Featured single post image

Kako da kuvanje ne bude opterećenje?

Da li ste od onih koji vole da kuvaju ili ne? Ako ste od onih koji uživaju u pripremi ručka, imate svoju čarobnu kombinaciju začina, uz nezaobilaznu mrvicu ljubavi, da biste obradovali svoje ukućane, Vama onda verovatno ni vrućine, nisu prepreka, ni izazov, za kuvanje ručka. Međutim ukoliko spadate u grupu onih koji kuvaju zato što moraju, zato što treba da kuvaju, jer imaju porodicu koju valja nahraniti, a ne nalaze u tome baš neko specijalno zadovoljstvo, onda je leto vreme kada se najlakše nađe izgovor da se danas ne kuva.

Mali kuhinjski aparati

Iskreno ja sam od onih koji ne nalaze veliko zadovoljstvo u pripremi hrane, više uživam u konzumiranju iste. Svakodnevno provođenje u kuhinji duže od 30 minuta mi je opterećenje i vreme koje bih radije provela drugačije. S druge strane nisam od onih koji mogu da se hrane po restoranima i kioscima, više volim da ručam za svojim stolom, sa svojom porodicom, dok prepričavamo šta je bilo na poslu, u školi, u vrtiću… Zato sam vam ja školski primer domaćice, koja bez malih kuhinjskih aparata ne bi mogla da zamisli život. Nemam ih mnogo, jedno 7-8, ali dva su mi neprikosnovena, najbolja i ne pomeram ih sa radne površine, koristim ih svakodnevno. Električni ekspres lonac i pizza gril pekač.

Zašto ih volim?

Zato što uglavnom sve odrade sami! Skuvaju ručak, a da ja ne moram da budem tu sve vreme.

Kako to rade?

Tako što su automatizovani, imaju tajmer i isključe se posle podešenog vremena. Komfor koji mi pružaju, za mene je neprocenjiv.

Pizza gril pekač

Pizza gril pekač imam u kući 10 godina. To mi je bio prvi aparat, i pošto smo na početku bračnog života stanovali u garsonjeri, sa polu opremljenom kuhinjom, ovaj pekač mi je bio rerna. Kako tada, tako i danas. Iako sada imam modernu rernu sa ventilatorom, koristim je vrlo retko. Ostala mi navika da pečem krompir i meso u pizza gril pekaču, nekako mi ukusnije. Ovaj moj pizza gril pekač ima grejač i sa gornje i sa donje strane i vadi mu se tepsija, pa mu ga i dođe kao prava rerna, samo pokretna. To znači da ga nosim i na more, jer letujemo u apartmanima. Napravim ručak brzinski dok se odmaramo od najjačeg sunca. Đuveč, musaka, piletina, pizza, pita… Svašta je on prošao, jeste malo pocrneo s unutrašnje strane od tolike upotrebe, ali mu i dalje ne fali ništa. Tajmer odbrojava vreme, grejači podešavaju temperaturu, a ja odem na rekreaciju dok moj pekač ispeče nedeljni ručak.

Električni ekspres lonac

Električni ekspres lonac sam u kuhinju unela pre par godina, i verujte preporodila se. Istina, od kada sam počela da kuvam, koristila sam ekspres lonac, onaj običan. Nikada nisam krčkala u šepama, uz stalno dodavanje vode, začina, mešanje. To mi je bilo predugo i pri tome, pomisao da sve što je dobro u namirnicama iz njih ispari usled dugog kuvanja, me je odbijala. Ekspres lonac mi je bio idealno rešenje da skuvam krompir za 5 minuta ili pileću supu za 20, a da ne govorim o gulašu koji bi se u običnoj šerpi krčkao barem 1,5 sat uz stalno nadgledanje.
E, a onda sam otkrila još bolju verziju ekspres lonca – električni ekspres lonac. Isto tako brzo pripremljeno, samo još hrana ne može da zagori, ne pišti, ima tajmer i ja ne moram da budem tu. Juhuuu! Od tada ručak spremam uveče, sve stavim u lonac, podesim vreme kuvanja i sednem da pogledam neku seriju ili bar pola filma. U električnom ekspres loncu kuvam supe, čorbe, lovačke šnicle, meso u dunstu, ma i pirinač kuvam u njemu.
Najbolje je, što je i moj dragi suprug, počeo suprugama svojih prijatelja da priča, kako u električnom ekspres loncu sve ispada ekstra ukusno, da je to aparat nad aparatima koji sam kuva i sl. E, pa ako ga jedan muškarac, koji ne kuva, tako doživljava ja nemam šta više da dodam.
U vremenu tehnologije, kada je ponuda uređaja koji nam pomažu sve veća i sve bolja, nema velikog razloga da se vrtimo u kuhinji satima i kuvamo. Može to mnogo brže i jednostavnije, a ništa manje ukusno. Bitno je da ostane lepa navika porodičnog ručka, one trpeze koja spaja i okuplja, za kojom se priča i zbližava, a koja nam sve više nedostaje.
Jelena O.