Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4000 RSD
Featured single post image

Saveti i trikovi za održavanje i pranje posuđa različitog materijala

Pranje posuđa je zamorno, pogotovo kad na red dođu tiganji, šerpe i lonci.  Zbog toga ih najrađe prepuštamo mašini za sudove. Međutim, često se ne operu dobro, jer se zalepljeni ostaci skore po dnu ili rubovima, pa ih je teško ukloniti.

U tom slučaju sledi ponovno, mukotrpno pranje, kada je neophodno da se uhvatimo za žicu, abrazivna sredstva, šta god bilo potrebno da sudovi konačno zablistaju!  Ribanjem se posuđe lako ošteti, pa naš osnovni alat u kuhinji postaje neupotrebljiv, čak opasan po zdravlje.

Zbog toga moramo biti izuzetno pažljivi prilikom održavanja i pranja sudova, vodeći računa o tome od kog su materijala napravljeni. Kako održavati šerpe od inoxa, šta je pravo sredstvo da se bakarni lonac zablista, da li teflonski tiganj može da bude trajan pravilnim pranjem i zašto je emajl šerpu lako oprati, pročitajte u daljem tekstu.

Šerpe od nerđujućeg čelika.

Metode kako očistiti inox posuđe

Inox je možda i najzastupljeniji materijal od koga se pravi posuđe, pa ne čudi što je većina šerpi u kuhinji izrađena od ovog materijala. Za to postoji i dobar razlog.

Inox je vrlo postojan, čvrst, nereaktivan sa namirnicama, odlično i ravnomerno se zagreva, dugo drži toplotu. Još mnogo zanimljivih i korisnih pojedinosti i prednosti inox posuđa možete pročitati u tekstu Inox ili emajl.

Kako očistiti posuđe od nerđajućeg čelika? Koje je to pravo i negujuće sredstvo za čišćenje inoxa, koje ga neće izgrebati, koje će efikasno ukloniti zalepljene ostatke hrane, a šerpi vratiti sjaj?

Pre svega, inox ne sme da se izgrebe, zato je neophodno izbegavati sve vrste abrazivnih sredstava za pranje. Odlična zamena ukoliko vam nešto zagori je soda bikarbona, koju ćete sipati u posudu, naliti toplom vodom i ostaviti da odstoji. Čišćenje inox posuđa posle ovoga je lako i običnim deterdžentom za sudove, nema potrebe za struganjem sa dna, sve će se lako oprati i odlepiti.

Naravno, uvek se pitamo i kako ispolirati inox? Svi ti divni lonci i šerpe zaslužuju pun sjaj! Najbolji saveznik su vam sirće i limunov sok, koji će učiniti da vaše posuđe zablista, a uz to i ukloniti sve mirise hrane koja se prethodno kuvala.

Kako očistiti bakarno posuđe – tehnike i saveti

Posuđe od bakra možda nije tako uobičajeno, ali je jedno od najkvalitetnijeg zbog svoje odlične provodljivosti toplote. Ove prelepe lonce čak ne moramo ni često prati, dovoljno ih je dobro isprati posle upotrebe. Ipak, čak i bakarno posuđe povremeno treba dobro oribati i vratiti mu onu prvobitnu crvenkastu blistavost.

Najlakše je posudu staviti u sudoperu, posuti je kuhinjskom solju i zatim preliti sirćetom. Ostaviti tako par minuta, dodati još soli po potrebi, ukoliko se većina sprala sirćetom. Zatim oribajte oštrim sunđerom za sudove, na taj način će se skinuti sve mrlje, čak i crne fleke od prethodnih zagorevanja.

Kako očistiti bakarno posuđe, više nije nerešivo pitanje, čak iz pomoć jednostavnih i zdravih kućnih sredstava, lako ćete mu vratiti sjaj. Polovina limuna umočena u so je odlična za čišćenje bakra,  a verovali ili ne čak i kečap!

Poliranje bakarnog posuđa posle ovako temeljnog čišćenja nije ni neophodno ali limunov sok vam tu svakako može pomoći. Čak i kuvanje kiselih jabuka u bakarnoj šerpi joj vraća sjaj!

Načini kako se čisti posuđe od emajla

Emajl šerpe, odnosno šerpe sa tufnicama su nam prva asocijacija i toplo sećanje na ručkove iz detinjstva. Svi pamtimo neka slasna jela koja se puše iz mamine ili bakine kuhinje, upravo iz ovakve posude.

To nije slučajno, emajl je široko rasprostranjen oduvek jer je jedan od najzdravijih materijala. Zapravo radi se o sloju stakla specijalnim tehnikama prevučenim preko čelika.

Staklo kao materijal koji je sasvim nereaktivan, čuva sva hranljiva svojstva hrane prilikom pripreme, bez obzira da li se radi i o kiselim namirnicama koje lako menjaju ukus u dodiru sa metalima.

Glavna mana emajliranog posuđa je upravo krtost tankog sloja stakla koji se u nedovoljno debelom sloju prevlači na šerpe, kakva je većina onih koje koristimo. Zato se mora biti oprezan, kao i pri korišćenju vatrostalnog posuđa.

Toplo ide u toplo, vrela tečnost se sipa u vrelu posudu, nikad u hladnu, odnosno svaka šerpa ili lonac, mora da se postepeno zagreva i to nikad prazna. U protivnom, rizikujemo da emajl pukne, hrana dolazi u dodir sa čelikom koji je ispod i nije namenjen kontaktu sa hranom. Takva šerpa je neupotrebljiva i nebezbedna i treba je odstraniti.

Pravi odgovor na pitanje kako očistiti emajlirano posuđe je – vrlo jednostavno, jer  je veoma glatko. Soda bikarbona  u koju potopite zagoreli tiganj će vam lako odlepiti sve zalepljeno, a ako vam šerpa od kuvanja potamni, prokuvajte ostatke limuna ili so, sirće i ljuske jajeta.

Kada je u pitanju emajlirano posuđe pranje sa sirćetom i krupnom solju vraća sjaj i uklanja fleke, koje su se čak i godinama stvarale, a aktivni ugalj pomaže ako zagori džem ili neka druga poslastica sa šećerom, što se uvek teško skida. Dovoljno je potopiti u mlaku vodu i dobro posuti ugljem, kasnije mekom krpom ukloniti sve ostatke.

emajl posudje

Kako se održava teflonsko posuđe za duži vek trajanja?

Teflonsko posuđe, odnosno svako posuđe sa non stick, neprijanajućim premazom je među omiljenim, jer nema ništa lepše nego kad sve što pečemo, savršeno ispada, bez lepljenja za posudu!

Ovo jeste velika prednost teflona i drugih neprijanjajućih premaza, ali moramo biti jako oprezni pri korišćenju ovog posuđa, jer je teflon veoma lako ogrebati kako pri pripremi hrane, tako i pri pranju, a čak i odlaganju.

Da biste izbegli grebanje, pri kuvanju koristite drvene varjače, termoizolovane plastične špatule, hvataljke i drugi pribor koji neće ni slučajno zagrebati po teflonu.

Kako očistiti teflonsko posuđe ako je tako osetljivo? Svakako nećete koristiti abrazivna sredstva, grube sunđere niti bilo kakve žice za ribanje. Na kraju, ovo je neprijanjajuće posuđe, retko će se dešavati da vam se išta toliko zalepi. Dešavaju se nezgode, pa se često zapitamo kako očistiti zagorelu šerpu od teflona, koju ničim ne smemo oštetiti nimalo?

Potopite je u rastvor sirćeta i vode u odnosu 1:2, sačekajte da se dobro raskvase zagoreli ostaci i mekom krpom i deterdžentom uklonite višak, zatim polovinom limuna istrljajte po tamnim mestima.

Vrlo efikasno rešenje problema kako očistiti zagorelo posuđe sa spoljašnje strane je i krompir sa sodom bikarbonom. Očistite veći krompir, umočite izdašno u sodu i ovim istrljajte temeljno posudu, po potrebi menjajte komade krompira. Potrebno je malo truda ali rezultat će vas zadiviti!

čaše u mašini za sudove

Trikovi za pranje čaša, šolja i činija od stakla i kristala

Lepa čaša je kristalno čista čaša, bez i najmanje fleke! Ovo nije baš lak zadatak, pogotovu kada ih peremo tvrdom vodom sa puno kamenca, koji ostavlja onaj mrzak mutan sloj koji se teško skida.

Pranje čaša ćete olakšati ako ih operete vodom u koju ste potopili sitno isečene kockice krompira ili ih ispolirate mekom krpom natopljenom sirćetom.

Pranje šolja od keramike je svakodnevna rutina, ali vodite računa da stare šolje ne perete u mašinama za sudove, da ne bi napukle ili izgubile boju. Uvek se pridržavajte oznaka proizvođača na novim šoljama.

Pranje činija od plastike ume da bude prava noćna mora, jer se masnoće veoma teško peru, čak i u mašinama. Poslužite se trikom, obrišite višak masnoća ubrusom, pospite činiju talkom i ponovo izbrišite ubrusom i zatim operite deterdžentom posudu. Masnoća će biti u potpunosti uklonjena!

Održavanje kuhinjskih posuda možda deluje kao iscrpljujuć zadatak, ali uz pravilnu negu i rukovanje, značajno ćete produžiti vek svom posuđu. Naravno, ne zaboravite da posvetite pažnju i nezi svojih ruku, što je posebno važno ukoliko koristite neka jača sredstva. Uložite malo više truda i sigurno će vam se isplati!