Friteza

Znate onaj osećaj kada se borite sa sobom, jer vas mami zlatno žuti pomfrit i kofica pohovane piletine iz restorana brze hrane ili mirišljave pržene krofne prelivene čokoladom, pa ne znate da li da udovoljite svom nepcu ili poslušate svoju savest koja kaže no-no, mnoooogo masno.  Nekada pobedi jedno,nekada drugo jel’ da?

A šta ako vam kažemo da pomfrit nije uvek nezdrav, da krofne nisu uvek poslastica iz pakla, jer postoji aparat koji se zove Friteza na vruć vazduh.

Kako radi friteza na vruć vazduh?

Friteza na vruć vazduh je mala kućni aparat koji koristi najzdraviji metod za pripremu hrane. Rezultat je sličan fritiranju, tj. prženju u dubokom ulju ili pečenju na jako visokoj temperaturi, samo bez ulja i bez presušivanja namirnica. Zapravo, ovo je mala konvekcionalna rerna, kao one iz restorana, samo što stoji na radnoj površini u vašoj kuhinji.

Friteza na vruć vazduh radi slično kao rerna sa ventilatorom,  koju ima veliki broj kuhinja.  Dok standarda rerna peče tako što se vazduh zagreva i hrana na toj toploti peče, kod konvekcionale rerne, tj. rerna sa ventilatorom, vazduh se greje i ventilator ga razduvava po rerni. Na ovaj način se stvara više energije, hrana se peče kraće i ujednačenije.

Friteza na vruć vazduh koristi istu tehnologiju, samo što vazduh ne duva po velikoj pravougaonoj kutiji, nego vruć vazduh kruži po cilindričnoj, perforiranoj korpi u koju je smeštena hrana.

Ovo je mnogo efikasnije zato što je prostor manji, ne gubi se energija i toplota. Rezultat je hrana hraskvo zlatna spolja, mekano sočna iznutra, kao kad je pržena u dubokom ulju, samo bez upotrebe ulja i masnoće.

Najbolje u svemu je što u ovoj fritezi, pored jela koja inače pržite u dubokom ulju, možete spremiti bilo koju hranu koju biste pekli u standardnoj ili mikrotalasnoj rerni. Takođe je odlična i za brzo podgrevanje jela.

Zdravo „prženje“

Hrana pržena u dubokom ulju, kao što su pomfrit, krofne, pohovana piletina, nije bez razloga među omiljenim jelima velikog broja ljudi. Toj kombinaciji hrskavosti i sočnosti retko ko može da odoli. Upravo taj isti ukus, sada možete postići pomoću friteze na vruć vazduh, samo na potpuno zdrav način.

Kod klasičnog prženja, hrana je potopljena u ulje, i tokom pripreme ga upija u sebe, što hranu čini štetnom za zdravlje. U fritezi na vruć vazduh takođe koristite ulje, jer ulje daje tu hrskao zlatnu koricu, ali vam je potrebna samo jedna supena kašičica. I umesto da ulje stavite u aparat, dovoljno je da prelijete namirnice jednom kašikom ulja, izmešate sa začinima i onda stavite u korpicu friteze na vruh vazduh.

Sav višak masnoće će se tokom pečenja ocediti u posudu ispod korpice, a vama ostaje da uživate u hrskavim zalogajima bez griže savesti.

Ušteda vremena i energije

Koliko vremena je potrebno da se zagreje standardna rerna? Sigurno oko 15 minuta. Friteza na vruć vazduh se zagreje za 2 do 3 minuta. To je ogromna ušteda enegrije. Ovo je takođe velika pogodost naročito leti, kad zbog vrućine izbegavamo da uključujemo rernu. Ovako ćete ugrejeti samo jedan aparat, a ne celu kuhinju.

Takođe hrana će se ispeći 20% brže nego u standardnoj rerni, tako da štedite i energiju  vreme. Ovih dana niko nema viška vremena, zar ne?

Podesi i ostavi

Zašto da gubite svoje dragoceno vreme i stojite iznad šerpe pune ključalog ulja, koje još može i da vas opeče, a o zdravstvenom aspektu ovako spremnjene hrane da i ne govorimo. Friteza na vruć vazduh ima fantastičnu mogućnost podešavanja temperature i vremena pečenja. Jednostavno ubacite sastojke, bez prljanja ostatka kuhinje, zatvorite aparat, podesite temperaturu i vreme, i to je sve. Aparat će se isključiti posle podešenog vremena, pa čak iako niste tu, jelo neće zagoreti.

Lako čišćenje

Svako ko je ikada pržio nešto u dubokom ulju ili na tiganju, zna kako je teško posle očistiti masnoću. Pored toga što ulje najčešće prska po šporetu, koji posle treba očistiti, i čišćenje samog tiganja nije tako lako. Koliko god se trudili, čini se da uvek ostaje tanak sloj masnoće po posuđu, koji ne može u potpunosti da se skine. Kod friteze na vruć vazduh, o čišćenju nećete ni razmišljati. Aparat je zatvoren i ništa iz njega ne izlazi, a sama posuda u koji se hrana priprema je premazama nerijanjajućim premazom, koji je potrebano samo prebrisati ubrusom. Može li lakše?

Za „kuvare“ svih nivoa

Friteza na vruć vazduh je idealan aparat za one koji nemaju iskustva u kuvanju, ili one kojima je kuvanje opterećenje, koji su u velikoj gužvi i ne stižu da kuvaju. Neiskusni će se oduševiti kako sa samo 2 poteza mogu spremiti sočna krilca ili batake, dok će iskusni uživati u svom novom kuhinjskom pomoćniku za laku i zdravu pripremu najrazličitijih jela.

Korisna za predpripremu sastojaka

Ovaj mali kuhinjski aparat će vam biti desna ruka za brzu obradu nekih sastojaka potrebnih za druga jela. Kada vam za kolač trebaju pečeni lešnici, ili da brzinski ispečete slaninu za neki burger, prepečete parčiće hleba za cezar salatu, friteza će to da ispeče da 5 minuta.

Naći ćete joj sigurno još mnogo funkcija, jer je ova friteza našla svoje mesto u grupi  najkorisniji mali kuhinjski aparati – saveznici savremenog života. Zašto ga ne biste imali i vi?

Poručite Fritezu na vruć vazduh uz popust, ovde.