3 Problema koje može da izazove suv vazduh u vašem domu i kako ih sprečiti

LupoMarshall ovlaživač vazduha
Hladno vreme nekom donosi radost, jer teško podnosi vrućinu, nekome muku, jer ne može da se ugreje, ali jedna stvar je sigurna, hladno vreme sa sobom donosi smanjen nivo vlage u vazduhu, i tako izaziva različite probleme.  
Uvreženo je mišljenje, da vlaga izaziva mnoge zdravstvene probleme i da smanjenje vlage može doneti samo dobro. Što manje vlage, to bolji uslovi! Međutim, nije baš tako. Previše nizak nivo vlage u vazduhu je jednako štetan kao i previsok. Optimalna vlažnost u kući, kancelariji i drugim prostorijama u kojima boravite, tokom zime je oko 45 %. Suv zimski vazduh, može da uzrokuje, da vlažnost u kući opadne i ispod 15%, što je dodatno pogoršano grejanjem u prostorijama, naročito centralnim grejanjem. Sa ovim dolaze i potencijalni problemi koji mogu uticati na vaše zdravlje, vaš dom i vaš komfor.

Suv vazduh iritira respiratorne organe

Verovatno ste i sami, tokom zime, iskusili neprijatan osećaj u nosu i grlu, naročito kad se probudite ili ste čuli svoje dete kako "suvo" kašlje tokom noći. Suvoća, iritacija, svrab ili nadražajni kašalj za koji ne znate da li je prehlada ili neka alergija. U stvari, najčešći krivac je suv vazduh u spavaćoj sobi, a evo i šta se zapravo dešava. 
Gornji delovi vašeg respiratornog sistema, uključujući grlo i nos su prekriveni vlažnom membranom, zvanom sluzokoža. Uloga sluzokože je da hvata prašinu, nečistoće iz vazduha, viruse i bakterije, da ne bi dospele do vaših pluća. Kada sluzokoža izgubi vlagu i postane suva, njena sposobnost da hvata pomenute čestice se značajno smanjuje. To s druge strane povećava mogućnost od prehlada ili bolesti. Zato je vrlo važno održavati odgovarajući nivo vlažnosti u stanu, čime pomažete sluzokoži da obavlja svoj posao i štiti vaša pluća od štetnih mirkoorganizama.

Suv vazduh isušuje kožu

Nelagodan osećaj zatezanja kože lica, tela, usana, pa čak i pucanja kože na rukama, česti su zimski problemi. Vaša koža je preko 50% sačinjena od vode. Kada nestaje vlage u vazduhu, koža počinje da se suši, što izaziva svrab, iritaciju, neprijatno peckanje i crvenilo. Što je koža osetljivija, to su ovi simptomi izraženiji, naročito kod osoba sklonih ekcemima i aknama. I dok napolju nemate drugo rešenje, nego da se štitite kremama, u svom domu možete napraviti ugodnu atmosferu. Obezbedite optimalnu vlažnost vazduha i vaša koža će se mnogo bolje osećati.

Suv vazduh šteti vašem nameštaju

Ako ste mislili da samo Vi osećate nepogode suvog vazduha, iznenadićete se činjenicom da i nameštaj u vašem domu, trpi zbog istog. Suv vazduh teži da apsorbuje vlagu gde god je nađe. To znači da tokom hladnih zimshih dana i pojačanog grejanja, suv vazduh može da počne da izvlači vlagu iz nameštaja, iz drvenih vrata i prozora, parketa. Zbog toga se vrata teže otvaraju i zatvaraju, tako reći „ne dihtuju“, pojavljuju se pukotine na parketu, a neki delovi nameštaja mogu čak i da se izvitopere. 

Ovlaživač  vazduha

Da biste izbegli ove nelagode i oštećenja, potrebno je da obezbedite optimalne uslove u svom domu,  a u tome će vam najbolja pomoć biti ovlaživač vazduha. Na tržištu možete naći više tipova aparata sa ovom namenom, a mi Vam preporučujemo Lupo Marshall Revitalizator vazduha, koji ima 3 funkcije. On pročišćava vazduh, vlaži ga i širi prijatan miris po vašem domu. Najveće prednosti ovog osveživača i ovlaživača vazduha su, što samo vodu koristi za rad, nema ograničeno vreme rada i vodu menjate kada mislite da je potrebno, odnosno kada se zaprljala. On će u isto vreme sakupljati i dim, prašinu i druge nečistoće koje vas mogu iritirati. Sa druge strane vratiće u prostoriju čist i vlažan vazduh koji je prošao kroz vodu i tako obezbediti prijatne uslove i komfor u vašem domu ili kancelariji.
Osigurajte sebi i svojoj porodici najbolje uslove.
Više detalja o aparatu Revitalizator vazduha možete pogledati ovde.