Tablica kuhanja za ekspres lonac: koliko kuhati namirnice?

tablica kuvanja ekspres lonac

Pravi kućni strateg se prepoznaje po jelovniku. Ko zna šta se jede svaki dan, drži bar neke konce u rukama u klupku poslovnih, porodičnih i ličnih obaveza. Ipak, za krčkanje satima, uz stalni nadzor, uglavnom nemamo vremena. Tu uskače najbolji prijatelj preduzimljive domaćice, ekspres lonac. Skraćuje vrijeme kuhanja različitih vrsta jela i dobija se praktičan ručak za cijelu porodicu.

Ako tek planirate da kupite ekspres lonac ili niste još uvijek sigurni koliko dugo treba kuhati neka jela u ekspres loncu, u nastavku pogledajte tabelu koja će vam sigurno pomoći.

Tablica kuhanja za ekspres lonac nudi vam približno vrijeme kuhanja, potrebnu količinu tečnosti za sigurnu i vrhunsku pripremu jela. Uz to, imate i sjajne predloge recepata!

Naučićete je bolje nego tablicu množenja, jer vam spašava ručak. Provjerite koliko vremena treba za dinstanje mesa u ekspres loncu, gulaš, slatki kupus, ili finu kokošiju supu. Bez obzira na različitu dužinu pripreme koju zahtijevaju, jela po tablici kuhanja uvijek stižu na vrijeme.

Zašto je važna tablica kuhanja za ekspres lonac?

Ekspres lonac kuha brzo, mnogo brže. Moraćete da se naviknete na ovaj ritam, koji će vam donijeti ogromna olakšanja. Ipak, u periodu prilagođavanja, ekspres lonac tablica kuhanja vam pomaže da bolje i bez većih grešaka skuhate namirnice. Tako čuvate njihove hranljive sastojke, mekoću, sočnost, ukuse.

Tablicu kuhanja za ekspres lonac treba uzimati za približna vremena kuhanja, zbog različitog kvaliteta namirnica.

Koliko se kuha grah u ekspres loncu?

Sigurno klasik među domaćim jelima, omiljeni ručak većini porodica. Ipak kuhanje graha je vrlo dugo, treba ga miješati, lako može i da zagori. Nema porodične trpeze sa koje mirišu puni tanjiri graha a da se nije svojski potrudilo.

U ekspres loncu se kuha dosta drugačije. Najbolje ga je potopiti unaprijed kao što većinom i radimo, i zatim ga pustiti da proključa za 10 minuta. Pod hladnom vodom se lonac otvori, grah procijedi i ponovo nalije. Sa ostalim sastojcima se kuha još 40 minuta.

I to je sve! Bez miješanja, stalnog dodavanja vode i nadgledanja, uz ekspres lonac kuhanje graha ide mnooogo brže i lakše.

Ovde saznajte kako skuhati grah u ekspres loncu, bilo da vas zanima grah bez mesa, čorbast pasulj ili grah s dimljenim rebrima.

Koliko se kuha sladak kupus iz ekspres lonca?

Još jedno tradicionalno jelo sa mnogo varijacija koje sa zadovoljstvom jedemo. Spremanje je i ovdje zahtijevalo nešto više vremena. Ali šta ako vam treba još samo 35 min kuhanja dok ste isjekli meso, kupus i poređali ih u ekspres lonac?

Omiljen ručak, spremljen za tili čas, bez neprijatnog mirisa kuhanog kupusa po cijeloj kući.

Ovde pogledajte kako se sprema sladak kupus sa rebrima.

Koliko se kuha gulaš u ekspres loncu?

Gulaš možete planirati često jer je zgodan za kombinovanje s krompirom, rižom, tjesteninom. Kec u rukavu, kada u toku nedelje promijenite meni samo drugim prilogom. Još kad se gulaš kuha 30 - 40 minuta u ekspres loncu, prokrčka otvoren još 5-10 min dok postavite sto i napravite salatu. Neodoljivo rješenje i dobitna kombinacija ručka za cijelu nedelju.

Pogledajte kako se kuha gulaš u ekspres loncu ili juneći gulaš s graškom i krompirom.

Koliko se krčka sarma u ekspres loncu?

Sarma u ekspres loncu može da se skuha za oko sat vremena, kad nemate vremena da je krčkate.

Evo kako izgleda tablica kuhanja u ekspres loncu

Neka jela se kuhaju kraće, neka duže, dinstana junetina 25 minuta, dok je krompir gotov za 8 do 10 minuta, za ostala jela ćete jasno kroz dalji tekst saznati. Tablica se odnosi približno i na električni ekspres lonac, sa pogodnostima koje on nudi.

 

Vrsta namirnice, jela

Prosječno vrijeme kuhanja u minutima

Količina vode potrebna za pripremu

Kokošija supa

15-20

1500 ml

Supa od povrća

10-12

2000 ml

Minestrone supa

20

500 ml

Krem čorba od kelerabe

40

1200 ml

Bijela čorba od piletine i pečuraka

35

750 ml

Riblja čorba

8-10

1500 ml

Tunjevina

2-3

175 ml najmanje uz dodatak ulja

Lignje

6-7

175 ml najmanje uz dodatak ulja

Oslić

3-5

175 ml najmanje uz dodatak ulja

Grdobina

5-8

175 ml najmanje uz dodatak ulja

Domaća sardina

90

600 ml ulja

Junetina

20-25

500 ml najmanje

Teletina

8-11

200 ml

Piletina

8-10

200 ml

Zečetina

20

200 ml

Piletina sa medom

20

250 ml

Iznutrice

25-30

500 ml

Pihtije

90

1500 ml

Junetina dinstana

40

500 ml

Mekane šnicle u paradajz sosu

40

300 ml

Grašak sa butkicom

40

1000 ml

Posni kiseli kupus

60

250 ml

Šareni bosanski lonac

50

500 ml

Gulaš juneći

40

1000 ml

Gulaš svinjski

30

1000 ml

Čorbast pasulj

50

1500 ml

Posno sočivo

25

1500 ml

Sladak kupus

35

350 ml

Krompir čorba

40

700ml

Krem salata od krompira

12

250 ml

Karfiol, boranija, spanać, praziluk

3-5

125 ml

Krompir, šargarepa

6-8

250 ml

Grašak zamrznut

15

250 ml

 

Priprema namirnica za ekspres lonac utiče na vrijeme kuhanja samih jela. Navići ćete ako već niste, da mahunarke prethodno potopite  i posolite, meso isječete. Grah nikad nije bio prostiji!

Zato sva čorbasta jela kuhajte u ekspres loncu. Malo truda, za veliku uštedu vremena.

Kuhanje sa ekspres loncem nije samo olakšanje već i zadovoljstvo. Otklanja vam sve nevolje sa kojima ste morali da se mirite. Ostaje samo brzo, kvalitetno pripremanje jela, po vašem ukusu. I to svaki put!