Prikaz bele šolje turske kafe na obliku srca napravljenom od zrna kafe

Uz šoljicu kafe se priča, radi, druži, uz nju se druži. Svaka nacija ima svoj način kako se kuva kafa, bilo da je to jaka domaća kafa iz džezve, umućen nes ili kapućino. Neke vrste su već postale zaštitni znak kultura i nacija, pa je tako kako se pravi kafa u Italiji ili Turskoj, uticalo na navike ispijanja kafe čitavog sveta.

Svako od nas ima način da skuva kafu po svojoj meri, koju rado služi gostima, a evo i saveta kako to rade profesionalci. Pročitajte načine na koje se određene kafe prave, i otkrijte kako se kuva kafa koju najviše volite!

Kako se pravi nes kafa – recept za nes iz kafića 

Svima je u teoriji dobro poznato kako se pravi nes kafa:  umutiti kafu s vodom, šećerom i dodati hladno mleko, zatim mutilicom za penu i eto kako se pravi hladni nes koji volimo!

Ipak, da bi se dobila zaista gusta bogata pena, pravi ukus kafe s mlekom u napitku koji obožavamo, potrebno je malo truda i veštine. Pre svega, najbolja mućena nes kafa se muti ručno kašičicom. Potrebno je koristiti odnos 2:1 kafe i šećera, oko kašičicu hladne vode. 

Sve se muti ručno dok se ne dobije svetla penasta masa, koja se onda lagano nalije toplim ili hladnim mlekom, vodom i postepeno pažljivo razmuti, da bi gore ostala kremasta pena. Možete kafu umutiti i mutilicom koristeći toplo mleko – kako se pravi topli nes, tako je znatno  lakše i brže, ali je i sasvim drugačija aroma. 

Ukoliko često pravite topli nes, treba da znate da je vrlo važno da se instant kafa nikad ne preliva kipućom tečnošću, najviše 80C je potrebno da bi se rastopila postepeno i dala ukusan napitak.

Nesumnjivo,  kako se pravi nes je i stvar ličnog ukusa, ali koristeći ove savete i trikove, dobićete kremastu strukturu ove kafe, po kojoj ona i jeste prepoznatljiva. 

Turska kafa – kako se pravi kafa koju najviše volimo? 

Koliko je ljudi koji je piju, toliko je i načina kako se pravi turska kafa. 

Upravo zbog te rasprostranjenosti i prilagođenom načinu kako se kuva turska kafa, zovemo je i domaćom. Neretko kada je nekome prvi put kuvamo, pitamo kako je gost pije, da bi je baš tako pripremili. 

Prikaz bele šolje turske kafe na drvenoj podlozi

Ipak, postoji univerzalan način kako se kuva kafa koju toliko volimo.

Najispravnije je da se voda zagreje skoro do ključanja, odlije oko četvrtina u šoljicu. U ostatak vode u džezvi se doda oko 2 kašičice kafe po šoljici, lagano promeša da nema grudvica i vrati da se pena podigne do ivice. 

Zatim se prelije sa vodom iz šoljice, ponovo stavi da se podigne na ringli i prelije sa jednom kašičicom hladne vode i lagano promeša. Svako dodatno zagrevanje, mešanje i prelivanje, kafi menja ukus. Ako se pije slatka, šećer se stavlja u još hladnu vodu pre nego provri.

Turska kafa kako se pravi po izvornom običaju podrazumeva da se kafa nasuvo proprži kratko u džezvi pa prelije kipućom vodom i služi iz fildžana.

Kako se pravi espreso – kafa iz aparata za vrhunsko uživanje

Na pitanje kako se se kuva kafa, espreso ima poseban odgovor. 

Za pravi espreso potrebna vam je najbolja kafa, malo znanja i veštine i naravno vrhunski aparat. Odabir malog kuhinjskog aparata za pripremu kafe je investicija za uživanje u vrhunskoj kafi kao iz kafeterije, i to u svako doba dana, kod kuće ili  kancelariji, po daleko povoljnijoj ceni. 

Ono što je još jedna velika prednost jeste što ćete naučiti kako se kuva espreso kafa po originalnom receptu, kako da je razlikujete i prilagodite svom ukusu i više nikad ne pristajete na išta manje. U nastavku teksta je tačan opis, preporuke i saveti kako se pravi espreso kafa koje vam čak ni vešte bariste ne bi otkrile.

Vizual ručki za espreso aparat na drvenoj podlozi i zrna kafe pored

Aparat za espresso kafu mora da ima jak pritisak. Ako nema dovoljno bara da parom istisne ekstrakt kafe i arome, i najbolja kafa će dati loš espreso. Posuda u koju se sipa mlevena kafa mora biti čista, oprana od prethodnog spremanja, osetiće se ako nije. Više o čišćenju aparata za espreso čitajte u tekstu- Čišćenje aparata

Ključno je da koristite što kvalitetniju kafu namenjenu baš za espreso, jer što je kvalitetnija kafa to je bolji ukus. Espreso kafa ima nekoliko oblika: kratak espreso – ristretto, normalan – classico i duži espreso – lungo. 

Kratak espreso je prst kafe u maloj šolji 20 ml, normalan espresso je 35-40 ml, a duži espreso je prst i po do dva prsta tečnosti u većoj šolji – 60 ml. Svako produžavanje tj dodavanje vode preko propisanih mera, uništava ukus i dobijate napitke koje nikakve veze nemaju sa espresom.

Za dodavanje mleka u espreso kafu se nikada ne koristi obrano mleko. Što masnije mleko, to bolje, jer masnoća iz mleka pojačava ukus kafe i daje joj finu aromu.

Mleko ili šlag možete dodati u espreso šoljicu bilo hladno ili toplo. Najčešće se koristi mlečna pena dobijena mešanjem na aparatu od punomasnog mleka sa vodenom parom, kratko, da voda ne razvodnji mleko.  U makijato, kratki espreso ide samo pola kašičice pene. U produženi espreso stavlja se možda jedna supena kašika. 

Šoljice za espreso uvek trebaju da budu zagrejane jer hladne menjaju ukus kafi. Uz poštovanje svih ovih koraka, kao i dobar apart za espreso, dobijate odgovor na pitanje kako se kuva kafa najpopularnija u Italiji!

Kako se pravi kapućino – penušava kafa divne arome

Jedan od omiljenih kafa, bogate kremaste pene, zaštitni znak italijanskog doručka, kapućino obično pijemo po kafićima, a retko ga pripremamo.

Nije svejedno kako se služi, kakva mu je pena, kakvog je ukusa. Kapućino kakav piju Italijani skoro da ne možete naći kod nas, jer je on kremasta kafa, čija pena nikada ne prelazi ivicu šolje, pije se isključivo ujutru iz većih šolja, uz pecivo.

Kako se pravi kapućino u domaćim uslovima, podrazumeva pre svega kvalitetan aparat za espreso sa mlaznicom za penu. 

U lončić od inoksa do pola napunjen hladnim mlekom pod uglom uronite mlaznicu za penu. Sačekajte da se napravi fina pena u lončetu, spustite lonče na ravnu podlogu, malo  ga tresnite, da se spuste mehurići vazduha, i zavrtite blago mleko okretanjem lončeta, odložite da se prohladi.

Napravite od sveže samlevene najkvalitetnije kafe kratak espreso, zatim šoljicu sa espresom blago zarotirajte i prelijte mlekom s penom, tako što ga sipate uz zid šolje – vaš kapućino je spreman!  Možete ga po želji zasladiti, posuti cimetom, a ako se izveštite, napravite i neku šaru na mlečnoj peni.

Ne treba posebno naglašavati da je kafa sigurno jedna od onih malih stvari koja nam život čine srećnijim. To su momenti kada možemo da predahnemo, skupimo snagu ili uz šoljicu razgovora se družimo sa najmilijima. 

Zašto vam onda ne bi uvek bila dostupna najbolja kafa kao iz kafića uz pomoć vrhunskih kafe aparata iz Lupo Marshall ponude!

Ukoliko želite da Vas e-mailom obavestimo čim proizvod bude ponovo dostupan za poručivanje, molimo Vas prijavite se na listu čekanja.