Kako se pravi pizza Napolitana

kako se pravi pizza napolitana

Da li često kada ste gladni, pomislite, jede mi se pizza? Pizza je jedno od najčešćih brzih jela u celom svetu. Skoro da nema nacije bez omiljenog izbora sastojaka za pizzu ili debljine testa.

Ali šta je prava, original pizza koja je sve osvojila? Tu nam dolazi na scenu, njena slasnost, pica Napolitana! Evo je sa svojom hrskavom korom, sočnim svežim sastojcima i jedinstvenom pripremom.

Upravo jednostavnošću, osvojila je nepca, kako Italijana, tako i celog sveta. Pogledajte originalan recept koji pokazuje kako se pravi pizza Napolitana od samo nekolicine probranih kvalitetnih sastojaka.

Kako se pravi najbolja, original pizza Napolitana (recept)

Pizza Napolitana nastaje u kasnom 18. veku. Presudnu ulogu je mnogo ranije odigrao paradajz, koji su žene ribara gnječile i stavljale na hleb pripremajući jedinstveno jelo. Po ovome je prepoznatljiva pizza i dobijamo specijalitet Napulja. Svi su dolazili u sirotinjsku četvrt da bi probali najbolji autentični ukus.

Uskoro nastaje najbolji recept za pizzu. U čast kraljice Margerite Savojske, čuveni napuljski pica majstor osmislio je pizza recept original, u bojama italijanske zastave. Crveno kao paradajz, belo kao mocarela i zeleno kao bosiljak.

Sastojci za pizzu:

  • 1 l vode;
  • 50 - 55 g morske soli;
  • 3 g svežeg pekarskog kvasca;
  • 1700 - 1800 g mekog brašna, u zavisnosti od kvaliteta;
  • 60 - 80 g paradajza pelata iz konzerve;
  • 4 - 5 supenih kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja;
  • 80 - 100 g Mocarele;
  • Sveži listovi bosiljka.

Kako se priprema pizza Napolitana:

Kada je u pitanju pizza Napolitana recept je prilično jednostavan. U litri vode sobne temperature rastvorite morsku so. U veću posudu dodajte celu količinu vode, oko 180 g brašna i 3 g svežeg kvasca. Mikserom mutite 10 minuta postepeno dodajući ostatak brašna, da se svi sastojci spoje.

Kontrolišite dodavanje brašna, da bi sasvim upilo celu količinu vode. Mikser smanjite na najmanju brzinu i mutite još 20 minuta dok se ne dobije meko, lepljivo, elastično testo, u lopti.

Izvadite testo iz posude, stavite na radnu površinu i ostavite ga ispod vlažne krpe, da raste 2 sata. Kada je naraslo, testo nožem isecite na 8 do 10 delova od kojih ručno napravite lopte. Lopte stavite u posudu i ostavite da rastu 6 do 8 sati ispod vlažne krpe na sobnoj temperaturi.

Pizza napolitana recept original

Veoma je bitan ovaj deo recepta kako napraviti testo za pizzu Napolitana, jer tu leži tajna kvaliteta za kojim se čezne. Pripremljeno testo može da se koristi po želji, čuvano u zamrzivaču na duže, ili u zatvorenoj posudi u frižideru, narednih par dana. Tako skraćujete pripremu, i sledeći put brzo imate vruću original pica Napolitana na stolu.

Nožem izvaditi loptu testa, pospite radnu površinu brašnom, da se testo ne lepi. Koristeći prste obe ruke pritiskajte loptu od sredine ka krajevima. Istanjiti testo u krug, na debljinu od 0,5 cm u sredini, do 1-2 cm na ivicama.

Takođe, presudan korak, kako bi se dobilo meko, vazdušasto testo, koje pečenjem postaje hrskavo. Pravi način kako se pravi pica je da se ne koristi oklagija već ručno tanjite testo. Ovo je veština koja izdvaja prave pica Napolitana majstore!

Viljuškom usitnite oljušteni paradajz pelat iz konzerve, i rasporedite ga od sredine testa, spiralnim pokretima ka krajevima. Ivice ostavite nenamazane.

Tanke kriške mocarele poređajte u krug po testu za pizzu, i preko njih stavite listove bosiljka. Prelijte spiralnim pokretima maslinovo ulje preko pizze.

Spatulom ili nožem pizzu premestite na pizza pekač ili direktno u peć.

Koliko dugo se peče pizza za savršen ukus?

Priprema testa za picu i sastojci su veoma bitni za krajnji ukus, ali to nije sve!

Koliko se peče pizza je presudno da bi se po originalnom receptu napravila Napolitana. Dakle, koliko dugo se peče pizza?

Pica treba da ima hrskavu tanku koru koja se dobija pečenjem na visokoj temperaturi, veoma kratko, bez upotrebe plehova. Koliko se peče pizza je i stvar ličnog ukusa. Kada jednom probate pravilno pečenu pizzu baš kako volite, promenićete standarde.

Uz pravi pizza grill pekač dobićete koricu sa sočnim nadevom u sredini. Za samo 17min pečenja u pekaču, u vašem domu zamirisaće hrskava zlatno žuta pizza preko koje se preliva mocarela u zagrljaju sa slatkim ukusom paradajza.

Naravno, možete je peći i nešto kraće za mekše testo ili srednje pečenu pizzu. Preporuka za pečenje u pekaču je da se bosiljak doda na kraju, kada je pizza pečena, zbog punije arome začina.

Uz malo truda, prave sastojke i dobar izbor malih kućnih aparata, duh autentične drevne Italije zamirisaće i u vašem domu!