Featured single post image

Kako ispraviti kosu – saveti za peglanje kose i feniranje na ravno

Ako se dame pitaju, odlična frizura uvek popravi dan, važan je deo celokupnog izgleda, načina kako želimo da budemo shvaćene kao i  odraz brige o sebi. Zato sređivanje kose i odlazak kod frizera predstavljaju izuzetno važan deo naših malih rituala.  

Kada smo isfenirane kvalitetno, ta glatka sjajna kosa koja pravilno pada čini da se osećamo doterano, spremno za odlazak na posao, izlazak ili bilo koju svečanu priliku. Ništa kao ispravljanje kose, ne čini da bez drastičnih promena u frizuri, imamo potpuno drugačiji izgled. 

Feniranje na ravno, jedno od najpopularnijih, ističe sav kvalitet, a lako zagladi mane, daje sofisticiran i uredan izgled bilo kom kvalitetu i tipu kose. Takođe, feniranje odgovara različitim frizurama i dužinama kose. Posebno je važno što može trajati i do nedelju dana. 

Ipak, ako se desi da do frizerskog salona ne možemo stići, kada za to prosto nema vremena, spasonosno je znati kako se fenirati kod kuće. Tako će glatka frizura kao iz salona biti dostupna uz adekvatne male kućne aparate za negu i lepotu i nešto praksu.

U daljem tekstu otkrivamo vam male tajne savršeno ispravljene kose, koje svako može naučiti i primeniti.

Šta vam je potrebno za feniranje – osnovne stvari za sređivanje kose

Da biste uopšte mogli da se pozabavite time kako se fenirati, neophodno je da za to imate potreban alat i  sredstva. Pre svega,  feniranje je nezamislivo bez kvalitetnog profesionalnog fena.  Takav fen treba da bude dovoljno jak, da ima različite nivoe zagrevanja, kao i sve potrebne dodatke. 

Temperatura, jačina duvanja i način na koji vazduh raspršuje kosu, određuje koliko će vaš uloženi trudi za sređivanje kose biti uspešan. Naravno i tip kose, zahteva različite vrste sušenja, o čemu možete čitati u tekstu Čemu služe nastavci za fen za kosu.

Ono što je posebno važno kada je ispravljanje kose fenom u pitanju je opcija jonizatora, koji daje svilenkast, gladak izgled kosi i značajno olakšava čitav proces. Čitav spektar frizura  omogaćava vam set za kosu, kao da imate svoj mali frizerski salon pri ruci, u svakom momentu.

Dodatna oprema za feniranje 

Osim fena i dodataka, neophodno je da imate par okruglih četki, različite debljine kao i češalj, kojim ćete lakše deliti kosu, praviti razdeljak. Za feniranje je posebno važno da se uvek fenira pramen po pramen, tako da je par štipaljki za kosu neophodno za pridržavanje ostatka kose, dok četkom ispravljate jedan pramen. 

Vodite se dužinom i gustinom kose kada birate oblik i veličinu štipaljke- manje za tanju ikraću kosu, jače i veće za gustu i dugu.

Uvek koristite sredstva za zaštitu kose od toplote i isušivanja, koja se nanose na vlažnu kosu. Pratite uputstva i koristite i fiksatore i sredstva za dodatni sjaj, učvršćivanje frizure, nakon feniranja, kako biste dobili efekat kao da ste bili kod frizera!

Feniranje na ravno kod kuće – same se isfenirajte kao u salonu

U par koraka i objašnjenja, feniranje na ravno možete savladati i sami, glatko kao u salonu.

 • Operite kosu i nemojte je grubo sušiti peškirom, već je samo uvijte i nežno pritisnite, ostavite par minuta peškir na glavi, da upije suvišnu vlažnost, tako da bude oko 80% suva. 
 • Nanesite sprej za zaštitu od toplote fena, za ravnanje kose ili kremu za ispravljanje. Nežno počešljajte kosu.
 • Odvojite kosu u pramenove češljem i štipaljkama. Što je veći broj pramenova, to će duže trajati frizura i imaćete veći volumen. Najbolje je da podelite na četiri do šest delova (ako je kosa baš duga i više). Pazite da ništa nije ostalo zamršeno.
 • Otpustite jedan deo kose. Svaki pramen će biti osušen duvanjem fena i uvrtanjem četke od krajeva ka vrhu pramena. 
 • Ako imate kovrdžavu ili talasastu kosu i želite da bude u potpunosti ravna, možete suštiti sa okruglom četkom. Dve najvažnije stvari koje će vam odgovoriti na pitanje kako se fenirati na ravno sa kovrdžavaom kosom su okrugla četka i fen sa uskim dodatkom koncetratorom – usmerivačem vazduha.
 • Fenom usmerite toplotu na kosu koja se nalazi na četki. Povucite četku kroz kosu istovremeno pomeranjem fena u istom smeru – na dole. Dok okrećete četku na dole, odignite kosu od glave visoko, a zatim odmotavajući lagano puštajte da padne. To ponovite više puta dok pramen ne bude potpuno suv (ovako dajete volumen kosi) Ne ostavljajte nijedan deo vlažnim, jer to dovodi do kovrdžanja. 

Devojka smedje kose u beloj košulji

Peglanje kose – brza alternativa za fen

Peglanje kose je najbrži način način da dođete do savršeno ravne kose, u samo par minuta. Potrebna vam je kvalitetna presa sa kontrolom temperature zagrevanja, malo iskustva i poštovanje pravila bezbednog i efikasnog ispravljanja kose. Kako se pegla kosa bez oštećenja, donosimo vam pojašnjeno po koracima.

 • Peglanje kose je najbolje raditi nakon pranja i sušenja, ili najviše dan posle pranja. Na ovaj način ne samo da ćete prilikom sušenja pripremiti kosu za peglanje, već ćete eliminisati sve one nečistoće koje vam na kratke staze mogu oštetiti kosu ili na duže i samu peglu.
 • Koristite šampon i balzam za vaš tip kose i nakon pranja je dobro isušite, polazeći od korena. Prilikom sušenja možete spustiti glavu čime dobijate na volumenu, i koristite četku kako biste raspetljali upletene pramenove.
 • Sprej za zaštitu kose se nanosi na suvu kosu celom njenom dužinom, s tim da treba izbegavati koren jer ga može umastiti. Ovi sprejevi čine peglanje kose sigurnijim jer sprečavaju njeno isušivanje i oštećivanje.
 • Podelite kosu na pramenove. Deljenjem ćete postići da peglanje kose bude ujednačeno i bez propuštenja. Kosu je najlakše podeliti na tri dela. Pokupite šakom kosu sa temena glave krenuvši od čela, uvrnite je i osigurajte štipaljkom. Drugi deo vam se nalazi iznad ušiju sa obe strane. Prelazeći rukama od ušiju ka potiljku, uhvatite što više pramenova i osigurajte ih štipaljkama. Treći deo su svi oni pramenovi koji su preostali i koji se nalaze u korenu glave. Posebno gustu kosu podelite na onoliko pramenova koliko smatrate da treba, tanku čak i ne morate da delite.
 • Pramenovi bi trebalo da budu široki tri do pet centimetra i debeli ne više od jednog centimetra. Ovo je najefikasniji način jer sa većim pramenovima nećete postići željene rezultate, dok će sa manjim peglanje kose trajati predugo.
 • Zategnite kosu jednom rukom, ukoliko pramen nije ravan nakon prvog prelaza jednostavno ponovite postupak.
 • Započnite peglanje kose 2-3 centimetra od korena. Na ovaj način će kosa zadržati više volumena.
 • Povlačite peglu lagano, ne trzajući. Pokušajte da pređete preko pramena jednim glatkim potezom. U suprotnom, ukoliko su vam potezi previše nagli, mogu nastati horizontalne linije na vašoj kosi.
 • Krenite od poslednjeg segmenta kose koji ste odvojili i krećite se na gore. Nakon što ste završili, odvojite sledeći segment i nastavite na isti način. Pramenovi na vrhu glave trebalo bi da budu poslednji.
 • Proverite svoju frizuru u ogledalu nakon što ste završili i ukoliko vidite pramenove koji štrče ili deluju netretirano, pređite ih još jednom.

Zaštita kose pri ispravljanju

Jedna od stavki koja odgovara na pitanje kako ispraviti kosu, je i nega koja je neizostava kako ne biste štetili svojoj kosi prilikom ispravljanja. 

Bilo da koristite fen, set za kosu ili presu, važno je da primenjujete i zaštitna kozmetička sredstva u vidu maski, krema za kosu, pogotovu sprejeva za zaštitu od toplote i sušivanja. 

Kovrdžavu i suvu kosu koja je sklona pucanju krajeva, ovakva preventiva očuva, a tankoj kosi sprejevi daju na volumenu i bujnosti. Na posletku, posavetujte se i sa frizerima ili prodavcima o najadekvatnijim preparatima za vaš tip kose i određenu frizuru koju želite.

Odvojite par minuta i malo nege za vašu kosu, i uvek imajte keca u rukavu kada su termini u frizerskom salonu nedostupni. Glatko isfenirana frizura nije nemoguća misija uz kvalitetne aparate za negu i lepotu i praksu, koju svakako možete steći.

Nadamo se da smo vam odgovorili na pitanje kako ispraviti kosu u udobnosti svog doma, jer je Lupo Marshall uvek tu da donese udobnost i komfor uz kvalitetne kućne aparate koji olakšavaju život. Pogledajte našu ponudu!