Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 40 €
Featured single post image

Koje vrste kuhinjskih noževa postoje i kako ih koristiti?

Neizostavni dio svake kuhinje i najvažniji saveznici u pripremi hrane su, bez sumnje, kuhinjski noževi. Bez pouzdanih, kvalitetnih, prije svega oštrih noževa, ne postoji adekvatan način da isiječete meso, odvojite kosti, filetirate ribu, isiječete hljeb ili isjeckate povrće. 

Noževi za spremanje hrane su osnovni alat svakog kuvara, a dolaze u najrazličitijim oblicima, težinama i veličinama.

Svima im je zajedničko da moraju biti sigurni kada se koriste, udobnog rukohvata, od kvalitetnih materijala koji garantuju lako oštrenje i dug vijek trajanja. Noževi sa oštricom koja je veoma naoštrena su najtraženiji, jer ćete uz njih sve isjeći bez muke.

Noževi sa tupom oštricom zahtjevaju da pri sječenju koristimo više snage, zbog čega često mogu i da izazovu povrede. Profesionalni noževi za kuvanje su zato odlična investicija, najbezbjedniji alat i svakodnevni saveznik u pripremi hrane.

Kada su u pitanju kuhinjski noževi vrste koje najčešće koristimo su široki nož ili chef nož, nož za hljeb, uži nož sa oštrim vrhom, pomoćni mali nož i nož za filetiranje. U daljem tekstu pročitajte sve o održavanju, vrstama noževa, pravilnom rukovanju i saznajte zašto su noževi sa oštrom ivicom nezamjenljivi.

isečen hleb na dasci

Hljebni noževi – neophodni noževi u svakoj kuhinji

U osnovne vrste noževa svakako spada i hljebni nož. Možda se ne koristi toliko često, ali je u situaciji kada treba precizno, bez kidanja i gnječenja, isjeći krišku hljeba, pecivo ili kolač, nezamjenljiv.

Ovo su noževi duže i nešto šire oštrice, zaobljenog vrha, nazubljeni cijelom dužinom ili donekle jer nož za hljeb mora da siječe cijele parčiće iz samo par poteza. Veoma je važno da bude oštar i da pri sječenju, ni nož, ni ono što siječete ne stežete niti pritiskate.

Kvalitetni hljebni noževi to prosto ni ne zahtjevaju, bilo da je u pitanju tvrđa korica ili meko pecivo, u samo par poteza isjeći ćete ih, bez mnogo mrvljenja i bez ikakvog kidanja. Veoma je zgodan i za precizno sječenje biskvita za torte prije filovanja, jer ima dužinu i dovoljnu širinu da lako tortu isječete vodoravno po cijeloj dužini.

Koristite ga namjenski, jer iako je zgodan i za sječenje krupnog voća poput lubenica ili dinja, njegove nazubljene ivice nisu za to predviđene. Drugi noževi će bolje i bezbjednije sjeći u te svrhe.

Satara kao jedan od najpotrebnijih noževa u spremanju

Satara za meso nam je potrebna kada siječemo meso s kostima, piletinu, ili veoma tvrde namirnice poput smrzute hrane. Ovo je širok i težak nož, masivne drške, glatke oštrice. Namjenjen je za sječenje kostiju jer ih, zahvaljujući većoj masi, presijeca s lakoćom.

Ono što neuspješno i traljavo pokušavamo da presiječemo nožem, rizikujući da sječivo se isklizne i posiječe nas, to satara iz prvog pokušaja siječe bez greške. Za sječenje kostiju uvijek se koristi nož za meso koji je masivan, jer precizno, bezbjedno i u samo par udaraca presijeca hrskavice, koricu pečenja, ili odvaja batak od karabataka.

Ne plašite se da ga koristite, uz dobru dasku za sječenje i malo prakse olakšaće vam i problematična sječenja mesa.

komadi mesa na tacni

Pomoćni nož – najkorisniji nož u kuhinji  

Ovo je jedan od onih noževa koji vam je uvijek pri ruci. Skoro pa nema toga za šta se ne koristi kada je u pitanju voće, povrće, čišćenje, ljušćenje ili sjeckanje. Paring nož ili pomoćni nož je kraće oštrice i drške, a oštrog vrha. Često može biti i nazubljen.

Često ga koristimo kada ljuštimo i čistimo voće ili povrće. I ovdje je naravno važno da je oštar da ne bi zapinjao, gnječio ili debelo gulio. Pri tom, kada koristimo nož za voće, prst je uvijek ispred oštrice i zato je važno da ne bude tup, jer lako dolazi do isklizavanja i povreda.

Oštar nož za ljuštenje skida ljusku tanko, precizno i u većim komadima bez prekida. To u mnogome skraćuje vrijeme guljenja i ono je kvalitetnije, jer s manje gubitka čisti plodove. Oštar vrh idealan je za odstranjivanje sjemenki, jezgra i peteljki, a kraća dužina sječiva to omogućava bezbjedno i u ruci.

Nož za filetiranje ribe – jedan od najoštrijih noževa

Možda pomalo nepravedno zapostavljen, nož za filetiranje nije dio baš svake kuhinje. Ovo je uzak, duži nož oštrog vrha, koji je savitljiv. To su odlike neophodne da bi sjekao precizne tanke filete mesa ili ribe, uz same kosti.

Oštar vrh upravo tome služi, da bi se izvukli komadi uz samu kičmu ili kosti bez krzanja ili kidanja, vrlo tanke, precizne debljine. Filetiranje je zahtjevna vrsta sječenja za koju treba prakse, a filetiranje ribe skoro da spada u vještinu profesionalaca, na koju se skoro rijetko odvažimo.

Uz pravi, kvalitetan nož i par trikova, filetiranje ipak nije nešto što se ne može naučiti i primjenjivati s uspjehom. Evo par saveta u daljem tekstu.

Savjeti za filetiranje ribe – kako filetirati ribu?

Filetiranje ribe zahtjeva da se riba obavezno prvo mora očistiti od krljušti, iznutrica i škrga. Poslije tofa je važno da se dobro se opere i osuši ubrusom. Nakon toga, pložite je cijelom dužinom na suvu kuhinjsku dasku, koja stoji stabilno, bez pomjeranja.

Zasijecite do kosti poprečno iza škrga i do repa. Zatim od zareza kod glave sijecite uz kičmu ka repu, u jednom horizontalnom rezu, pridržavajući cijelu ribu dlanom. Izvadite isječeni komad na dasku i isjecite na još jedan ili dva filea, što tanje. Broj fileta će zavisiti od debljine ribe i toga koliko tanke filete želite. Filete poređajte po dasci, i pincetom precizno povadite kosti.

Odgovor na pitanje “Kako se filetira riba?” možda djeluje komplikovano, ali samo je stvar vježbe i prakse. Uz odličan nož i vaši fileti će biti sve tanji i vještije isječeni.

Kako filetirati ribu pred gostima, ako niste stručni poput konobara? Ovaj zadatak je uvijek praćen dozom treme, jer meko meso ribe se lako raspada i tu nema popravke. Ipak uz precizna uputstva, možete bezbjedno izvesti da svako od vaših gostiju dobije cijeli komad ribe bez kostiju.

Prvo pripremite nož za ribu i viljušku, tacnu za kosti. Odvojite leđna i stomačna peraja, ukoliko već nisu uklonjena pri čišćenju. Isjecite i odstranite i glavu. Riba se položi na bočnu stranu, pa se rezom od glave niz kičmu odvaja meso s kožom od kosti. Isti postupak se izvodi i s druge strane, s tim što se tada riba okreće, a rez počinje od repa prema glavi. Odvajanje kože od mesa se postiže zasijecanjem mesa na užem dijelu kože i vrlo pažljivim provlačenjem noža između mesa i kože prema širem dijelu.

Obavezno provjerite prije serviranja da li je ostala neka koščica i odstranite je.

fileti lososa na dasci

Kuhinjske makaze kao odlična zamjena za nož

Makaze tehnički ne spadaju u noževe ali su svakako izvanredan i nezamjenljiv pribor svake kuhinje. Začinsko bilje poput peršuna, mirođije, celara najlakše se dodaju jelima upravo isječeni direktno iz vezice u posudu, makazama.

Namjenske kuhinjske makaze su od pomoći i pri otvaranju flaša, tegli, sječenju pita i kora za pitu, otvaranju pileta ili sječenju žila na mesu. Isjeckajte slaninu direktno na picu, odstranite listaste dijelove iz veze rotkvica, celera ili cvekle.

Posebno je zgodno uroniti makaze u konzervu cijelog pelat paradajza i isjeći ga, bez pravljenja nerada. Još korisnih trikova i prečica za snalaženje u kihinji pročitajte u tekstu Spremanje hrane.

Kako se održavaju noževi – savjeti kako oštriti noževe

Kvalitetni noževi ne zahtjevaju često oštrenje, ali svakako se moraju održavati. Prije svega ih bezbjedno odlažite u odgovarajući držač što je praktično rješenje da se oštrice ne bi habale, a ujedno smanjuje vjerovatnoću da se posječete.

Noževi se oštre redovno, pogotovu prije delikatnih sječenja ili poslije nekih zahtjevnijih, jer ma koliko nož bio kvalitetan ne ostaje naoštren zauvijek. Pribor za oštrenje vam je tu od velike pomoći.

Postoji više adekvatnih načina i odgovora na pitanje – kako oštriti noževe? Oštrač za nož je najlakši jer namjenski oštrači oštre bez oštećenja i rizika da ćete iskrzati nož. Noževi oštrenje zahtjevaju pod određenim uglom, koji nije lako pogoditi ako ste amater. Sa oštračem nema tih bojazni.

Kamen za oštrenje noževa zahtijeva nešto više iskustva. Za održavanje noževa koriste se uljani ili vodeni kamen u zavisnosti šta se koristi za podmazivanje i uklanjanje čestica čelika pri oštrenju. Noževe treba oštriti pod istim uglom pod kojim su prvi put naoštreni, da se ne bi oštetili.

Prvo što je pri ruci kada se postavi pitanje kako se održavaju noževi je masat, okrugli oštrač s drškom, koji je dio većine kompleta noževa. Bitno je da bude izrađen od materijala tvrđeg od čelika, kako bi mogao da naoštri sječiva. Pod uglom od 15 do 20 stepeni prelazite cijelom dužinom oštrice po masatu, kao da želite da ga zasiječete. Postupak treba ponoviti desetak puta po svakoj strani.

Sada kada ste se detaljno upoznali sa karakteristikama i namjenama svakog noža, vrijeme je da nabavite set koji će zadovoljiti sve vaše kriterijume. Adekvatni noževi će uštedjeti vaše vrijeme u u kuhinji i biti vaši saveznici za realizaciju najzanimljivijih recepata.