Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4000 RSD
Featured single post image

Pravilno postavljanje stola – evo na šta treba obratiti pažnju

Svaki, a pogotovu svečani ručak podrazumijeva pažljivo i elegantno postavljanje stola. Tada se postavljaju fini tanjiri, čuvani baš za te posebne prilike, kvalitetan escajg koji se ne iznosi svakog dana, ukrasne salvete, kao i kristalne čaše koje ističu svečanost događaja koji slavimo.

Na savršeno ispeglanom stoljnjaku, pravilno postavljanje stola je imperativ jer samo tako postižemo punu raskoš svečane trpeze.

Kako se postavlja sto nije samo norma  i stvar bontona – pravilnim postavljanjem olakšavamo gostima da se služe, ali i da pravilno koriste odgovarajući pribor. Serviranje hrane u potpunosti prati i u skladu je sa redoslijedom postavljanja tanjira, čaša i escajga.

Čak i potpuno neformalni dnevni obroci kod kuće, za naše najdraže, bi trebalo da poštuju određena pravila postavljanja stola. Sto za ručavanje nije isti za sve obroke, prilike, pa čak ni jela. Više o ovim sitnicama koje nam ispunjavaju svaki dan, pročitajte u daljem tekstu.

Osnovna načela za pravilno postavljanje stola

Možda i ne držite mnogo do svih pravila bontona za stolom, kada u svakodnevnoj žurbi servirate ručak, ali, htjeli vi to ili ne postavljanje stola je navika koja vrlo često utiče na to koliko ćemo pri jelu uživati.

Osnovno pravilo kada je u pitanju pravilno postavljanje stola jeste da se za svako jelo koristi drugi tanjir i escajg. Tanjir se postavlja tačno na sredinu ispred stolice, za stolom na kome se već nalaze čist stoljnjak i salvete.

Zaposlene mame, koje moraju na brzinu da nahrane svoju gladnu i nemirnu djecu, se često ne pridržavaju ovog pravila, što je i razumljivo… Ipak, makar koristili i jedan tanjir za sva jela, čak i tad djeca moraju da od malena nauče da viljuška ide na lijevu stranu, a kašika i nož sa desne strane tanjira. Tako će još od početka tačno naučiti  kako se koristi pribor pravilno i pravim redoslijedom.

Kašikom će jesti supu, potom koristiti viljušku za glavno jelo i kad stasaju pomagati se nožem. Salvete su uvijek tu, da mrvice ne završe u krilu ili ostaci hrane po odjeći.

Tanjirić ili činijica za salatu je sa lijeve strane, velika činija za salatu uvek ima veliku kašiku za sipanje, kao i sva druga jela koja se služe u jednoj posudi. Vrući ovali, šerpe, posude, se stavljaju na podmetač, hljeb se služi u korpici, a na stolu su uvek biber i so, kako bi svako mogao da začini jelo prema svom ukusu.

Ukoliko jelo koje služimo ima kosti, neophodne su tacnice za odlaganje. Čaše se nalaze sa desne strane iznad tanjira i nikad se ne dodiruju masnim rukama.

Kako se postavlja sto u ležernim prilikama?

Kada nam na ručak dolaze najbliži, postavljanje stola prati samu svrhu okupljanja a to je da sve bude praktično, zgodno i po mogućnosti lijepo na oko. Nije na odmet provjeriti koliko tanjira imamo u servisu od dubokih do dezertnih, koliko čaša za vino, vodu, aperitive, kako bismo izbjegli rasparenost.

Posuđe poput pekača, kaserola, koje je inače strogo zabranjeno u svečanim prilikama na stolu, u porodičnim druženjima je dobrodošlo.

Kada je u pitanju escajg, važno je da bude uparen i da se vidi da je pravilno održavan. Nema ničeg tako iritantnog kao što su tupi noževi ili viljuške sa kojih hrana lako spada, neodgovarajuća veličina kašika. Zato je od posebne važnosti da set escajga bude kvalitetan, odmjeren i pouzdan.

Pravilno postavljanje stola uvijek podrazumijeva da se na stolu nalazi samo onaj tanjir iz kog se dato jelo jede. Nikako nemojte slagati plitak, pa dubok i na kraju tanjir za predjelo.

Ne samo što je ovo pogrešno i estetski vrlo neprihvatljivo, već se tako otežano siječe, jede, dok tanjir klizi i prijeti da se jelo isprosipa. Postavite manje tanjire za predjelo, sa svim escajgom, zatim pošto se završi sa predjelom ih sklonite, postavite duboke tanjire za supu i tako redom, kako se jela smjenjuju.

Ovo jeste nešto zahtjevniji način služenja, ali dok gosti uživaju u glavnom jelu, vi imate vremena da operete manje tanjire i iskoristite ih za dezert. Za stolom se mnogo komotnije jede. Ima više mjesta za služenje i serviranje hrane ukoliko se ispred svakog gosta uvijek nalazi samo jedan tanjir.

Ne možemo reći da je svejedno kako se postavlja sto u prilikama kada smo opušteni sa svojima. Lijepi tanjiri upareni sa finim escajgom, stoljnjakom i salvetama daju tačan odraz truda i ljubavi koju poklanjate svojim bližnjima.

Ipak, u ovim situacijama je dovoljno poštovati osnovne smjernice, dok su za formalne, svečane prilike pravila dosta komplikovanija.

sto postavljen za svečane prilike

Pravilno postavljanje stola u svečanim prilikama

Formalno postavljanje stola zahtijeva određeno predznanje i  pripremu, jer ovo nije stvar ukusa i snalaženja već ozbiljno poštovanje striktnih pravila. Čak ni postavljanje stola u svečanim prilikama u vašem domu, ne može biti po vašim već opšte važećim normama.

Prije svega, obezbijedite dovoljan broj tanjira, čaša, escajga, tacni, činijica. Meni formalnih obroka je vrlo zahtjevan, pa to diktira i broj i vrstu posuđa, nikakve improvizacije ne dolaze u obzir. Ispred svakog gosta se nalazi donji veliki plitki tanjir iz kog se ne jede, već se u njega posluži onaj koji je serviran.

Pravilno postavljanje stola podrazumijeva da se upotrebljava najkvalitetniji escajg. Koristi se od spoljašnje postavljenog ka tanjiru.

Od viljuščica za predjelo, salatu, velike viljuške za glavno jelo, sa lijeve strane tanjira, do kašika, noževa sa desne strane. Iznad tanjira se nalaze kašičica i viljuščica za desert, sa gornje desne strane čaše za vodu, vino. Sa lijeve strane se stavlja i činijica ili tacna za salatu, tanjirić za hljeb.

Postavljanje stola se ne mijenja čak ni ako se servira samo riba, pribor za ribu se postavlja isto kao i ostale viljuške i noževi.

Kako se postavlja sto u posebnim prilikana možda djeluje komplikovano i zastrašujuće, ali nije tako. Zapravo, ovo je samo vrlo dobro odmjeren set pravila, koji obezbjeđuje nesmetano uživanje u finim jelima na pravi način.

jela servirana u tanjirima

Serviranje hrane na pravilan način

Pored postavljanja stola, adekvatno i primamljivo serviranje hrane je ono po čemu se pamti trpeza. U zavisnosti od okolnosti,  broja i vrste gostiju, prilagođavamo se, ali neka osnovna pravila kako se servira hrana, nije loše usvojiti.

Bez obzira da li se radi o svakodnevnom ručku ili svečanom, svaka činija – za salatu, varivo, pečenje, mora imati veliku kašiku ili odgovarajuću kutlaču, viljušku, hvataljke za sipanje i posluživanje. Često, odlažu se u za to predviđen tanjir sa strane ili ispod posude.

Odomaćeno je da se jela na porodičnim ručkovima služe direktno iz posuđa u kom su i spremana što je i sasvim korektno. Pogotovu kada se radi o zemljanom, tučanom posuđu, pekačima. Takvo serviranje hrane koja je vruća, obavezno podrazumijeva podmetače.

Na formalnim okupljanjima, pravilno serviranje hrane podrazumijeva da za svakog gosta dolazi posebno serviran tanjir i tako za svako jelo.

ručak

Kako se escajg odlaže nakon jela?

Odlaganje escajga tokom jela jedan je od jasnih pokazatelja kulture, vaspitanja, ali i poštovanja prema domaćinima. Nikada ne treba stavljati pribor koji je korišćen na stoljnjak i prljati ga. Uvijek ga položite na sam tanjir i sačekajte da vam se donese čist.

Još zanimljivosti o tome kako se odlaže, koristi i šta određeni položaj viljuške i noža na tanjiru znači i poručuje pronađite u tekstu Pribor za jelo.

Na stolu za ručavanje nema mjesta telefonu, ključevima, cigaretama ili drugim sitnicama koje volimo da imamo pri ruci. Posvetite se i uživajte u obroku. Bez ometanja, u potpunosti, uz kvalitetan escajg i lijepo posuđe, užitak vam neće promaći!