Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 40 €
Featured single post image

Pribor za jelo – kupovina, korišćenje i čišćenje escajga

Život čine male stvari, često se kaže – a još češće zaboravlja. Primjer sitnice na koju ne obraćamo pažnju je i pribor za jelo, iako ga koristimo svakodnevno, i tokom gotovo svakog obroka.

Šta je sjajan obrok bez adekvatno postavljenog stola, kako zamisliti savršeno ispečen stejk ako nemamo prave noževe kojima ćemo ga sjeći?  Escajg za ručavanje nije samo svadbeni poklon koji rijetko iznosimo, već pravi duh glamura na svečanoj trpezi.

Upravo je dobar pribor za jelo ono što razlikuje uživanje u objedovanju od borbe u tanjiru s tupim nožem. Kako izabrati pravi i adekvatan pribor za jelo, na šta tada obratiti pažnju, kako ga održavati, i još par zanimljivosti o pravilnom korišćenju, pročitajte u daljem tekstu.

komplet escajg

Na šta treba obratiti pažnju kada se kupuje pribor za jelo?

Pribor za jelo je nešto što kupujemo vrlo rijetko, a koristimo stalno. Samim tim, pri kupovini treba obratiti pažnju, kako bismo odabrali komplet escajg koji će biti sasvim adekvatnog kvaliteta, dizajna, u dovoljnom broju i da se lako održava. Ovo su osobine na koje bi trebalo obratiti pažnju pri odabiru:

Broj elemenata u kompletu

Komplet escajg podrazumijeva da imate dovoljan broj kašika, viljuški, noževa i dezertnog pribora, za sve članove porodice ili sve goste. Uglavnom se podrazumijeva 5 elemenata po osobi, a escajg za 6 osoba je standardna ponuda.

U tom kompletu nalaze se stona ili supena kašika, nož i viljuška, kafena kašičica i viljuška za dezert i to je kompletan escajg za ručavanje od 30 elemenata. Ovo nikako nije prevelik broj, uzimajući u obzir da nećete prati pribor poslije svakog jela ili obroka, a treba imati uvijek i neki komad u rezervi, da bi mogla da se zamijeni kašičica koja je ispala ili slično.

Materijal escajga

Materijal je od ključnog značaja. Ovde nije riječ samo o izdržljivosti, čvrstini i trajnosti, već i o korišćenju zdravih materijala koji ne korodiraju i ne ispuštaju toksine u hranu.

Inox je najbolji izbor, jer je netoksičan, veoma izdržljiv i jak. Nećete imati problem sa noževima koji se tupe, viljuškama koje se krive ili rđanjem. Takođe, inox escajg možete prati u mašini za sudove, bez ikakvih bojazni, on nikada ne gubi sjaj. Pročitajte još o karakteristikama inoxa u tekstu Inox ili emajl: prednosti i mane.

Težina escajga

Ovo je u velikoj mjeri stvar ličnih preferencija, ali i kvaliteta. Escajg lošijeg kvaliteta često je vrlo lagan. Važno je i da je pribor dobro izbalansiran. Ovo je naročito bitno kada su noževi u pitanju, jer se lako prevrću i padaju sa stola ukoliko drška i sječivo nisu usklađenog težišta. Srebrni escajg je obično teži, po čemu se na prvi dodir i razlikuje svojim kvalitetom.

Dizajn escajga

Oko ovog segmenta i ne treba posebno diskutovati, ali treba obratiti pažnju na to da li uzimate pribor za svaki dan, koji je primjereniji čestom pranju i upotrebi ili onaj samo za goste, koji može biti ektravagantniji. Naravno, uskladićete ga svom servisu, tanjirima, čašama ili samom enterijeru.  

Odlaganje escajga

Kada je u pitanju veći servis koji ne koristimo tako često, od presudnog je značaja da imamo odgovarajuću kutiju za odlaganje. Tako nam ne zauzima mnogo mjesta, neće se oštetiti, niti pomiješati sa nekim drugim priborom. Kutija za escajg dio je standardne ponude svakog kvalitetnog kompleta.

Cijena escajga

Kvalitet, dizajn i dugovječnost dobrog escajga obično idu i uz visoku cijenu. Obrnuto, jeftiniji kompleti traju kraće, nikada nisu sasvim adekvatni, brzo im nađete mane. Shodno mogućnostima i potrebama odabraćete svoj, ali imajte na umu koliko puta dnevno ga samo koristite. Kvalitetan pribor za jelo je investicija u udobnost i komfor svakog budućeg objedovanja.

 

Čišćenje escajga – kako se održava pribor za jelo?

Nekada, srebrni escajg zahtjevao je poseban tretman, često glancanje adekvatnim sredstvima za čišćenje. Danas najčešće koristimo inox, koji nikada ne gubi sjaj, ne tamni, ne rđa. Podjednako se dobro pere i ručno, i u mašinama za sudove.

Ukoliko se desi da primjetite promjene od rđe poslije pranja, riječ je o nekvalitetnom escajgu, koji nije bezbjedan za upotrebu i treba ga odstraniti. Ukoliko ste kupili kvalitetan pribor za jelo, održavanje escajga je svakako neophodno kako bi vas što duže služio.

Ukoliko vam se na svečanom escajgu pojave mrlje ili želite da ga temeljno očistite izbjegavajući pretjerano korišćenje deterdženata i praškova za sudova, postoji par trikova uz koje možete riješiti ovaj problem, pomoću prirodnih sredstava koja već imate u kući.

Čišćenje escajga pomoću sirćeta i sode bikarbone

Čišćenje escajga ovom metodom je veoma jednostavno i lako. Dovoljno je da napravite rastvor 2:1 vode i sirćeta, potopite pribor i posle ga mekom krpom istrljate. Možete u rastvor dodati i sodu bikarbonu ili samo u vruću vodu sa sodom potopite escajg i sačekajte da većina nečistoća otpadne. Četkicom odstranite ostatak sa nedostupnih sitnih zareza.

Čišćenje escajga pastom za zube

Opšte je poznato da je pasta za zube odlična za glancanje srebra, jer je blago abrazivno sredstvo. Ipak vodite računa da li vam je pribor za ručavanje samo posrebren tankim slojem, što se lako vidi po samoj težini escajga.

Ako je ovo slučaj, pastom možete lako da skinete tanak sloj srebra i da trajno upropastite pribor, te je ipak sigurnije da koristite namjenska sredstva za čišćenje srebrnog escajga.

Ulje i so, limunov sok, voda od kuvanja krompira koja se procedi, svi mogu biti odlični pomagači u čišćenju escajga, ali budite uvijek pažljivi i dobro osušite svaki komad posle pranja.

kompletno postavljen sto za proslavu

 

Postavljanje escajga i korišćenje pribora po bontonu

Sjajni escajg neće doći do izražaja, ukoliko je pogrešno postavljen. Ovdje nema ličnog ukusa, vladaju stroga pravila, koja variraju samo ukoliko se radi o formalnom objedovanju, kada se postavlja daleko veći broj pribora.

Postavljanje escajga na pravilan način podrazumijeva da se sav potreban pribor od početka do kraja obroka nadje na stolu, za svaku osobu.

Centralno je glavni tanjir, desno se postavljaju kašika i nož, lijevo viljuška i viljuška za salatu. Poprečno iznad tanjira su dezertne kašičica i viljuška. Čaše su sa desne strane, tanjirić za hljeb s lijeve.

Da li morate uvijek ovako da postavljate sto? Kako kaže bonton escajg mora biti ovako serviran, ali za vaše neformalne obroke dovoljno je da ispoštujete osnovno postavljanje pribora, jednostavno zato što su gosti navikli da se tako njime služe. Ne podvlačite escajg ispod tanjira, ljepše i praktičnije je da se lijepo vidi i pri ruci je.

Svaka nacija ima svoja nepisana pravila ponašanja za stolom, koja mogu, ukoliko se preskaču ili ne poznaju, da dovedu do vrlo neprijatnih situacija. Uvijek je najpreporučljivije voditi se postupcima domaćina, tamo gdje je pravilo da se jede rukama, a ako vama to nije zgodno – jednostavno tražite pribor.

Niko se zbog toga neće naljutiti, jer to da se koristi pribor za jelo bonton nalaže u svakom slučaju, a stvar je ličnih preferencija, kao i kulture, da li će pravila primjenjivati.

Pravila za odlaganje pribora za jelo

U restoranima, postoji način kako da neverbalno komunicirate s osobljem, upravo položajem viljuške i noža na tanjiru. Nikako nije svejedno kako ga ostavljate, ukoliko želite da nastavite sa jelom, čekate sledeće ili ste završili.

  • Položaj kada escajgom napravite piramidu na tanjiru, ostavite ga pod uglom raširenog, govori o tome da samo pravite pauzu i da nastavljate sa jelom i da konobar ne prilazi.
  • Paralelno postavljeni, uzduž, jedan uz drugi, jasan je znak da je tanjir slobodan. Pribor postavljen unakrst, opet je znak da čekate sledeće jelo.

Odlaganje pribora za jelo ne samo da ovako daje naznake konobarima, kada i kako da vas usluže, ono čak može govoriti i o tome koliko ste zadovoljni jelom.

  • Oštra kritika i pravi znak da vam se jelo nije dopalo, je naravno vraćen pun tanjir, ali i kada u viljušku postavite nož, i to pod uglom od 45 stepeni.
  • Komplimente šefu, možete poslati i tako što ćete viljušku i nož postaviti vodoravno, jedno uz drugo, na svakako, praznom tanjiru.

Pribor za jelo je samo sitnica, koje postajemo svjesni tek kad sjednemo za sto i nož nam ne siječe ili sa viljuške spadne zalogaj. Kvalitetan, adekvatan i lijep pribor čini svaki obrok otmjenim uživanjem. Birajte samo najbolje!