Čišćenje parom

Vodena para je skoro pa idealan način za dezinfekciju i održavanje svih površina u našim domovima. Ne samo da je riječ o običnoj vodi, koja na visokim temperaturama uništava bakterije, viruse, buđi, uklanja masnoće, nečistoće i to sa najnepristupačnijih mjesta, nego tako u jednom potezu rješavate najteže zadatke kod čišćenja kuće.

Čišćenje rerne parom je potpuno druga dimenzija čišćenja. Kupatila, kuhinje i podovi se u par poteza dovedu do blistavosti uz pomoć paročistača. Pegla na paru je neprikosnovena pomoć za gomilu neispeglanih košulja, punih tvrdoglavih nabora.

U nastavku pročitajte zašto je čišćenje parom ekonomičan, zdrav i ekološki način održavanja vašeg doma i kako će čišćenje pećnice parom postati vaš prvi izbor za ovaj težak zadatak.

Čišćenje parom – koji su benefiti?

Vodena para je potpuno prirodan, neškodljiv način pomoću koga se uklanjaju nečistoće efikasno i, što je veoma bitno, bez hemikalija. Na visokim temperaturama se razlažu skorjele masnoće sa teško dostupnih mjesta, kao sto su razni prorezi, pukotine, fuge, ćoškovi.

Skidaju se i toksični slojevi hemikalija, koje ostaju poslije upotrebe deterdženata, po površinama koje se ne ispiraju.

Ovakav vid čišćenja štiti od alergija, ne unose se dodatni toksini, a vrlo efikasno se uklanjaju ne samo bakterije, virusi u prljavštini, već i grinje u dubinama madraca, tepisima i tapaciranom namještaju.

Ako ni ovo nije dovoljan argument, pored toga što je neškodljiv način dezinfekcije, ovo je i u potpunosti ekološki princip, jer ne koristi nikakve, po okolinu štetne supstance.

Ne samo da štiti, čišćenje parom i štedi, jer nećete morati da kupujete deterdžente, praškove, ubruse. Dovoljno je mekom krpom, najbolje mikrofiberom, prebrisati površinu koju ste tretirali paročistačem, da bi se odlijepljena nečistoća lako skinula.

Prvi utisak nakon upotrebe paročistača je, kako vam je malo vremena trebalo za čišćenje i koliko je lako. Radne površine, pločice u kuhinji, kupatilu nikad nisu tako sijali, a podovi blistali od čistoće.

Ovakvi kuhinjski aparati su skoro pa otkrovenje, a sada ćemo vam navesti na koje se to aparate konkretno odnosi.

Koje aparate možete koristiti za čišćenje parom

Mop paročistač 12 u 1

Ovo je rješenje za mnoge probleme. Bilo da želite da brzo i efikasno očistite sve podove, uklonite prašinu, ispeglate odjeću, osvježite i dezinfikujete namještaj ili dječije igračke. Za samo 30 sekundi, Mop je spreman da odgovori na svaki vaš zadatak, bez ribanja, trljanja, neuspješnog skidanja mrlja, fleka, tragova od brisanja po ogledalima ili prozorima.

Čišćenje kupatila paromParočistač uništava i grinje, bakterije i buđ, na svakom mjestu. Tu su četke, mlaznice, dodaci za tretiranje parom teško dostupnih dijelova, čišćenje prozora, mikrofiber krpe za parkete i pločice.

Vrlo brzo ćete početi da otkrivate šta još možete da očistite, dezinfikujete ili ispeglate pomoću Mopa. Moći vodene pare su zaista široko primjenljive. Bilo da je u pitanju osvježavanje zavjesa, dok su još okačene, čišćenje plastičnih venecijanera punih prašine kojima je teško prići.

Uz pomoć mopa možete otopiti frižider ili zamrzivač i ukloniti sve one ulijepljene ostatke od hrane, a samim tim i neprijatne mirise.

Za porodice sa malom djecom, paročistač je nezamjenljiv, jer njime možete da sterilišete igračke, peglate posteljinu ili parom skidate fleke na tepisima ili tapaciranom nameštaju. Takođe, ovako umanjujete mogućnost pojava alergija kao i svih hroničnih disajnih tegoba.

Čak i mjesta na kojima spavaju vaši kućni ljubimci, pa i kavezi, mogu se očistiti bezbjedno i po vas i po životinje.  Tako ćete ukloniti još jedan izvor alergijskih reakcija kod djece.

Vodena para je i najefikasniji način za uklanjanje blatnjavih tragova šapa.

Lako, brzo, efikasno, sve što želite i kad samo pomislite na čišćenje. Sa svim dodatnim pogodnostima i dodacima, paročistač je i vrlo pristupačan i ekonomičan aparat.

Parna pegla

Najbolje peglanje je najkraće peglanje!

Ovo je najčešće jedna od onih iscrpljujućih aktivnosti koju se nerado obavljamo i odlažemo, a da bi bila jednostavnija, potrebna nam je efikasna pegla. To podrazumeva onu peglu koja lako klizi, ima veliku površinu i pegla iz prve sve nabore, neravnine i teško dostupne uglove, i bez brige da ćete oštetiti osetljive tkanine.

Parna pegla je pravi izbor jer jednakim raspoređivanjem toplote i  konstantnom parom omogućava brzo peglanje. Neprijanjajuća inox površina i precizan vrh opeglaće svaku košulju. Ako kupite peglu koja ima automatsko isključivanje, imate jednu brigu manje, jer ste sigurni da nije ostala uključena kada ste na brzinu opeglali bluzu i istrčali iz kuće.  Udari pare omogućavaju da se lako opeglaju i najzgužvaniji dijelovi, a prskalica i blago fajtanje će još ubrzati ovaj proces.

Preporučujemo da uvijek prije peglanja provjerite uputsvo na etiketi sa preporukom za održavanje tog komada garderobe, a peglu održavate čistom. S vremena na vrijeme prebrišite inox površinu mekom krpom, potopljenom u rastvor sirćeta i vode.

Kada parna pegla ima Anti calc funkciju znači da ima sistem koji spriječava brzo pojavu kamenca koji se taloži iz naše, inače tvrde, vode. Zato je uvijek preporučljivo koristiti destilovanu vodu, jer ćete tako izbjeći pojavu kamenca.

Pegla na paruKoristite prečišćenu vodu, bez mirisnih dodataka jer oni mogu da ulijepe tkaninu pri peglanju. Dopunite rezervoar pegle kada je pegla isključena i u uspravnom položaju, tj. držite se precizno uputstva za korišćenje.

Još jedan savjet za brže peglanje veša je da ga peglate dok je još vlažan. Presušen veš je dosta teže učiniti glatkim, potrebno je mnogo pare, fajtanja i pritiskanja peglom.

Takođe je najbolje da peglate na dasci za peglanje, jer tako precizno i bezbjedno rukujete peglom i dobićete najbolje rezultate.

Na koji način izvesti čišćenje rerne parom?

Čišćenje rerne spada u jedan od najnapornijih poslova u kući i zato je na spisku obično jednom godišnje.  Ako nemate rernu koja ima funkciju samočišćenja onda ovaj “prljavi posao” morate obaviti sami, skinuti masnoće i fleke od svih ručkova i kolača koje ste ispekli.

Najjednostavniji i najlakši način da to uradite je pomoću paročistača. Ručnim paročistačem naparite rernu. Na vaše oči ova muka od skorjelih masnoća sama će se otopiti, otpustiti sa zidova, dna, rešetki rerne i ostalo je samo da je prebrišete. Staklo na vratima pređite na isti način. Samo starom mekom krpom pokupite otopljene ostatke.

Čišćenje rerne paromDok si rekao Mop, rerna je čista!

Da li čišćenje parom opravdava očekivanja?

Lako se može odgovoriti na ovo pitanje, jednim kratkim odgovorom: Da!

Paročistač je jednostavan kućni aparat, koji brzo čisti sve prostorije u vašem domu, ne ostavljajući vam brige o tome da li ste dovoljno i na pravi način sve pospremili i dezinfikovali.

Nema bojazni od alergena, korišćenje agresivnih hemijskih sredstava koja se nikad u potpunosti ne mogu isprati.

Vodena para čisti skoro trenutno, otklanja prljavštinu, buđ, grinje, iz dubina vaših tepiha, namještaja, iz svih pukotina u kojima ništa drugo i ne može da dopre. Jedini resurs koji neograničeno koristite je čista pijaća voda. A to je već preko svakog očekivanja.