Osvežavajuće letnje limunade

Voćni napitak u teglama
Kada se vreli letnji dani oduže i leto je u najjačem jeku, glavna preokupacija nam postane kako se rashladiti, a prva pomisao na piće sveža hladna limunada. Letnja osvežavajuća pića za mali predah sa porodicom ili prijateljima.
Ako imate 15 minuta vremena i dobar blender možete napraviti nekoliko izvrsnih limunada. Naravno, tu je klasična limunada koju možete samo zasladiti šećerom ili medom, međutim sa svim plodovima leta koji se nalaze po pijacama i prodavnica, zašto ne iskoristiti razno drugo voće da nadogradimo ukus.
 
Ključna stvar kod dobre limunade je odnos kiselog i slatkog. Možete npr. da u čašu sipate limunovog soka i šećera malo više nego što mislite da će vam trebati za bazu, a onda servirate sve sa gomilom leda i dodate vodu. Baš kao kod pravog koktela, led se polako topi i razređuje limunadu do odgovarajućeg nivoa dok je vi pijete. Ili ukoliko želite da imate već spreman svoj omiljeni limunada mix pri ruci, a da je ne pravite svaki dan, možete ostaviti bazu u frižideru i kada želite da je pijete mešajte sa vodom u odnosu 1 prema 3. Koncentrovani sirup će trajati u frižideru, u poklopljnom bokalu do 5 dana, mada limunada ima najbolji ukus kada se konzumira u roku od nekoliko sati od ceđenja sastojaka.

Predstavljamo vam 6 recepata za najbolje letnje limunade: Budite spremni za duge, vrele dane. Uživajte!

Čaša limunade sa dekoracijom
Klasična limunada

 

Klasična limunada sa najboljim odnosom slatkog i kiselog 

Sastojci:
240 ml limunovog soka
170 g šećera
prstohvat soli
720 ml vode
500 g leda

Pomešajte limunov sok i šećer i gnječite ili blendajte dok se ne šećer skroz ne razbije. Dodajte so i vodu i mešajte dok se sve ne sjedini. Sipajte u bokla sa ledom. Servirajte u čašama napunjenim ledom.

 

 

 
 
 
 
 
 
Limunada sa malinama u čašama
Limunada sa malinama

 

Limunada sa malinama

500 g malina
240 ml soka limete
170 g šećera
prstohvat soli
720 ml vode
500 g leda

Sipajte maline, sok limete, šećer i so u blender. Blendajte na velikoj brzini oko 1 minut, dok ne postane glatko. Procedite kroz cediljku u bokal, da biste odvojili čvrste delove.  Sipajte vodu i mešajte dok se sve ne sjedini. Dodajte led. Servirajte u čašama napunjenim ledom, dekorisanim sa par malina i kriškama limete. 

 

 

 

 

Limunada sa lubenicom i nanom u čašama
Limunada sa lubenicom

 

Limunada sa lubenicom i nanom

1 kg lubenice (očišćene od semena)
240 ml limunovog soka
170 g šećera
prstohvat soli
vode po potrebi
listovi sveže nane
500 g leda

 

Sipajte lubenicu, sok limuna, šećer i so u blender. Blendajte na velikoj brzini oko 1 minut, dok ne postane glatko. Prespite u posudu za merenje tečnosti i dodajte u nju hladne vode do  zapremine od 1 l.
Stavite nanu na dno bokala i lagano gnječite drvenom kašikom. Dodajte zatim pripremljenu smesu sa lubenicom i pomešajte. Dodajte led. Servirajte u čašama napunjenim ledom, dekorisano listićima nane.

 

 
Limunada sa krastavcem i bosiljkom u dve čaše
Limunada sa krastavcem

 

Limunada sa krastavcem i bosiljkom

1 krastavac srednje veličine (očišćen i isečen na komade)
2 grančice limunske trave (grubo iscepkane)
240 ml limunovog soka
170 g šećera
prstohvat soli
720 ml vode
500 g leda

Sipajte lubenicu, sok limuma, šećer i so u blender. Blendajte na velikoj brzini oko 1 minut, dok ne postane glatko. Sipajte vodu i mešajte dok se sve ne sjedini. Dodajte led. Servirajte u čašama napunjenim ledom, dekorisanim sa par kriški krastavca

 
 
 
 
 
 
Limunada sa preskvama u tegli sa dekoracijom
Limunada sa breskvama

 

Limunada za breskvama i timijanom

3 breskve isečene na komade
240 ml soka limete
250 g šećera
prstohvat soli
svež timijan (majčina dušica)
720 ml vode
500 g leda

Sipajte breskve, sok limuna, šećer i so u blender. Blendajte na velikoj brzini oko 1 minut, dok ne postane glatko. U međuvremenu u na dno bokala stavite listiće timijana i blagu gnječite drvenom kašikom. Smesu iz blendera sipajte u bokal, dodajte vodu i mešajte dok se sve ne sjedini. Dodajte led. Servirajte u čašama napunjenim ledom, dekorisanim sa par kriški breskve.

 
 
 
 
 
 
 
Limunada sa kupinama i žalfijom u čašama
Limunada sa kupinom

 

Limunada za kupinama i žalfijom

500 g kupina
240 ml soka limete
170 g šećera
prstohvat soli
sveža žalfija
720 ml vode
500 g leda

Sipajte kupine, sok limuna, šećer i so u blender. Blendajte na velikoj brzini oko 1 minut, dok ne postane glatko. U međuvremenu u na dno bokala stavite listiće žalfije i blagu gnječite drvenom kašikom. Procedite smesu iz blendera kroz cediljku u bokal, da biste odvojili čvrste delove.  Sipajte vodu i mešajte dok se sve ne sjedini. Dodajte led. Servirajte u čašama napunjenim ledom, dekorisanim sa par kupina.