Pravila dobrog roštilja

Meso sa roštilja sa pečurkama na stolu
Roštilj je najstariji način pripreme mesa, a mnogi kažu da je i danas neprevaziđen. Međutim, ako mislite da je to jednostavno stavljanje mesa na zagrejane rešetke ili gril ploče i okretanje sa jedne na drugu stranu, veoma se varate. Za dobar roštilj važna je dobra priprema mesa i samog roštilja.
Tradicionalni roštilj čini mešano meso, tu su krmenadle, vešalica, vrat, kobasica, ražnjići, pljeskavice, ćevapi, belo pileće meso, krilca i naravno parče slanine.

Marinada za sočno meso

Marinada je neizostavan deo pripreme dobrog roštilja, ona će omekšati meso i dati mu sočan ukus. Marinirano meso pustite da barem 2 sata stoji u frižideru, a pre same pripreme izvadite ga i ostavite da se zagreje na sobnoj temperaturi. Iako neki sastojci, poput meda, pečeno meso čine posebno ukusnim, slatki sastojci nikako nisu dobar izbor za roštiljanje. Svaki oblik šećera izgoreće za nekoliko minuta, pa je bolje praviti marinade koje mogu izdržati celo vreme pečenja. Jedino tako će se sokovi potpuno upiti u meso, pa će biti sočnije. Preporučljiva je marinada od ulja, soli, mešavine sušenih začina i belog  ili crvenog luka.

Temperatura vatre

Bilo da koristite roštilj na ćumur ili električni roštilj, neophodno je da dobro vodite računa o temperaturi vatre ili roštilj ploča i da je menjate u zavisnosti od vrste mesa. Najvažnije je da meso ne stavljate na roštilj čim potpalite ćumur ili uključite roštilj. Roštilj pre pečenja mora da bude zagrejan kako bi se meso brzo zapeklo i dobilo karakterističnu šaru, a i da hranljivi i aromatični sokovi ne bi iscureli.
Tamna mesa, koja su po prirodi sočna, prvo zapecite na najjačoj vatri, pa nastavite pečenje na normalnoj. Pileće belo stavljajte na slabiji deo žara da ne izgori.

Meso ne treba okretati svaki čas

Kad stavite meso na roštilj, nemojte ga svaki čas okretati i bockati viljuškom. Ako pečete hamburgere ili pljeskavice, ne pritiskajte ih lopaticom jer će sokovi ispariti i biće suvi. Isto pravilo važi i za ostalo meso i ribu, jer će se raspasti. Meso se okreće samo jednom i to kada sa gornje strane počnu da probijaju sokovi. Pečeno meso stavljaje u posudu sa lukom sečenim na kolutove. Ako pak pečete ribu, pazite da je nekoliko puta povučete po rešetki kako se ne bi zalepila. Riba se uvek okreće samo jednom i to kada se potpuno otpusti od rešetke.

Nauljiti rešetke

Važno je da stavite dovoljno ulja na rešetke da se meso ne bi zalepilo za rešetku i zagorelo. Možete rešetku i premazati slaninom. Ako pripremate veće komade mesa, poput odrezaka ili piletine, bolje je da ga dobro nauljite, a pre pečenja pljeskavice ili ribe nauljite rešetku roštilja.

Povrće za žaru

Dobar roštilj ne može da prođe bez grilovanog povrća. Ono daje balans mesu i šarenilo u tanjiru, da bi obrok bio potpun. Koristite crveni luk, patlidžan, tikvicu, paradajz, papriku. Crveni luk isecite na četvrtine, pa probodite čačkalicom da se za vreme pečenja ne bi raspao. Patlidžan secite na režnjeve, paradajz na polovine, paprike ostavite cele, praziluk i tikvice na ukošene kolutove. Stavite na roštilj sa jedne i druge strane dok ne omekša, a za vreme pečenja prskajte ih povremeno maslinovim uljem.
Pečurke na roštilju pecite tako što im odstranite stablo, koristite samo kapice. One u toku pečenja puste sok, pa pazite da ne iscuri. Kada ih skinete sa vatre stavite u posudu i pospite sitno seckanim belim lukom, pospite malsinovim uljem i posolite.