3 Problema koje može da izazove suh vazduh u vašem domu i kako ih spriječiti

osvježivač vazduha, ovlaživač vazduha
Hladno vrijeme nekome donosi radost, jer teško podnosi vrućinu, nekome muku, jer ne može da se ugrije, ali jedna stvar je sigurna, hladno vrijeme sa sobom donosi smanjen nivo vlage u vazduhu, i tako izaziva različite probleme.  
Uvreženo je mišljenje, da vlaga izaziva mnoge zdravstvene probleme i da smanjenje vlage može donijeti samo dobro. Što manje vlage, to bolji uslovi! Međutim, nije baš tako. Previše nizak nivo vlage u vazduhu je jednako štetan kao i previsok. Optimalna vlažnost u kući, kancelariji i drugim prostorijama u kojima boravite, tokom zime je oko 45 %. Međutim suh zimski vazduh može da uzrokuje, da vlažnost u kući opadne i ispod 15%, što je dodatno pogoršano grijanjem u prostorijama, naročito centralnim grijanjem. Sa ovim dolaze i potencijalni problemi koji mogu uticati na vaše zdravlje, vaš dom i vaš komfor.

Suh vazduh iritira respiratorne organe

Vjerovatno ste i sami, tokom zime, iskusili neprijatan osjećaj u nosu i grlu, naročito kad se probudite. Ili ste čuli svoje dijete kako "suho" kašlje tokom noći. Iritacija, svrab ili nadražajni kašalj za koji ne znate da li je prehlada ili neka alergije. U stvari, najčešći krivac je suh vazduh u spavaćoj sobi, a evo i šta se zapravo dešava. 
Gornji dijelovi vašeg respiratornog sistema, uključujući grlo i nos su prekriveni vlažnom membranom, zvanom sluzokoža. Uloga sluzokože je da hvata prašinu, nečistoće iz vazduha, viruse i bakterije, da ne bi dospjele do vaših pluća. Kada sluzokoža izgubi vlagu i postane suha, njena sposobnost da hvata pomenute čestice se značajno smanjuje. To s druge strane povećava mogućnost od prehlada ili bolesti. Zato je vrlo važno održavati odgovarajući nivo vlažnosti u stanu, čime pomažete sluzokoži da obavljaju svoj posao i štiti vaša pluća od štetnih mirkoorganizama.

Suh vazduh isušuje kožu

Nelagodan osjećaj zatezanja kože lica, tijela, usana, pa čak i pucanja kože na rukama, česti su zimski problemi. Vaša koža je preko 50% sačinjena od vode. Kada nestaje vlage u vazduhu, koža počinje da se suši, što izaziva svrab, iritaciju, neprijatno peckanje i crvenilo. Što je koža osjetljivija, to su ovi simptomi izraženiji, naročito kod osoba sklonih ekcemima i aknama. I dok napolju nemate drugo rješenje, nego da se štitite kremama, u svom domu možete napraviti ugodnu atmosferu. Obezbjedite optimalnu vlažnost vazduha i vaša koža će se mnogo bolje osjećati.

Suh vazduh šteti vašem namještaju

Ako ste mislili da samo Vi osećate nepogode suhog vazduha, iznenadićete se činjenicom da i namještaj u vašem domu, trpi zbog istog. Suh vazduh teži da apsorbuje vlagu gdje god je nađe. To znači da tokom hladnih, zimshih dana i pojačanog grijanja, suh vazduh može da počne da izvlači vlagu iz namještaja, iz drvenih vrata i prozora, parketa. Zbog toga se vrata teže otvaraju i zatvaraju, tako reći „ne dihtuju“, pojavljuju se pukotine na parketu, a neki dijelovi namještaja mogu čak i da se izvitopere. 

Ovlaživač  vazduha

Da biste izbjegli ove nelagode i oštećenja, potrebno je da obezbjedite optimalne uslove u svom domu,  a u tome će vam najbolja pomoć biti ovlaživač vazduha. Na tržištu možete naći više tipova aparata sa ovom namjenom, a mi Vam preporučujemo Lupo Marshall Revitalizator vazduha, koji ima 3 funkcije. On pročišćava vazduh, vlaži ga i širi prijatan miris po vašem domu. Najveće prednosti ovog osvježivača i ovlaživača vazduha su, što samo vodu koristi za rad, nema ograničeno vrijeme rada i vodu mijenjate kada mislite da je potrebno, odnosno da se zaprljala. On će u isto vrijeme sakupljati i dim, prašinu i druge nečistoće koje vas mogu iritirati. Sa druge strane vratiće u prostoriju čist i vlažan vazduh koji je prošao kroz vodu i tako obezbjediti prijatne uslove i komfor u vašem domu ili kancelariji.
Osigurajte sebi i svojoj porodici najbolje uslove.
Više detalja o aparatu Revitalizator vazduha možete pogledati ovdje.