Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4000 RSD
Featured single post image

5 najbitnijih karakteristika za izbor sokovnika

Sigurno ne treba da vam ukazujemo na neophodnost zdrave ishrane i redovno umošenje vitamina, jer to i sami znate. Međutim kada ste već napravili tu odluku i postali svesni da Vam je potreban sokovnik, možemo da Vam pomognemo da odaberete onaj pravi. Ponuda sokovnika na tržištu je veoma velika i prilagođena za svačiji budžet, pa nije ni čudo što se nađemo u situaciji da se pitamo kako odabrati odgovarajući. Koji je sokovnik dobar? Šta je bitno gledati kod sokovnika? Da li jeftiniji radi isto kao skuplji? Pitanja je mnogo, zato evo male pomoći.

Centrifugalni ili sokovnik za hladno ceđenje

U suštini postoje dve osnovne vrste sokovnika, centrifugalni i sokovnici za hladno ceđenje „gnječenje“. Glavna razlika je u tome da centrifugalni rade na velikoj brzini, lako ih je očistiti, s tim što sokovi koji su u njima napravljeni ne mogu dugo da stoje, jer brzo oksidišu, pa ih treba brzo popiti. S druge strane iz sokovnika za hladno ceđenje izlaze sokovi sa nešto više nutrijenata i mogu da stoje u frižideru par dana, ali za pripremu soka je potrebno više vremena i teže ih je očistiti.
Koji tip sokovnika ćete izabrati zavisi od vaših ciljeva i stila života. Ukoliko ste osoba koja se isključivo zdravo hrani, konzumirate uglavnom sirove namirnice, spremni ste da investirate veliki novac u vrhunsku mašinu i imate dovoljno vremena, onda je sokovnik za sporo ceđenje najbolji izbor za Vas. S druge strane, ukoliko ste zaposlena mama, koja je svesna da će napraviti čašu zdravog soka, samo ukoliko to može da uradi brzo i ako je čišćenje samog sokovnika posle lako i brzo, onda ste tip za koji je najbolji izbor centrifugalni sokovnik. Da li će u slučaju da idete bržom i lakšom varijantom biti nekog kompromisa po pitanju vrednosti unetih nutrijenata? Naravno. Ali sve se svodi na izbor, da li ćete praviti sokove ili ih nećete praviti uopšte. Tako da, za najbolji rezultat, izaberite sokovnik koji ćete stvarno i koristiti!

Snaga i kvalitet motora

Znate i sami, kada pravite sok želite da iscedite svaku moguću zdravu kap iz voća i povrća, u svoju čašu.  Lošiji sokovnici će napraviti i lošiji posao, ostaviti vas sa manje soka. Još ukoliko ste kupili skupo, organsko voće u želji da što više zdravih nutrijenata unesete u sebe, razočaranje će biti veće, jer uloženi novac nije maksimalno iskorišćen. Ključnu ulogu za količinu isceđenog soka igra broj obrtaja sokovnika. Što je broj obrtaja veći to je i centrifugalna sila koja gura voće prema mrežici za ceđenje veća, a time i količina isceđenog soka. Optimalan broj obrataja u minuti je 10 000 – 15 000. Sve preko toga je još bolje, a ispod toga lošije.
Broj obrtaja je vezan za snagu i kvalitet motora. Snažni, kvalitetni motori omogućavaju veći broj obrtaja i duži vek trajanja uređaja, dok oni sa manje snage daju i manji broj obrtaja.

Više brzina

Većina sokovnika ima samo jedno dugme, on-off dugme za uključivanje i isključivanje aparata, bez mogućnosti podešavanja brzine.  Mogućnost podešavanja brzine, je veoma korisna ukoliko volite da pravite različite sokove i one sa citrusima i sokove sa tvrdim voćem i povrćem, ali i izuzetno zdrave sokove od zelenog lisnatog povrća. Mekano povrće kao što su jagode, breskve, grožđe i sl. mogu da se iscede na manjoj brzini, ali za tvrdo, korenasto povrće  kao šargarepa i cvekla, potrebna je veća brzina. Mogućnost da prilagodite brzinu namirnicama može da utiče na kvalitet soka, a svakako će uštedeti vreme i poštedeti vas nerviranja. Ako pravite sok za porodicu, sigurno ne želite da prekidate u pola, da biste ispraznili kontejner za pulpu. Zato obratite pažnju pri izboru i gledajte da su dovoljno veliki za par čaša soka.

Materijali

Mrežica i svi metalni delovi treba da su od Inoxa, nerđajućeg čelika. To je bitno prvenstveno zbog zdravstvene bezbednosti, a zatim zbog dugovečnosti aparata. Ukoliko je mrežica od matrijala koji može da zarđa, rizikujete da se posle nekog vremena rđa pojavi, usled kontakta sa kiselinama iz voća i onda sokovnik postaje neupotrebljiv.

Četka za čišćenje

Sokovnici najčešće imaju 5 delova koji se čiste i preporuka je očistiti ih odmah nakon korišćenja. Tada je veoma lako odstraniti sve ostatke, samo pod mlazom tople vode. Međutim ukoliko niste tip koji je baš uvek spreman odmah nakon korišćenja da očisti sokovnik, onda birajte modele uz koje dolaze četke kojima ćete lakše očistiti skorene ostatke voća i pene od soka.
Kao i svi aparati sa noževima i zupčanicima, sokovnik treba da bude dovoljno težak da stoji stabino na kuhinskom stolu i da ima gumene nožice koje sprečavaju pomeranje aparata u toku rada.

Dobar sokovnik je dobra investicija

Dakle, dobar sokovnik treba da bude od kvalitetnih materijala, ima snažan motor i veliki broj obrtaja,a ostale karakteristike, kao što su boja i oblik, ostavljamo vama na izbor. Na samom kraju, bitan je i budžet koji ste spremni da odvojite za sokovnik, s tim što vas najjeftiniji neće uvek učiniti i najsrećnijim. Posmatrajte kupovinu sokovnika kao investiciju koja treba da zadovolji vaše zahteve dugi niz godina, zato birajte pametno.