Featured single post image

Kako se kuva pirinač – vodič kroz kuvanje pirinča

Retko pomislimo da je kuvanje pirinča sastavni deo naše kuhinje. Pilav, rižoto, savršeno kuvani beli ili integralni pirinač kao prilog, sve su to fina jela od pirinča koja tako volimo. 

Deluje suviše jednostavno i nezanimljivo ali spremanje pirinča itekako može da bude i zahtevno i odlučujuće za mnoga jela. Ukusan gulaš traži dodatak za svoj saft, rižoto mora da ima tačno pogođenu količinu pirinča i tečnosti, pilav izdašnost i mekoću, a kineski specijaliteti su skoro nezamislivi bez njega. 

Kako se sprema pirinač koji može da zadovolji sva ova merila? U daljem tekstu čitajte sve o postupku kako se kuva pirinač, bez greške.

Kako se kuva pirinač – kuvanje pirinča u samo tri koraka

Za klasičnu pripremu, kuvanje pirinča treba da bude što jednostavnije i brže. Obratite pažnju zapravo na tri koraka – ispiranje odnosno potapanje, kuvanje i stajanje. 

Kako se sprema pirinač naravno zavisi i od toga o kojoj vrsti se radi, u odnosu na to ćete prilagoditi i odnos vode i dužinu kuvanja. Sve ovo vam u mnogome olakšava i skraćuje električni ekspres lonac, koji je dovoljno napuniti, podesiti i ostaviti da sam tačno odmeri vreme kuvanja. 

Nema nikakve bojazni od zagorevanja, lepljenja, dobijate uvek pirinač kakav želite.

rižoto

Priprema pirinča za kuvanje

Spremanje pirinča ne morate ovako počinjati, ali će vam svakako biti bolje skuvan ako ga prethodno ostavite da nabubri u hladnoj vodi, pogotovu basmati pirinač ili integralni. Svakako ga isperite u 2,3 vode, tako će biti manje lepljiv, restresitiji jer se oslobodi suvišnog skroba.

Kuvanje pirinča – koliko dugo i kako se kuva pirinač

Opšte je pravilo da se pirinač kuva u odnosu 1-1/2 do 1-3/4 šolja vode po jednoj šolji pirinča dugog zrna. Ovo naravno varira u odnosu na vrstu, a zavisi i od toga kako se kuva pirinač. 

Najjednostavnije je da se ova mera uzima kao dovoljna da se skuva, u poklopljenom sudu, taman kada je svu vodu upio. Pirinač dugog zrna se kuva oko 12 minuta al dente- tvrdo.  Pirinač kratkog zrna se kuva kraće i bude više lepljiv. Basmati i integralni pirinač se kuvaju od 30-50min.

Treći korak kuvanja pirinča – odstojavanje

Poslednji korak deluje najjednostavnije, ali se nestrpljivo često previdi. 

Kada se pirinač skuva ostavi se u poklopljenom sudu, na isključenoj ringli do pola sata da se upari i sasvim skuva. Tako se dobija vazdušast, ravnomerno skuvan pirinač. Treba ipak paziti da se ne vreme skine sa vrele ringle da ne zagori, a opet da ima dovoljno tečnosti koja će ravnomerno isparavati, da ne biste dobili potpuno slepljenu bezličnu masu. 

Kako se kuva integralni pirinač – kuvanje integralnog pirinča

Za kuvanje integralnog pirinča trebaće vam malo više vremena, jer je to pirinač koji se kuva do 50 minuta u blago posoljenoj vodi, u većoj šerpi s poklopcem. Pošto integralni pirinač ima svoju prirodnu opnu, kada voda provri pustite ga da se lagano krčka preostalo vreme, da bi omekao i nabubrio. 

Za jednu šoljicu pirinča potrebno je upotrebiti 2 i po šoljice vode da ne zagori. Ostavite ga posle kuvanja oko 5 min da odstoji poklopljen. Kako se kuva integralni pirinač u kuvanim jelima umesto belog ne treba da vas posebno brine, pogotovu ako se krčka u paprikama, sarmi, biće savršeno skuvan.

Kako se kuva rižoto – italijanski specijalitet od pirinča

Priprema rižota je često izdignuta na nivo kulinarske veštine, a zapravo se radi samo o strpljivom i doslednom mešanju jer za rižoto priprema potraje od 20 do 40 minuta.

Kako se kuva rižoto do pravog kremastog jela koje obožavamo? Potrebno je pripremiti dovoljnu količinu bujona – u zavisnosti kakav rižoto pravite, može biti od povrća, mesa, pečuraka, ribe. 

Čak je dobra i supa iz kesice ili kocka za supu, ako ne možete da skuvate bujon. Od velikog je značaja i odabir posuđa u kome pripremate rižoto, da vam se ne bi lepio, zagorevao i da ravnomerno se zagreva i održava toplotu.

U dubljem nelepljivom tiganju, zagrejte maslinovo ulje, dodajte kašiku putera, propržite glavicu crnog luka sitno isečenog i kada postane staklast, dodajte oko 150g pirinča, začinite solju, biberom. 

Propržite dok pirinač ne počne da se lepi i uz stalno mešanje dodajte kutlaču, dve bujona, da se svako zrno odlepi sa dna tiganja. Mešajte dok se sav bujon ne ukuva i ponovite dosipanje i ceo postupak, dok se sav pirinač ne skuva, u kremastu masu.

Narendajte parmezan,  dodajte još kašiku putera, začine po ukusu i servirajte toplo. Ako želite, pri prženju luka dodajte naseckane pečurke, morske plodove, omiljeno povrće. 

Rižoto traži doslednost pri pripremi, ali daje svu slobodu kombinovanja ukusa i namirnica. Takođe, za dodatnu aromu, sipajte malo belog vina, kada dodajete bujon, pri mešanju i kuvanju. 

pirinač sa piletinom i mesom

Kako se kuva pilav – priprema pirinča za pilav

Pilav je jednostavno domaće jelo, koje se često i lako sprema, sito je, uvek se skuva za bar dva dana. Možete ga kombinovati sa svim povrćem, a priprema pilava nije ograničena ni vrstom mesa – ukusan je i od piletine, junetine, ćuretine. 

Začine takođe kombinujte po ukusu, od standardnih, bibera, peršuna, do kurkume, aleve paprike, lorbera. 

Bitno je da na ulju propržite luk, dodate iseckano povrće, začine i meso isečeno na jednake komade. Tako propržite da se povrće sjedini, meso porumeni sa svih strana i tada ga nalijete vodom da blago ogrezne. Posle petnaestak minuta, kada se dobije saft, a meso je upola gotovo, dodajte šolju opranog pirinča i ravnomerno ga rasporedite. 

Nalijte sa 2 šolje vode i  ostavite da sve lagano krčka u poklopljenoj šerpi ili zapecite u pekaču u rerni. Ne brinite ako vam se čini da je previše tečnosti. Kada je u pitanju pilav priprema u rerni pogotovu, a i inače, traži dosta tečnosti, jer je dok se kuva pirinač obilno upija. Obično se uzima da na jednu šolju pirinča ide 2,5 do 3 šolje tečnosti. 

Ako pilav pripremate u rerni, dobiće onu ukusnu koricu. U šerpi će, druge strane, biti kremastiji. Kako se kuva pilav, odnosno kojom metoom, ostaje stvar vašeg ukusa. Ukoliko vam pilava preostane, slobodno ga zamrznite, neće biti ništa manje ukusan.

Pirinač je veliki saveznik u pripremi izdašnih ukusnih jela, koja se brzo i lako spremaju, odlično kombinuju sa mesom, ribom i svim povrćem. Važno je znati osnovna pravila da vam svaki rižoto i pilav uspeju, a uz kvalitetno posuđe i pravi izbor malih kućnih aparata, to je još lakše.