Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Online popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4000 RSD

Shiatsu masaža i njene prednosti

Može se reći da danas hronično patimo od disbalansa. Bilo da govorimo o unutrašnjem miru, nedostatku kvalitetnog odmora, zdravstvenim i egzistencijalnim problemima, nalazimo se u konstantnoj neravnoteži!

Stres, onaj bolan osećaj težine u ramenima, vreo grč duž kičme, konstantan umor i nezadovoljstvo postali su sastavni deo života. Trudimo se da promenimo način ishrane, bavimo se detoksikacijom ali bez mira sa sobom, svi naši napori su uzaludni.

Shiatsu masaža vraća telu i duhu potreban sklad, a ujedno i otklanja bol. Otvara protok energije koja vodi zdravlju, relaksira i vraća elan. Shiatsu terapija se danas primenjuje i kao deo zvanične medicine a više o tretmanu, kome je namenjen i kako izgleda, pročitajte u daljem tekstu.

 

masaza

Odakle potiče shiatsu masaža?

Masaža je jedan od najstarijih oblika lečenja, jer zadovoljava prirodnu potrebu tela za dodirom koji godi i deluje umirujuće.

Masaža shiatsu je drevna istočnjačka metoda koja se primenjuje već 5000 godina. Nastanak se vezuje za Japan iako izvori sežu i do kineskih tradicionalnih oblika masaže. U Evropi je doživela popularnost pedesetih godina prošlog veka.

Shiatsu terapija putem pritiska na tačno određena mesta na telu, oslobađa zarobljenu energiju KI ili CHI koja teče duž telesnih meridijana. Ako je zarobljena, ta energija, stvara u telu, organima disharmoniju koja vodi do bolesti.

Šiacu tehnika svoju suštinu bazira upravo na harmoniji jinga i janga, aktivne i pasivne sile, koje se smenjuju i dopunjuju. Iz te ravnoteže proističe pet životnih elemenata: voda, vatra, zemlja, drvo i metal.

Svi elementi vodjeni jingom i jangom su u medjusobnom odnosu stvaranja i prožimanja. Telo i organi su vezani za određene elemente i disbalans protoka energije dovodi do njihovog oboljevanja.

Shiatsu masaža akupresurom deluje na tačno određena mesta na telu, vezanim za konkretan organ. Ako je taj organ u akutnom, bolnom stanju, oslobađa zarobljenu KI i vraća je u pravi tok i balans, otklanjajući bol i tegobe. Tako se ovom metodom leči, vraća telu snaga, tonus i čak utiče na sveopštu psihofizičku harmoniju.

Kako izgleda shiatsu tretman?

Shiatsu tretman se najčešće obavlja na podu, na strunjači, u trajanju od 60 minuta. Pri samom izvodjenju masaže, najčešće se koriste šake, dlanovi i ruke za pritiskanje, lupkanje, istezanje, trljanje, tapšanje, gnječenje, izvlačenje i istezanje.

Ovi korektivni zahvati stvaraju gipkost i balans u isceljuju fiziološki i energetski. Uobičajeno je i da se koriste laktovi, podlaktice, kolena ili stopala na većim površinama. Sve zavisi o kom delu tela se radi, na koji način i koliko intenzivno treba izvršiti pritisak. Masaža nije bolna, ni neprijatna, jer je od vitalne važnosti da i terapeut i korisnik budu u pravom odnosu razmene energije koja prija.

Potrebno je pre tretmana obavezno se upoznati sa zdravstvenim stanjem osobe, saznati što više o tegobama, hroničnim bolestima. S obzirom da shiatsu terapeut i osoba koja dolazi, razmenjuju energiju akupresurom, u toku samog tretmana otkriće se upravo prave bolne i problematične tačke vezane za rad određenih organa, koji izazivaju tegobe.

Nekada se posle tretmana oseća veliki zamor, pospanost, glavobolja ili groznica. Sve ovo je samo posledica regeneracije, koje vodi ozdravljenju. Nije neobično ni osećanje psihičke uznemirenosti, koja je opet posledica otvaranja nekih potisnutih osećanja, te je najbolje oslobađati ih se plačem.

Shiatsu terapija nije kontraindikovana čak ni u trudnoći ili kod težih oboljenja ali je neophodno detaljno i iscrpno uzeti anamnezu od korisnika i prilagoditi tretman u potpunosti. Preporučuje se serija od 6 tretmana, a nekada je potrebno i učestalija primena terapija u zavisnosti od problema koji se rešavaju.

siacu masaza

Kome je namenjena shiatsu terapija?

Shiatsu tretman  se preporučuje svima koji masažu i akupresuru vide kao prijatne i relaksirajuće. Posebno je indikovana kod hroničnog umora, stresa, glavobolja, nesanice, problema sa kičmom, sportskih povreda, respiratornih i stomačnih problema.

Depresija, anksioznost, kao i insomnije su stanja u kojima je posebno blagotvorna. Ovo je drugačiji oblik masaže koji u fokusu pre svega ima poboljšanje opšteg stanja duhovnog i telesnog zdravlja, te se razlikuje od tipičnih relaks masaža i spa tretmana.

Radi se o aktivnom radu na oslobađanju suprimovanih osećanja, bolova u određenim delovima tela, put ka samoizlečenju koji se stimuliše dodirom. Prijatan je, bezbolan i revitalizirajući. Ali svakako ne spada u pasivno uživanje bez ikakvog učešća korisnika jer ima posledice koje vode ka opštim dobrobitima ali traže posvećenost i istrajnost, što je mnogo više od trenutne prijatnosti.

Pravi rezultat masaža shiatsu pruža korisniku oslobađajući ga tegoba, vraćajući mu energiju, obnavljajući snagu i učeći ga da uspostavi sa svojim telom i duhom mir i ravnotežu. Shiatsu terapija je čitava filozofija zdravog života – sažeta u dodir.

Danas često nismo u prilici da nađemo vreme za odlazak na masažu, one deluju i kao priličan izdatak u kućnom budžetu, a nije jednostavno ni odabrati ni pravi tretman niti terapeuta.

Kao pomoćno sredstvo koje može u mnogome da nam pomogne tu je šiacu masažno jastuče koje greje, prijatno masira vrat, lumbalni deo i ledja, ramena. Posle napornog dana, prava je nagrada, prepustiti se šiacu masaži koja nam je pri ruci. A to je makar prvi korak ka miru i balansu koji nam je neophodan!