Featured single post image

HEPA filter za usisivač – šta je HEPA filter i kako se koristi?

Od posebne nam je važnosti da nam dom bude bezbedno, zdravo okruženje. Tu očekujemo da nam je vazduh čist, bezbedni smo od spoljašnjih nečistoća, zagađenja, manje smo ugroženi. Učinićemo sve da se rešimo prašine, mikroorganizama, grinja, raznih vrsta zagađivača i patogena. 

Posebno su osetljiva mala deca i stariji, kojima je imuni sistem nejak i čak i u kućnim uslovima zahtevaju posebnu brigu. Ukoliko imamo kućne ljubimce, potrebno je često i temeljno usisavanje. Duvanski dim je takođe veliki izazov i još jedan od razloga da često palimo usisivač. 

Razloga, uzroka i povoda za temeljno čišćenje je uvek mnogo. Za održavanje cele kuće, usisivač nam je osnovno sredstvo. Ali, ukoliko nema HEPA filter, sav naš trud može biti i uzaludan. 

Zašto je važno birati baš ovaj vid filtracije vazduha pri usisavanju? Koji se to HEPA filter za usisivač najčešće koristi? Kako ih razlikovati i prepoznati, čistiti, i na koliko menjati – čitajte u daljem tekstu. 

Šta je HEPA filter za usisivač?

Hepa je skraćenica od High Efficiency Partikulirati Air ili High Efficiency Partikulirati Absorbing), što znači “visoko efikasno zadržavanje čestica“. HEPA filteri su takozvani fini filteri, koji su dizajnirani da filtriraju male čestice veličine od 0,1 mikrona do 1,0 mikrona.  

U zavisnosti od materijala od kojeg su napravljeni, mogu biti za jednokratnu upotrebu – od papira (celuloze) sa dodatkom staklenih vlakana, ili višekratni  (mogu se prati) – od fluoroplastičnih vlakana

žuti tabure na tepihu

Kako prepoznati i razlikovati prave HEPA filter za usisivač

Pravi ili apsolutni HEPA filteri moraju biti testirani i ispuniti određeni standard koji se smatra pravim HEPA-om. Ovi HEPA filteri imaju serijski broj koji im je dodeljen i dokazano je da zauzimaju najmanje 99,97 posto čestica od 0,3 mikrona. 

Rezultati testa bi trebalo da budu odštampani na filteru. Ovi testirani apsolutni HEPA filteri zato mogu biti skuplji od drugih “HEPA” filtera

Drugi filteri tipa HEPA, mogu biti napravljeni na sličan način  i možda čak na njih i podsećaju. Međutim, oni ne moraju da ispune iste standarde kao apsolutni HEPA filteri. Mnogi filteri koji se prodaju kao HEPA mogu uhvatiti samo 85 do 90 procenata svih čestica, a taj procenat može pasti još niže za čestice od 1 mikrona i niže.

Kako se i koliko često čisti HEPA filter

Važno je redovno održavati Hepa filter za usisivač, jer od njega direktno zavisi i vek trajanja samog aparata. Perivi Hepa filteri se pranjem oslobađaju krupnijih čestica prašine, što im produžava vek trajanja. 

Ipak, ovako dolazi i do izvesnog habanja, što znači da u zavisnosti od učestalosti korišćenja, površina koje se usisavaju i nečistoća koje usisavate, filter bi trebalo prati barem jednom u 2, 3 meseca, a promeniti i pored redovnog pranja, u proseku jednom godišnje.

U suprotnom, kvalitet i snaga usisavanja nisu na nivou punog potencijala i moći usisivača, a i sam rad motora se ugrožava. Da bi HEPA filter stvorio što manju otpornost na protok vazduha mora imati što je moguće veću površinu. Da bi se to postiglo, napravljen je od presavijenog filter materijala (u obliku harmonike) i zalepljen u što veći okvir. Najčešće se nalazi na zadnjoj strani usisivača, iza ostalih filtera. 

HEPA filteri male veličine naravno nemaju veliku površinu filtera. Zbog toga se takvi HEPA filteri brzo začepljuju i snažno ometaju protok vazduha. Filter koji je začepljen velikim HEPA česticama u mnogome ometa prolaz vazduha kroz usisivač, zbog čega usisna sila usisivača naglo pada i elektromotor se pregrejava. 

Upravo uklanjanjem ovih krupnih čestica prašine i redovnim održavanjem, obezbeđujemo pravilnu i dugoročniju filtraciju izduvnog vazduha usisivača

HEPA filter usisivači – najbolji uređaji za čist dom

Sigurno  je jedan od nezamenljivih malih kućnih aparata,  snažan i pouzdan usisivač. 

On nam je desna ruka kako u svakodnevnom održavanju svih podova, tepiha nameštaja, tako i kod generalnog spremanja, teže dostupnih uglova, ivica i ćoškova. 

Čak je i glatke površine poput parketa, pločica i laminata neophodno prvo dobro usisati da bi se uklonila sva prašina iz pukotina i fugi, da bi zablistali. Naravno, mikronečistoće poput prašine, polena, grinja kvalitetan usisivač ciklonske snage lako uklanja iz debelih vunenih tepiha i tapaciranog nameštaja. 

Pogotovu ukoliko se u prostorijama puši, važno je koristiti kvalitetan usisivač sa Hepa filterom, jer se dobar deo čestica duvanskog dima koje se mogu usisati zadržava po tepisima i nameštaju

Tokom renoviranja stana, ukoliko ih temeljno odmah ne usisamo, u vazduhu se oslobađa izuzetno mnogo raznih najsitnijih štetnih čestica prašine građevinskih materijala, koje udišemo i godinama kasnije, a često su izazivači raznih respiratornih i alergijskih smetnji. 

Od presudnog  je značaja da usisane čestice usisivač i zadržava, da  bezbedno ostaju u posudi usisivača, da ne mogu da se iz njega rapršuju. 

Stariji usisivači, imali su problem upravo sa ovom osobinom, jer nisu posedovali adekvatne filtere, pa su osetljive grupe poput male dece, asmatičara, osoba alergičnih na prašinu, imale veću štetu nego korist od usisavanja ovim aparatima, koji su stvarali iza sebe oblak najsitnije prašine koji izazivaju kašalj, iritacije i napade. Zbog toga je kupovina usisivača važna odluka, kojoj se treba posvetiti.

Četiri nivoa filtracije Double Cyclone usisivača, upravo to sprečavaju, u potpunosti. 

  • Prvi nivo filtracije je – posuda sa najlonskim filterom za krupniju prašinu. 
  • Drugi je posuda sa HEPA filterom najnovije generacije za najsitniju mikro prašinu i bakterije. 
  • Treći nivo filtracije je spužvasti filter na bazi nikla koji pruža zaštitu od hemijskih zagađenja. 
  • I četvrti nivo je- HEPA filter na izlazu iz motora, zaštita od grafitne prašine. 

Na visokim, teško dostupnim mestima za usisavanje poput garnišni, vrhova ormana i visećih elemenata, na visokim policama uvek se nakupi jako mnogo prašine koju svakodnevno udišemo. 

Nekad nam je neophodno i brzinsko usisavanje mrvica ispod stola, posle dečijih obroka, igranja, ukoliko imamo kućne ljubimce.

Štapni usisivač, lagan, vrlo prilagodljiv i snažan, takođe je opremljen Hepa filterom, koji vam garantuje efikasno usisavanje. Čak i tamo gde ste mislili da usisivačem ne možete dosegnuti, i ne vidite čak dobro, on će počistiti bez po muke, u potpunosti. 

Danas kada smo posebno osvešćeni o važnosti očuvanja zdravlja svojih bližnjih, čak i u sigurnosti svojih domova, uradićemo sve da bismo se zaštitili od bilo kakve potencijalne opasnosti. Čistoća, higijena doma, je prva linija odbrane i primena savremenih tehnologija malih kućnih aparata, nam je tu veliki saveznik.