Odloženo plaćanje do 12 rata
Poklon uz svaku kupovinu
Popust na gotovinsko plaćanje
Besplatna isporuka preko 4.000 RSD

Ovo su najluksuznije vrste tepiha na svetu i njihova priča

Luksuzni tepisi bilo da su orijentalni ili modernog dizajna, enterijer pretvaraju u udobni dom, podnu prostirku uživanjem za sva čula, svakom dizajnu daju dozu glamura, raskoši, kao i potpune udobnosti. Ako zamišljate mek, svilenkast orijentalni tepih u koji ruka utone, a arabeske njegovih šara odvede u neke egzotične bajke, sećanje na deleko putovanje ili toplu porodičnu uspomenu – takav je upravo persijski tepih! Isključivo ručne izrede, rađen od svile ili najfinije vune, bio je ukras i prestiž dostojan kraljeva! Najkvalitetnije sirovine, prirodne boje intenzivnih nijansi, šare koje nose simboliku već stotinama godina u svakom ručno pravljenom čvoru, su zapravo prepoznatljivi turski tepisi, koji su ostavili trag i u našoj tradiciji. Toplina, baršunasta udobnost bogatog tkanja tepiha koja godi dodiru, uživanje za oko i draž savremene dekadencije, su neodoljivi belgijski tepisi. Tradicionalni ili moderni tepisi čupavci ako dolaze iz Belgije, garantuju prestižan kvalitet. Ovde smo vam već nabrojali neke od najluksuznijih tepiha na svetu, a u nastavku teksta detaljnije pročitajte o njihovim odlikama, po čemu se izdvajaju i kako ih pravilno održavati, naročito ako planirate da nabavite neki od ovih tepiha za svoj dom. Persijski tepih u trpezariji

Persijski tepih – simbol bogatstva i ukusa

Kada se pomisli na najfinije orijentalne tepihe, misli se se na persijski  tepih. Tradicija izrade ovih umetničkih dela ide u korak sa slikarstvom, književnošću i ima istaknuto mesto u kulturi Irana, čak 2500 godina unazad. Luksuzni tepisi  ručne izrade, rađeni po specifičnoj metodi čvorovanja, od najfinijih materijala, bili su prestiž i simbol moći kraljeva. Ukrašeni arabeskama koje prikazuju cveće, životinje, vrtove, ukrašeni zlatnim i srebrnim nitima, pa čak i dragim kamenjem, rađeni i od svile, ušli su u legende o bogatstvu vladara prošlih vremena. Danas se rade od ručno pravljenih prirodnih boja, intenzivnih nijansi, a najskuplji se čvoruju od najkvalitetnije svile. Održavanje je presudno za njihovu lepotu pri čemu se ne smeju tresti, niti izlagati direktnom suncu, vlazi, i ne kače se da vise jer bi čvorovi vremenom popustili. Nije preporučljivo držati težak nameštaj na njima, stavljati ih ispod vrata ili na vrlo prometnim mestima u kući. Ovo su dragocenosti koje tako treba i tretirati, čistiti ih kvalitetnim usisivačima, bez rotirajućih četki, posebno obraćati pažnju na rese koje se prve iskidaju, obavezno redovno usisavati i naličje tepiha.

Belgijski tepisi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

Belgijski tepisi  su godinama unazad jedan od ključnih elemenata svakog savremenog enterijera koji se bazira na vrhunskom kvalitetu, jednostavnosti i upečatljivosti šara svedene elegancije. Još od 16. veka se gradi tradicija izrade skandinavskih tepiha, koja je prihvatala uticaje od Vizantije, orijenta, ali na svoj autentičan način. Belgijski tepisi u mnogome usvajaju ovaj stil, ali tu su i uticaji surovog života Skandinavije, odakle dolazi potreba za čupavim tepisima. Moda belgijskih tepiha je posebno istaknuta od početka dvadesetog veka, i to je ostala sve do danas.. Ovo nisu tepisi koji privlače pogled samo šarenilom ili jarkim bojama, već punoćom flora, sjajem ujednačenih nijansi koje se savršeno uklapaju i ističu nameštaj. Tako se gradi autentična atmosfera udobnosti  jasnih, pravilnih linija i simitričnih geometrijskih šara ovih tepiha. Belgijski tepisi, pogotovu čupavci ne trpe rotacione četke koje im kidaju niti, a slabi usisivači ne uspevaju da pokupe sve nečistoće iz dubine potke. U slučaju fleka, važno je odmah pokupiti višak tečnosti čistom pamučnom krpom, ali kada je u pitanju čišćenje specifičnih fleka postoje različita sredstva koja se primenjuju u ovu svrhu. Turski tepih

Turski tepih – ručni rad kao uspomena

Turski tepih nam je  poznat i blizak je našoj tradiciji. Ostavio je svoj pečat na pirotske ćilime, izbor boja i geometrijske, simetrične šare koje smo preuzeli. Najkvalitetniji tepisi se u Turskoj izrađuju još od 13. veka, pri čemu se u izradi kombinuju pamuk, vuna i svila. Čvoruju se posebnim dvostrukim čvorovima a svaka geometrijska šara nosi posebno značenje, čak čitavu priču. Posebno se cene porodične male radionice, za koje su karakteristične primene određenih šara, boja i motiva, iza kojih uvek stoji autentična priča. Orijentalni tepih se kod nas često vezuje upravo za ove primerke pravih dragocenosti, koji zbog visokog kvaliteta izrade umeju da traju veoma dugo. Možda i najlepše izgledaju kada u manjim dimenzijama kada krase pojedine delove poda, ističući se postojanim sjajem prirodnih pigmenata u arabeskama koje se pletu u jasnim nizovima. Ove tepihe nije teško održavati, pa je štapni usisivač čak sasvim dovoljan. Nemojte ih nikada tresti praherom, to bi bilo pogubno za čvorove, i perite ih samo prirodnim blagim sredstvima koja neće oštetiti boje, materijal i potku. Uvek ih postojano sušite dok se u potpunosti ne osuše, a vlaga nipošto nije poželjna, jer izaziva truljenje i neprijatne mirise.

Kako održavati ovakve tepihe

Luksuzni tepisi zahtevaju pažnju i brigu jer su to osetljivi komadi izrađeni podserdstvom mukotrpnog ručnog rada. Često unikatni, iako rađeni od najkvalitetnijih prirodnih materijala, nisu namenjeni čestom gaženju, habanju, izlaganju suncu, kvašenju ili kućnim ljubimcima. Evo nekih osnovnih i korisnih saveta kako ove vredne i skupe prostirke održavati u punom sjaju, da traju i plene.
  • Ne stavljajte luksuzne tepihe u predsoblja, trpezariju, kuhinju, na prometna mesta, ispred vrata terasa ili ulaznih vrata. Tu se zadržava  najviše nečistoće, kao i vlage.
  • Zaštite tepih od kvašenja, jer je ovo zaista pogubno kako za boje i sjaj, tako i za samu strukturu tepiha, jer će voda u dubini vlakana teško i sporo da isparava, izazivajući truljenje.
  • Koristite kvalitetne kućne aparate odgovarajuće usisne moći, i uštedećete na profesionalnom dubinskom čišćenju, jer ćete i sami uspeti da odstranite i najsitniju prašinu iz gustog flora tepiha.
  • Redovno usisavajte i naličje tepiha, i tako ga kompletno održavajte.
  • Ukoliko samostalno perete tepih, koristite meke četke i sunđere i obavezno podignite tepih na horizontalno podlogu da se ravnomerno osuši. Domaći sapun i sirće su najblaža i najefikasnija sredstva za pranje. Nikada ne kačite tepih da visi, tako se temeljno uništavaju čvorovi i struktura.
  • Povremenim brisanjem rastvorom sirćeta i vode osvežićete boje i obnoviti sjaj tepiha.
  • Ne izlažite tepih direktnom suncu i jakom svetlu.
  • Periodično okrenite tepih, da se ne bi ugazio sa jedne strane.
  • Izbegavajte postavljanje teškog nameštaja na tepih ili podvlačenje ispod vrata. Nogare nameštaja ostaviće ulegnuća koja se neće ispraviti, a vratima habate tepih.
Luksuzni tepisi su mnogo više od kvalitetnih podnih prostirki koji vam obezbeđuju pun komfor. Oni su dah glamura i odsjaj raskoši koju ste sebi priuštili, čak i investicija i nasleđe za vaše buduće naraštaje. Pobrinite se o njima i vaše porodične priče leteće na čarobnim ćilimima i nekih narednih generacija!