Sokovnik ili blender šta je bolje?

 
Već je dobro poznato da je povećan unos povrća i voća dobar za naše zdravlje. Studije su pokazale da konzumiranje pet porcija povrća i voća dnavno mogu smanjiti rizik od moždanog udara za 26%, kao i rizik od kardiovaskularnih bolesti. Jedna od studija je takođe pokazala da antioksidanti u voću i povrću igraju važnu ulogu u odlaganju početka Alchajmerove bolesti. Koristi su ogromne. Što više voća i povrća konzumirate, to bolje za vas. Međutim, većini ljudi je teško da pojede preporučenu dnevnu porciju voća i povrća.
Ceđenje i blendanje u sok ili smuti (smoothie) može biti lak način da dođete do svoje dnevne doze zdravlja.
 
Mnogo je priče oko zdravstvenih prednosti ceđenja sokova i blendanja, mada među njima postoje razlike. A evo i koje su razlike između sokovnika i blendera.
Ceđenjem sokova tečni deo voća i povrća se odvaja od pulpe i vlakana. Dobićete pitak i koncentrisan sok, pun vitamina, minerala i drugih fitonutrijenata koji su dobri za zdravlje. Sokovi su pogodni za ljude koji imaju problem sa varenjem vlakana i kojima vlakna izazivaju nadimanje, pa ukoliko spadate u tu grupu, bolje se odlučite za sokovnik. Vitamini i minerali unešeni na ovaj način se brže apsorbuju u organizam, pa je sok bolja opcija pre ili posle treninga i kada vam osveženje treba brzo.
 
S druge strane, kod blendanja se iskoristi celo voće i povrće. Šta ste stavili u blender, to i konzumirate. Dobićete gusto, kremasto piće - smuti koje obiluje raznim nutrijentima. Zapremina smutija je mnogo veća nego zapremina soka dobijene od iste kolilčine voća i povrća. Zato se on načešće i jede kašikom.
 
Važno je znati da porcija soka treba biti manja od porcije smutija, jer biste u suprotnom mogli uneti više kalorija iz šećera nego što je preporučeno. Ceđenje sokova može biti skuplje, jer je potrebna veća količina voća i povrća da se napuni čaša soka, nego čaša smutija. Smuti zadržava sva vlakna zbog kojih se osećate sitije. Pored toga u blender možete dodati bademe, orahe, semenke ili jogurt i napraviti obrok.
 
I na samom kraju, sok je dodatak obroku, a smuti je zamena za obrok, pa može pomoći mršavljenju, ukoliko ga konzumirate kao večernji obrok.
Na osnovu svega pomenutog možete lakše da odlučite šta je bolji izbor za Vas i Vašu porodicu, sokovnik, blender ili možda oboje?