Featured single post image

Kuvanje jaja – kako se kuvaju poširana jaja, rovita i tvrdo kuvana jaja

Kuvanje jaja se ubraja u prve zadatke koje savladamo u kuhinji, a od mnogih ćete čuti i rečenicu  “Ništa lakše spremiti nego kuvana jaja!” Njihova priprema se čak i ne uzima kao posebno kulinarsko umeće ili znanje, već upravo kao osnova kulijanrstva,  kojom i dete može da ovlada.

Međutim, kada se radi o  tome  kako se kuvaju jaja koja će biti  savršeno tvrda, meka ili rovita, a da ne govorimo o poširanim koje su vrhunski specijalitet, to zahteva iskustvo, znanje kao i kvalitetno posuđe

Kuvanje jaja može biti jednostavno i uspešno uz savete koje vam otkrivamo kao i par trikova koji skraćuju vreme i trud.

Kuvanje jaja – najosnovniji odgovor na to kako se kuvaju jaja

Nismo uvek preterano zahtevni kada je kuvanje jaja u pitanju, dovoljno je da nisu živa ili da ne popucaju, da samo spremimo na brzinu doručak dok žurimo na posao. 

Ipak, postoje pravila kako se kuvaju jaja , a to su minutaže čije praćenje, u najvećem broju slučajeva daje odlične rezultate, što naravno zavisi i od veličine jaja, svežine, jačine šporeta tj temperature vode. 

Kuvana jaja, bilo da su tvrdo kuvana, rovita ili poširana, uvek treba da budu što svežija. Voda treba da postepeno proključa, i da je ima tek da prekrije jaja. 

Tvrdo kuvano jaje se kuva oko 8 minuta, rovito oko 4-6 minuta a poširano 3-4 minuta. Uvek koristite jaja koja su odstojala na sobnoj temperaturi, da ne bi ledena, tek izvađena iz frižidera, popucala odmah pošto ih spustite u kipuću vodu. 

Šerpa koju koristite, neka bude dovoljno velika da se jaja ne udaraju dok voda vri i da ima poklopac. Posuđe od inoxa, se postepeno zagreva, dugo održavajući toplotu, tako da će skratiti vreme pripreme, jer čak i na isključenoj ringli održava temperaturu. 

Kuvana jaja uvek čuvajte u frižideru kao i sirova a da biste znali koje je kuvano a koje ne, poslužite se jednostavnim trikom. Zavrtite blago jaje na tvrdoj podlozi i ako se radi o kuvanom – brzo i lako će se zavrteti, ako je u pitanju sirovo – neće moći da se okreće, jer ga sveže žumance u njemu zaustavlja.

Jaja u kartonskoj kutijici

Tvrdo kuvana jaja – duže kuvanje za ljubitelje tvrdo skuvanih jaja

Najjednostavnije je za tvrdo kuvana jaja, ostaviti ih duže u kipućoj vodi. Međutim, upravo to može biti najveća greška kako se kuvaju tvrdo, jer na visokoj temperatri, predugo izložena, ona lako i brzo popucaju. 

Pre svega, nemojte ih ostavljati bez nadzora, sačekajte da voda proključa, jedno po jedno jaje spustite pažljivo kašikom i prvih par minuta nadgledajte da vam voda ne pokipi, smanjite  temepraturu šporeta za stepen ili dva, onda ih poklopite i ako su u pitanju kvalitetne šerpe ili posuđe, slobodno isključite ringlu i ostavite da se  kuvanje jaja, završi samo. 

Pre upotrebe, jaja ostavite da odstoje par minuta u hladnoj vodi, tako će se lakše i brže ljuštiti. Lako ćete prepoznati predugo kuvana jaja po zelenkastom žumancetu, ukusnija su kada se pazi da ne stoje duže od 10 min u kipućoj vodi.

Rovita jaja – koliko se kuvaju rovito kuvana jaja

Možda ne baš tako omiljena rovito kuvana jaja, predstavljaju pravi klasik i specijalitet za doručak, za koji je potrebno razviti ukus i naviku od malena. Najčešće se misli da su ovo sluzava, neukusna rovita jaja, a zapravo je u pitanju samo pogrešno kuvanje jaja, koje daje takav rezultat. Za pravi ukus, važno je znati kako skuvati rovito jaje. 

Kvalitetno prpremljena se prepoznaju po čvrstom belancetu pri kori koje je skoro pa istovetno kao i kod tvrdo kuvanih i mekom sirupastom žumancetu, koje se jede u kombinaciji sa mekšim belancetom u sredini. 

Ni potpuno tečno belance ni sasvim živo žumance nisu zadovoljavajuć kvalitet, te je vreme i način kuvanja od presudnog značaja i prava mala veština. 

Ako želite da žumance jajeta bude tečno, a da belance bude rovito, jaje se kuva 3 minuta, ako je stavljeno u hladnu vodu i kuvalo se postepeno, ili 5 minuta, ako ste stavili jaje direktno u vodu koja je proključala.

Ako želite tvrdo belance i rovito žumance, stavite jaje na 4 minuta u hladnu vodu i sačekajte da proključa, ili 6-7 minuta u kipuću vodu. Ako pak želite tvrdo belance i polurovito žumance, stavite jaje na 5-6 minuta u hladnu vodu i 8-10 minuta u vodu koja ključa. Ovo vremena podrazumevaju jaje srednje veličine.

Kuvana jaja na drvenoj podlozi

Poširana jaja – kuvanje jaja sa stilom 

Nije slučajno što se i u najboljim restoranima poširana jaja smatraju glamuroznim doručkom koji ne možete lako da spremite ili odličnim dodatkom na salatama, sendvičima ili čak u nekim pikantim čorbama.  

Kako se kuvaju poširana jaja jeste prava mala nauka, koju možete savladati uz strpljenje i praksu, a evo i kako!

U srednju šerpu sipate vode, oko dva litra. Zagrejete je do ključanja, ulijete kašiku ili dve sirćeta i smanjite temperaturu. Jaje polomite i sipajte pažljivo u činijicu. Zatim mutilicom za jaja (ili kolače) ne prebrzo  zavrtite u krug u sredini vode i spustite jaje u vir. Treba da se formira loptica od jajeta, koje se kuva oko 4 minuta ili kada po dodiru osetite da vam je odgovarajuća tvrdoća. 

Ukoliko vam je preteško ovako da spremate poširana odnosno jaja benedikt (kako ih još zovu) –poslužite se trikom koji je sjajan odgovor na pitanje kako se kuvaju poširana jaja.

U kesicu za zamrzivač, sipajte kap dve ulja, i pažljivo izlijte jaje, vežite kesicu i spustite je da se jaje skuva u kipućoj vodi. Ovako možete da kuvate i nekoliko jaja odjednom ako vam nije problem da se sjedine ili ih razdvojite u nekoliko kesica. 

Prednost je i što u kesicu s jajetom možete da dodate začine po želji, sir, seckano povrće ili šunku i napraviti za svakog drugačiju kombinaciju po želji.

Savršeni dodaci za kuvana jaja

Svako ima svoje omiljene kombinacije uz jaja, dok neki žele klasičan elegantan doručak sa toplim rovitim jajima i vrućim tostom sa puterom, neki svoje kuvano jaje jedu uz suvo meso ili sir sa strane. 

Kuvana jaja su neizostavan deo domaće trpeze, služe se kao meze uz sir i suhomesnate proizvode. Osim toga, jaja su deo različitih jela: mimoza salata od kuvanih jaja, punjena kuvana jaja, mesne vekne sa jajima u sredini, sastavni su deo prazničnih trpeza.

Osim toga, jaja predstavljaju savršeno izbalansirane namirnice, jer u sebi sadrže velike količine cinka, vitamine iz grupe B i omega-3-masne kiseline. Ovakav sadržaj ih čini idealnom hranom za mozak i kosti, a zbog niske kalorijske vrednosti pomažu i kod dostizanja idealne težine i figure.

Zato savetujemo da obavezno uvrstite jaja jednom ili dva puta nedeljno u svoju ishranu. Za pripremu sjajnog doručka sa jajima ali i drugih obroka, na raspolaganju vam je uvek Lupo Marshall!