devojka sa svetlo-smedjom talasastom kosom

Kako napraviti lokne – divne lepršave uvojke, koji svaku dužinu kose pretvaraju u fantastičnu frizuru, jeste pitanje za koje mnoge dame traže brzo i efikasno rešenje. Naravno, lokne koje napravi frizer jesu neprikosnovene, ipak, s obzirom na to da ne možemo konstantno posećivati frizerski salon, samostalno pravljenje lokni je veština koja  izuzetno može biti od koristi. 

Ovo je moguće postići uz strpljenje, volju ali i kvalitetne aparate za negu i lepotu, uz koje će vam biti potrebno malo veštine da dođete do idealne frizure. Kvalitetni aparati jesu osnovni odgovor na pitanje kako se prave talasi ili lokne peglom. 

Evo naših predloga kako napraviti lokne koje će osvežiti vaš izgled, i dati sjajan volumen vašoj frizuri! 

Kako napraviti lokne fenom

Lokne fenom se formiraju tako što se pramen po pramen, navija na četku cilindričnog oblika i postiže željeni oblik. Fenira se na različitim nivoima vlažnosti, u zavisnosti od tipa kose. Prirodno kovrdžavu, fenirajte kada je 40% suva, a ako je u pitanju ravna kosa, 70%. Kosu operite koristeći šampon koji ne sadrži sulfate, parabene i silikone jer će vam dlaka biti negovana i lepa, a kosa dubinski oprana.

Blago prosušite, tako da kosa ne bude ni potpuno suva, ni potpuno mokra. U zavisnosti od toga, kakvo feniranje na lokne želite, zavisiće i izbor četke. Šire četke birajte ukoliko želite da postignete krupne lokne, a uže ako vam se dopadaju sitnije. 

Uz pomoć šnala za kosu, zakačite sve delove koje ćete kasnije fenirati. Ostavljate samo pramen koji trenutno koristite. Uzmite pramen i četku postavite do glave. Vucite je prema krajevima sve vreme sušeći je fenom. To radite sve dok pramen ne postane potpuno suv. Uzmite odgovarajuću četku, manju ili veću i idući od vrhova ka glavi, obmotavajte pramen. Sušite oko jednog minuta. Nakon toga, laganim potezima odmotavajte pramen. I to je sve. 

Ovaj postupak nadalje nastavljajte sve dok svaki pramen kose ne bude uvijen. Da bi dlaka bila elastičnija, kada završite feniranje na lokne, na kratko pustite da duva hladan vazduh. Fiksirajte frizuru lakom ili drugim preparatom za održavanje čvrstine.

prikaz plave duge talasaste koseU početku će vam tehnika delovati komplikovano ali sa svakim sledećim feniranjem biće sve lakše. Glavni trik kako napraviti lokne koje imaju onaj svilenkasti sjaj, čvrstinu i punoću kose kao u salonu, je upotreba kvalitetnog fena koji nikada ne treba koristiti na najjačoj temperaturi i ne približavati suviše temenu i glavi. 

Saznajte i čemu sve služe nastavci za fen i kako birati pravi za vašu kosu. 

Ne zaboravite koliko je značajna priprema kose za feniranje, odnosno pranje. Obavezno koristite šampone i preparate koji ne sadrže sulfate, parabene i silikone, već preparate koji čuvaju od toplote i neguju. Posebno su značajni ako je vaša kosa izložena čestoj upotrebi fena i koriste se i kao profesionalni tretmani. Jedan od najupornijih problema, upravo je suva i lomljiva kosa, pa se ovi proizvodi posebno preporučuju u tu svrhu.

Kako napraviti talase – talasasta kosa za par minuta

Talasasta kosa nije rezervisana samo za veće dužine, srednje duga kosa se takođe može uviti, slično kao i duga, s tim što ćete pramenove lakše deliti. Jedan pramen uvijte koliko želite oko figara, držite par sekundi i dobićete talas. 

Set za kosu, sa svim alatom za pravljenje frizura, koje uključuje i rotirajuće četke posebno su zgodne za dugu kosu, u mnogome skraćuje vreme i odlično su rešenje kako napraviti talase. 

Jednostavno poluprosušenu kosu, izdelite na pramenove šnalama, uhvatite od kraja rotirajućom četkom i uvijte, do visine na kojoj želite talase. Koristite preparate koji pomažu postojanost talasaste kose, izgužvajte prstima, a pre svakog tretiranja toplotom, obavezno i sredstvima koja štite. 

Kako napraviti lokne peglom ili figarom

Ako vam je kosa dovoljno duga da je vežete u rep, ovo je najbrži način da napravite lokne figarom. Nanesite na kosu sprej koji štiti od toplote krenite od polovine dužine kose pa naniže sve do krajeva. 

Kosu vežite gumicom u veoma visok rep na vrh glave začešljajte kako ne bi bilo izbačenih delova. Rep podelite na dva jednaka dela, jedan zakačite šnalom da vam ne smeta a drugi ćete uvijati pramen po pramen. 

Pramen neka bude debljine oko 2cm ili u zavisnosti od vaše kose. Figarom uvijte pramen, držite par sekundi i kada ga budete skidali držite ga kako biste ga fiksirali metalnom šnalicom. Na ovaj način lokne će se ohladiti pa će biti dugotrajnije. Ovaj postupak ponovite sa ostatkom kose. 

Neka lokne odstoje zakačene par minuta kako bi se ohladile. Isprskajte fiksirane lokne lakom pre nego ih odvijete. Otkačite šnalice, skinite gumicu i rastresite lokne i vaša frizura je gotova.

Ukoliko imate kvalitetnu presu za kosu, možete da birate kakve lokne peglom želite da napravite. U zavisnosti od toga kakav izgled želite da postignete možete da odaberete veće ili manje pramenove. Ukoliko se odlučite za veće pramenove kose, dobićete opuštenije lokne i neodoljiv nesavršen izgled. Odlučite u kom delu biste želeli da počnu vaši prvi talasi, pa u toj visini postavite presu. 

Uzmite mali pramen kose i ubacite ga u peglu. Nakon što odvojite prvi pramen kose, zatvorite peglu, provucite pramen i onda je okrenite prema sebi, ili od sebe. Nakon toga, pramen kose povucite kroz celu dužinu, kao da je ravnate. Za opušten talasasti efekat, ne provlačite peglu skroz do krajeva kose. Za čvršću i kovrdžaviju kosu, omotajte pramen oko pegle, i povucite ga od srednjeg dela do kraja kroz celu dužinu kose. 

Kako se prave lokne peglom za opušten, nesavršen izgled vaših kovrdža, možete da iskoristite trik i prebacite lokne na drugu stranu glave, što će vašoj frizuri dati potpuno novi izgled. Možete i da promenite razdeljak, u zavisnosti od oblika lica. Raščešljajte kosu za dodatni volumen.

Saveti za lokne za kratku kosu

Kratke frizure takođe mogu da se uviju i dobiju novi šik, originalnost i eleganciju. Ako želite blage lokne za kratku kosu pustite da se osuši prirodno kako biste izbegli oštećenja. Ukoliko žurite i nemate vremena za čekanje, sušite kosu fenom na srednjoj temperaturi „naopako“, odnosno prebacite kosu preko lica i sušite je od korena ka krajevima za veći volumen kose. Nakon toga podignite kosu šnalom i ostavite samo donji deo kose, odnosno deo iznad vrata.

prikaz kratke smedje kovrdžave koseUvijte puštenu kosu širim figarom, nekoliko sekundi. Zatim puštajte deo po deo kose i uvijajte isto, sve dok ne uvijete celu kosu. Lokne ne smeju biti previše čvrste, već meke i lagane poput blagih talasa. Kada uvijete celu kosu, jednostavno pređite prstima kroz nju i oslobodite svoje lokne. Možete prebaciti kosu na jednu stranu. 

Kako napraviti lokne koje su krupnije nije ništa komplikovanije – osušite kosu fenom, naopačke kao i kod blagih talasa, za što veći volumen. Podelite kosu na nekoliko delova i počnite sa uvijanjem presom za kosu. Uzimajte veće pramenove, kako bi vaše lokne bile krupnije. 

Uvijajte lagano pramen po pramen i nakon uvijanja svaki isprskajte malo lakom za kosu. Kada uvijete celu kosu malo natapirajte koren kose uz pomoć odgovarajućeg češlja. Za kraj naprskajte još malo laka na celu kosu. 

Za afro frizuru i najsitnije loknice važno je da uzimate po manji pramen kose i uvijate na najuži deo kupice figara, ostavite ih nekoliko sekundi, a onda pustite lokne i poprskajte sprejem za kosu ili lakom za kosu. Tako uradite sa celom kosom, važno je da pramenovi budu što manji, i na najužem delu kupice figara.

Uz kvalitetne Lupo Marshall proizvode za negu i lepotu, za savršene frizure neće vam trebati ništa više do želje i dobre ideje, stilizovanje kose će vam biti brzo, jednostavno i prava zabava.