Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 40 €
Featured single post image

Spremanje hrane – trikovi u kuhinji koji će olakšati pripremu hrane

Oduvijek se kuvalo, ali je ranije svakako bilo manje posuđa: veliki lonac za supu, sarmu, pasulj, tiganj za prženje i pečenje, šerpe, šerpice i poneko lonče – da se sve lako preruči i podgrije.

Danas, imamo čitav spektar posuđa, gril tiganj, neprijanjajuće posuđe, ekspres lonac, šerpe od inoxa, emajlirano posuđe, posude za kuvanje na pari… I kako se tu snaći? Kako odabrati šerpe i od koga materijala? Što je najvažnije – šta se, kako i u čemu sprema najbolje?

Da se skrate muke i priprema hrane uglavnom preskoči, često se odlučujemo na polugotovu, gotovu ili brzu hranu, sa kojom, čini se, nema nikakvih dilema i rizika od neuspjeha, osim što ne znamo šta se sve u gotovim obrocima nalazi i kako su pripremljeni.

Da li uopšte zadovoljavaju naše nutritivne potrebe ili unosimo i mnogo nezdravih masti, šećera i raznih škodljivih supstanci. Ne kuvajući, tješimo se da nam kulinarski savjeti, odnosno savjeti u kuhinji ni ne trebaju.

Da vam poslije ne bi bili potrebni savjeti ljekara, pročitajte u daljem tekstu, par trikova za brzo, lako i efikasno spremanje hrane. Odgovori na ona osnovna i zbunjujuća pitanja, oko kojih se svi saplićemo i nekad i brzo odustajemo. Jer sjeckanje, odmrzavanje, prženje i pečenje je lako, samo ako znate kako!

Pranje posuđa

Kuhinjski trikovi za sjeckanje hrane

Pravilno sjeckanje hrane nije samo zaštitini znak vješte domaćice ili vrsnog šefa, već osnovna priprema hrane. Odgovarajuća debljina šnicli ili veličina kockica povrća je početak svake pripreme, od čega direktno zavisi kako će se ispeći, skuvati, kakvog će biti ukusa i teksture jela koje spremamo.

Kako napraviti ukusnu salatu, isjeći meso ili filetirati ribu, djeluju kao komplikovani kuhinjski trikovi. Sječenje hrane je samo stvar prakse, dovitljivosti i odličnih noževa. Neophodan vam je set noževa sa kojima nećete imati problema da isječete bilo šta, koji se neće lako tupiti, a uz oštrač iz kompleta se brzo i naoštre.

Trajni su, skoro vječni, jer ih čuvate bezbjedno odložene poslije upotrebe, u drvenom držaču i ne mogu se oštetiti. Svaka vrsta namirnica zahtjeva odgovarajući nož. Ukoliko sječivo nije oštro, hranu gnječite i kidate.

Pri tom, sjeckanjem povrća povećavate mu hranljivu vrijednost, na sličan način kao što jabuka ili banana pocrne pošto se isjeckaju, povrće tokom sjeckanja oslobađa antioksidanse, tj. enzime. Ovaj proces se zove enzimsko crnjenje, i šargarepu čini do 200 puta bogatijom antioksidansima kada je isjeckana. Takođe, sjeckanjem ne uništavate vlakna kao blendiranjem ili pasiranjem.

Kako pravilno koristiti nož?

Sjeckati bez bojazni i pravilno korišćenje noža podrazumijeva da prste držite kao kandžu, i pri svakom rezu ruku povlačite unazad.

Daska mora da bude stabilna, a namirnica koju sječete da stoji mirno i ne okreće se pri sječenju. Donji dio noža držite oslonjen o podlogu, a sjeckajte vrhom kako bi ovladali tehnikom “pravilno korišćenje noža”.

Ne plašite se oštrice, ne brzajte, već polako vježbajte, u svom ritmu i vrlo lako ćete ovladati i brzinskim sjeckanjem. Kada sječete krto meso, koristite namjenski nož, pratite vlakna ukoliko filetirate, tj. sjecite ih poprijeko, ako sječete na kockice.

Pri sječenju pileta, odvajajte batake i krilca u hrskavici, masivan nož pritisnite jako i tako nećete iskidati kožicu. Crni luk je uvijek bolji isjeckan nožem nego u multipraktiku, jer je veoma osjetljiv na toplotu, gubi aromu zagrijavanjem pri sjeckanju.

Pomozite se metalnim igličastim češljem, tako što ćete ga zabosti u polovinu glavice, a kroz zupce, bezbjedno i precizno isjeckati luk na režnjeve pa okrenuti poprijeko i isjeckati na kockice, po želji. Ovo je sjajan način kojim se možete pomoći u početku svoje kulinarske karijere i pri sjeckanju paradajza, jaja ili drugih nezgodnih namirnica koje se lako gnječe.

Očistite lako i bez mnogo otpadaka ananas, tako što ga cijelog isječete na kolutove, a zatim precizno zasječete tik uz koru svaki režanj i odstranite koru sječenjem u krug. Isti sistem primjenite i pri čišćenju korijena celera.

Peršun, celer list, mirođiju najlakše je sjeckati makazama direktno iz vezice u jelo, ukoliko nije potrebno baš fino sitno sjeckanje što ćete najbolje širim nožem. Za filetiranje ribe potreban vam je fleksibilan nož, kojim lako prolazite duž kičme ribe i izvlačite pravilne filete.

Lubenicu svi sječemo na svoj način, ali da nam ne bi klizala, zgodno je isjeći vrh kao kapicu, a zatim okrenuti cijelu na ovaj ravan dio. Tako cijela leži stabilno i bez isklizavanja je možete sjeći na kriške. Još mnogo zanimljivih i korisnih prečica smislićete i sami kada se osmjelite sa nožem.

Iseckano voce i povrce na daski

Trikovi za brzo odmrzavanje hrane

Zamrzavanje je svakako najpraktičniji način čuvanja svježih namirnica i prvi kamen spoticanja kada treba da spremimo ručak, a opet smo zaboravili da na vrijeme izvadimo meso, kupimo povrće.

Postoji par trikova koji uvijek pale, ali ono o čemu se mora voditi računa je ispravnost namirnica. Odmrzavanje mesa na temperaturama iznad 2°C je nebezbjedno, jer se tako izlaže bakterijama.

Zamrznuto povrće nikako nije preporučljivo ostavljati da se topi prije pripreme na sobnoj temperaturi, jer se raspadne, izgubi boju, a od ukusa ne ostane skoro ništa. Skuvana, pa smrznuta jela, uvijek cure pri otapanju, prolivaju se iz posuda, pri zagrijavanju.

Evo par savjeta, kako da u tren oka, efikasno odmrznete namirnice, bez greške.

Kako odmrznuti meso?

Ako ste zaboravili da prethodni dan ostavite meso da se pravilno i postepeno otopi u frižideru, dobro zatvorenu kesicu sa paketom mesa potopite u posudu s hladnom vodom i za oko pola sata piletina će biti skoro upola otopljena i spremna za pečenje, šnicle će moći da se odvoje, veći komad da se stavi u rernu na dalje pečenje u pekaču.

Nije loše da meso prije zamrzavanja isječete, razdvojite na dovoljan broj porcija i začinite. Brzo odmrzavanje će ići brže, a dalja priprema hrane neće trpiti. Manji komadi mesa, poput bataka i karabataka, mogu se staviti u rernu, u poklopljeni pekač sa malo vode i kada omekne, da se začine i nastavi pečenje.

Neće se primjetiti nikakva razlika na kraju pečenja, ako temperatura ne prelazi 180°C, a piletina se peče nešto duže, jer se u pekaču peče u sopstvenom soku i masnoći.

Supe, čorbe, i sva čorbasta jela možete spremati i sa smrznutim mesom, samo uvijek provjerite da li je dobro termički obrađeno i naravno kuvajte bar upola duže ako ne kuvate u ekspres loncu, u kome kuvate po tablici kuvanja.

Kako odmrznuti povrće?

Smrznuto povrće, pogotovo kupovno, nije uopšte potrebno unaprijed odmrzavati. Po preporuci proizvođača, kuvajte ga u mikrotalasnoj pećnici, posudama za kuvanje na pari ili prosto dodajte u šerpu sa ostatkom jela ili slanu kipuću vodu.

Nikada ga nemojte prekuvati, jer je već polupripremljeno, tj. blanširano. Pravilno spremljeno, zadržava boju, hranljive sastojke, ukus i miris, a nije ga potrebno čistiti, niti sjeckati. Vrlo je praktično, jer ne morate iskoristiti cijelu količinu, već samo onoliko koliko vam je potrebno, a ostatak u dobro zatvorenoj kesi vratite u zamrzivač.

Odmrzavanje povrća

Kako odmrznuti ribu?

Uvijek kupujte ili zamrzavajte očišćenu ribu. Ovo nije moguće sa svim vrstama, jer gube svoj ukus, kao na primjer pastrmka, ako se zamrznu očišćene. Ipak, ako ste zaboravili da je odmrznete na vrijeme u frižideru, postupak je isti kao i sa mesom.

Hladna voda, dobro zatvorena kesa i vrlo brzo će se odmrznuti. Neke vrste ribe bez krljušti, poput skuše, čak je i lakše očistiti skoro smrznute, jer se iznutrice lakše i urednije odstrane kad nisu pune tečnosti.

Čim je riba makar 40% odleđena, začinite po ukusu i pecite isto kao i smrznutu piletinu u poklopljenom pekaču, čime ćete smanjiti i otpuštanje neprijatnih mirisa.

Kako odmrznuti voće?

Malo koje vrste voća je moguće zamrzuti, a da ono zadrži svoju strukturu i ukus. Uglavnom, zbog velike količine vode, odmrzavanjem na sobnoj temperaturi se upropaste.

Višnje možete i ovako koristiti samo ih uvijek odmrzavajte u cjediljci i sa dubljom posudom za sok koji će iscuriti. Šljive, kajsije, breskve će nakon odmrzavanja, biti sličnije voću iz kompota.

Ako vam priprema dozvoljava, kada spremate tartove, voćne pite ili knedle sa šljivama, bolje je da koristite smrznuto voće uz dodatak griza ili prezli koji će pokupiti, tj upiti sok. Ovako vam onaj najbolji ukus voća ostaje u poslastici koju spremate.

Zaleđeno voće

Kako odrmznuti skuvana jela?

Zamrzavanjem se često rješava problem viška jela. Tako možemo i da planiramo neke buduće obroke, imamo već gotovo u momentu kada nam se ne kuva. Jako je važno odlagati u namjenskim plastičnim posudama ili kesama, koje se neće otvoriti, prolivati po zamrzivaču, širiti neprijatne mirisi ili ostati zaturene negdje u dubini.

Odmrzavanje hrane koja je već pripremljena je lakše ukoliko je podijeljena u manje porcije, pa je dovoljno ubaciti u mikrotalasnu ili sadržaj u šerpu na umjerenoj temperaturi. Ovo su svakako najzdraviji gotovi obroci.

Savjeti za bolje pečenje i prženje hrane

Pečenje i prženje nije nešto što dolazi samo od sebe, potrebno je dosta prakse da bi se uvijek dobila hrskava kožica mesa ili savršeno ispečena torta ili kolačići. Poštujte uputstva i pravila iz recepata, koristite kvalitetno posuđe, ali vodite se i svojom logikom i osjećajem. Ako nemate iskustva, evo par savjeta.

Mnogi se pitaju kako peći meso sa savršenom zlatnom hrskavom koricom? Prije svega, izvadite meso makar pola sata prije pečenja iz frižidera. Uvijek ga posolite, začinite i marinirajte par sati prije.

Uklonite svu suvišnu vlažnost ubrusom. Ako pečete veći komad u rerni, zasjecite gornji masniji sloj na kockice dubine 1 mm a širine oko 1 cm do 2 cm i prelivajte ga svakih pola sata sokom koji ispusti tokom pečenja.

Pri prženju ne stavljajte meso u hladno ulje, što možete provjeriti ako stavite mrvicu hljeba u ulje i ako počne da pjeni, temperatura je odgovarajuća. Posvetite se pečenju ili prženju, ne ostavljajte da se priprema samo, već pratite, okrećite, dodajte ulje ili vodu, ukoliko primjetite da vam se lijepi u tiganju ili dimi iz rerne.

Pečenje torti i kolača prije svega znači apsolutnu preciznost. Poslastičarstvo nije odokativna vještina. Da ne bi momentalno odustali, evo kako možete vrlo uspješno da pečete svoje poslastice.

Čitajte recept i pratite pomno! Ukoliko piše da se rerna prvo upali prije početka pripreme, tako i uradite, bez odlaganja. Pecite na pek papiru, tako vam se ništa neće zalijepiti i imaće finu koricu. Usput, štedite vrijeme za pranje plehova.

Koristite odgovarajuće veličine pleha, ne nabijajte tijesta u mali pleh, uračunajte da će narasti. Voće, orašaste plodove, pre dodavanja u masu kolača pomješajte sa kašikom brašna i neće popadati po dnu.

Ne otvarajte rernu dok vam iz nje ne zamiriše, a i tad uvijek prvo otvorite vrata, odmaknite se par sekundi, pa onda pogledajte, da se ne biste opekli parom i vrelinom. Pecite na srednjoj rešetki ako nije naznačeno drugačije. Provjerite čačkalicom da li se tijesto iz sredine još lijepi, to je znak da nije gotovo.

Izvadite uvijek rukavicama za rernu pleh, i ostavite ga par minuta da se ohladi pa onda preručujte. Kolačiće sa pek papirom prevucite na rešetku da se hlade, ne skidajte bar 10 minuta, tako će ostati cijeli i hrskavi.

Rerne jesu vrlo različite, samo ćete vi znati poslije par pokušaja, da je za vašu rernu bolje pečenje na određenim temperaturama, koje ne moraju da se slažu sa preporučenim. Kao ni dužina pečenja. Neminovna je poneka greška, poslje njih slijedi iskustvo i uspjeh!

Kolači na papiru

Trikovi za pranje posuđa i održavanje sudova

Šta god radili u kuhinji, pranje sudova vam sigurno ostaje. Zagorjelu hranu zalijepljenu za tiganje i plehove, masne šerpe ili mutne čaše ipak možete i na par lakših načina da riješite. Savjeti za pranje posuđa obično koriste neke stara dobra domaća sredstva poput, sirćeta, soli ili limuna. Potpuno neškodljiva i pri ruci, dakle, ekonomična.

Zagorjelu šerpu ili tiganj, potopite u vodu, dodajte obilno so i poslije par sati, sve će se odlijepiti i lako ćete bez oštećenja oprati sud. Masnu šerpu napunite vrućom vodom i dodajte sirće, i tako ćete je lako oprati, a i ukloniti sve mirise od prethodnog jela.

Čaše uvijek perite toplom vodom, a možete napraviti i odlično sredstvo za čišćenja od vode, soli i sirćeta u odnosu 1 l vode, 2 kašike sirćeta i kašičica soli. Kao i čišćenje kuće i stana, i pranje sudova zahtjeva umjeće, a praktične i korisne savjete, poput ovih za pranje suđa, možete dobiti i od mama i baka, kojima je pranje posuđa vrlo poznat posao.

Kulinarske vještine nisu svojstvene svakom, ali se uz malo truda, sijaset praktičnih kulinarskih savjeta i par trikova mogu ovladati, makar da bismo jeli zdravo, provjereno i domaće u skoro svakom obroku.