Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4.000 RSD

Tablica kuvanja za ekspres lonac: koliko kuvati namirnice?

Pravi kućni strateg se prepoznaje po jelovniku. Ko zna šta se jede svaki dan, drži bar neke konce u rukama u klupku poslovnih, porodičnih i ličnih obaveza. Ipak, za krčkanje satima, uz stalni nadzor, uglavnom nemamo vremena. Tu uskače najbolji prijatelj preduzimljive domaćice, ekspres lonac. Skraćuje vreme kuvanja različitih vrsta jela i dobija se praktičan ručak za celu porodicu. Ako tek planirate da kupite ekspres lonac ili niste još uvek sigurni koliko dugo treba kuvati neka jela u ekspres loncu, u nastavku pogledajte tabelu koja će vam sigurno pomoći. Tablica kuvanja za ekspres lonac nudi vam približno vreme kuvanja, potrebnu količinu tečnosti za sigurnu i vrhunsku pripremu jela. Uz to, imate i sjajne predloge recepata! Naučićete je bolje nego tablicu množenja, jer vam spasava ručak. Proverite koliko vremena treba za dinstanje mesa u ekspres loncu, gulaš, slatki kupus, ili finu kokošiju supu. Bez obzira na različitu dužinu pripreme koju zahtevaju, jela po tablici kuvanja uvek stižu na vreme.

Zašto je važna tablica kuvanja za ekspres lonac?

Ekspres lonac kuva brzo, mnogo brže. Moraćete da se naviknete na ovaj ritam, koji će vam doneti ogromna olakšanja. Ipak, u periodu prilagođavanja, ekspres lonac tablica kuvanja vam pomaže da bolje i bez većih grešaka skuvate namirnice. Tako čuvate njihove hranljive sastojke, mekoću, sočnost, ukuse. Tablicu kuvanja za ekspres lonac treba uzimati za približna vremena kuvanja, zbog različitog kvaliteta namirnica.

Koliko se kuva pasulj u ekspres loncu?

Sigurno klasik među domaćim jelima, omiljeni ručak većini porodica. Ipak kuvanje pasulja je vrlo dugo, treba ga mešati, lako može i da zagori. Nema porodične trpeze sa koje mirišu puni tanjiri pasulja a da se nije svojski potrudilo. U ekspres loncu se kuva dosta drugačije. Najbolje ga je potopiti unapred kao što većinom i radimo, i zatim ga pustiti da proključa za 10 minuta. Pod hladnom vodom se lonac otvori, pasulj procedi i ponovo nalije. Sa ostalim sastojcima se kuva još 40 minuta. I to je sve! Bez mešanja, stalnog dodavanja vode i nadgledanja, uz ekspres lonac kuvanje pasulja ide mnooogo brže i lakše. Ovde saznajte kako skuvati pasulj u ekspres loncu, bilo da vas zanima pasulj bez mesa, čorbast pasulj ili pasulj s dimljenim rebrima.

Koliko se kuva sladak kupus iz ekspres lonca?

Još jedno tradicionalno jelo sa mnogo varijacija koje sa zadovoljstvom jedemo. Spremanje je i ovde zahtevalo nešto više vremena. Ali šta ako vam treba još samo 35 min kuvanja dok ste isekli meso, kupus i poređali ih u ekspres lonac? Omiljen ručak, spremljen za tili čas, bez neprijatnog mirisa kuvanog kupusa po celoj kući. Ovde pogledajte kako se sprema sladak kupus sa rebrima.

Koliko se kuva gulaš u ekspres loncu?

Gulaš možete planirati često jer je zgodan za kombinovanje s krompirom, pirinčem, testeninom. Kec u rukavu, kada u toku nedelje promenite meni samo drugim prilogom. Još kad se gulaš kuva 30 – 40 minuta u ekspres loncu, prokrčka otvoren još 5-10 min dok postavite sto i napravite salatu. Neodoljivo rešenje i dobitna kombinacija ručka za celu nedelju. Pogledajte kako se kuva gulaš u ekspres loncu ili juneći gulaš s graškom i krompirom.

Koliko se krčka sarma u ekspres loncu?

Sarma u ekspres loncu može da se skuva za oko sat vremena, kad nemate vremena da je krčkate.

Evo kako izgleda tablica kuvanja u ekspres loncu

Neka jela se kuvaju kraće, neka duže, dinstana junetina 25 minuta, dok je krompir gotov za 8 do 10 minuta, za ostala jela ćete jasno kroz dalji tekst saznati. Tablica se odnosi približno i na električni ekspres lonac, sa pogodnostima koje on nudi.
Vrsta namirnice, jela Prosečno vreme kuvanja u minutima Količina vode potrebna za pripremu
Kokošija supa 15-20 1500 ml
Supa od povrća 10-12 2000 ml
Minestrone supa 20 500 ml
Krem čorba od kelerabe 40 1200 ml
Bela čorba od piletine i pečuraka 35 750 ml
Riblja čorba 8-10 1500 ml
Tunjevina 2-3 175 ml najmanje uz dodatak ulja
Lignje 6-7 175 ml najmanje uz dodatak ulja
Oslić 3-5 175 ml najmanje uz dodatak ulja
Grdobina 5-8 175 ml najmanje uz dodatak ulja
Domaća sardina 90 600 ml ulja
Junetina 20-25 500 ml najmanje
Teletina 8-11 200 ml
Piletina 8-10 200 ml
Zečetina 20 200 ml
Piletina sa medom 20 250 ml
Iznutrice, svinjske nogice 25-30 500 ml
Pihtije 90 1500 ml
Junetina dinstana 40 500 ml
Mekane šnicle u paradajz sosu 40 300 ml
Grašak sa butkicom 40 1000 ml
Posni kiseli kupus 60 250 ml
Šareni bosanski lonac 50 500 ml
Gulaš juneći 40 1000 ml
Gulaš svinjski 30 1000 ml
Čorbast pasulj 50 1500 ml
Posno sočivo 25 1500 ml
Sladak kupus 35 350 ml
Krompir čorba 40 700ml
Krem salata od krompira 12 250 ml
Karfiol, boranija, spanać, praziluk 3-5 125 ml
Krompir, šargarepa 6-8 250 ml
Grašak zamrznut 15 250 ml
Priprema namirnica za ekspres lonac utiče na vreme kuvanja samih jela. Navići ćete ako već niste, da mahunarke prethodno potopite  i posolite, meso isečete. Pasulj nikad nije bio prostiji! Zato sva čorbasta jela kuvajte u ekspres loncu. Malo truda, za veliku uštedu vremena. Kuvanje sa ekspres loncem nije samo olakšanje već i zadovoljstvo. Otklanja vam sve nedaće sa kojima ste morali da se mirite. Ostaje samo brzo, kvalitetno pripremanje jela, po vašem ukusu. I to svaki put!