Slavski kolač – saveti za pravljenje i ukrašavanje slavskog kolača

Krajem jeseni, sa prvim hladnim danima započinje i vreme slava. Krsna slava, najveći porodični pravoslavni praznik, slavi se po verskim ali i narodnim  običajima. Porodica obeležava dan svoga sveca uz punu trpezu, sveću, žito i naravno, srpski slavski kolač. 

U zavisnosti od datuma kada slava pada, da li se radi o vremenu posta ili ne, postoje razlike u načinu kako se priprema slava ali osnovno obeležje poput slavskog kolača je neizostavno. Svaka domaćica želi najlepši slavski kolač, pravi primer umeća i ljubavi koju je uložila u pripremanje slave. 

Kako se pravi slavski kolač, koja je njegova simbolika i značaj, kako ga napraviti i ukrasiti i zašto se lomi slavska pogača, pročitajte u daljem tekstu.

Šta slavski kolač simbolizuje?

Slavski kolač je žrtva blagodarnosti za spasenje i simbolizuje telo Isusovo. Kao jedan od ključnih simbola krsne slave uz sveću i žito, nosi se u crkvu i lomi sa sveštenikom i najužim članovima porodice. Kolač koji se lomi predstavlja Hristovo stradanje za ljudski rod.

Zato se uvek preseca i lomi u obliku krsta, preliva vinom koje simbolizuje Isusovu krv, prolivenu za spasenje čovečanstva i pročišćenje od greha. Priprema slavskog kolača je jedan od rituala koji prethodi samom danu krsne slave. Po običaju, mesi se s osveštanom vodicom.

U zavisnosti od toga da li je slava posna ili mrsna, priprema se sa ili bez jaja, mleka i putera. Iako ga nije lako napraviti, a rizik da ne uspe nosi i veliku strepnju, ipak je domaći kolač koji se ispeče samostalno, pravi znak posvećenosti. Ovo je najvažnija simbolika koja se prenosi kroz generacije, da čak i ako kolač ne ispadne savršen, uvek je bolji onaj koji ste sami svojim umećem napravili.

Slavska pogača, kao svojevrsna vrsta žrtvovanja preuzeta iz paganstva, nosi i simboliku u ukrašavanju kolača. Na taj način se ukućanima želi i predodređuje napredak, zdravlje, sreća, rodna godina. 

Kroz vreme, u različitim delovima Srbije, ukrašavanje kolača se značajno razvijalo, dodavali su se određeni elementi koji su porodici važni ili simbolizuju delatnosti kojima se ljudi u tom području bave. Naravno i čisto dekorativni elementi poput pletenica, spirala i cveća su tu da bi kolač bio što lepši, jer su jedan od najupadljivijih primera umešnosti i posvećenosti domaćice. 

Odatle i strepnja da kolač neće biti dovoljno lep, što danas najčešće rezultuje kupovinom gotovih kolača. Ipak, pravi domaći slavski kolač, makar i nevešt, uvek nosi simboliku topline i ljubavi koju ni savršeno lep kupovni nikada neće imati.

Kako se pravi slavski kolač?

Priprema slavskog kolača započinje dan pre slave, jer je ovo obično ozbiljan i nimalo jednostavan zadatak. Majke i bake su nas učile da treba biti vešt i iskusan da bi se umesilo hlebno testo u najlepši slavski kolač koji će se nositi u crkvu i krasiti centralno mesto na trpezi. 

Ipak, sa dolaskom modernih kuhinjskih aparata  pojavio se i uređaj koji će svakoj mladoj, ili bilo kojoj domaćici koja iza sebe nema godine iskustva u pravljenju slavskog kolača, olakšati pripremu istog. 

U pitanju je Lupo Marshall mikser za testo uz koji ćete na najefikasniji i najlakši način pripremiti smesu za slavski kolač. Potrebno je da pripremite sastojke, a ovaj uređaj će ih, zahvaljujući specijalnom nastavku u vidu kuke za mešanje testa, ravnomerno umešati u smesu koja vam je potrebna, a koju potom možete oblikovati po svojoj želji.

Ovaj mikser dolazi sa postoljem i posudom u kojoj se testo meša, tako da je i nered u kuhinji sveden na minimum, kao i proces čišćenja nakon mešanja. Svaka domaćica zna koliko energije iziskuje priprema slave, koliko vremena treba izdvojiti za pripremu predjela, glavnog jela, a potom i torti ili kolača…

Zbog toga ušteda vremena koju vam obezbeđuje mikser za testo nije nimalo beznačajna. Dok on samostalno priprema testo za slavski kolač, vi se možete posvetiti seckanju povrća za rusku salatu ili bilo kom drugom zadatku koji iziskuje više vremena.

priprema testa u mikseru za testo

Mikser za jednostavnu pripremu testa će značajno olakšati proces, ali priprema slavskog kolača nije samo stvar dobro zamešenog testa. Jako je važno ispeći ga pravilno, da ravnomerno naraste, porumeni, dovoljno se ispeče i ne iskrivi se.

Evo i osnovnog recepta koji će vam dati jasne smernice kako umesiti slavski kolač.

Najbolji recept za slavski kolač

Sastojci:

 • 500 g mlakog mleka
 • 1/2 kockice kvasca
 • 1 kašičica šećera
 • oko 100 g putera
 • 2 jajeta
 • 1 kašičica soli
 • 2 kašičice ulja
 • 700 g brašna T-400 i T-500 (pomešano)
 • malo osveštane vodice

Način pripreme

U mlako mleko dodati kvasac, kašičicu šećera so i ulje i ostaviti na toplom mestu da naraste. U narastao kvasac, dodavati postepeno dve trećine količine brašna, istopljeni puter i 1 jaje, dok se ne umesi meko testo. Ostaviti da 15 min odmori i naraste, pa ga premesiti i dodati ostatak brašna, da se ne lepi za posudu. 

U okrugao dublji kalup ili šerpu staviti pek papir i namazati ga uljem. Testo oblikovati u loptu i staviti u kalup, premazati ga osveštanom vodicom i lepiti ukrase napravljene prethodni dan, tako što se kolač premaže umućenim jajetom.

Kako stavljate ukrase tako će testo narastati i gde ima šupljine stavljati ukras. Kada se završi sa ukrašavanjem neka kolač odstoji još 15 min. a zatim ga peći na 180 °C oko 45 minuta. Kolač pre pečenja izbockati iglom.

Čim se kolač izvadi iz rerne, pažljivo ga odozgo premazati mlakom vodom u kojoj je prethodno rastvoreno malo šećera (da bi spoljna površina kolača bila sjajna) i zatim izručiti na čist tanjir. Kada je u pitanju slavski kolač recept može biti mrsan ili posan, u zavisnosti od toga  da li slava pada za vreme posta ili ne. Posni slavski kolač ne sme da sadrži namirnice životinjskog porekla, ali podjednako ukusno ispadne uz pravi recept. 

Recept za posni slavski kolač 

Sastojci:

 • 500 g mekog brašna T- 400
 • 250 ml svete vode
 • 20 g kvasca
 • 1 kašičica šećera
 • 2 kašičice soli
 • 5 kašika ulja

U dubljoj posudi razmutite kvasac, polovinu količine vode i ulja, šećer i kašiku brašna i ostavite na toplom. Kada se kvasac podigne i udvostruči, dodajte ostatak brašna, so i sve tečne sastojke. Rukama ili na najjednostavniji način – mikserom sa nastavcima za testo, umesiti testo koje je mekano, ali se odvaja od posude. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom da se duplira.

Testo za slavski kolač lagano premesiti, na pobrašnjenoj radnoj površini i odvojiti jedan deo za sredinu kolača, a ostatak podeliti na 4 manja, još 3 tri dugačke trake od kojih se plete pletenica i 2 manja valjka za krst. U dublji kalup ili šerpu prečnika do 23 cm koja se obloži pek papirom ili naulji, stavite najveću loptu za sredinu kolača.

Četiri manje lopte postavite oko centralne. Od traka upletite pletenicu i stavite oko sredine kolača. Od valjaka, napravite krst i stavite na sredinu kolača. Namažite svetom vodom ili uljem i poređajte ukrase. Kolač ostavite da nadođe, a za to vreme zagrejte rernu na 200°C.

Stavite kolač da se peče i posle 15 minuta smanjite temperaturu na 180°C  stepeni i kolač pecite još 30 minuta. Kako se peče slavski kolač uglavnom zavisi od debljine kolača, odnosno veličine. Za ovu količinu testa dovoljno je da se peče oko 45 do 50 minuta. Pečen kolač izvadite iz rerne, malo poprskajte vodom, pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se hladi.

Ukrasi za slavski kolač – kako izgleda dekoracija slavskog kolača?

Svaka porodica ima svoj način ukrašavanja kolača koji neznatno varira od domaćice do domaćice. Ipak postoje nepisana pravila kako za slavski kolač ukrasi treba da izgledaju, kojim rasporedom se ređaju i šta je poželjna dekoracija slavskog kolača. Kolač je uvek okrugao, po sredini se nalazi krst.

Sa svake strane krsta se stavljaju  ćirilična pečatna slova IS HS NI KA, što predstavlja krilaticu: “Isus Hrist pobeđuje“. Slova se utiskuju u pravougaone komade testa kolača posebnim pečatom, koji se često prenosi kroz generacije, ali ga možete kupiti u nekom od crkvenih objekata. Na kolač se dodaju i ukrasi od bezkvasnog belog testa poput ptica, klasa žita, cveća, ružica, knjige, burenceta, grozda. Svaki ima posebnu simboliku. 

 • Ptice predstavljaju zdravlje, veselje i mir u kući. 
 • Klas žita je želja za rodnom godinom, napretkom. 
 • Cveće, ružice su simbol lepote i čistote duše. 
 • Knjiga je želja za uspehom, sticanjem novih znanja. 
 • Burence, grozd posebno u vinogradaraskim krajevima, simbolišu rodnu godinu, danas izobilje u kući.

Ovi ukrasi obično se stavljaju u polja između krakova krsta i dovoljno je staviti po jedan. Neretko se prave bogato ukrašeni kolači sa pletenicama, venčićima, prava mala umetnička dela od testa. Važno je ukrase napraviti dan pre nego što se umesi kolač, jer će tako ostati beli, čvrsti i jasnijih oblika a uz to pošto se suše na vazduhu, biće i lakši i neće tonuti u testo kolača.

Ukrasi za slavski kolač – recept za testo

Sastojci:

 • 200 gr brašna (za ukrase može i oštro)
 • 100 gr gustina
 • 1 kašika soli
 • 1 – 2 dcl hladne vode

Brašno, gustin i so izmešajte. Dodajte 1 dl vode, pa viljuškom izmešajte. Ako je testo mrvičasto, dodajte samo još malo vode. Ponovo izmešajte dok ne dobijete testo koje možete sjediniti, a da se ne mrvi. Testo ne treba da bude meko, ali ne treba ni da se cepa, nego da je elastično i da se lako oblikuje. Kada ste dobro umesili testo, stavite ga u kesu i ostavite u frižideru na 15 minuta.

Za to vreme pripremite tanjir, stavite na njega čistu krpu i pospite ga brašnom. Tu će se slagati gotovi ukrasi, da se suše. Takođe, pripremite i dasku na kojoj ćete pripremati ukrase, šoljicu sa hladnom vodom i četkicu za mazanje.

Kada je testo odmorilo u frižideru, izvadite ga i secite samo količinu koja vam treba za pravljenje određenog ukrasa, ostatak testa ostavite u zatvorenoj posudi kako se testo koje ne koristite ne bi sušilo. Ukrašavanje slavskog kolača je kreativno i zahteva malo dovitljivosti i veštine.

Nije važno ako vam svaki ukras ne pođe za rukom, vaš trud i zalaganje je ono što se računa, a kolač će svakako biti lep zbog ljubavi koju ste uložili da ga napravite i ukrasite. Uposlite i decu, pravite zajedno ptičice, cvetiće ili kakve god ukrase želite, one koji za vašu porodicu nose pravo značenje. Evo i par saveta koji vam mogu olakšati i razjasniti kako da što lakše svaki ukras verno napravite.

Cvet

Razvijte komadić testa na oko 2 mm, pa manjom okruglom modlom ili čašicom, vadite krugove, 5 – 6 komada za jedan cvet. Slažite krugove jedan na drugi, tako da svaki preklopi polovinu prethodnog. 

Pre nego što stavite jedan na drugi, tu polovinu preko koje će ići sledeći, premažite vodom, pa „zalepite“ sledeći krug. Kada ste stigli do kraja, urolajte ceo niz krugova. Vrhove malo izvucite u latice, višak pri dnu slobodno nožem odsecite.

Grozd

Modlom isecite srce pa išarajte po njemu čačkalicom žilice lista. Oštrim vrhom noža zasecite ivice srca, negde i isecite parčence, kako bi što više ličilo na pravi, nepravilni list. Od ostataka testa isecite tanke tračice, pa ih po sredini malo zavrtite u spirale da bi ličile na drške grozda. Takodje od ostataka, oblikujte kuglice koje ćete poredjati na jednu polovinu lista, da liče na grozd.

Burence

Uzmite parče testa, veličine polovine malog prsta , pa od njega napravite valjak. Malo mu odsecite vrhove da dobijete ravne ivice za dno i vrh bureta. Čačkalicom utisnite vodoravne linije po dužini, koje predstavljaju daske bureta. Dve male trake testa zalepite popreko bureta, na vrhu i dnu, kao obruče i po želji zrno bibera  na dnu, kao slavinicu na burencetu.

Ptice

Uzmite parče testa, pa ga dlanovima razvaljate u dugačak valjak. Zavežite ga u čvor, tako da sa jedne strane tek malo viri, to će biti glava ptice, sa druge strane malo više, to će biti repić. Glavu oblikujte najbolje što umete. Utisnite zrno bibera sa obe strane gde bi trebale biti oči. Umesto bibera, može se koristiti i seme lana. 

Rep pritisnite nožem da ga spljoštite. Tupom stranom noža malo utisnite linije, koje će ličiti na pera, pa oštrom stranom izrežite na par mesta. Tupom stranom noža ili čačkalicom, iscrtajte linije po čvoru koji je ostao, da vernije prikazuje telo ptice, koje će ličiti na pera.

Knjiga

Isecite 3 – 4 pravougaonika (od tanko razvijenog testa), različitih veličina. Postavite najveći dole, pa uz levi i desni kraj stavite po čačkalicu. Zatim stavite malo manji pravougaonik, pa opet čačkalice, pa opet manji pravougaonik. Ponovite 3 – 4 puta. Za kraj, u sredinu stavite jednu čačkalicu i pritisnite, da biste dobili lep oblik otvorene knjige. Čačkalice ćete izvući sutradan, pre pečenja, kada se ukrasi osuše. Tako će ostati razdvojene stranice, uredno i verno napravljene.

Klas žita

Od parčeta testa, oblikujte valjak, 4 – 5 cm dužine, oko 1 cm širine, s time da donji deo valjka skroz istanjite, kako biste dobili dršku. Blago pritisnite deblji deo valjka, da se samo malo stanji. Onda, makazicama zasecate testo uz jednu ivicu, pa uz drugu, i na  kraju, kroz sredinu. Kako zalepiti ukrase na slavski kolač zavisi i od toga da li je kolač mrsan ili posan.

Ukrase uvek možete lepiti vodom, osveštanom vodom, ali možete upotrebiti i razmućeno jaje. Nemojte mazati jajetom ukrase, da bi ostali beli, a lepše izgledaju na kolaču kada nisu sjajni, pa ih nemojte premazivati ni vodom. Uvek koristite meku četkicu od dlake, nikako silikonske koje ostavljaju višak tečnosti po kolaču i prave mrlje od jaja gde ih ne želite. Kolač uvek pravite i ukrašavajte na miru, iz zadovoljstva i bez treme. Zato ga je najbolje praviti dan ili dva pre slave, a ovo je najbolji recept da vam uvek  besprekorno uspe!

Ukoliko želite da Vas e-mailom obavestimo čim proizvod bude ponovo dostupan za poručivanje, molimo Vas prijavite se na listu čekanja.