Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4.000 RSD

Kako se čisti i održava ekspres lonac

Kada nađete univerzalno rešenje za brzo, zdravo i ekonomično pripremanje hrane u eskpres loncu, nećete ga se odreći ni zbog malo brige koju lonac zahteva. Kada je u pitanju ekspres lonac uputstvo za održavanje koje uz njega dobijete će vam detaljnim objašnjenjima i preporukama svakako pomoći da adekvatno operete, očistite i na vreme menjate sve potrošne delove ovog malog čuda brzog kuvanja. U daljem tekstu otkrićemo vam još par trikova i saveta kako da vaš ekspres lonac uvek blista i radi bez greške!

Šta treba da znate pre upotrebe ekspres lonca

Kuvanje u ekspres loncu je pre svega bezbedno i lako kada ga upotrebljavate pravilno. Uživaćete u ručku koji se duplo brže sprema od standardnog, ali da bi to bilo moguće potrebno je da lonac uredno održavate. Evo i par saveta kako da ovaj kuhinjski aparat savršeno i dugo radi:
  • Kada kuvate u ekspres loncu na otvorenom plamenu, tj. na gas, plamen ne sme da dodiruje ivicu lonca, poklopac, već samo donji deo, odnosno samo dno.
  • Nije dozvoljeno stavljanje ekspres lonca u rernu a kada kuvate na električnom šporetu, veličina ringle treba da odgovara loncu. Na ovaj način ekspres lonac se ravnomerno greje i ekonomičnije raspolažete energijom.
  • Nemojte koristiti ekspres lonac bez tečnosti i uvek ga punite maksimalno do dve trećine kapaciteta, vodeći računa o namirnicama koje pene ili bubre. Tako izbegavate prelivanje, da vam pokipi i napravi se nepotrebni nered. Vodite računa i ukoliko stavljate smrznute namirnice, uračunajte i tečnost koju će otpustiti. Prednost kuvanja u ekspres loncu je u upravo u tim sačuvanim sokovima, hranljivim materijama i aromama, koje ostaju u loncu, tokom celokupnog kuvanja.
  • Ovo je aparat na paru te ne bi trebalo da lice približavate ventilu, izbegavajte nasilno otvaranje poklopca pre nego je otpustio sam. Vodite uvek računa da se ne opečete na paru ili sam lonac. Držite ga van domašaja dece i dok se hladi. Uvek ga perite tek pošto se potpuno ohladio.
  • Nemojte čuvati hranu u ekspres loncu. Od kisele ili slane hrane mogu se javiti i bele mrlje po površini. Uvek ga temeljno operite posle upotrebe. Suvom krpom obrišite sve oprane delove.
  • Ekspres lonac se uvek posle upotrebe i pranja, čuva otvoren, bez poklopca da bi vazduh mogao da struji kroz njega.
Čišćenje ekspres lonca uputstvo

Delovi ekspres lonca kojima treba posvetiti pažnju

Bezbednost je uvek na prvom mestu, a ovaj kuhinjski aparat često izaziva strah kod nekih ljudi. Ekspres lonac je savršeno bezbedan i ne bi trebalo da ga se plašite, ali bi nekim njegovim delovima trebalo da posvetite posebnu pažnju. Da bi vaš ekspres lonac pravilno funkcionisao, potrebno je da delovi ekspres lonca budu zamenjeni kada dotraju. Ovo nije veliki izdatak niti česta potreba, već samo redovno održavanje koje će vam se višestruko isplatiti kroz uštedu energije i vremena i to na dnevnom nivou. Delovi koje bi trebalo menjati su zaptivna guma i sigurnosni ventil. Ukoliko se javi višak pare oko ivica poklopca i kada je pravilno zatvoren, vreme je da promenite zaptivnu gumu. U ovlašćenom servisu ćete naći adekvatnu zamenu. Kada sigurnosni ventil počne često da zviždi, dotrajao je i treba ga menjati. Ovo jednostavno možete obaviti i sami a svakako se možete obratiti i serviseru. Održavanje ekspres lonca nije komplikovano niti zahtevno, a za kuhinjske aparate kao ovaj bi svakako trebalo da odvojite vremena, jer je reč o strateškim rešenjima za svaki brzi i zdravo pripremljen ručak.

Uputstvo za čišćenje ekspres lonca

Kada je u pitanju ekspres lonac uputstvo za čišćenje je jednostavno – ekspres lonac se pere toplom vodom i deteržentom. Nisu dozvoljena abrazivna sredstva za pranje, niti pranje žicom. Neće vam ni biti potrebno da ribate lonac, jer vam hrana neće zagorevati, lepiti se, pogotovu kada naučite tablicu kuvanja sa tačnim odnosima vode i ulja za svaku vrstu namirnice ili jela, kao i potrebno vreme pripreme. Poklopac ekspres lonca se uvek pere ručno, rastavljen tj. odvojen od ventila i zaptivnih guma. Nije preporučljivo pranje u mašini za sudove zato što tako može doći do oštećenja guma mašinskim deterdžentom, a ventili se neće adekvatno očistiti, može se čak i zapušiti. Povremeno možete lonac očistiti rastvorom sićeta i vode, posle čega ga temeljno isperite. Tako ćete mu vratiti sjaj. Očistite ovim rastvorom lonac i ako vam se pojave bele fleke koje ne možete oprati deterdžentom, jer su to proteini iz nekog mesa koje ste kuvali. Kada ubacite rastvor u lonac, prokuvajte par minuta i fleke će sigurno nestati.

Čišćenje ekspres lonca iznutraČišćenje električnog ekspres lonca

Električni ekspres lonac ne zahteva čak ni da budete tu dok kuva za vas, pa praktično možemo reći da se ručak sam kuva. Donekle se razlikuje u održavanju od običnog ekspres lonca. Ovo je pre svega kuhinjski aparat na struju, te se spoljašnji deo ne uranja u vodu, dovoljno ga je prebrisati vlažnom krpom. Unutrašnji lonac i poklopac se peru deterdžentom i vodom, nikako abrazivnim sredstvima ili žicom koji bi skinuli neprijanjajući sloj. Grejnu ploču u aparatu prebrišite krpom, a vodu iz posude za kondenz obavezno svaki put ispraznite, posudu operite i vratite na mesto. Zaptivku, donji deo poklopca, anti blokirajući poklopac prvo pravilno, po uputstvu demontirajte, zatim temeljno operite. Odstranite i čestice hrane oko plutajućeg ventila. Navedeni postupci održavanja možda zvuče teško i komplikovano, ali zaista nije tako. Ukoliko se potrudite ovo može postati deo vaše rutine, za koju vam treba tek par minuta, i koja vas neće opterećivati. Nagrada za malo truda biće topao obrok u električnom ekspres loncu, koji održava temperaturu jela satima. Kada se umorni vratite kući, tada on brine o vama.Ekspres lonac, i električni i običan su uvek od velike pomoći u domaćinstvu, a pogotovo kada nemate ni vremena, ni snage za komplikovanu i dugu pripremu jela. Jednostavno održavanje, samo je još jedna prednost ovih pravih saveznika u kuhinji.