Sokovnici

Mogućnost da uz jedan aparat i svega nekoliko omiljenih plodova možemo da dobijemo fenomenalan sok, koji nije samo osveženje već i prava vitaminska bomba svakako treba i iskoristiti. Ne samo da predstavlja odličan način da uvrstimo zdrave navike u svakodnevicu, već otvara i mogućnosti za pravljenje sokova od neodoljivih ukusa, najrazličitijih varijacija, te i odličan način da zadovolji nepca svakog hedoniste. 

Ipak, kao i svi drugi uređaji, sokovnici se međusobno razlikuju. Po performansama, kvalitetu, lakoći upotrebe, samom načinu na koji funkcionišu, pa i po fizičkim osobinama, zapravi, ali i samom estetskom dizajnu. Pritom, ovi uređaji su toliko popularni da ćete na tržištu pronaći na stotine različitih, a gde je veliki izbor – tu su i velike dileme. 

Pomoći ćemo vam da se odlučite za najbolji sokovnik – po vašem izboru i meri! Saveti o tome koje karakteristike treba da uzmete u obzir čekaju vas u nastavku teksta.

Da li ćete odabrati centrifugalni ili aparat sa hladnim ceđenjem? 

U suštini postoje dve osnovne vrste sokovnika, centrifugalni i sokovnik za hladno ceđenje. Glavna razlika je u tome da centrifugalni rade na velikoj brzini, lako ih je očistiti, s tim što sokovi koji su u njima napravljeni ne mogu dugo da stoje, jer brzo oksidišu, pa ih je potrebno brzo popiti. Takođe, brzina koju koriste  obično stvara vrlo visoku temperaturu, pa se tokom pravljenja soka događa i neka vrsta termičke obrade, koja može sniziti nutrijente.

S druge strane, hladno ceđenje omogućava više nutrijenata i mogućnost da sok stoje u frižideru čak i par dana, ali je za njegovu prirpremu potrebno više vremena i teže je očistiti aparat, zbog složene strukture na kojoj se bazira njegovo funkcionisanje. 

Koji tip sokovnika ćete izabrati zavisi od vaših ciljeva i stila života. Ukoliko vam je izuzetno važno da sok koji pijete bude što bogatiji nutrijentima, a konzumirate uglavnom sirove namirnice, spremni ste da investirate novac u vrhunski aparat i imate nekoliko minuta više za čišćenje uređaja – onda je aparat za sporo ceđenje iz našeg asortimana najbolji izbor za Vas. 

S druge strane, ukoliko vam je svaki trenutak koji možete uštedeti važan, ukoliko ćete zdravi sok piti samo ukoliko to može da uradi brzo i ako je čišćenje lako i brzo, onda je najbolje da odaberete centrifugalni aparat za pravljenje soka. Da li će u slučaju da idete bržom i lakšom varijantom biti nekog kompromisa po pitanju vrednosti unetih nutrijenata? Naravno. Ali sve se svodi na izbor, da li ćete praviti sokove ili ih nećete praviti uopšte. Tako da, za najbolji rezultat, izaberite sokovnik koji ćete stvarno i koristiti!

Snaga i kvalitet motora

Znate i sami, kada pravite sok – želite da iskoristite svaku moguću kap iz voća i povrća.  Sokovnici lošeg kvaliteta jedva da će iskoristiti i polovinu ploda. Još ukoliko ste kupili skupo, organsko voće u želji da što više zdravih nutrijenata unesete u sebe, razočaranje će biti ogromno, jer se ulaganje ne isplati, a sredstva nisu maksimalno iskorišćena.

Ključnu ulogu za količinu isceđenog soka igra broj obrtaja sokovnika. Što je broj obrtaja veći to je i centrifugalna sila koja gura voće prema mrežici za ceđenje, a time i količina isceđenog soka. 

Broj obrtaja je vezan za snagu i kvalitet motora. Snažni, kvalitetni motori omogućavaju veći broj obrtaja i duži vek trajanja uređaja, dok oni sa manje snage daju i manji broj obrtaja.

Optimalan broj obrataja u minuti je 10 000 – 15 000. Sve preko toga je još bolje, a ispod toga gore. U našem asortimanu pronaći ćete samo aparate čiji je broj obrtaja u ovim granicama, ili ih nadmašuje, što garantuje maksimalno korišćenje nutrijenata.

Zapremina i veličina – aparat treba da bude skladan vašim potrebama 

Kada birate ovakav uređaj i spremni ste da uložite novac, onda želite i da on bude optimalan za svakodnevno korišćenje. Osim lakoće sklapanja i pranja, potrebno je da zapremina i veličina aparata odgovaraju vašim potrebama. 

Ukoliko imate veliku porodicu, aparat sa bocom male zapremine svakako vam neće odgovarati, pa vodite računa o mililitraži ili litraži soka koji može da stane u nju uz samo jedno ceđenje. Osim toga, mislite o koncepciji i veličini vaše kuhinje – da li imate mesta za veliki aparat koji će moći da ima svoje stalno mesto na radnoj površini? Ukoliko to nije slučaj – radije birajte manji, zbog praktičnije i češće upotrebe.

Lupo Marshall prodavnica savremenih kućnih i kuhinjskih uređaja i aparata u svom asortimanu ima i širok izbor uređaja za pravljanje sokova visokog kvaliteta. Ovde ćete lako pronaći sokovnik koji će najbolje odgovoriti svim vašim potrebama. Kada je reč o kvalitetu – on je neupitan, kao i tehničke karakteristike, koje su projektovane najsavremenijim metodama.

Ukoliko želite da Vas e-mailom obavestimo čim proizvod bude ponovo dostupan za poručivanje, molimo Vas prijavite se na listu čekanja.