Uputstvo za skidanje fleka u kući - od masne fleke do žvake!

Skidanje fleka sa odeće, garderobe i tepiha - fleka od kafe

Gore od svih fleka jeste loše ​skidanje fleka. Tako dobijate od zla gore, razmrljate, utrljate i nepovratno upropastite omiljenu odjeću ili nov tepih. Nezgode u kući se dešavaju, baš kad ne treba, a fleke su najčešće usputne greške koje se svakodnevno omaknu.

Kako god da je nastala mrlja na Vašoj odjeći, komadu nameštaja ili zidovima, slučajno, nemarom, neprimjetno, prvo što možete da uradite je da ne paničite i primjenite najbolje sredstvo za skidanje fleka koje imate pri ruci. Više informacija o tome kako skinuti fleku od vina, zatim da li je skidanje fleka od kafe, ulja, paradajza nemoguća misija, kao i da li je moguće lako skidanje fleka sa tepiha  kod kuće, nudimo u nastavku!

Otkrićemo vam, kroz par veoma korisnih savjeta, i nekoliko vještih trikova.

Kako skinuti fleku od ulja?

Kako skinuti fleku od ulja - maslinovo ulje

Skidanje fleka od ulja i generalno skidanje masnih fleka uvijek treba početi, tako što ćete čistim ubrusom ili salvetom pokupiti višak masnoće. Postoji nekoliko kućnih sredstava i lakih postupaka koji mogu da vam rješe ovaj gorući problem:

 • Uklanjanje mrlja sodom bikarbonom - podrazumijeva da fleku pospete većom količinom sode i ostavite na sat vremena. Postepeno soda bikarbona će upiti masnoću, to se jasno vidi time što prah potamni. Oštrijim plastičnim predmetom poput špatule za kolače ili plastičnom karticom odstranite skoreni prah, mrlju natrljajte deterdžentom za sudove i operite u mašini za veš, na najvećoj temperaturi za konkretnu tkaninu. Tako je upotpunjeno skidanje fleka od ulja sa odjeće.  Uklanjanje masnih mrlja sa većih površina, zahtjeva da se ponovi postupak posipanja sodom bikarbonom ili kada vidite da nije upijena sva masnoća.
 • Talk - je odlična prva pomoć, jedan od najboljih odgovora na pitanje ​kako skinuti fleku od ulja. Uflekano mjesto izdašno pospite talkom i ostavite da odstoji, dok talk ne upije svu masnoću. Mekom četkom za odjeću iščetkajte talk i fleka će nestati.
 • Brašno, kukuruzni skrob ili gustin - takođe su superupijajuća sredstva za uklanjanje masnih fleka, koja ćete lagano iščetkati sa odjeće, poslje posipanja masne mrlje.
 • Deteržent za sudove razrijedite vodom, u odnosu 3:1 i možete mekim sunđerom nanijeti na fleku, dok ne zapjeni. Ukoliko nije osetljiva tkanina u pitanju, istrljajte četkicom za zube. Isperite toplom vodom sa sirćetom i uspješno ste uklonili masnoću. Operite poslije ovog postupka u veš mašini, na većim temperaturama.

Suštinski skidanje fleka od ulja ne mora da bude teško, iako masne fleke jesu noćna mora na prvi pogled. Bilo da se isprljate dok na brzinu nešto pržite u kuhinji, poprskate po svilenoj haljini salatom, padne vam komadić vruće pizze.

Kako skinuti fleku od vina?

Kako skinuti fleku od vina

Skoro da nema stoljnjaka koji nije bio poliven vinom ili svečane beijle košulje koja nije pokapana pri zdravici. Evo kako skinuti fleku od vina brzo, bez oštećenja tkanine:

 • Najefikasniji način za uklanjanje fleka od crnog vina  je da po mrlji odmah polijete bijelo vino. Tako se fleka u potpunosti neutrališe i nestaje.
 • Kisela voda ima isti učinak, kada se poliva po naličju tkanine i upija višak tečnosti ubrusom.
 • U rastvorenu sodu bikarbonu možete potopiti uflekan komad odjeće i ona će takođe izvući vino.
 • Nanesite pjenu za brijanje preko uflekanog mjesta i mlazom tople vode je sperite, problem će biti rješen.

Skidanje fleka od bijelog vina djeluje kao manja muka ali nije zanemarljiva. Kiselom vodom tretirajte mrlju, ukoliko je upornija pospite obilno solju, na kraju, ako vam je pri ruci, možete istrljati i kriškom limuna.

Kako ukloniti fleke od vina je sigurno posljednje o čemu želite da brinete kada nešto slavite, zato su ovi savjeti pravi spas u zadnji čas.

Skidanje fleka od kafe

Kafa je još jedan opak protivnik kada je uklanjanje mrlja u pitanju.

Šoljice kafe vrebaju na sve strane, od kancelarija do naših domova i treba znati kako odreagovati kad se desi nezgoda, pogotovu na svjetlim osjetljivim površinama.

Najbolje sredstvo za skidanje fleka od kafe  je ono koje najbrže možete da primjenite. Ne trljajte proliveno mesto, da ne biste još više proširili mrlju i utrljali je dublje, tada je veoma teško skinuti je.

Skidanje fleka od kafe

Efikasna sredstva za uklanjanje fleka od kafe su:

 • Glicerin pomješan sa žumancetom -  nanesite četkicom, ravnomjerno po uprljanoj površini, neka odstoji, pa isperite mlakom vodom.
 • Deterdžent za sudove, vodu i so - rastvorite i četkajte dok fleka ne izblijedi.
 • Gazirana mineralna voda - je efikasna i za ovakve mrlje, ako je pospete odmah, čim se kafa prosula. Mjehurići će odstraniti nečistoću.

Skidanje fleka od nes kafe nije ništa lakše, možete upotrijebiti hladno mlijeko koje ćete nanijeti i potom oprati u sapunici, dok fleka ne izblijedi.

Mineralna gazirana voda skida odlično, alkoholno sirće u kome uprljana odjeća prenoći, će takođe pomoći, soda bikarbona kad se pospe, umije da bude vrlo korisna. I vlažne maramice su sjajna prva pomoć.

Skidanje fleka od šminke na garderobi

Skidanje fleka sa odjeće postaje vrlo naporno, posebno kada na omiljenoj košulji, fleke od pudera naprave ružne mrlje. Fleke od karmina po kragni su još gore, jer imaju masniju strukturu, jarke boje i sve više se razmazuju svakim dodirom. Maskare, farbe za kosu, kreme za samopotamnjivanje su prava noćna mora, pa evo kako skinuti fleke sa odjeće nastale ovim sredstvima.

Skidanje fleka od karmina

Za skidanje fleka od karmina koristite najbolje sredstvo za skidanje fleka ovog tipa, lak za kosu. Poprskajte preko mrlje i ostavite desetak minuta. Isperite potom u vodi i stavite na pranje. Ovo se pokazalo uspješnim za skidanje fleka, a fleka od karmina je jedna od gorih. One se često dešavaju pri presvlačenju, probanju garderobe po buticima, a nerjetko tek kad ste već kupili majicu, vidite da je već uflekana.

Ovaj postupak će trajno ukloniti problem.

Skidanje fleka od karmina

Kako ukloniti fleke od pudera?

Skidanje fleka od pudera zahtjeva da reagujete odmah, kako skidanje fleka ne bi bilo pretjerano zahtjevno i komplikovano. Najbolje sredstvo za skidanje fleka od pudera bilo da je tečan, u prahu ili kameni, je pjena za brijanje. Nanesite je preko mrlje, nježno utrljajte mekim sunđerom i isperite.

Na isti način utrljajte malo deterdženta za sudove, dok u potpunosti ne otklonite mrlju.

Postoji još rješenja kako ukloniti fleke od pudera. Možete koristiti i samo deterdžent za sudove, šampon, sredstva za skidanje šminke, ali uvijek prvo pročitajte uputstvo o pranju, na etiketi odjeće, u slučaju da se radi o osjetljivim tkaninama i onim koje se peru isključivo na hemijskom čišćenju.

Skidanje fleka sa tepiha

Tepisi su najizloženiji flekama, i koliko god se trudili, uvijek se desi da se prevrne šoljica kafe, po čupavcu u dnevnom boravku ili djeca proliju voćni sok, po novom vunenom tepihu u spavaćoj sobi.

Skidanje fleka sa tepiha nije uvijek težak zadatak, jer uz par domaćih proizvoda iz kuhinje i pregršt savjeta, možete spasiti skoro svaku prostirku.

Za održavanje i čišćenje tepiha najvažnije je da koristite kvalitetan usisivač velike usisne moći. Tako prašina, nečistoće ne mogu da se lijepe po površini vlakana prekrivajući boje, zbog čega i nov tepih brzo gubi sjaj, živost i lako se umrlja.

Usisivač sa hepa filterom pomože i pri otklanjanju fleka jer dubinski usisava i odstranjuje najveći deo svih nečistoća koje se skupljaju u tkanju. Ujedno pomoćiće vam da u svom domu imate uvijek čist vazduh, što možete pročitati na Kako da usisivač bude i prečišćivač vazduha.

Kako skinuti fleke sa tepiha zavisi najviše od vrste tepiha o kome je riječ, ali prije nego pristupite detaljnom čišćenju, pogledajte etiketu na tepihu i poštujte preporuke proizvođača. Tepih se uvijek prvo očisti od krupnih nečistoća i viška tečnosti upije čistom bijelom krpom ili papirnim ubrusima.

Ako je u pitanju vuneni tepih, veoma efikasna sredstva za skidanje fleka su soda bikarbona i sirće. Tepih prvo prebrišite rastvorenim sirćetom, potom pospite sodom bikarbonom i sačekajte da upije mrlju.

Masne mrlje možete čim nastanu, posuti izdašno talkom, gustinom ili brašnom, ostaviti da upije, iščetkati i usisati na kraju.

Deterdžent za sudove, domaći sapun takođe možete upotrijebiti tako što ćete ih utrljati mekim sunđerom na fleku, praveći sapunicu.

Fleke od flomastera i hemijskih olovaka skidaju se odlično alkoholom, a rješenja za probleme ulijepljene na tepihe i još par najčešćih fleka, čitajte u nastavku teksta.

Skidanje fleka od žvakaće gume na tepihu

Skidanje fleka od žvakaće gume

Skidanje žvake s tepiha već zvuči komplikovano i uzaludno. Bitno je djelovati odmah, da se što manje vlakana zalijepi, ali najčešći slučaj je upravo suprotan, kada se dobar deo žvake sasvim ulijepio.

Ukoliko je  već stvrdnuta, pokušajte da tupljim nožem odstranite što više, do samog tepiha, pazite da ga pri tom ne oštetite. Potom stavite kocku leda na ostatak žvake koji se lijepi i sačekajte da se i on stvrdne, pa lagano izgrebite ili prosto skinite prstima. Postupak ponavljajte dok žvaka ne prestane da se lijepi i potpuno zamrzavanjem izađe iz tepiha.

Još efikasniji način za ​skidanje fleka od žvakaće gume je da koristite parnu peglu. Preko zalijepljenog mjesta stavite voštani ili papir za pečenje i pređite peglom na najmanjoj jačini, preko ulijepljenog mjesta. Žvaka će se zalijepiti za papir. Ovako ste se brzo riješili problema, a skidanje fleka od žvake je čak postalo jednostavno!

Skidanje fleka od blata sa tepiha

Jedna od najčešćih fleka na tepihu: blato koje se unese na cipelama poslije kiše, kada se utrči nakon šetnje parkom, prljavština koju ljubimci ostave gdje god prođu. Ne samo što ih ima svuda, lako se raznose, nego nisu nimalo bezazlene, pogotovu na osjetljivim vunenim tepisima.

Skidanje fleka sa tepiha treba da sačeka, da se blato osuši. Potom ga četkom sastružite i temeljno usisajte. Ovo nije najidealnije rješenje za skidanje fleka od blata, jer postoji opasnost da se nečistoća razgazi u međuvremenu i uđe skroz u dubinu tkanja, ulijepi vlakna. Četkanje može da uništi teksturu tepiha.

Najbolje sredstvo za skidanje fleka sa tepiha odmah, jeste mop paročistač koji uz pomoć pare momentalno otklanja fleku, dezinfikuje i dubinski očisti.

Tepih će u par poteza zablistati, neće morati dugo da se suši, boje će biti osvježene kao da je nov i nije važno da li je riječ o čupavcu, vunenom ili tepihu od vještačkih vlakana. Bez hemikalija, alergena na potpuno prirodan način.

Najbolje sredstvo za skidanje fleka - napravite ga sami!

Koje je najbolje sredstvo za skidanje fleka zavisi od vrste nečistoće, površine koja je isprljana, vremena koje imate za skidanje i dostupnosti sredstava koja možete da upotrebite.

Ovo su ona koja su najefikasnija za skidanje fleka kod kuće.

 • Uklanjanje mrlja sodom bikarbonom - Soda se pokazala izuzetno efikasna, posuta pri skidanju masnih nečistoća, fleka od kafe i skidanju mrlja sa tepiha. Takođe u rastvor sode bikarbone potopite krpu, kada skidate fleke od vina. 
 • Deterdžent za sudove je sjajan za skidanje masnih mrlja, fleka od šminke, vina, kafe. Može se slobodno reći da je univerzalno sredstvo. 
 • Gazirana mineralna voda brzo i efikasno skida vino, kafu, svojim mjehurićima lako diže i otklanja nečistoće. 
 • Talk, skrob, ili brašno možete vrlo temeljno posuti, i oni skupljaju prolivene, poprskane masnoće 
 • Alkohol pomaže skidanje fleka od hemijske olovke, flomastera 
 • Alkoholno sirće je odlično za čišćenje tepiha o čemu smo ranije pisali; Rastvoreno skida fleke od trave, kafe, pri ispiranju svake mrlje na odjeći, prije pranja ili dodato u mašinu za veš. 
 • Hidrogen je najefikasniji za skidanje fleka od krvi

Evo kako se pravi univerzalno sredstvo za skidanje fleka sa mebla

Možete čak i sami napraviti univerzalno sredstvo za skidanje fleka sa mebla, od ovih lako dostupnih kućnih potrepština:

 • 1 šoljica deterdženta za sudove
 • 1 šoljica alkoholnog sirćeta
 • 1 šoljica gazirane vode
 • bočica s raspršivačem
 • četka i peškir

Postupak skidanja fleka ovim sredstvom:

 • Površinu koju tretirate dobro usisajte, očistite.
 • Sve sastojke promućkajte u bočici i izdašno poprskajte po mrljama.
 • Ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, pa lagano četkom istrljajte.
 • Vlažnim peškirom potom prebrišite, da biste uklonili nečistoće koje su izbile, i po potrebi ponovite postupak.
 • Suvim čistim peškirom utapkajte, uklonite što više vlage i ostavite da se osuši.

Fleke su neizbježne ali postoje efikasna sredstva i kućni aparati koji su vam pravi saveznici u ovoj maloj, ali stresnoj borbi.