Kako izabrati fen za kosu?

Crni fen za kosu sa dodacima
Vaš fen će Vam biti najbolji saveznik za oblikovanje kose i Vaš svakodnevni izgled, pa kada odlučite da kupite fen, obavezno razmotrite stavke kao što su snaga, temperatura, jonizator, težina i dodaci.

Snaga motora fena

Snaga motora je bitan faktor. Fen snažnijeg motora poseduje veću snagu izduvavanja vazduha, što će smanjiti vreme za oblikovanje kose, bez izlaganja visokim temperaturama. Ako motor nije jak, možete završiti sa više toplote i manje snage uzduvavanja. Ako razmislite o tome, to znači da "pržite kosu na suvo", kaže slavna frizerka Kristin ESS. Birajte fen čija je snaga minimum 1800 W

Jonizator

Fen sa ugrađenim jonizatorom izbacuje negativne jone, dok su kapljice vode na kosi pozitivno naelektrisane. To je nauka koja stoji iza objašnjenja, zašto su fenovi sa jonizatorom efektniji u "rasterivanju" kapljica vode sa dlake, sprečavajući ih da se upiju i zakovrdžaju dlaku. Ovo je veoma važno kod osoba koje imaju kosu koja se prelomi, zatalasa dok je vlažna, ali ne formira lepe kovrdže. 
Jonska funkcija se pokazala najbolje za zatvaranje površine dlake i uklanjanje vlage iz kose, čineći da kosa izgleda svilekasto i elegantnije.

Težina fena

Nije zanemarujući faktor ukoliko imate gustu dugu kosu i treba vam bar 20 minuta da je osušite. Fenovi sa profesionalnim preformansama i jačim motorom su obično teži, ali daju bolje efekt. Zato birajte one koji nisu baš mnogo teški, ne više od 400-500 g.

Funkcija podešavanja temperature

Za tanju kosu koja se brzo suši, mogućnost podešavanja niže temperture je veoma važna jer će se kosa na nižoj temperaturi manje oštetiti, dok je guste, teške kose, sa debljom blakom potrebno sušiti i na višoj temperaturi. 
Funkcija hladan vazduh je bitna za finalno oblikovanje frizure i jačanje sjaja. Npr. ako koristite okruglu četku za feniranje kose da biste dobili više volumena, kada završite sušenje, pritisnite dugme za hladan vazduh da očvrstite željeni oblik frizure. Frizura će za zahvaljujući tome duže da stoji.

Dodaci za fen

Nisu od presudnog značaja, ali ne treba ih zanemariti, jer ostavljaju mogućnost oblikovanja različitih frizura. Difuzor je koristan dodatak za pravljenje glatkih, fino oblikovanih lokni, dok su usmerivači vazduha bitni za ispravljanje kose.

I za kraj, jedan savet za feniranje. Pre nego što počnete sa feniranjem, dobro osužite kosu peškirom da biste odstranili višak vode, skratili vreme feniranja i smanjili mogućnost od prženja kose.