Kako spriječiti tečnost da pokipi iz šerpe

kako sprečiti tečnost da pokipi
Jedna od stvari koju sigurno ne volite da radite, je čišćenje šporeta od pokipilog mlijeka ili nečeg drugog što ste kuhali. Vjerovatno Vam se više puta desilo da vam tečnost pokipi iz šepre, čim ste se okrenuli na drugu stranu. Čekate dok voda ili mlijeko počne da se diže, pa da šerpu malo pomjerite i smanjite vatru i kad pažnja popusti, okrenete glavu ili izađete iz kuhinje samo nešto da pogledate na televiziji, čujete zvuk šištanja i prštanja po šporetu. Kad kuhate  špagete, rižu, krompir ili u najgoroj varijanti mlijeko, koje se najteže skida, te situacije su moguće.

Koristite drvenu varjaču

Jednostavan trik koji će Vam pomoći da spriječite nered u kihinji zahtjeva samo drvenu kašiku, tj. varjaču. Kada na ringli imate posudu sa ključalom vodom u kojoj nešto kuhate, stavite drvenu varjaču preko sredine šerpe. Ona će spriječiti da tečnost brzo iskipi dok Vi niste tu i dati Vam više vremena da se vratite u kuhinju i smanjite temperaturu. Iza toga postoji i naučno objašnjenje, a ovaj metod je uspješan iz dva razloga.
Prvo, drvena kašika destabilizuje mjehuriće kada dođu u kontakt sa čvrstom površinom kašike, mjehurići pucaju i to dovodi do povlačenja ključale vode u posudi. 
Drugo, mjehurići koji se stvaraju od ključale tečnosti su ispunjeni parom. Kada para dođe u kontakt sa nečim što ima temperaturu nižu od 100ºC, ona se kondenzuje, odnosno vraća u tečno stanje i vraća u posudu.
drvena kašika preko šerpe

 

Kada ovaj trik neće uspjeti

Iako ovaj trik definitivno funkcioniše, postoje neke situacije, kada će prestati da radi. U jednom trenutku varjača će se mnogo ugrijati i para više neće prelaziti u  tečno stanje u kontaktu sa njom. Zato nemojte dugo da držite varjaču i odete nekim drugim poslom, bar je u nekom trenutku zamjenite sa drugom, da biste produžili dejstvo. Takođe nemojte ovo da radite sa metalnim kašikama, jer se metal mnogo brže ugrije od drveta i neće funkcionisati.

Sipajte par kapi ulja u vodu

Još jedan metod koji se pokaza kao uspješan u sprečavanju iznenadnog kipljenja tečnosti je dodavanje kašičice ulja u ključalu vodu. Ulje će izazvati brže pucanje mjehurića i oni neće ni stići da se podignu toliko da bi izašli iz posude.
ulje i kljušala voda u šerpi

Koristite dublju šerpu

Da biste bili najsigurniji kuhajte testeninu u dubokim šerpama. Kada su zidovi šerpe visoki mjehurići ključale vode neće uspjeti da se podignu toliko da bi izašli preko ivice.
Duboka šerpa u kuhinji
Ako imate neku svoju proverenu tehniku, javite nam, a kvalitetne duboke šerpe možete pogledati ovdje.