čišćenje aparata za kafu će vas poštedeti ovog neprijatnog iskustva.

Šolje sa kafama

Čišćenje aparata za espresso od kamenca

Najveća opasnost za vaš espresso aparat je kamenac. Ukoliko imate aparat sa ugrađenim filterima, lakše ćete to rešavati.

Filteri moraju da se redovno peru i menjaju, sam aparat je najbolje koristiti sa filtriranom vodom, jer je česmenska voda uglavnom pretvrda. Kamenac i talog od kafe i mleka su osnovni problemi u održavanju jer lako zapuše cevčice i ventile, pogotovo kad se zapeknu od dugog stajanja i neodržavanja.

Lako ćete naći kupovna sredstva za uklanjanje kamenca. Uglavnom se radi o praškastim sredstvima koje rastvorite u pun rezervoar vode i propustite kroz aparat, kao kada se kuva kafa. U većoj posudi sakupite vodu koja iscuri sa talogom i nečistoćama. Tako, čistite ceo aparat od kamenca – sve ventile, cevčice i filtere.

Isperite posudu s vodom, nalijte čistom vodom i isperite aparat propuštanjem čiste vode barem tri četiri puta. Što više puta isperete, to je manji rizik da dobijete neukusnu kafu.

Dve kafe

Zašto je važno redovno čišćenje aparata za kafu?

Pre svega, ovde se radi o aparatu koji priprema topao napitak i to od visoko kvarljive namirnice kao što je mleko. Pena od mleka je i veoma lepljiva, lako se zgruša, zaostaje na mlaznici i cevčici, a za tili čas se zapuši ako se zapusti. Aparati za espresso su dakle poput aparata za pripremu hrane, i neophodno je ih zbog ličnog zdravlja održavamo besprekorno čistim.

Takođe, ovo su i osetljive sprave i u našem je interesu da ono što smo u njih investirali se višestruko isplati. Samo redovno održavanje nam garantuje dug vek trajanja i naravno taj pravi ukus profesionalno napravljene kafe, zbog koga se aparat za kafu i kupuje.

Najbolje je da vam pređe u naviku da svaki put kada pripremate kafu prebrišete mlaznice, i da nikada ne ostavljate aparat umazan penom ili isprosipan kafom/mlekom. Izdvojite do pola sata vremena da očistite ceo aparat, barem jednom na nedeljnom nivou.

Ukoliko ovo preskačete, rizikujete da vam se aparat zapuši, a tada je neophodno servisirati ga uz neizvesnost da li će to biti uspešno ili uopšte moguće. To bi bilo nepotrebno rasipanje vremena i novca za nešto što uz malo dnevnog truda možete izbeći.

Velika je prednost imati kvalitetan espresso aparat, koji vam u dom unosi pravo uživanje u svakoj šoljici kafe, kad god poželite. Nije na odmet odnositi se odgovorno i promišljeno, pa učiniti da to zadovoljstvo neometano potraje.