Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4000 RSD
Featured single post image

Čuvanje hrane – saveti za pravilno skladištenje namirnica

Iako ga otvaramo više puta u toku dana, pojedini delovi našeg frižidera često umeju da nas iznenade.  Šta se krije u dubini polica, višim pregradama i donjima fiokama? Čim tamo odložimo posude i pakovanja hrane koju ne koristimo često, vrlo brzo na njih i zaboravimo.

Upravo na ovaj način dolazi od kvarenja, širenja neprijatnih mirisa, kao i prosipanja. Ishod je bacanje bajatih ili pokvarenih namirnica, koje smo mogli na mnogo bolji način da iskoristimo.

Čuvanje hrane u frižideru je svakako najbezbedniji način za svakodnevno skladištenje hrane. Kako bismo izbegli navedene probleme, neophodno je organizovano odlaganje u dostupnim i vidljivim posudama. Adekvatno čuvanje hrane će nam uštedeti vreme i novac, a pre svega sprečiti ugrožavanje zdravlja.

Druga opcija – skladištenje hrane u zamrzivaču nije ništa manji problem, jer tek se tamo izgubi iz vida šta je i kad je ostavljeno u kesama, koje ostanu u zabačenim delovima i fiokama. Čuvanje hrane u zamrzivaču svakako ima rok trajanja, koji se razlikuje od vrste namirnice.

U daljem tekstu pročitajte kako da najlakše organizujete svoj frižider i zamrzivač, kako biste na vreme iskoristitili svu hranu, bez propadanja i bacanja.

devojka otvara frižider

Plastične posude za čuvanje hrane i svežinu namirnica

Jedan od najefikasnijih načina da odložite namirnice u frižideru su plastične ili silikonske posude sa poklopcima.

Plastične posude za čuvanje hrane su pregledne, lagane, dolaze u nekoliko veličina i na bezbedan i zdrav način čuvaju sve vrste hrane. Nema mešanja aroma po policama i fiokama frižidera, curenja, prljanja, ispadanja i rasipanja iz kesa ili papirnih pakovanja otvorene ambalaže.

Neke vrste voća, povrća, a pogotovo mlečnih proizvoda se vrlo lako kvare čak i na nižim temperaturama ako nisu odložene na odgovarajući način. Zgužvane nehigijenske kese, poluotvoreni poklopci, načeti  suhomesnati proizvodi, šire svoje arome i utiču na kvarenje i menjanje ukusa svega što stoji u frižideru.

Skuvana hrana je vrlo osetljiva na ovakvu vrstu odlaganja, kolači, kremovi, torte još više. Neprijatan miris  frižidera jasan je znak da se hrana ne odlaže i ne čuva ispravno. Održavan frižider nema nikakav miris! U njemu su police čiste, a namirnice poređane po odeljcima namenjenim za određenu vrstu hrane.

Jednostavan i praktičan način odlaganja hrane

Sistematičnost prelazi u naviku kada imate jednostavno, a uspešno rešenje kao što su plastične kutije za skladištenje hrane. Direktno iz kupovine, namirnice ćete prebaciti u odgovarajuću kutiju, povrće zaštiti od kvarenja i rasipanja, meso odvojiti tačno za sledeći obrok, sir, voće staviti u posudu koja vam je uvek pri ruci. 

Posude za čuvanje hrane su sjajne i za poneti! Lagane, sa sigurnim poklopcem koji sprečava curenje i čuvaju svežinu, daju vam mogućnost da ponesete užinu, ručak, usputni obrok koji ste sami spremili. Ove činije posle upotrebe se lako sklapaju, još ih je lakše odložiti u torbu prazne.    

Silikonske posude za skladištenje hrane su sasvim bezbedne i za odlaganje hrane u zamrzivaču. Dovoljno je višak jela presuti u činiju, zamrznuti i sledeći put imate gotov ručak, koji samo pogrejete u mikrotalasnoj. 

komadi mesa na tacni

Meso i riba u frižideru – saveti za čuvanje mesa

Neke od najkvarljivijih namirnica koje redovno koristimo u ishrani su meso i riba. Od ključne je važnosti da se sigurno i na adekvatan način smeštaju u frižider i zamrzivač, na policama i  fiokama koje su za to namenje.

Na ovaj način ih duže održavamo ispravnim i hranljivim, a ujedno pazimo da sva ostala hrana  ne povuče mirise. Ako meso u frižideru nije u originalnom vakumiranom pakovanju, mora se prebaciti u plastičnu ili staklenu posudu s poklopcem.

Jedino tako ostaje ispravno i to samo određeno, kraće vreme  u zavisnosti od vrste mesa, ali i načina sečenja. Mleveno, iseckano ili mesu u komadu – različite vrste mesa imaju sasvim različit rok trajanja.

Mariniranje produžava rok, ali čuvanje mesa u frižideru je samo prelazan korak ka što skorijoj pripremi ili zamrzavanju. Sve o pravilnom odmrzavanju možete pročitati u tekstu Spremanje hrane.

Kako čuvati meso tj. kako zamrzavati meso u zavisnosti od vrste, oblika ili načina na koji je pripremljeno? Evo nekoliko saveta:

  • Živinsko meso se može čuvati u frižideru na stalnoj temperaturi od 0°C do 4°C, do dva dana, nevezano za to da li se radi o mesu sa kostima ili ne. U zamrzivaču može da stoji i do godinu dana na -18°C. Ako je kuvano, bezbedno ga je konzumirati iz frižidera 3 do 4 dana, može se zamrznuti i na 6 meseci.
  • Crvena mesa se održavaju u frižideru i do 10 dana, bilo u komadu ili isečena. Uglavnom ih je dobro začiniti i marinirati, da bi se svi uskusi proželi a tako i produžavamo ispravno stajanje i zrenje. Nikada ne treba da stoje dugo u mnogo tečnosti, već u suvim, dobro zatvorenim posudama. Zamrznuto stoji od 4 do 12 meseci, a kuvano traje u frižideru 3,4 dana ili 2 do 6 meseci u zamrzivaču.
  • Mleveno meso, bilo da se radi o svinjskom, telećem ili junećem, može maksimalno da odstoji u frižideru do dva dana, jer spada u najkvarljivije sveže meso. U zamrzivaču ga slobodno možete odložito i do 4 meseca.
  • Čuvanje suvog mesa u frižideru je bezbedno do nedelju dana, ali zbog njegovog izuzetno jakog mirisa, uvek ga čuvajte u dobro zatvorenim posudama. U zamrzivaču stoji do mesec dana, ali nije preporučljivo zamrzavati bilo koju vrstu suvog mesa, jer može trajno da izgubi šmek zaleđivanjem, pogotovu ako se posle termički ne obrađuje.

 

 

Riba u frižideru se čuva samo na dan, dva, obavezno očišćena i usoljena. Ako se niste sigurni kako čuvati ribu u frižideru  savet je da koristite posudu koja je pokrivena. Bilo da se radi o komadima isečene ili celoj ribi, uvek je dobro začiniti je i ostaviti na koji sat da se marinira.

Kako čuvati ribu duži period u zamrzivaču, zavisi i od vrste. Neke nije dobro zamrznuti bez krljušti, kao što je pastrmka, jer očišćene u potpunosti, odmrzavanjem gube sve ukuse. Uglavnom se nemasne vrste mogu zamrznuti na 3 meseca, a masnije na najviše 2 meseca.

Temperature pogodne za čuvanje mlečnih proizvoda

Pored svežeg mesa, najkvarljivije namirnice su sveže mleko i mlečni proizvodi!

Odgovor na pitanje kako čuvati mleko znamo  bez dileme – u frižideru, strogo poštujući naznačeni  rok trajanja. Mleko se mora odlagati na nižim ili tačno propisanim temperaturama, jer je kvarenje, ako se neadekvatno čuva, skoro momentalno.

Temperature na kojima se čuva sveže mleko, mlad ili zreo sir su različite. Položaj u frižideru zapravo diktira čuvanje mlečnih proizvoda, tj. kako će se i koliko rashlađivati i shodno tome, koliko dugo trajati.

  • Sveže mleko se mora prokuvati i odlagati na policama, nikako u vratima frižidera, jer je u vratima temperatura najviša. Dugotrajno mleko u frižideru otvoreno može stajati do tri dana na policama, posle ovog roka potrebno ga je obavezno prokuvati.
  • Sir u frižideru, u zavisnosti od vrste i zrelosti, sasvim različito i traje i različito se odlaže.  Meke sireve i sireve za mazanje najbolje je držati u pregradama namenjenim upravo za mlečne proizvode, dodatno rashlađenim, jer se veoma brzo kvare i menja im se ukus i tekstura. Jako je važno da budu u dobro zatvorenim pakovanjima ili posudama, izdvojeni od ostatka hrane iz frižidera, jer vrlo lako povuku miris i arome okolnih namirnica i postaju neupotrebljivi. Zrele sireve, kačkavalje dozvoljeno je držati i u vratima frižidera, gde se neće previše rashladiti i biće prijatnijeg ukusa i lakši za sečenje.

 

 

Kako čuvati sir zavisi  od toga koliko je zreo, tvrd, sa kakvim plesnima je napravljen i pratiti uputstva proizvođača o pravilnom odlaganju, čuvanju, sečenju i konzumaciji. Svakako, što je sir aromatičniji, to više zahteva zatvaranje u nepropusne posude. Nikada ga ne ostavljajte u načetim, otvorenim pakovanjima, tako se suši, stvara se nejestiva kora i kvari se čak i u frižideru.

grožđe u ruci

Najbolji način za čuvanje voća i povrća

Voće i povrće su sinonim za zdravlje, ali i veliki izazov kada je čuvanje i odlaganje u pitanju. Uvek želimo da jedemo najukusnije voće i to ne samo prvog dana pošto ga nabavimo, nego svaki put kad poželimo.

Međutim, kvarenje, truljenje i prezrevanje su neminovni procesi. Ovi procesi bi trebalo da se uspore kada je voće u frižideru, ali i tu ima izuzetaka. Limun  i citruse nikada ne treba držati u frižideru, jer gube ukus, pogotovu ne u plastičnim kesama u kojima se razvijaju plesni.

Kako čuvati voće u frižideru i sačuvati sve nutrijente na duže vreme zajedno sa ukusom? Ovo zavisi od vrste voća, a naravno i načina odlaganja. Najbolje je držati ga odvojeno, uredno složeno u plastičnim posudama.

Čuvanje voća kao što su jabuke, avokado, kruške, smokve, nektarine, šljive nije preporučljivo mešati sa drugim vrstama voća, jer stajanjem oslobađaju etilen koji pospešuje truljenje.

Voće na sobnoj temperaturi poput južnog i tropskog voća ima slasnije i bogatije ukuse ali se ipak mora držati u hladnijim prostorijama, u prozračnim korpicama.

Za čuvanje povrća važe slična pravila kao i čuvanje voća. Postoje vrste koje nikako nije preporučljivo držati u frižideru jer gube ukus, kao što je paradajz. Neko povrće na sobnoj temperaturi može da se održi, a da se ne pokvari, kao npr. patlidžan, tikvica, krastavac, paprike ili pasulj.

Naravno za svo voće i povrće je važno, bilo da se čuva u frižideru ili ne, da se pre odlaganja ne pere. Višak vlage privlači plesni, bakterije i ubrzava kvarenje. Posebno je važno kod listastog povrća poput zelene salate, blitve, zelja da se ovo povrće u frižideru čuva suvo.

Kako čuvati povrće u frižideru na adekvtan način? Skladištenje u velikoj meri olakšavaju donje fioke tj. pregrade u frižideru, gde mogu uredno da se odlože čak i veće količine karfiola, brokolija, šargarepe koji su lako kvarljivi, tj. skloni buđanju i truljenju.

Čuvanje hrane možda deluje kompikovano, ali kad se uhodate sve je zapravo vrlo jednostavno. Ukoliko na vreme steknete dobre navike i naučite da organizujete frižider i zamrzivač na pravi način, uštedećete vreme i novac, a istovremeno bezbrižno uživati u svim namirnicama.