Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4.000 RSD

Kako da usisivač bude i prečišćivač vazduha

Dok razmišljate o kupovini usisivača i upoređujete karakteristike raznih modela, kao što su usisna moć, dužina kabla, težina i sl., nemojte zaboraviti jednu od najznačajnijih karakteristika efikasnog usisivača, a to su FILTERI.
Da li ste se ikada pitali šta se dešava sa vazduhom punim prašine koji ulazi u usisivač i kakav je vazduh koji iz njega izlazi? Kada govorimo o zagađenom vazduhu, skloni smo da mislimo da je to nešto što se dešava samo napolju. Međutim to nije slučaj. Čak i u vašem domu ima prašine, alergena i drugih mikročestica koje ulaze spolja. Ove mikročestice mogu da iritiraju pluća, često izazvaju alergijske reakcije i mogu doprineti problemima sa astmom. Svi vi koji se prepoznajete u bilo kojoj od ovih kategorija, shvatate da Vam je potrebno više od običnog usisivača.
Problem je u tome što sa običnim usisivačima, prašinu i prljavštinu samo „reorganizujete“, jer se samo jedan deo zadržava u kesama ili plastičnim posudama, a ostatak se ponovo vraća u prostoriju. Kad imate respiratorne probleme, problem sa astmom ili malu decu u kući, onda je potrebno da sav vazduh koji vaš usisivač uvuče, iz njega izađe čist. Za to Vam je potreban usisivač sa HEPA filterima.

Hepa filteri

HEPA je akronim za (High Efficiency Particulate Air), a to znači da ovi filteri zadržavaju skoro svu prašinu i prljavštinu iz vazduha. Takođe zadržavaju sitne čestice poput polena, grinja i drugih izazivača alergija, a iz usisivača izlazi pročišćen vazduh. Nakon usisavanja, vazduh u zatvorenoj prostoriji postaje kvalitetniji, tako da usisivač sa HEPA filterom doprinosi i čistoći i zdravlju. HEPA filteri se koriste i u bolnicama, što dovoljno govori o njihovom uticaju na zdravlje.

Kako rade Hepa filteri

Da bi iz usisivača izašao čist vazduh, potrebno je nekoliko prepreka koje će zadržati čestice nečistoća. Prvo, postoje jedan ili dva spoljašnja filtera koja liče na sito i služe za zadržavanje krupnijih čestica prašine, prljavštine i dlaka. Sitnije čestiče koje prođu kroz sita, nailaze na drugu prepreku, unutrašnji filter. On je u obliku tube, koja liči na harmoniku od papira i koja je upravo tako dizajnirana da sakuplja mikro čestice, među koje spadaju razni alergeni. Ovaj filter je sastavljen od gustih vlakana u koja čestice udaraju i tu ostaju zalepljena.  Na ovaj način i krupne i sitne nečistoće se zadržavaju u filterima, a u prostoriju se vraća čist vazduh.

Perivi i neperivi Hepa filteri

Kod izbora usisivača sa Hepa filterima, takođe imajte na umu da filteri mogu biti perivi i neperivi. Oni koji su neperivi, moraju da se menjaju češće, što je dodatni trošak. Kod filtera koji se peru, nakon svakog usisavanja sve delove operite vodom i ostavite da se osuše pre ponovne upotrebe. Naravno, posle nekih godinu dana i ove filtere treba zameniti, jer se unutrašnji filter za mikročestice zaprlja, ali je trošak u ovom slučaju manji.

Stepeni filtracije

Kada birate usisivač, birajte one sa više nivoa filtracije jer što je broj filtracija veći, to je i vazduh koji izlazi čistiji. Tako kod usisivača možete naći sledeće stepene filtracije:
•    Filtracija 1 – posuda sa najlonskim filterom za krupniju prašinu •    Filtracija 2 – posuda sa HEPA filterom za najsitnije mikro prašina i bakterije •    Filtracija 3 – sunđerasti filter na bazi nikla kao zaštita od hemijskih zagađenja •    Filtracija 4 – HEPA filter na izlazu iz motora, zaštita od grafitne prašine
Dakle, usisivač sa Hepa filterom i više nivoa filtracije je investicija u koju vredi uložiti, jer u isto vreme i usisavate i pročišćavate vazduh u vašem domu. Za zdravo i čisto okruženje može Vam pomoći usisivač Double Cyclone, pogledajte više ovde.