Kako sprečiti tečnost da pokipi iz šerpe

Tečnost kipi iz šerpe
Jedna od stvari koju sigurno ne volite da radite, je čišćenje šporeta od iskipelog mleka ili nečeg drugog što ste kuvali. Verovatno Vam se više puta desilo da vam tečnost iskipi iz šepre, čim ste se okrenuli na drugu stranu. Čekate dok voda ili mleko počne da se diže, pa da šerpu malo pomerite i smanjite vatru i kad pažnja popusti, okrenete glavu ili izađete iz kuhinje samo nešto da pogledate na televiziji, čujete zvuk šištanja i prštanja po šporetu. Kad kuvate špagete, pirinač, krompir ili u najgoroj varijanti mleko, koje se najteže skida, te situacije su moguće.

Koristite drvenu varjaču

Jednostavan trik koji će Vam pomoći da sprečite nered u kihinji zahteva samo drvenu kašiku, tj. varjaču. Kada na ringli imate posudu sa ključalom vodom u kojoj nešto kuvate, stavite drvenu varjaču preko sredine šerpe. Ona će sprečiti da tečnost brzo iskipi dok Vi niste tu i dati Vam više vremena da se vratite u kuhinju i smanjite temperaturu. Iza toga postoji i naučno objašnjenje, a ovaj metod je uspešan iz dva razloga.
Prvo, drvena kašika destabilizuje mehuriće kada dođu u kontakt sa čvrstom površinom kašike, mehurići pucaju i to dovodi do povlačenja ključale vode u posudi. Drugo, mehurići koji se stvaraju od ključale tečnosti su ispunjeni parom. Kada para dođe u kontakt sa nečim što ima temperaturu nižu od 100 oC, ona se kondenzuje, odnosno vraća u tečno stanje i vraća u posudu.

Kada ovaj trik neće uspeti

Iako ovaj trik definitivno funkcioniše, postoje neke situacije, kada će prestati da radi. U jednom trenutku varjača će se mnogo ugrejati i para više neće prelaziti u  tečno stanje u kontaktu sa njom. Zato nemojte dugo da držite varjaču i odete nekim drugim poslom, bar je u nekom trenutku zamenite sa drugom, da biste produžili dejstvo. Takođe nemojte ovo da radite sa metalnim kašikama, jer se metal mnogo brže ugreje od drveta i neće funkcionisati.

Sipajte par kapi ulja u vodu

Još jedan metod koji se pokazao kao uspešan u sprečavanju iznenadnog kipljenja tečnosti je dodavanje kašičice ulja u ključalu vodu. Ulje će izazvati brže pucanje mehurića i oni neće ni stići da se podignu toliko da bi izašli iz posude.

Ključala voda i ulje u šerpi

Koristite dublju šerpu

Da biste bili najsigurniji kuvajte testeninu u dubokim šerpama. Kada su zidovi šerpe visoki mehurići ključale vode neće uspeti da se podignu toliko da bi iskipeli.

Duboka šerpa za kuvanje ručka

Ako imate neku svoju proverenu tehniku, javite nam, a kvalitetne duboke šerpe možete pogledati ovde