Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4000 RSD
Featured single post image

Koje vrste kuhinjskih noževa postoje i kako ih koristiti?

Neizostavni deo svake kuhinje i najvažniji saveznici u pripremi hrane su, bez sumnje, kuhinjski noževi. Bez pouzdanih, kvalitetnih, pre svega oštrih noževa, ne postoji adekvatan način da isečete meso, odvojite kosti, filetirate ribu, isečete hleb ili iseckate povrće. 

Noževi za spremanje hrane su osnovni alat svakog kuvara, a dolaze u najrazličitijim oblicima, težinama i veličinama.

Svima im je zajedničko da moraju biti sigurni kada se koriste, udobnog rukohvata, od kvalitetnih materijala koji garantuju lako oštrenje i dug vek trajanja. Noževi sa oštricom koja je veoma naoštrena su najtraženiji, jer ćete uz njih sve iseći bez muke.  

Noževi sa tupom oštricom zahtevaju da pri sečenju koristimo više snage, zbog čega često mogu i da izazovu povrede. Profesionalni noževi za kuvanje su zato odlična investicija, najbezbedniji alat i svakodnevni saveznik u pripremi hrane.

Kada su u pitanju kuhinjski noževi vrste koje najčešće koristimo su široki nož ili chef nož, nož za hleb, uži nož sa oštrim vrhom, pomoćni mali nož i nož za filetiranje. U daljem tekstu pročitajte sve o održavanju, vrstama noževa, pravilnom rukovanju i saznajte zašto su noževi sa oštrom ivicom nezamenljivi.

isečen hleb na dasci

Hlebni noževi – neophodni noževi u svakoj kuhinji

U osnovne vrste noževa svakako spada i hlebni nož. Možda se ne koristi toliko često, ali je u situaciji kada treba precizno, bez kidanja i gnječenja, iseći veknu hleba, pecivo ili kolač, nezamenljiv.

Ovo su noževi duže i nešto šire oštrice, zaobljenog vrha, nazubljeni celom dužinom ili donekle jer nož za hleb mora da seče cele parčiće iz samo par poteza. Veoma je važno da bude oštar i da pri sečenju, ni nož, ni ono što sečete ne stežete niti pritiskate.

Kvalitetni hlebni noževi to prosto ni ne zahtevaju, bilo da je u pitanju tvrđa korica ili meko pecivo, u samo par poteza iseći ćete ih, bez mnogo mrvljenja i bez ikakvog kidanja. Veoma je zgodan i za precizno sečenje biskvita za torte pre filovanja, jer ima dužinu i dovoljnu širinu da lako tortu isečete vodoravno po celoj dužini. 

Koristite ga namenski, jer iako je zgodan i za sečenje krupnog voća poput lubenica ili dinja, njegove nazubljene ivice nisu za to predviđene. Drugi noževi će bolje i bezbednije seći u te svrhe.

Satara kao jedan od najpotrebnijih noževa u spremanju

Satara za meso nam je potrebna kada sečemo meso s kostima, piletinu, ili veoma tvrde namirnice poput smrzute hrane. Ovo je širok i težak nož, masivne drške, glatke oštrice. Namenjen je za sečenje kostiju jer ih, zahvaljujući većoj masi, preseca s lakoćom.

Ono što neuspešno i traljavo pokušavamo da presečemo nožem, rizikujući da sečivo se isklizne i poseče nas, to satara iz prvog pokušaja seče bez greške. Za sečenje kostiju uvek se koristi nož za meso koji je masivan, jer precizno, bezbedno i  u samo par udaraca preseca hrskavice, koricu pečenja, ili odvaja batak od karabataka.

Ne plašite se da ga koristite, uz dobru dasku za sečenje i malo prakse olakšaće vam i problematična sečenja mesa.

komadi mesa na tacni

Pomoćni nož – najkorisniji nož u kuhinji  

Ovo je jedan od onih noževa koji vam je uvek pri ruci. Skoro pa nema toga za šta se ne koristi kada je u pitanju voće, povrće, čišćenje, ljušćenje ili seckanje. Paring nož ili pomoćni nož je kraće oštrice i drške, a oštrog vrha. Često može biti i nazubljen.

Često ga koristimo kada ljuštimo i čistimo voće ili povrće. I ovde je naravno važno da je oštar da ne bi zapinjao, gnječio ili debelo gulio. Pri tom, kada koristimo nož za voće, prst je uvek ispred oštrice i zato je važno da ne bude tup, jer lako dolazi do isklizavanja i povreda.

Oštar nož za ljuštenje skida ljusku tanko, precizno i u većim komadima bez prekida. To u mnogome skraćuje vreme guljenja i ono je kvalitetnije, jer s manje gubitka čisti plodove. Oštar vrh idealan je za odstranjivanje semenki, jezgra i peteljki, a kraća dužina sečiva to omogućava bezbedno i u ruci.

Nož za filetiranje ribe – jedan od najoštrijih noževa

Možda pomalo nepravedno zapostavljen, nož za filetiranje nije deo baš svake kuhinje. Ovo je uzak, duži nož oštrog vrha, koji je savitljiv. To su odlike neophodne da bi sekao precizne tanke filete mesa ili ribe, uz same kosti.

Oštar vrh upravo tome služi, da bi se izvukli komadi uz samu kičmu ili kosti bez krzanja ili kidanja, vrlo tanke, precizne debljine. Filetiranje je zahtevna vrsta sečenja za koju je potrebna praksa, a filetiranje ribe skoro da spada u veštinu profesionalaca, na koju se skoro retko odvažimo.

Uz pravi, kvalitetan nož i par trikova, filetiranje ipak nije nešto što se ne može naučiti i primenjivati s uspehom. Evo par saveta u daljem tekstu.

Saveti za filetiranje ribe – kako filetirati ribu?

Filetiranje ribe zahteva da se riba obavezno prvo mora očistiti od krljušti, iznutrica i škrga. Posle tofa je važno da se dobro se opere i osuši ubrusom. Nakon toga, pložite je celom dužinom na suvu kuhinjsku dasku, koja stoji stabilno, bez pomeranja.

Zasecite do kosti poprečno iza škrga i do repa. Zatim od zareza kod glave secite uz kičmu ka repu, u jednom horizontalnom rezu, pridržavajući celu ribu dlanom. Izvadite isečeni komad na dasku i isecite na još jedan ili dva filea, što tanje. Broj fileta će zavisiti od debljine ribe i toga koliko tanke filete želite. Filete poređajte po dasci, i pincetom precizno povadite kosti.

Odgovor na pitanje “Kako se filetira riba?” možda deluje komplikovano, ali samo je stvar vežbe i prakse. Uz odličan nož i vaši fileti će biti sve tanji i veštije isečeni.

Kako filetirati ribu pred gostima, ako niste stručni poput konobara? Ovaj zadatak je uvek praćen dozom treme, jer meko meso ribe se lako raspada i tu nema popravke. Ipak uz precizna uputstva, možete bezbedno izvesti da svako od vaših gostiju dobije ceo komad ribe bez kostiju.

Prvo pripremite nož za ribu i viljušku, tacnu za kosti. Odvojite leđna i stomačna peraja, ukoliko već nisu uklonjena pri čišćenju. Isecite i odstranite i glavu. Riba se položi na bočnu stranu, pa se rezom od glave niz kičmu odvaja meso s kožom od kosti. Isti postupak se izvodi i s druge strane, s tim što se tada riba okreće, a rez počinje od repa prema glavi. Odvajanje kože od mesa se postiže zasecanjem mesa na užem delu kože i vrlo pažljivim provlačenjem noža između mesa i kože prema širem delu.

Obavezno proverite pre serviranja da li je ostala neka koščica i odstranite je.

fileti lososa

Kuhinjske makaze kao odlična zamena za nož

Makaze tehnički ne spadaju u noževe ali su svakako izvanredan i nezamenljiv pribor svake kuhinje. Začinsko bilje poput peršuna, mirođije, celara najlakše se dodaju jelima upravo isečeni direktno iz vezice u posudu, makazama.

Namenske kuhinjske makaze su od pomoći i pri otvaranju flaša, tegli, sečenju pita i kora za pitu, otvaranju pileta ili sečenju žila na mesu. Iseckajte slaninu direktno na picu, odstranite listaste delove iz veze rotkvica, celera ili cvekle.

Posebno je zgodno uroniti makaze u konzervu celog pelat paradajza i iseći ga, bez pravljenja nerada. Još korisnih trikova i prečica za snalaženje u kihinji pročitajte u tekstu Spremanje hrane.

Kako se održavaju noževi – saveti kako oštriti noževe

Kvalitetni noževi ne zahtevaju često oštrenje, ali svakako se moraju održavati. Pre svega ih bezbedno odlažite u odgovarajući držač što je praktično rešenje da se oštrice ne bi habale, a ujedno smanjuje verovatnoću da se posečete.

Noževi se oštre redovno, pogotovu pre delikatnih sečenja ili posle nekih zahtevnijih, jer ma koliko nož bio kvalitetan ne ostaje naoštren zauvek. Pribor za oštrenje vam je tu od velike pomoći.

Postoji više adekvatnih načina i odgovora na pitanje – kako oštriti noževe? Oštrač za nož je najlakši jer namenski oštrači oštre bez oštećenja i rizika da ćete iskrzati nož. Noževi oštrenje zahtevaju pod određenim uglom, koji nije lako pogoditi ako ste amater. Sa oštračem nema tih bojazni.

Kamen za oštrenje noževa zahteva nešto više iskustva. Za održavanje noževa koriste se uljani ili vodeni kamen u zavisnosti šta se koristi za podmazivanje i uklanjanje čestica čelika pri oštrenju. Noževe treba oštriti pod istim uglom pod kojim su prvi put naoštreni, da se ne bi oštetili.

Prvo što je pri ruci kada se postavi pitanje kako se održavaju noževi je masat, okrugli oštrač s drškom, koji je deo većine kompleta noževa. Bitno je da bude izrađen od materijala tvrđeg od čelika, kako bi mogao da naoštri sečiva. Pod uglom od 15 do 20 stepeni prelazite celom dužinom oštrice po masatu, kao da želite da ga zasečete. Postupak treba ponoviti desetak puta po svakoj strani.

Sada kada ste se detaljno upoznali sa karakteristikama i namenama svakog noža, vreme je da nabavite set koji će zadovoljiti sve vaše kriterijume. Adekvatni noževi će uštedeti vaše vreme u u kuhinji i biti vaši saveznici za realizaciju najzanimljivijih recepata.